Babykleertjes kopen: waar moet je op letten?

Babykleertjes kopen: waar moet je op letten? Bij het kopen van babykleertjes zijn er veel dingen om rekening mee te houden, zoals de hoeveelheid kleertjes die een pasgeboren baby minimaal nodig heeft, de juiste kledingmaat, het materiaal waarvan de kleertjes gemaakt zijn en het model en de veiligheid van de kleertjes. Verder is het belangrijk dat de kleertjes praktisch zijn, zowel bij het aan- en uitkleden van je baby als bij het wassen van de babykleertjes.

Hoeveel kleertjes heeft een pasgeboren baby nodig?

Er zijn verschillende richtlijnen over hoeveel kleertjes een baby minimaal nodig heeft in de kraamtijd, zoals:
  • 6 rompertjes (3x maat 50, 3x maat 56)
  • 6 kledingsetjes of boxpakjes (van katoen of badstof)
  • 4 paar sokjes (maat 10-12 of 0-3 maanden)
  • 2 mutsjes
  • 1 jasje of vestje

Haal deze kleertjes niet te vroeg in huis, maar wacht tot het 3e trimester van je zwangerschap. Want hoewel er ook unisex babykleertjes zijn, zijn de meeste babykleertjes qua kleur en opdruk typisch gericht op een jongetje of een meisje. Na een geslachtsbepalende echo of de 20-weken echo is het heel verleidelijk om direct typische jongens- of meisjeskleertjes te gaan kopen. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat het weleens voorkomt dat het geslacht tijdens een volgende echo of bij de geboorte toch anders blijkt te zijn.
Probeer tijdens je zwangerschap niet helemaal los te gaan in het kopen van schattige babykleertjes in de kleinste maatjes. De meeste baby’s zijn hier namelijk al snel uitgegroeid. Koop in ieder geval niet teveel babykleertjes in maat 50, want sommige baby’s zijn bij de geboorte al te groot voor deze maat. Baby’s met een geboortegewicht van 7 pond of meer hebben meestal direct maat 56. Verder geeft de kraamvisite ook vaak babykleertjes cadeau.

Welke maat?

De maatvoering van baby- en kinderkleding kan per merk verschillen. Over het algemeen komt de maat overeen met de lengte van je kind. Maatje 50/56 is bijvoorbeeld geschikt voor baby’s met een lengte van 50 tot 56 cm. Bij sommige kledingmerken, zoals Name It, staat er naast de maat ook een leeftijd op het kledinglabeltje. Dit is niet heel nauwkeurig, omdat niet alle kindjes van dezelfde leeftijd even lang zijn.
Vanwege de verschillen tussen kledingmerken is het handig om bij het winkelen kleertjes mee te nemen waar je kindje op dat moment goed in past. Deze kun je dan op het nieuwe kledingstuk leggen om in te schatten of het jouw kindje zal passen.

De onderstaande tabel geeft weer wanneer baby’s ongeveer in welke kledingmaat passen:

Leeftijd0-1 maanden1-3 maanden3-6 maanden6-9 maanden9-12 maanden12-18 maanden18-24 maanden
Maat50566268748086

Dergelijke richtlijnen zijn erg globaal. Behalve de leeftijd van je baby is ook de lichaamsbouw belangrijk. Baby’s met een geboortegewicht van boven de 3.500 gram lopen bijvoorbeeld meestal een maatje voor. Bovendien kunnen sommige baby’s korter of juist langer zijn dan het gemiddelde. En dan zijn er ook nog baby’s die tegelijkertijd verschillende kledingmaatjes dragen, omdat hun beentjes of rug in verhouding korter of juist langer zijn dan de rest van hun lichaam. Ook zijn er kindjes die een kledingmaat overslaan, omdat ze er te dik voor zijn (ondanks dat de lengtemaat wel klopt).
Wil je de kledingmaat van jouw kindje nauwkeuriger laten voorspellen? Gebruik dan de handige, gratis App KledingMaatje. Deze App kan je helpen om in te schatten wanneer je kindje ongeveer welke maat zal hebben. Deze App is gebaseerd op de groeicurves die in Nederland ook door het consultatiebureau gebruikt worden. Door de lengte en leeftijd van je kindje in te vullen, kun je de goede groeicurve kiezen. Na het invullen van de geboortedatum voorspelt KledingMaatje direct welke kledingmaat je kindje wanneer zal hebben. Alle babymaten en kindermaten worden overzichtelijk onder elkaar weergegeven in de tijd. Deze App is te gebruiken voor het voorspellen van de kledingmaat van kinderen tot 10 jaar. Let op: KledingMaatje is alleen beschikbaar voor Android.
Ook op de website kledingwijzer.nl kun je de toekomstige kledingmaat van je kindje voorspellen, of hoelang je kindje nog in de kledingmaat zal zitten die het nu past. Door de geboortedatum, het gewicht en de lengte van je kindje op de website in te vullen, voorspelt deze de kledingmaten van je kindje voor het komende halfjaar. Met behulp van aanvullende gegevens kun je de website de kledingmaat van je kindje tot 16 maanden in de toekomst laten voorspellen. De groei van de kledingmaten wordt per seizoen weergegeven. Zo kun je makkelijk zien welke kledingmaat je kindje de komende lente, zomer, herfst of winter waarschijnlijk zal hebben.

Van tevoren kleertjes kopen in een grotere maat

Het is altijd handig om alvast wat kleertjes in de volgende maat klaar te hebben liggen, omdat baby’s vaak maar kort in dezelfde maat zitten. Bovendien kunnen ze opeens een groeispurt krijgen. Dit kan zo snel gaan, dat ze van de ene op de andere dag opeens niet meer in hun kleertjes lijken te passen. Zeker tijdens de sale loont het om alvast kleertjes in grotere maten te kopen. Tegen het einde van de wintersale of zomersale is baby- en kinderkleding vaak tot wel 70% afgeprijsd. Hou er wel rekening mee dat je de kleertjes waarschijnlijk niet meer kunt ruilen tegen de tijd dat je kindje ze past. Laat daarom het kaartje aan de kleertjes zitten en was ze niet. Zo kun je de kleertjes makkelijker weer verkopen als je kindje ze niet blijkt te passen in het goede seizoen, of als de kleertjes niet mooi staan bij je kindje. Ook kan het zo zijn dat je kindje te dik of juist te dun is voor de kleertjes.

Materiaal

Pasgeboren baby’s kunnen alleen nog maar liggen. Ook slapen ze veel en zijn ze steeds maar kort achter elkaar wakker. Daarom is het heel belangrijk dat de babykleertjes van een zachte stof gemaakt zijn en dat ze comfortabel zitten. Vandaar dat veel babykleding van zacht katoen, badstof of wol gemaakt zijn. Let er op dat je geen babykleertjes koopt die van polyester gemaakt zijn, want deze stof ademt niet.
Hoewel veel babykleertjes van zachte materialen gemaakt zijn, kom je toch ook veel spijkerbroekjes in de kleinste maten tegen. Dat staat heel stoer en het past overal bij, maar de stugge stof zit niet zo lekker bij een baby’tje. Bovendien is een spijkerbroekje veel minder makkelijk aan en uit te trekken dan bijvoorbeeld een joggingsbroek. Het is goed om hier rekening mee te houden, want de luier van een pasgeboren baby moet heel vaak verschoond worden.

Model

Bovenkleding

Baby’s hebben vaak een hekel aan kleertjes die over hun hoofd getrokken moeten worden. Dit kan dan ook voor veel gehuil zorgen tijdens het aan- en uitkleden, vooral als de opening voor het hoofd te krap en niet rekbaar is en het truitje of rompertje op het babyhoofdje blijft steken. Je kunt dit voorkomen door overslag kleertjes te kopen. Deze hoeven helemaal niet over het hoofdje van je kindje. Je legt je baby gewoon op het kledingstuk, steekt de armpjes door de mouwen en klikt vervolgens de drukknoopjes dicht.

OverslagtruitjeOverslagtruitje
Knoopjes aan zijkantKnoopjes aan zijkant
Knoopjes aan voorkantKnoopjes aan voorkant

Koop je bovenkleertjes die wel over het hoofd getrokken moeten worden? Let er dan op of de halsopening praktisch is ontworpen. Bij babykleertjes tot en met maat 86 zitten er meestal (druk)knoopjes naast de halsopening, zodat deze groter gemaakt kan worden tijdens het aan- en uitkleden. Deze zitten vaak aan de zijkant van de halsopening, maar soms ook aan de voorkant of achterkant van het kledingstuk. Dat laatste is echt niet handig bij een pasgeboren baby, omdat je hem / haar dan van de rug op de buik moet draaien tijdens het omkleden. Het meest praktisch is een kledingstuk waarbij er aan beide zijkanten van de halsopening drukknoopjes zitten. Deze zorgen ervoor dat je veel ruimte hebt om het kledingstuk over het hoofd van je kindje te trekken. Verder is er nog de envelop halsopening, zoals je die bij de meeste rompertjes ziet. Deze geeft meer ruimte voor het hoofdje van je baby dan een gewone halsopening.

Knoopjes aan achterkantKnoopjes aan achterkant
Knoopjes aan beide kantenKnoopjes aan beide kanten
Envelop openingEnvelop opening

Er zijn veel babykleertjes te koop waar een capuchon aan vastzit, terwijl dit eigenlijk helemaal niet praktisch is. Pasgeboren baby’s kunnen liggen bijna de hele dag. En dan is het niet fijn om op een capuchon te moeten liggen.

Onderkleding

Verstelbare taillebandVerstelbare tailleband
Broekjes met knopen en ritsen zien er stoer uit, maar ze zijn moeilijker aan- en uit te trekken dan een broekje zonder gulp.
Baby’s die in dezelfde kledingmaat zitten, kunnen toch een heel ander model hebben. Veel baby’s hebben een typisch dik babybuikje, terwijl andere baby’s juist lang en dun zijn. Daarom is het handig om onderkleding te kopen met een verstelbare tailleband. Bij broekjes, leggings en rokjes zonder verstelbare tailleband heb je een veel grotere kans dat jouw kindje er niet in past, omdat het kledingstuk te wijd of juist te strak valt. Let er bij onderkleding zonder verstelbare tailleband in ieder geval op dat de tailleband wel rekbaar / elastisch is.
Tenslotte moeten babykleertjes niet alleen lekker zitten bij je baby, maar ook maar ook makkelijk zijn voor jezelf bij het aan- en uitkleden van je kindje.

Kwaliteit

Ga je babykleertjes shoppen? Controleer de kleertjes dan goed op kwaliteit voordat je ze afrekent. Het komt namelijk regelmatig voor dat er mankementen aan de kleertjes zitten, ook al hangen ze nieuw met kaartje in de schappen. Denk hierbij aan vlekjes of gaten, losse naden of fabrieksfouten, zoals fouten in de stof zelf of scheef genaaid stiksel. Bestel je de babykleertjes online, controleer deze dan ook direct op kwaliteit als het pakketje bezorgd is. Zo kun je ervoor zorgen dat je kleertjes waar je niet tevreden over bent binnen de wettelijke termijn van 14 dagen probleemloos kunt retourneren.

Kleding moet makkelijk te wassen zijn

Let ook op het wasvoorschrift dat op het waslabel van de babykleertjes staat. Van sommige merken babykleertjes mogen de meeste kleertjes namelijk maar op 30 graden gewassen worden. Dat is niet praktisch, want baby’s poepen en spugen hun kleertjes er vaak onder. Ook komt er vaak per ongeluk melk of eten op de kleertjes van je kindje terecht, in plaats van in zijn of haar mondje. Op 30 graden krijg je de vlekken moeilijk uit de kleertjes en bovendien worden er bij hogere was temperaturen meer bacteriën gedood.

Kleding moet veilig zijn

Touwtjes en applicaties

TouwtjesTouwtjes
Babykleding moet veilig zijn. Toch zijn er babykleertjes die een risico kunnen vormen voor de veiligheid van je kindje.
Koordjes bij de nek, zoals bij jassen of sweatshirts met capuchon, kunnen een risico op verwurging vormen. Deze touwtjes kunnen namelijk vast komen te zitten aan wiegjes of ledikantjes. Verder kan je kindje op de touwtjes gaan sabbelen. Ook touwtjes ter hoogte van de taille kunnen gevaarlijk zijn, omdat deze klem kunnen komen te zitten tussen autodeuren.
StrikjeStrikje
Ook kleine onderdelen die los kunnen raken kunnen gevaarlijk zijn voor baby’s. Denk hierbij aan knopen, ritsen en decoratieve applicaties zoals strikjes en kraaltjes. Daarom is het bij babykleding met kleine onderdelen heel belangrijk om goed te controleren of alles goed en stevig vast zit genaaid. Voor de zekerheid is het nog beter om te kiezen voor kleertjes zonder onderdelen die los zouden kunnen raken.

Brandveiligheid

Kies voor kleertjes die gemaakt zijn van stoffen die niet licht ontvlambaar zijn. Stoffen die gemaakt zijn van plantaardige vezels (bijvoorbeeld katoen) vatten sneller vlam dan stoffen die gemaakt zijn van dierlijke vezels (zoals wol). Synthetische stoffen (bijvoorbeeld polyester) vatten niet snel vlam, maar smelten wel als ze in contact komen met vuur. Hierdoor kunnen er toch serieuze brandwonden ontstaan.
Een stof die bestaat uit een mix van plantaardige en synthetische vezels is extra gevaarlijk, omdat deze niet alleen snel ontvlamt, maar ook smeltdruppels geeft.

Lees verder

© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op babykleertjesBabykleren vormen voor jonge ouders een flinke kostenpost. Je hebt een hele stapel kleren voor je baby nodig en binnen e…
Babykleding kopenBabykleding kopenVoor sommigen is het kopen van babykleding voor de kleine baby een van de meest favoriete bezigheden. Anderen gruwelen a…
Waar moet je op letten bij het kopen van babykleertjes?Waar moet je op letten bij het kopen van babykleertjes?De eerste babykleertjes koop je al tijdens de zwangerschap. De baby draagt deze kleertjes meteen na de bevalling. Daarom…
Maattabellen voor babykleertjes en kinderkledingAls je online kinderkleding gaat kopen dan is het handig om de kleding- en schoenmaten voor baby's, peuters, kleuters en…
Nieuwe handtas kopen: hoe vind je de ideale tas?Nieuwe handtas kopen: hoe vind je de ideale tas?De ideale handtas. Elke vrouw is er naar op zoek, lijkt het soms wel. Maar wat voor de een ideaal is, is voor een ander…
Bronnen en referenties
  • http://kledingwijzer.nl/
  • http://wij.nl/kind-info-verzorging/artikel/kinderkleding
  • http://www.24baby.nl/zwanger/baby-uitzetlijst/babykleding-garderobe-pasgeboren-baby/
  • http://www.kinderkleding-tekoop.nl/maattabel.php
  • http://www.livestrong.com/article/213262-safety-issues-in-childrens-clothing/
  • http://www.oeiikgroei.nl/jij-en-je-gezin/praktisch/babykleren-kopen/
  • http://www.rstzorg.nl/Kraamzorg/Handige_checklists
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nannesluis.kledingmaatjeFREE
  • https://www.opvoeden.nl/baby/verzorging-en-veiligheid/lichaamsverzorging/aankleden/
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 22-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.