De mooie en genezende passiebloem

De mooie en genezende passiebloem Er zijn maar weinig mensen die de schoonheid van de passiebloem niet kunnen waarderen. Behalve dat het om een prachtige bloem gaat, heeft deze plant ook nog geneeskrachtige werking. Echter, van de geneeskrachtige werking zijn veel minder mensen op de hoogte. Waar komt de mooie passiebloem vandaan, wat is de geneeskrachtige werking van de passiebloem en hoe pas je deze toe?

Passiebloem, de basis

De passiebloem of passiflora is een veel voorkomende klimplant. De plant groeit liaanvorming met houtige stengels en behoort tot de passiebloemenfamlie (passifloraceae). Er zijn ruim 500 soorten bekend. De passiebloem komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Midden- en Zuid-Amerika en de Cariben. In Zuid-Amerika tref je ze hoog in het Andesgebergte aan, maar ook in de vochtige hitte van de tropen. Verder vinden we een aantal soorten van de passiebloem in Oceanië en Azië. Australië heeft van oorsprong maar een beperkt aantal soorten passiebloemen.

Voor Europa was het een Spaanse arts (Monardes) in 1569, die in Peru geconfronteerd werd - door de lokale bevolking - met de medicinale werking van de passiebloem. Hij beschreef het lokale gebruik van de plant en introduceerde het vervolgens in Europa. In Europa was de passiebloem als eerste zeer gewild in de vorm van kruidenthee.

Bron: Ben Kerckx, PixabayBron: Ben Kerckx, Pixabay

De tuinplant

De oorspronkelijke passiebloem leeft bij voorkeur in een warmer klimaat dan het Nederlandse klimaat, maar de planten zijn inmiddels gecultiveerd. Het woekerende karakter in de natuur heeft de gecultiveerde Nederlandse tuinplant verloren. Het is nu een ‘nette’ plant die je in de volle grond tegen een hek of gaas kunt laten klimmen of in een pot met bijpassend klimrekje kunt laten groeien. De exemplaren zoals in Nederland te koop, zullen dus nooit zo woekeren zoals ze dit wel in de natuur doen.

Het zijn winterharde planten die wel tot vijftien graden onder nul kunnen overleven. De prachtige wit/blauw/violet kleurige bloemen, met zachte geur, groeien op stelen zonder bladeren en de takken kunnen wel tot zo’n tien meter groeien. De takken zijn dun, groen en zien er snel verhout uit. In de herfst groeien er ovale gele vruchten aan de plant, de vrucht komt overigens niet tot zijn recht in de koudere landen zoals Nederland. Bij een warmer klimaat doen ze het echter goed, ze ruiken lekker en zijn eetbaar.

Bron: Schwarzenarzisse, PixabayBron: Schwarzenarzisse, Pixabay

De genezende plant

Behalve de sprookjesachtige schoonheid van de bloemen is de plant ook genezend. De plant is in de oorspronkelijk landen altijd gebruikt als kalmerings- en slaapmiddel, bloedzuiveringsmedicijn en bedwelmingsmiddel. De Maya’s gebruikten de plant echter ook bij zenuwpijnen en tegen rusteloosheid. De plant bevat flavonoïden, cyanogene glycosiden en etherische olie.

De geneeskracht van de passiebloem werd op enig moment ook in Europa opgemerkt. Inmiddels wordt de passiebloem gebruikt tegen:
  • Hartkloppingen
  • Stress
  • Darmklachten
  • Ontwenningsverschijnselen
  • Astma
  • Depressie

Uitwendig kan het ook nog helpen als je last van aambeien hebt. Het betreft een dunne, goed smeerbare, zalf. Er is te weinig informatie voor de zwangere of borstvoeding gevende vouw, dus het wordt afgeraden het in deze periode tot je te nemen. Let wel, het is nooit een vervangend middel. Als je het wilt gebruiken, stem het dan af met de huisarts en/of fytotherapeut. De fytotherapeut heeft zich gespecialiseerd in plantengeneeskunde/kruidengeneeskunde.

Direct te gebruiken

Wil je niet met thee of iets dergelijks aan de slag, de passiebloem is in tabletten of druppels verkrijgbaar bij de reformwinkel, sommige drogisterijen en in de apotheek.

Thee kan je zelf maken als je de plant in je tuin hebt staan of je koopt het kruid kant-en-klaar in de reformwinkel. Drink 2 tot 3 maal per dag één kopje van 150 ml kokend water gecombineerd met één theelepel van het kruid. Laat dit zo’n tien minuten trekken en drink het dan op.

Bron: Majdharma, PixabayBron: Majdharma, Pixabay
Onbeperkt gebruik?
Het is niet aan te raden onbeperkt gebruik te maken van de passiebloem (in wat voor vorm dan ook). Neem in ieder geval niet meer dan acht gram per dag, want dat wordt als grens gezien. Het kan anders bijvoorbeeld de rijvaardigheid beïnvloeden. Passiebloem behoort overigens niet tot de verslavende middelen.

Gebruik je andere medicijnen, stem het gebruik dan altijd af met de arts. Het kan in enkele gevallen de werking van te gebruiken medicijnen verminderen.

Tot slot

Hoewel de passiebloem al eeuwen teruggaat, is de passiebloem pas vanaf eind 16e, begin 17e eeuw in Europa in trek. Het heeft echter tot eind 20ste eeuw geduurd, voordat niet alleen de schoonheid van de passiebloem op prijs gesteld werd, maar ook de geneeskrachtige werking echt serieus genomen werd.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passiebloem, geneeskruid uit de Nieuwe WereldPassiebloem, geneeskruid uit de Nieuwe WereldVan Passiebloemen kennen we vooral de vele soorten klimmende sierplanten en ook wel de eetbare vruchten die ook onder de…
Passiflora tegen slapeloosheidPassiflora tegen slapeloosheidValeriaan, hop, citroenmelisse, passiebloem, lavendel. Kruiden tegen slapeloosheid zijn er heel wat, alleen helpen ze ni…
Passiflora, geschiedenis van een geneeskruidPassiflora, geschiedenis van een geneeskruidVan Passiebloemen kennen we vooral de vele soorten klimmende sierplanten en de eetbare vruchten die ook onder de naam Ma…
Passiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingPassiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingDe bloemen van de passiebloem of Passiflora zijn een lust voor het oog. Oorspronkelijk komt de passiebloem uit Peru en B…

Amandelolie: gezond en veelzijdigAmandelolie: gezond en veelzijdigAmandelolie wordt gemaakt uit de amandelen die groeien aan de amandelboom ofwel Prunus Dulcis. De amandel wordt tegenwoo…
De helende werking van muntDe helende werking van muntMunt is een heerlijk geurend kruid dat perfect past bij een zomerse fruitsalade en vaak gebruikt wordt in de Marokkaanse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foto Rabe, Pixabay
  • http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/passiebloem.htm
  • http://www.dekruidenwereld.be/passiebloem-passiflora-incarnata
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Passiebloem
  • Afbeelding bron 1: Ben Kerckx, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Schwarzenarzisse, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Majdharma, Pixabay
Reactie

Peter Michaël, 11-11-2016
Is bio-thee van passiebloem ook werkzaam? Reactie infoteur, 11-11-2016
Of het een-op-een te vergelijken is weet ik niet, maar het is een extract van de passebloem, dus er zitten zeker heilzame stoffen in.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.