Meditatie? Yoga? Chakra's? Kennismaking met jezelf!

Ook al gehoord over meditatie en yoga? Ken je de woorden, maar weet je er voor de rest niet erg veel over? Deze technieken zijn nochtans nuttig om zowel lichamelijk als geestelijk tot rust te komen. Ze zijn ook allebei erg geschikt om geblokkeerde chakra’s te openen. Twee goede redenen dus om meer te willen weten over mediteren en yoga! Als je geest of lichaam iets opneemt, dan is het belangrijk om het weer los te laten. Helaas, hebben mensen het juist daarmee heel moeilijk. Met als gevolg dat ze geestelijke en lichamelijke klachten oplopen. Om dat te vermijden is het nuttig om te leren loslaten. Zowel mediteren als yoga heeft zo’n een positieve invloed op lichaam en geest. Beiden zijn niet eenvoudig, maar na enkele pogingen kan iedereen mediteren en/of yoga beoefenen. Allebei hebben ze als doel: bewust worden van zichzelf.


Mediteren

Meditatie helpt om tot innerlijke rust te komen, want het is een techniek die het denken vermindert. Daardoor zijn mensen kalmer en meer ontspannen. Mensen die mediteren, worden zich ook meer bewust van het huidige moment en hebben vaak het gevoel dat ze hun tegenstrijdige gedachten in de hand houden. Meditatie balanceert ook energie en de chakra's.

Maak kennis!

Zet je op een rustige plaats in kleermakerszit. De ogen mogen gesloten zijn, maar 1,50 meter voor je kijken is ook een mogelijkheid. Concentreer je op je ademhaling. Tel bij het inademen bijvoorbeeld van 1 tot 20. Als je de tel kwijt raakt of je merkt dat je gedachten afdwalen, begin dan opnieuw. Probeer deze oefening iedere dag te doen en beslis regelmatig om nog wat langer te tellen. Wanneer het eens moeilijk is om je te concentreren, wordt dan vooral niet boos. Misschien ligt het mediteren met tellen je niet, dan kies je beter voor een andere manier. Bijvoorbeeld door je te concentreren op een kaars, een beeld of op een mantra. In een mantrameditatie is een woord, zin of geluid het meditatieobject. Adem een paar keer goed in en uit en fluister langzaam de mantra bijvoorbeeld ‘Ommmmmm’. Concentreer je op de mantra en stop met fluisteren. Denk alleen aan ‘Ommmmmm’. Op welke manier en welk tempo je aan de mantra denkt, maakt niets uit. Elke keer als er gedachten opkomen, neem deze dan waar en keer dan weer ontspannen terug naar de mantra. Hoe vaker je deze oefening doet, hoe langer je kunt concentreren. Na een mantrameditatie voel je jou zoals bij iedere meditatie volledig ontspannen. Naast deze meditatietechnieken bestaan er nog veel verschillende manieren om te mediteren. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: een mens bewuster maken van zichzelf en zijn omgeving.

Passieve en actieve

Er zijn twee vormen van meditatie: de actieve en de passieve. Het leegmaken van de geest gebeurt via passieve meditatie. Hier negeer je alle gedachten door op geen enkel in te gaan. Doe eens je ogen dicht en laat de gedachten voor wat ze zijn. Niet gemakkelijk toch? Door passieve meditatie leer je hoe het moet. Je hoeft niet altijd te zitten om te mediteren. Het kan ook terwijl je andere activiteiten doet zoals lopen. Concentreer je dan gewoon op wat je doet en laat je door niets afleiden. De passieve meditatie is goed om stress tegen te gaan. Actieve meditatie echter heeft als doel: de geest bezighouden. Deze vorm wordt gebruikt om ambities te verwezenlijken. Je concentreert je bij actieve meditatie op een bepaalde zin of je visualiseert een bepaalde situatie. Vipassana-meditatie bijvoorbeeld is een echte aanrader. De techniek is eenvoudig en het leidt tot inzicht en het begrijpen van wie en hoe je bent.

Het principe is: constant bewust zijn van wat er hier en nu gebeurt. Wees dus aandachtig op zowel zintuiglijk gebied als op lichamelijk vlak, ademhaling, gedachten en gevoelens. Net als bij concentratiemeditatie wordt er bij vipassana gebruik gemaakt van een object om tot rust te komen, maar ook om aandachtig en geconcentreerd te zijn. Meestal wordt de buik of de ademhaling gehanteerd als meditatieobject. Ondertussen observeer je alles en komt er van alles in je op. Tijdens deze meditatie mag je niets veroordelen en dat is juist het moeilijkste. De eerste pogingen mislukken bijna bij iedereen, want de meeste mensen willen alles onder controle hebben. Door deze meditatie regelmatig uit te voeren, kunnen mensen omgaan met hun beperkingen, gevoelens, gedachten en ervaringen. Door van op afstand te kijken, leert een persoon namelijk alles accepteren dus ook zichzelf. Waardoor hij/zij met de tijd ook zichzelf op bepaalde vlakken kan veranderen.

Yoga

Naast meditatie leidt ook yoga tot innerlijke rust en ontspanning. Door de yoga oefeningen uit te voeren stroomt er namelijk meer energie door het lichaam, wat ook in het voordeel van de zeven hoofdchakra’s is.

Basisvormen van yoga

Er zijn zes belangrijke vormen van yoga: Hatha yoga, Raja yoga, Mantra yoga, Karma yoga, Bhakti yoga en Jnana yoga

Hatha yoga
Hatha yoga is de meest beoefende vorm van yoga. De nadruk ligt op lichaambeheersing en ademhaling. Aan de hand van ontspanningstechnieken heeft Hatha yoga een gunstig effect op de klieren, zenuwstelsel en andere organen. Het doel van deze yoga vorm is het bevorderen van de gezondheid.

Raja yoga
Raja yoga gaat om bewustwording en het leren beheersen van de geest. Dit gebeurt aan de hand van lichaamshoudingen, meditatie ademhalingsbeheersing, en afsluiten van de zintuigen.

Mantra yoga
Mantra yoga is een middel om het bewustzijn te veranderen door het herhalen van geluid. Dit kan hardop of in stilte, met zinnen, woorden of mantra's die steeds herhaald worden. Mantra is een lettergreep, woord of zin met een sacrale betekenis. De bekendste yoga mantra is OM.

Karma yoga
Karma yoga richt zich op het onbaatzuchtige gedrag. Daden die voortkomen uit liefde, maar niet om daarvoor gewaardeerd te worden.

Bhakti yoga
Bhakti yoga heeft als doel verlichting te bereiken door te bidden.

Jnana yoga
Deze vorm van yoga bestaat voornamelijk uit meditatie.

Maak kennis!

Yoga heeft net als meditatie eenvoudige en moeilijke oefeningen. Een gemakkelijke yoga oefening is het ‘aarden’. Voel hoe je voeten de grond raken en concentreer je daarop. Een andere yoga oefening voer je uit terwijl je op bed ligt. Terwijl je op je rug ligt, spreid je benen en armen. Span de spieren op als je inademt en ontspan als je uitademt. Begin eerst bij je voeten, daarna je kuitspieren, knieschijven, bovenbenen, billen, onderrug, bovenrug, buikspieren en borstkas. Van de handen maak je vuisten terwijl je inademt. Span ook nog de spieren van je schouders, nek en gezicht op. Haal op het einde van de oefening een aantal keer langzaam adem. Breng langzaam weer beweging in je lichaam en kom dan pas weer overeind. Als je deze twee oefeningen goed onder de knie hebt, ben je klaar voor intensievere yoga oefeningen zoals de zonnegroet.

Chakra's

Meditatie en yoga oefeningen zijn dus een belangrijke hulp om te ontspannen en innerlijke rust te vinden, maar beide technieken worden ook gebruikt om chakra’s te herstellen. Chakra’s zijn geestelijke energiebronnen in het menselijke lichaam die onzichtbaar zijn. In het totaal zijn er zeven hoofdchakra’s die vanaf de onderrug tot aan het hoofd zitten. Daarnaast bevinden er zich ook kleinere chakra’s in het lichaam bijvoorbeeld in de voeten en schouders.

De zeven hoofdchakra’s die een belangrijke rol spelen bij het welzijn van geest en lichaam, hebben elk een andere kleur. De onderste drie chakra’s (wortel-, buik-, en navelchakra) zijn die van de instincten en de bovenste drie (keel-, hoofd-, en kruinchakra) zijn die van het menselijke bewustzijn. De middelste en vierde chakra (hartchakra) verbindt deze twee groepen. Doordat elk chakra een invloed heeft op bepaalde gevoelens en/of lichaamsdelen ontstaan er emotionele of lichamelijke problemen wanneer een chakra te weinig of te veel actief is. Daarom is het belangrijk dat een chakra werkt zoals het moet functioneren. Ideaal zou zijn als ze allemaal onderling in balans zouden zijn, maar zo is het niet vaak. Er bestaan gelukkig wel technieken om ze alle zeven te stimuleren.

Wortelchakra

De eerste chakra is de wortelchakra en staat voor onze basisbehoeften. Hij bevindt zich aan het uiteinde van de ruggengraat en wordt aangegeven door het kleur rood. Hij heeft de functie, zoals de naam verraad, ons te wortelen en ook ons fysiek sterk te maken. Is de wortelchakra open dan voelt de persoon zich stabiel, veilig en welkom. Is de chakra eerder overactief dan is hij/zij materialistisch, traag en hebzuchtig. Is het juist omgekeerd? Dan voelt het individu zich angstig, gehaast en nerveus. Is een wortelchakra volledig gesloten dan leidt dat tot ontevredenheid en krachteloosheid. Op lichamelijk vlak zijn er hierdoor problemen met onderrug, benen, botten of darmen.

Het is dus belangrijk dat de wortelchakra open is. Eigenlijk versterkt elke activiteit deze chakra. Sport is een mogelijkheid, maar ook de auto schoonmaken kan helpen. Natuurlijk is yoga ook erg geschikt hiervoor. Zo’n techniek is: ontspannen rechtop staan, de voeten plaatsen op schouderbreedte, knieën doorbuigen en bekken iets vooruit plaatsen, lichaam in balans houden en tot slot je gewicht naar beneden laten zakken. Houdt deze positie enkele minuten vol. Andere methode is met de voeten op de grond stampen of stevig marcheren. Daarnaast zijn er meditaties die gebruik maken van mantra’s (geluid) en mudra's (hand- en vingergebaar). Zo een techniek is waar de toppen van de duim en wijsvinger bij elkaar wordt gebracht. De persoon zit in kleermakershouding en concentreert zich dan op het onderste van de ruggengraat, waar de eerste chakra zich bevindt. Ondertussen maakt hij/zij het geluid ‘lam’.

Buikchakra

Onder de navel bevindt zich de buikchakra die aangeduid wordt met oranje. Hij staat in voor het bewustzijn, maar ook om mensen bewust te laten omgaan met gevoelens waaronder seksualiteit. Wanneer deze chakra open is, kan het individu zijn gevoelens uiten zonder te emotioneel te worden. Hij/zij is ook gepassioneerd en levendig. Bij een te actief buikchakra is een persoon overgevoelig en seksverslaafd. Hij/zij heeft ook een dwangmatig gedrag. Is het chakra onderactief dan kan het individu niet genieten en is hij introvert. Een gesloten buikchakra veroorzaakt slaapstoornissen, maar ook problemen met de bloedsomloop, geslachtsorganen, blaas, bekken en nieren.

Er bestaan verschillende oefeningen om de buikchakra weer te openen. Zo kan je met je bekken draaien of stotende bewegingen maken met je onderlichaam. Ook meditatie kan helpen. Zet je in kleermakerszit en plaats je handen (met de palmen omhoog, bovenop elkaar: linkerhand ligt onderaan en de palm raakt de achterzijde van de vingers van het rechterhand) in je schoot. Fixeer je op het punt waar de buikchakra ligt en zoem: ‘vam’.

Navelchakra

De derde chakra ligt in het maaggebied en wordt de navelchakra genoemd. Deze is aangegeven door de kleur geel en staat voor wilskracht en macht. Iemand met een open navelchakra reageert spontaan, heeft zichzelf onder controle en is ook in het bezit van zelfwaardering. Is deze chakra te actief dan is iemand dominant, agressief en overactief. Is het eerder onderactief dan is hij/zij passief, onzeker en verlegen. Wanneer de navelchakra geblokkeerd is, is iemand prikkelbaar. Ook kan hij/zij last hebben van maag, milt, lever en spijsvertering.

De open navelchakra is enorm noodzakelijk, want het is de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Om de chakra te openen, is het maken van buikdansbewegingen ideaal. De meditatie oefening hiervoor werkt als volgt: plaats je handen met de vingertoppen tegen elkaar voor je buik, terwijl in je in kleermakershouding zit. Concentreer je op de navelchakra en zeg: ‘ram’.

Hartchakra

De middelste en vierde chakra is de hartchakra en bevindt zich ook in het hart. Deze wordt aangeduid door de kleur groen en heeft als taak de gevoelens voor onvoorwaardelijke liefde te ontwikkelen. De chakra staat dan ook voor liefde, medeleven, geborgenheid en affectie. Iemand met een open hartchakra is vriendelijk en is ook instaat harmonieuze relaties aan te gaan. Wanneer deze chakra overactief is, is een persoon jaloers, bezitterig en afhankelijk. Is het eerder omgekeerd, dan is iemand eenzaam, kritisch en bitter. Hij/zij kan hierdoor ook last krijgen van allergieën. Een geblokkeerde hartchakra leidt tot gevoelloosheid, hardvochtigheid, hartkwalen en ademhalingsproblemen.

Om deze chakra weer te openen, wordt opdrukken en borstcrawl bewegingen aangeraden. Verkies je eerder mediteren? Geen probleem. Deze oefening opent het hartchakra: zit in kleermakerszit en leg linkerhand op linkerknie. Duw de toppen van je duim en wijsvinger tegen elkaar en plaats je rechterhand in deze houding onder je borstbeen. Denk aan deze chakra en gebruik het woord ‘yam’.

Keelchakra

De keelchakra die aangeduid wordt met de kleur blauw bevindt zich in het kuiltje van de keel. Deze chakra heeft alles te maken met communicatie en is dan ook het klank –en spraakcentrum. Wanneer de keelchakra open is, zegt iemand wat in zich omgaat, maar hij/zij kan ook luisteren naar anderen. Bij overactiviteit is dat niet zo, zo’n persoon praat teveel. Iemand met een bijna gesloten keelchakra heeft angst om te spreken. Terwijl mensen met blokkades zich niet begrepen voelen. Zij kunnen ook problemen hebben met mond, keel, oren, stembanden of de luchtpijp.

Gorgelen met zout water, zingen of schreeuwen openen de keelchakra. De meditatietechniek voor deze chakra is: plooi je vingers aan de binnenzijde van je handen, zonder de duimen die elkaar moeten raken bij de toppen. Denk aan je keelchakra en maak het geluid: ‘ham’.

Hoofdchakra

Tussen de wenkbrauwen zit de hoofdchakra die herkenbaar is door zijn paarse kleur. Het staat voor inzicht en intuïtie. Wanneer deze chakra open is, kan de persoon fantaseren en is hij/zij in bezit van een goede intuïtie. Heeft iemand last van nachtmerries en hallucinaties? Dan kan de hoofdchakra te actief zijn. Is het omgekeerde het geval, dan heeft die persoon een slecht geheugen en ook geen visie of inzicht. Wanneer deze chakra gesloten is, kan het leiden tot een rationele manier van denken, klachten aan de oren, de ogen en de hersenen.

Er bestaan verschillende oefeningen om de hoofdchakra weer te openen. Zo kan je oefenen in het visualiseren of ver voor je uit kijken. Ook kan je weer kiezen voor meditatie: zit in kleermakerszit en plaats je handen voor het onderste deel van je borst. De duimen raken elkaar bij de toppen. Terwijl de middelvingers recht zijn en elkaar raken bij de toppen. De andere vingers zijn gebogen en raken de bovenste twee kootjes. Concentreer je op de hoofdchakra en mediteer het geluid ‘om’ of ‘aum’.

Kruinchakra

De laatste chakra is de kruinchakra die zich bevindt op het hoogste punt van het hoofd. Het staat voor de spirituele ontwikkeling, maar ook voor wijsheid. Als deze chakra open is, is een individu onbevooroordeeld en bewust van zichzelf en van de wereld om zich heen. Is er eerder sprake van overactiviteit, dan is iemand spiritueel verslaafd en verward. Als de kruinchakra te weinig actief is, kan iemand moeilijk leren en is hij/zij futloos. Als het chakra gesloten is, kan dit leiden tot migraine en een tekort aan energie
Om de zevende chakra te openen, is de volgende meditatie oefening erg geschikt: zit in kleermakershouding en plaats dan je handen voor je buik. Enkel je ringvingers mogen naar boven wijzen en elkaar bij de toppen raken. De andere vingers vouw je. Let wel dat je linkerduim onder de rechter zit. Concentreer je op de kruinchakra en zeg: ‘ng’.

Het mag dus duidelijk zijn dat het heel nadelig is voor iemand wanneer de hoofdchakra’s overactief of onderactief zijn. De juiste werkwijze om ze te openen, is door te beginnen met de basis, de wortelchakra. Pas wanneer die open is, mag het individu doorgaan met de buikchakra, daarna met de navel-, hart-, keel-, hoofd- en tot slot de kruinchakra. Wanneer je bewust bent van je toestand, bijvoorbeeld door meditatie, is het niet altijd nodig om deze volgorde strikt na te komen. Hoelang het duurt voor een chakra open is, verschilt per chakra en per persoon. Wellicht is het iets dat verschillende jaren duurt, maar elke poging levert je alleen maar voordelen op. Heb je er totaal geen idee van hoe het zit met je chakra’s? Doe dan een chakra test (online) of lees er nog meer over.
© 2006 - 2024 Evelienvantomme, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Kundalini Yoga?Wat is Kundalini Yoga?Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een…
Energie volgens de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is in India de meest toegepaste geneeswijze en houdt zich bezig met de persoon in plaats van de ziekte. Belangr…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…

Tantra - Spiritueel RitueelTantra - Spiritueel RitueelTantra. De Tantrische leer stamt uit India en is verspreid over het Verre Oosten. Tantra wordt ook wel Tantrische Yoga g…
Evelienvantomme (7 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.