Relatieproblemen, is er nog hoop voor mijn relatie?
Is er nog hoop voor mijn relatie? Is mijn relatie nog te redden? Liefde overwint alles, behalve mijn relatie? Hoe weet je of er nog hoop is? Door eerlijk antwoord te geven op 6 confronterende vragen kan je inzichten krijgen of je nu moet blijven of moet scheiden.
Liefde overwint alles
Liefde overwint alles, dat is een overtuiging die veel mensen meenemen als ze een relatie aangaan. Een romantische gedachte, maar zorgt er ook voor dat veel mensen eindeloos blijven vasthouden aan een relatie die ze ongelukkig maakt. Het kan een reden tot
vreemdgaan zijn.
Relatieproblemen
Door deze romantische gedachte: liefde overwint alles, kunnen veel mensen gaan twijfelen over hun relatie, vooral als ze zelf erg ongelukkig zijn. Verschillende vragen kunnen opkomen, zoals:
- Is de liefde echt over?
- Heeft onze relatie nog een kans?
- Is er nog hoop voor onze relatie?
- Is ruzie maken een goed of slecht teken?
- Scheiden of blijven?
Is er nog hoop?
Door blijven gaan met een relatie vol problemen, terwijl je tegen beter weten in weet dat je partner je niet gelukkig maakt, kan je jarenlang doen twijfelen. Ook de druk van buitenaf kan groot zijn: de verwachtingen van familie en vrienden. Jarenlang twijfelen is geen verspilde tijd: mensen willen de juiste beslissing nemen, zonder dat ze daar later spijt van krijgen. Maar, hoe weet je of er nog hoop is? Is je relatie nog te redden? Door eerlijk antwoord te geven op de volgende zes confronterende vragen:
1: Lichamelijke aantrekkingskracht
De eerste vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Voel je nog steeds lichamelijke aantrekkingskracht voor je partner? Voel je nog steeds de behoefte je partner aan te raken? Een antwoord met ja betekent dat je nog iets voor je partner voelt. Een gevoel van walging en afkeer tijdens het aanraken van je partner is een slecht teken: volgens relatietherapeut Peter de Kuijer is dat een sterke aanwijzing dat de liefde over is.
2: Ruzie maken
De tweede vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Blijf je ruzie maken met je partner? Ruzie maken is een goed teken, ruzie kan een hoopvol teken zijn. Waarom? Omdat het je nog iets kan schelen wat je partner doet. Je voelt nog iets voor je partner, anders zou je het niet de moeite waard vinden om ruzie te maken. Als je nog ruzie maakt met je partner kan het zin hebben om aan je relatie te werken.
Kanttekening: iedere dag ruzie maken met je partner terwijl er kinderen in huis zijn, is een slecht teken. Ruzie mag nooit als iets hoopvols gezien worden als er kinderen zijn! Iedere dag ruzie maken terwijl er kinderen in huis zijn is kindermishandeling. Je creert een onleefbare situatie voor de kinderen!
3: Kleine dingen met je partner delen
De derde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Heb je nog steeds het gevoel dat je kleine, dagelijkse voorvallen met je partner wil delen? Als het antwoord ja is, betekent dat er genegenheid is en dus hoop.
4: Dromen over een leven alleen
De vierde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Droom je er over alleen te gaan wonen? Of overweeg je misschien zelfs concrete stappen te ondernemen? Volgens Mira Kirshenbaum, auteur van: Scheiden of blijven?
Is dat een sterke aanwijzing dat je hard op weg bent om daadwerkelijk afscheid te nemen van je partner, als je antwoord positief was.
5: Hogere macht
De vijfde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Als een hogere macht zou zeggen dat je uit de relatie mocht vertrekken, zou je dan opgelucht zijn? Bij een positief antwoord is volgens Mira Kirshenbaum een zeer sterke aanwijzing dat de liefde over is.
6: Definitief eind
De zesde vraag om te ontdekken of er nog hoop is:
Is de relatie beëindigd, maar twijfel je over het maken van nieuwe afspraakjes? Volgens psychologe Rene Daily is er een sterke aanwijzing dat de relatie definitief beëindigd is: als je het gevoel hebt dat, na het beëindigen van de relatie, het ok is om weer nieuwe afspraakjes te maken.
Kinderen
Moet je blijven wegens de kinderen?
Als je deze vraag aan mij persoonlijk vraagt: ja, je moet blijven in het belang van de kinderen. Het belang van de kinderen weegt – voor mij! – zwaarder dan het belang van de ouders. Wie kinderen neemt, neemt verantwoordelijkheid en loopt niet weg van die verantwoordelijkheid. Zodra ouders gaan scheiden zijn er 3 partijen: mama, papa en de kinderen. De kinderen zijn altijd de zwakste partij.
Er zijn echter wel uitzonderingen: je moet weggaan als jij of je kinderen bedreigt worden, als er mishandelingen of huiselijk geweld plaats vinden. Ook als er spanningen in huis zijn die een
onleefbare situatie veroorzaken voor de kinderen, moet je weggaan en een veilige thuishaven voor de kinderen creeren. Neem je verantwoordelijkheid als ouder!
Gaan jullie uit elkaar en zijn er kinderen? Uit elkaar is uit elkaar. Maak dan geen ruzie meer en zeker niet waar de kinderen bij zijn! Kinderen snappen dat – terecht! – ook niet: nou zijn papa en mama uit elkaar en dan maken ze nog steeds ruzie. Als jullie getraumatiseerde kinderen willen hebben, moet je vooral doorgaan met ruzie maken en elkaar zwart maken waar de kinderen bij zijn en absoluut geen enkele verantwoording nemen voor het feit dat je ouder bent en het goede voorbeeld zou moeten geven.
Het is een moeilijke situatie: niemand wil de eigen kinderen onnodig pijn doen, maar je wilt ook niet de rest van je leven ongelukkig zijn. Misschien kunnen de volgende 2 artikelen meer inzicht geven:
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven? en
Kinderen: emotionele gevolgen van gescheiden ouders..
Ik wil iedereen die in deze moeilijke situatie zit heel veel sterkte en wijsheid toewensen!