Eczeem, wat kun je er tegen doen?

Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hier wat tegen te doen?

Wat is eczeem?

Eczeem is een afwijking in de genen die zich uit in je huid. Personen met deze afwijking zijn allergisch voor een bepaalde stof, of hebben de afwijking zonder enige reden. Eczeem uit zich met een huidirritatie. Dit kan een droge of natte uitslag zijn.

Droge uitslag

Bij een droge uitslag is de huid kurkdroog en als je zweet, bijt het in je huid.

Natte uitslag

Bij een nat eczeem lijken de plekken op je lichaam op brandwonden. De plekken zijn rood. Als je krabt komt er vocht op de wonden. Dat geeft een lekker gevoel. De pijn verzacht de jeuk.

De jeuk is het ergste. Slapeloze nachten en niet warm kunnen douchen zijn een paar van de vele nare gevolgen van eczeem.

Waar komt eczeem door?

Eczeem uit zich in de meeste gevallen als gevolg van een allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel, dier of stof. Maar bij sommige mensen is het gewoon een periode dat ze eczeem hebben, of ze houden het de rest van hun leven. Je kunt in het ziekenhuis uitgebreid laten testen waarvoor je allergisch bent. Je krijgt een heel grote pleister op je rug, en ze zetten allemaal krasjes in je vel. Daar druppelen ze verschillende vloeistoffen op. Als het krasje rood en dik word, ben je allergisch voor de stof. Je bespreekt met je arts wat je wel en niet meer mag hebben. Of eventueel welke dieren dit veroorzaken.

Wat kun je tegen het eczeem doen?

Als blijkt dat je de huiduitslag krijgt van een bepaald voedingsmiddel of dier e.d. kun je met je arts bespreken wat je wel en niet mag. Maar als blijkt dat de uitslag uit je genen komt en ze niet weten wat de oorzaak is, kun je er niet veel tegen doen. Het enige dat helpt is de zogenaamde ''hormoonzalf''. Dit is een zeer agressieve zalf. Het smeert de huid dicht met een dikke vetlaag en laat het eczeem voor een dag of wat verdwijnen. Maar daarna komt het dubbel zo hard weer terug. Bovendien kan de zalf tot onvruchtbaarheid leiden bij langer gebruik dan een jaar, en de zalf tast je bijnieren aan waardoor je groeisysteem wordt aangetast.

Wat kun je doen om de jeuk te minderen?

  • Neem een lauwe douche i.p.v. een hete douche
  • Sport zo min mogelijk om zweten tegen te gaan
  • Draag katoenen kleding
  • Verschoon je bed regelmatig
  • Gebruik geen agressieve shampoo en douchegel
© 2007 - 2024 Remco1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandelingEczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandelingHuidziekten op de handen komen veel voor. Eczeem, waaronder handeczeem of eczeem aan de vingers, is een van de meest voo…
Eczeem: oorzaak, behandeling en preventieEczeem: oorzaak, behandeling en preventieEczeem is een verzamelnaam voor diverse huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is. Veel eczeem vormen gaan gepaard m…

Het schrikbeeld dat acne heetHet schrikbeeld dat acne heetAcne is een van de vaakst voorkomende huidaandoeningen. Door een toename van hormonen raken de talgklieren verstopt en g…
Zelf dokteren via medische thuistestenZelf dokteren via medische thuistestenHet aanbod medische doe-het-zelf testen op het internet en in drogisterijen groeit met de dag. De behoefte van veel mens…
Remco1 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.