De geneeskracht van grote pimpernel

De geneeskracht van grote pimpernel Van oorsprong groeit dit plantje met de bordeaux rode langwerpige bloem in Europa, Noord Amerika en Azië. Je ziet hem op het hele Noordelijk Halfrond. Grote pimpernel groeit graag op vochtige weilanden. Ook in de schaduw doet hij het goed en als de grond in de zomer wat uitdroogt, blijft deze plant het uitstekend doen. De bladeren, bloemen en bloemknopjes zijn een wilde groente en kunnen uitstekend in een salade worden verwerkt. De bladeren kunnen gedroogd worden om in een zelf gemaakte kruidenthee te worden gestopt. De plant wordt 60 centimeter hoog en krijgt een tweeslachtige of hermafrodiete bloem; dat is een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Tegenwoordig wordt de grote pimpernel verkocht als borderplant. Het is ook een waardplant; zo trekt hij vlinders aan. Een voorbeeld van een vlinder die op de grote pimpernel afkomt is het pimpernelblauwtje. De geneeskracht van grote pimpernel wordt voornamelijk aangewend bij brandwonden, dysenterie en insectenbeten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening grote pimpernel / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening grote pimpernel / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Traditioneel gebruik

Grote pimpernel wordt traditioneel gebruikt om thee van de wortel of de blaadjes te zetten. Dit is een volksmedicijn bij onder andere bloedingen, diarree, dysenterie en longtering of tuberculose. In de Chinese geneeskunde is de plant bekend onder de naam Di Yu en wordt het bij uitstek ingezet bij bloedige dysenterie. Daarnaast wordt het blad gebruikt om bloed te stelpen; er zitten stoffen in de bladeren die het bloedstelpen bespoedigen. Zulke dingen zijn goed om te weten voor mensen die in de natuur wandelen en even geen EHBO-kistje bij zich dragen. Neusbloedingen werden ook met grote pimpernel behandeld, net als brandwonden en insectenbeten.

Naamgeving

In het Latijn wordt grote pimpernel Sanguisorba officinalis genoemd. In het Nederlands heeft deze plant enkele alternatieve namen zoals: Grote pimpernel, Tuinpimpernel, Groot sorbenkruid, Grote bevernel, Bevernel, Drakenkruid, Bloedkruid, Weidepimpernel, Waalse pimpernel, Rode pimpernel en Stoffertjes. Sanguisorba betekent ´bloed´ of eigenlijk ´bloed van een wees´. De plant kreeg deze naam omdat vele medicinale werkingen met het bloed te maken heeft. Officinalis is een achtervoegsel wat aan alle planten is gegeven met een overduidelijke, alom geaccepteerde medicinale werking.

Werkzame stoffen

Van grote pimpernel wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel gebruikt. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: tanninen, triterpeensaponinen zoals sanguissorbine en sanguisorbigenine, etherische olie, zetmeel en calciumoxalaat. Modern wetenschappelijk onderzoek uit China toont aan dat de tanninen in grote pimpernel effectiever werken als de hele plant wordt gebruikt in vergelijking met geïsoleerde tanninen.

Grote pimpernel, de belangrijkste aanwendingen

De wortel van grote pimpernel is adstringerend; het werkt samentrekkend op de slijmvliezen. Daarbij vernauwt het de bloedvaten en is het bloedstelpend. Deze combinatie van medicinale eigenschappen is voor fytotherapeuten aanleiding om het voor te
Grote pimpernel / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)Grote pimpernel / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
schrijven bij de volgende indicaties:
  • Diarree,
  • Dysenterie,
  • Aambeien,
  • Adjuvans bij enteritis en colitis(darmontstekingen),
  • Metrorragieën of overmatig baarmoederlijke bloeding.

Grote pimpernel is windverdrijvend en kan darmgassen en fermentatie in de darmen verminderen.

Uitwendig gebruik grote pimpernel

De samentrekkende, antibacteriële en ontstekingswerende eigenschappen van grote pimpernel zijn als enigszins mild te kwalificeren maar kunnen desondanks uitwendig worden toegepast. In de fytotherapie vindt deze geneesplant vooral toepassing bij de volgende huidaandoeningen of uitwendige perikelen:
  • Eczeem,
  • Aambeien,
  • Wonden,
  • Brandwonden.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Afkooksel: drie tot vier koppen per dag, vijf gram per theeglas.
  • Vloeibaar extract: Vijf gram per dag.
  • Alcoholatuur: Viermaal 40 druppels per dag.
Bij deze therapeutische doses zijn geen bijwerrkingen te verwachten. Je kunt zelfs meer van deze plant eten. Het is een wilde groente en past prima als alternatief slablad in een wilde salade, samen met bijvoorbeeld hondsdraf, geblancheerde brandnetel, weegbree, vogelmuur, zevenblad, zuring en paardenbloemblad.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – DysenterieAls een kindje papperige diarree heeft, vaak met bloed- of slijmbijmenging en daarnaast ook last van buikpijn, koorts en…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Tuinkruiden Tuinpimpernel (Sanguisorba officinalis)Tuinpimpernel mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst va…
De geneeskracht van glidkruidDe geneeskracht van glidkruidGlidkruid is van oorsprong aanwezig in Siberië, China en Noord-Amerika. Het wordt tegenwoordig ook gekweekt in Europa en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Alternatieve namen en volksgeneeskunde: Boek: Blöte-Obbes, De geurende kruidhof
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Sanguisorba+officinalis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_pimpernel
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sanguisorba_officinalis
  • Afbeelding bron 1: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.