Eczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandeling

Eczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandeling Huidziekten op de handen komen veel voor. Eczeem, waaronder handeczeem of eczeem aan de vingers, is een van de meest voorkomende huidziekten. Handen worden vaak getroffen door eczeem. Roodheid en jeuk zijn typische symptomen. Eczeem is niet besmettelijk en geneest relatief snel in de acute vorm. Bij chronisch eczeem is het raadzaam om een arts te raadplegen ter behandeling van de klachten.
Eczeem aan de vingers en hand / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.comEczeem aan de vingers en hand / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com

Handeczeem

Eczeem is een jeukende huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Omdat de handen in contact komen met (irriterende) stoffen, kunnen er verschillende huidreacties ontstaan. Er zijn verschillende vormen van handeczeem, afhankelijk van de oorzaak, het uiterlijk en de locatie.

Oorzaken van eczeem aan de vingers

De oorzaak van eczeem aan de vingers is een ontstekingsreactie van de huid. De huid is de beschermende laag of omhulsel van het lichaam tegen de omgeving en wordt dagelijks blootgesteld aan vele invloeden. Vingers komen in contact met verschillende materialen en (vloei)stoffen. Ze worden blootgesteld aan zonneschijn, evenals giftige en allergene stoffen. Deze stoffen kunnen reageren met de opperhuid en dringen erin door. De meest voorkomende oorzaak van eczeem aan de vingers is blootstelling aan stoffen, zoals wasmiddelen, oplosmiddelen of zuren. Ook kan frequent gebruik van water op de huid tot ontstekingsreacties leiden. Een andere oorzaak voor de ontwikkeling van handeczeem kan een aangeboren neiging tot overgevoeligheid voor omgevingsfactoren zijn, ook wel atopie genoemd. De getroffen mensen zijn bijzonder gevoelig voor stoffen die geen huidreacties veroorzaken bij mensen zonder een dergelijke genetische aanleg.

Huisarts raadplegen

Eczeem op de vinger of vingers moet mogelijk worden beoordeeld en behandeld door een arts om complicaties te voorkomen. Omdat eczeem een ​​huidirritatie is, treedt vaak jeuk op in het getroffen gebied. Herhaaldelijk krabben tast de huid aan en zorgt voor nog meer klachten. Niet zelden ontwikkelt zich een open wond, die zeer gevoelig is voor bacteriën. In een dergelijk geval is er een acuut risico op een secundaire bacteriële infectie. Zelfs bij het eerste teken van een wondinfectie moet je een arts raadplegen. Alleen door geschikte medicatie kan een dergelijke ontsteking effectief worden verlicht en behandeld. Als je niet naar je huisarts gaat bij een huidinfectie, kunnen verdere complicaties worden verwacht.

Symptomen van eczeem aan de vingers

Verschijnselen

Kenmerkende symptomen van eczeem aan de vingers zijn:
 • huidirritatie
 • roodheid
 • zwelling
 • bultjes
 • blaasjes
 • soms natte afscheiding
 • de blaasjes drogen in tot schilfers en korstjes

Chronisch vingereczeem

Bij een chronisch vingereczeem is de roodheid niet ernstig, staat de schilfering op de voorgrond en is de huid enigszins verdikt. In de droge huid kunnen kloven ontstaan, wat pijn doet. De jeuk is vaak intens.

Plakproef of allergietest / Bron: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Plakproef of allergietest / Bron: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderzoek en diagnose

De arts kan de diagnose vaak op het oog stellen. Veel belangrijker is echter de oorsprong van het eczeem: waardoor wordt het veroorzaakt? In een intensief gesprek met de patiënt wordt geprobeerd de oorzaak van het eczeem te achterhalen. In veel gevallen wordt blootstelling aan huidirriterende stoffen op het werk als schuldig aangewezen. Dit kunnen materialen of vloeistoffen zijn die je regelmatig of veelvuldig op je werk gebruikt. Eczeem wordt daarom erkend als een beroepsziekte. De huisarts of dermatoloog voert vaak een allergietest uit om eventuele allergene stoffen te bepalen.Belangrijk is dat de oorzaak wordt vastgesteld, zodat je je gedrag of zelfs je leefstijl kan aanpassen.

Complicaties

Eczeem aan de vinger veroorzaakt vaak een sterke jeuk, zodat het constante krabben een open wond kan veroorzaken. Daarom is er een groot risico op infecties. Bacteriën kunnen bijvoorbeeld de bestaande wond infiltreren en mogelijk een etterende ontsteking veroorzaken.

Dermatoloog / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comDermatoloog / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Behandeling van vingereczeem

Welk type behandeling geschikt is, hangt grotendeels af van de oorzaak van het eczeem en moet altijd worden beslist door een arts. Als allergisch contacteczeem (contactallergie) het eczeem veroorzaakt, kan het vermijden van contact met de allergie veroorzakende stof tot een aanzienlijke verlichting van de symptomen leiden. Bij eczeem zijn zalven met hormonen (corticosteroïden) meestal het middel van eerste keuze, samen met een basiszalf. Een basiszalf zorgt ervoor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt.

Er is ook de mogelijkheid om ​​lichttherapie te krijgen. De handen worden bestraald met UV-licht. Een andere optie voor de behandeling van hand- en vingereczeem is de toediening van een vitamine A-derivaat of retinoïde, dat de overreactie van het immuunsysteem dat handeczeem vergezelt, kan stoppen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Tylotisch eczeem: symptomen, oorzaken, behandeling en beloopTylotisch eczeem: symptomen, oorzaken, behandeling en beloopTylotisch eczeem, ook wel hyperkeratotisch rhagadiform eczeem of eczema hyperkeratoticum et rhagadiforme genoemd, is een…

Voetinfecties: Oorzaken & behandeling van geïnfecteerde voetVoetinfecties: Oorzaken & behandeling van geïnfecteerde voetSommige patiënten kampen met een infectie aan de voet. Dit resulteert uit een wonde aan de voet, veroorzaakt door bijvoo…
Fysieke symptomen (lichamelijke problemen) van een depressieFysieke symptomen (lichamelijke problemen) van een depressiePatiënten met een depressie kampen met tal van mentale, emotionele en psychische problemen. Enkele symptomen zijn bijvoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • https://www.drleenarts.com/advies/handeczeem/
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/61825-handeczeem-eczeem-aan-de-handen-symptomen-en-behandeling.html
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Eczeem
 • Afbeelding bron 1: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.