Relatieproblemen? Tips van Gabrielle!

Wat moet je doen als je je ongelukkig voelt, niet begrepen wordt door je partner,en er jaloezie ontstaat? Veel mensen hebben te kampen met relatieproblemen. Uit ervaring van mij en anderen kan ik hopenlijk al uw vragen beantwoorden. Ik heb zelf een hekel aan scheidingen, daarom wil ik hiermee andere mensen helpen om tips te geven.

Het standhouden van een relatie

Een relatie moeten groeien en standhouden. Het vraagt geduld en toewijding. In een relatie moet er spanning, ruimte, communicatie, aandacht, bevestiging of erkenning zijn. Stel: Een vrouw maakt een lekkere maaltijd klaar, zorgt ook nog eens voor de kinderen, maakt het huis schoon en heeft een klein beetje tijd over om zich mooi te maken voor haar man, maar hij geeft haar nooit complimenten hoe goed ze dit allemaal doet, hoe goed ze haar best heeft gedaan. Dan krijgt ze het gevoel dat ze geen erkenning ontvangt, geen bevestiging. Dit kan op den duur zeer deprimerend zijn en soms jaloezie opwekken als ze haar man toevalling met een andere vrouw ziet praten, hoe onschuldig dit ook kan zijn.

Jaloezie bij vrouwen

Jaloezie onstaat vaak door gebrek aan aandacht en erkenning. Het niet geven van complimenten is ook een onderdeel hiervan. Er zijn vrouwen die het levensbedreigend ervaren als haar man een goed vriendschappelijk contact onderhoudt met een andere vrouw. De mensen zien vaak een relatie als een exclusieve band, waar geen plaats is voor een derde. Zelfs niet in gedachten of fantasieen. Soms heeft de trouwe partner vermoedens van de overspelige gedachten van de ander en voelt de trouwe partner zich aangetast in haar eigenwaarde en respect. Vrouwen hebben veilige geborgenheid nodig en deze wordt weggenomen zodra er dingen gebeuren waar men geen controle over heeft.

Jaloezie komt over het algemeen vaak voor bij vrouwen. Vrouwen vergelijken zichzelf vaak met anderen om te kijken wie er mooier is, langere haren heeft en of zij een concurrentie voor haar kan zijn. Jaloezie kan zeer schadelijk zijn op emotioneel gebied. Meestal ook voor de partner en het kan invloed hebben op de relatie. Maar vooral voor de vrouw zelf is dit schadelijk. Je wilt niet jaloers zijn, maar het gebeurt gewoon en je blijft ermee zitten, je weet niet hoe je hier mee om moet gaan.

De vraag is: is er wel degelijk een reden om jaloers te zijn? Luister alleen naar jouw hart. Laat niet iemand anders voor jou spreken. Heb je zelf gezien dat jouw partner ontrouw is, of zijn dit alleen gedachten, dromen of suggesties? Zijn er mensen in de buurt die uitspraken doen over jouw man die jou aan het denken zetten? Zijn er mensen in je omgeving die zelf slechte ervaringen hebben met relaties, die jou op andere gedachten willen zetten? Hou een beetje afstand van deze personen, of geef ze goede raad, maar luister altijd naar je zelf! Denk na over de positieve dingen in het leven, over de dingen waar je van houd en luister absoluut niet naar negatieve uitspraken of gedachten. Het kan bedrog zijn!

Het is altijd afwachten wat het leven voor jou in petto heeft. Heb je zelf gezien, of heeft je partner erkens dat hij ontrouw is geweest, dan is het maar zo. Zo is het leven, vol verassingen, dit heet het lot. Dan moeten jullie samen bespreken wat jullie met het leven gaan doen, of jullie hiermee verder willen gaan. Maar...niks is zeker als je het zelf niet ziet! Mijn motto is: Het is niet waar tot het tegendeel is bewezen.

Beperkingen in een relatie

In een relatie worden elkaar vaak beperkingen opgelegd. Dit kan, maar met mate! Het gaat in een relatie om geven en nemen. Het is zeer belangrijk om goed te communiceren met je partner, om uit te leggen waarom jij het belangrijk vind om datgene te doen wat je leuk vind. Overleggen speelt hierbij een grote rol. Het is heel goed om even tot 10 te tellen, voordat je je partner uitlegt wat jouw gevoelens zijn en om de juiste woorden hiervoor te vinden. Schrijf ze anders als eerst even voor jezelf op papier. Mannen voelen een gesprek over relaties vaak aan als gezeur. Het gaat er dus om hoe je dit brengt. Schrijf een briefje voor jezelf om na te lezen of de woorden niet beledigend of zeurderig over zullen komen. Dit helpt echt!

Het is heel belangrijk om een rustig moment uit te kiezen voor een gesprek. Als jouw partner net terug komt van zijn werk, heeft hij er zeer waarschijnlijk geen zin in om te praten over de liefde en relaties. Zorg ervoor dat je zelf kalm bent waarneer je het onderwerp aansnijdt, dit geeft een rustgevend effect op jouw partner. Begin niet te huilen wanneer je over een gevoelig onderwerp begint, want dit kan bij een man als hysterisch worden ervaren en is het gesprek gauw ten einde.

Hoe ga ik om met stress in mijn relatie?

Stress is een veel voorkomend aspect. Soms lijkt het alsof je hoofd op ontploffen staat en er even tussenuit wilt. Stress kan verschillende oorzaken hebben, het werk kan veel energie van je vergen of soms zit je gewoon niet lekker in je vel. Dit kan ook problemen veroorzaken in een relaties. Er zijn veel mensen die uit elkaar gaan vanwege stress. Stress is ook 'besmettelijk' zoals ik dat noem. Als jij stress hebt en het duidelijk laat merken, neemt jouw partner dat met gemak over, zo ontstaan er vaak ruzies. Communiceer met elkaar op een redelijke toon en leg elkaar uit dat je even niet wilt praten of even geen zin hebt om iets te doen omdat je stress hebt. Het is een simpele verklaring en goed te berijpen voor de ander.

Probeer elkaar dan ook te begrijpen, wilt jouw partner even rust, geef hem dan rust. Probeer samen de problemen op te lossen, want 2 mensen die een relatie hebben, zie ik zelf als 1 persoon. Dus dat betekend: alles samen oplossen, bespreken en overleggen. Zorg dat je op z'n tijd ook iets voor jezelf te doen hebt, als hij even rust wilt, zodat je niet steeds afhankelijk bent van de gesprekken die je normaal gesproken voert met jouw partner. Ja, je hebt natuurlijk afzonderlijk ook af en toe tijd voor jezelf nodig!

Heeft u vragen over uw relatie, stuur dan een mailtje naar: gabriellepheebe@hotmail.com en ik zal z.s.m. reageren.
De bedoeling van dit artikel is om mensen gelukkig te maken en om mensen te helpen!
© 2007 - 2025 Gabrielle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…

Wordt u snel verliefd? Doe de testWordt u snel verliefd? Doe de testSoms is een korte blik al genoeg om vlinders in de buik te krijgen. Heeft u dat ook al gehad of heeft de liefde een klei…
Huwelijksstelsels in BelgiëAls u huwt zonder huwelijkscontract en zonder een specifiek huwelijksstelsel te kiezen, dan komt u automatisch in het “w…
Gabrielle (4 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.