Invloed van liefde op resultaat sportieve krachtmeting

Invloed van liefde op resultaat sportieve krachtmeting Is vrijen vlak voor een belangrijke sportwedstrijd van negatieve invloed op je prestatie? Het is een oude discussie die telkens weer oplaait, waarschijnlijk ingegeven door het idee dat gemeenschap een fysieke inspanning is die energie kost. Energie die verbruikt is tijdens de liefdesdaad zou niet meer ten goede kunnen komen aan de sportieve krachtmeting.

Liefde voor de wedstrijd

Wil je in staat zijn een goed resultaat te behalen, dan mag je beslist geen gemeenschap hebben aan de avond voor de wedstrijd luidt een oude "wijsheid". Is het wetenschap of bijgeloof dat je niet in de prijzen kan vallen als je met je partner actief in bed bent geweest? Steeds meer wordt het duidelijk dat die vrijpartij voornamelijk tussen de oren zit. Feit is echter wel dat het in de bokswereld nog steeds taboe is. Mohammed Ali had zelfs gedurende 6 weken voor de wedstrijd onthouding.

Hardlopen

Bij de Marathon van Londen (afstand 42km) is enige jaren geleden een enquête gehouden onder de deelnemers(sters) waarin aan hen onder andere de nogal intieme vraag betreffende de liefdesdaad werd gesteld. Ongeveer de helft van de deelnemers gaf aan, het in de dagen voorafgaande aan de loop, wel te hebben gedaan. Het eigenaardige was dat deze groep gemiddeld snellere tijden had gelopen dan de andere groep, die geen gemeenschap had gehad. Er mag van worden uitgegaan dat in het onderzoek de component leeftijd is verwerkt/gecorrigeerd. Dan geeft de uitslag toch duidelijk aan dat hardlopen niet in negatieve zin wordt beïnvloed door het vrijen voorafgaande aan de wedstrijd. En waarschijnlijk is dit dan ook van toepassing op andere duursporten zoals, roeien, schaatsen, wielrennen, snelwandelen, langlaufen etc.

Gunstige gevolgen

Er is een hele lijst met bewezen positieve effecten van de daad, die juist in het voordeel pleiten van een sportieve prestatie:
  • bij vrouwen stijgt het testosterongehalte, waardoor sportieve prestaties verbeteren
  • erna val je makkelijk in slaap, hetgeen niet ongunstig is vlak voor een grote fysieke inspanning
  • de aanmaak van endorfine verhoogt de pijndrempel wat natuurlijk nooit weg is tijdens bijvoorbeeld een marathon
  • de aanmaak van dopamine zorgt voor een ontspannen en goed gevoel, tempert wellicht ongezonde spanning
  • seks is een natuurlijke antihistamine en kan helpen astma en hooikoorts te overwinnen
  • het is goed voor de lijn: je verbrandt met een half uur vrijen ongeveer 150 kilocalorieën,(dat heeft een gunstig op het gewicht van de lange afstandloper en de wielrenner in een berg-etappe)
  • tijdens het hoogtepunt pompt het hart extra slagen per minuut, waardoor het bloed sneller gaat stromen hetgeen een positief effect heeft op hart en bloedvaten en dientengevolge op de conditie van de sporter

De conclusie

"Het" doen voor de wedstrijd is al eeuwenlang een interessant onderwerp van discussie en het laatste woord is er zeker niet over gezegd. Het zal ook mede verband houden met de opvatting dat als je iets leuks doet er wel een prijs voor betaald zal moeten worden. De conclusie kan echter worden getrokken dat het een fabel is dat de fysieke prestatie zou hebben te leiden van een inspanning die doorgaans slechts 150 kilocalorieën kost. De uitkomsten van diverse studies over dit onderwerp geven alle aan dat sexuele activiteit, aan de avond voor een wedstrijd, de prestatie absoluut niet beïnvloedt. Niet in positieve en niet in negatieve zin. De fysieke kracht van het lichaam neemt er niet door af.

Na de sportieve prestatie

Als je niet al te veel energie hebt verbruikt, omdat je de tegenstander met een gerichte stoot snel knock-out hebt laten gaan, zal de wedstrijdinspanning waarschijnlijk weinig roet in het eten gooien. En bovendien is het voor de libido van je partner niet verkeerd dat ze in bed ligt met een winnaar. Maar als je zojuist een marathon hebt gelopen verdien je op de eerste plaats een goede nachtrust.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Testosteronbooster: bijwerkingen, voordelen en de nadelenTestosteronbooster: bijwerkingen, voordelen en de nadelenMet een testosteronbooster is het mogelijk om uw testosterongehalte te verhogen. Hierdoor kunt u meer energie, kracht en…
Testosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron is een mannelijk hormoon. Testosteron zorgt er voor dat mannen machogedrag vertonen, maar ook dat ze zich ag…
Wat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenWat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenVeel vrouwen vinden het aantrekkelijk als mannen een baard laten staan en mannen zijn hiervan op de hoogte. Waar komt da…
Testosterontekort: symptomen van een laag testosterongehalteTestosterontekort: symptomen van een laag testosterongehalteEen testosterontekort wordt gedefinieerd als een te laag testosterongehalte in het bloed. Testosteron is een mannelijk g…

Psychische seksuele problemen bij de vrouwPsychische seksuele problemen bij de vrouwSeksuele problemen bij vrouwen heeft vaak een psychische oorzaak. Ook lichamelijk oorzaken, zoals de beïnvloeding van de…
De Nuvaring: anticonceptieringDe Nuvaring: anticonceptieringDe Nuvaring, ook wel de anticonceptiering genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor vaginaal gebruik. De Nuvaring…
Bronnen en referenties
  • AvVN Nieuws, februari 2009
Reacties

Rob, 13-06-2015
Ik ben geïnteresseerd hoeveel energie een hoogte punt kost. Als je jong bent ben je zo sterk. Ik werd er nooit moe van. Maar nu ik boven de 70 ben blijkt leeftijd toch te gaan meespelen. Na een hoogtepunt ben ik bv. 12 u of 18 u later moe, laat dingen vallen, stoot me, misselijk, rugpijn., kribbig/knorrig. Reactie infoteur, 15-06-2015
Hier vindt u wel wat info:
http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/1968358/2010/04/24/10-weetjes-over-het-orgasme.dhtml

Sportler (infoteur), 14-05-2009 #2
Zeer netjes beschreven, ik kan uit eigen ervaring melden dat seks zeker geen negatieve invloed heeft op de prestaties van een duursporter! :-p Reactie infoteur, 14-05-2009
Bedankt. Helemaal mee eens.
Rob

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.