Menstruatieperikelen

Menstruatieperikelen Onregelmatige menstruatiepatronen, te veel of te weinig bloedverlies, het uitblijven van de menstruatie, helse pijnen tijdens menstruatie en zelfs ovulatie, hevige stemmingsstoornissen in de week voor de menstruatie … De lijst problemen rondom menstruatie lijkt niet op te houden. In de meeste gevallen is er helemaal niets ernstigs aan de hand en is zelfs het heftigste symptoom slechts het gevolg van een kleine verstoring in de hormoonbalans. Wat zijn de meest voorkomende klachten?

De normale menstruatiecyclus

Menstruaties zijn de bloedingen die worden veroorzaakt door loslating en uitstoting van het baarmoederslijmvlies uit de baarmoeder. Het is het gevolg van een samenspel van hormonen die door diverse organen worden gevormd. De normale cyclusduur is rond de 28 dagen, hoewel er grote individuele verschillen kunnen zijn. De eerste helft van de hormooncyclus start met een rijping van eicellen in de eierstokken en die eicellen, follikels genaamd, produceren oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies.

Op een bepaald punt in de cyclus, meestal rond de veertiende dag na de vorige menstruatie, is er een follikel dusdanig gegroeid dat deze knapt en een eicel vrijkomt. Dit heet de eisprong of ovulatie. Het restant van de follikel, ook wel het gele lichaam genoemd, produceert vervolgens een tweede vrouwelijk hormoon, het progesteron. Dit zorgt voor de verdere voorbereiding van het slijmvlies in de baarmoeder om een eventueel bevruchte eicel te ontvangen en te laten innestelen. Zonder bevruchting stopt de productie van de hormonen na ongeveer tien dagen, met als gevolg dat enkele dagen later het baarmoederslijmvlies afsterft en wordt losgelaten: De menstruatie. De menstruatie duurt in de regel vier tot vijf dagen. Kleine verschillen zijn mogelijk.

Onregelmatige menstruatie

Oligomenorroe is de medische term voor onregelmatige menstruatie. Als een vrouw minder dan de gebruikelijke elf tot dertien menstruaties per jaar heeft en dus een cyclus heeft die langer duurt dan ongeveer vier weken heet dit in vaktermen onregelmatig. Deze zijn echter normaal en worden over het algemeen voorafgegaan door een ovulatie. Een lange cyclusduur maar wel regelmatig, bijvoorbeeld eens in de vijf tot negen weken, houdt veelal in dat de eisprong moeizaam op gang komt. Als er eenmaal een ovulatie is geweest, volgt er altijd een menstruatie na veertien dagen. Het vaakst komt een onregelmatige cyclus voor in de eerste jaren na de eerste menstruatie, en als de vrouw de menopauze (allerlaatste menstruatie) bereikt. De toestand is ongevaarlijk en een behandeling is doorgaans niet nodig, tenzij de vrouw zwanger wil worden.

Geen menstruatie

Primair

Amenorroe is de benoeming voor het tijdelijk of blijvend uitblijven van menstruaties. Het heet primaire amenorroe als in de puberteit de menstruaties niet beginnen. Dit is in de meeste gevallen vanwege een laat begin van de puberteit, maar een enkele keer kan het te wijten zijn aan een aangeboren afwijking in het voortplantings- of hormonale stelsel.

Secundair

Het uitblijven van de menstruatie bij een vrouw die voorheen een regelmatige cyclus had heet secundaire amenorroe. Dit is te wijten aan een verandering in het hormonale evenwicht die het vrijkomen van een eicel uit een eierstok regelt of aan zwangerschap. Verstoringen van de hormonale balans kunnen al snel optreden, bijvoorbeeld door emotionele factoren zoals ruzies of een nieuwe baan, oververmoeidheid en stress. Plotseling gewichtsverlies, overmatig sporten, bepaald medicijngebruik en ziekten kunnen eveneens oorzaken zijn. Na het stoppen met de anticonceptiepil is het niet ongewoon dat ook dan de menstruaties een aantal maanden wegblijven. Tenslotte zijn bepaalde afwijkingen aan de hypofyse nog een mogelijkheid voor het uitblijven van de menstruatie, hoewel zelden. Uiteraard stopt de menstruatie op een gegeven moment volledig als de vrouw het einde van de overgang, rond het 50e levensjaar, heeft bereikt.

Zowel primaire als secundaire amenorroe komt vaak voor, maar de laatste vaker. Het verschijnsel kan in principe onbehandeld blijven, tenzij er een kinderwens is. In dat geval volgt een medicijn om de eicelproductie op gang te brengen.

Hevige en/of langdurige menstruatie

De medische term voor een hevige menstruatie is menorragie. Dit is het geval indien de menstruatie langer duurt dan zeven dagen, er sprake is van stolsels en hevig vloeien. Maar wat is hevig vloeien? Wat voor de ene vrouw veel is, is voor de andere vrouw niets bijzonders. Doorgaans wordt bloedverlies aanzienlijk genoemd als de stolsels meer dan enkele centimeters groot zijn en/of als je thuis moet blijven om het vloeien in de gaten te kunnen houden. Meestal is het een eenvoudige verstoring van de hormoonbalans, maar het kan ook ontstaan bij goedaardige gezwellen zoals vleesbomen, poliepen, endometriose, of een bekkenontsteking. Een spiraaltje kan eveneens hevig bloedverlies geven. Hoewel soms angstaanjagend, is een hevige menstruatie in beginsel niet gevaarlijk.

Het verschijnsel menorragie is een veelvoorkomende klacht. Sommige vrouwen hebben het af en toe, terwijl anderen er elke maand mee kampen. Een risico is een ijzertekort dus laat bij veel vloeien dit gehalte nakijken om er zeker van te zijn dat er geen bloedarmoede ontstaat. Mogelijke oplossingen voor het probleem zijn pilgebruik hoewel een kanttekening moet worden gemaakt omdat veel vrouwen klagen over hevige menstruaties als ze met de pil zijn gestopt en hun eigen cyclus weer terug is gekeerd. Bij het gebruik van de pil zijn er geen menstruaties maar slechts onttrekkingsbloedingen, die meestal zwak zijn. Als de vrouw dit jarenlang gewend was kan ze worden verrast door de sterkte van het bloedverlies die bij echte menstruaties voorkomt. Andere mogelijkheden om een hevige menstruatie te doen stoppen zijn een curettage en in het allerlaatste geval een verwijdering van de baarmoeder als niets mocht baten.

Pijnlijke menstruatie

Pijnlijke menstruatie heet ook wel dysmenorroe. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. Wat er gebeurt is dat de baarmoeder samentrekt om het slijmvlies los te laten.

Primair

Deze vorm treedt binnen drie jaar na aanvang van de menstruaties op en is een gevolg van natuurlijke hormonale veranderingen. Menstruatiepijn is min of meer het bewijs dat er twee weken ervoor een ovulatie heeft plaatsgevonden. De pijn kan zeer hevig zijn en lijken op weeën bij een bevalling. Doorgaans treedt het verschijnsel op op de eerste dag van de menstruatie en in mindere mate op de tweede dag. Het terugkerend verschijnsel kan blijven voortduren totdat de vrouw een kind krijgt.

Secundair

Als de vrouw die al langer menstrueert opeens een opvallend pijnlijke menstruatie krijgt kan er iets anders aan de hand zijn. Oorzaak kan liggen bij vleesbomen, endometriose of een ontsteking. Ga in dit geval naar een arts. Menstruatiepijn wordt in bijna alle gevallen omschreven als minimaal een zeurende pijn in de onderbuik tot hevige krampen van een duidelijk samentrekkende baarmoeder. De pijn kan ook in de rug worden gevoeld, kan leiden tot misselijkheid en zelfs duizeligheid. Pilgebruik zal de pijn verbeteren of zelfs wegnemen. Een eenvoudiger remedie is het nemen van pijnstillers, waarbij paracetamol de voorkeur heeft omdat aspirine het bloedverlies kan doen toenemen.

Premenstrueel syndroom

Premenstruele spanning doet zich in alle gradaties en uitingen voor en heeft een hormonale oorzaak. PMS zoals het fenomeen ook wel heet, doet zich voor nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, neemt vervolgens toe tot circa zeven dagen voor de menstruatie, blijft stabiel of zwakt iets af in de dagen voor de menstruatie, en verdwijnt geheel als de menstruatie is doorgebroken. Zoals sommige vrouwen zeggen zodra ze ongesteld zijn: "Alsof de mist is opgetrokken." Ineens voelen ze zich stukken beter.

Veranderingen in de hormoonbalans gedurende die cruciale twee weken voor aanvang van de menstruatie liggen hier aan ten grondslag. Vooral de aanwezigheid van progesteron in het bloed geeft een reeks onplezierige symptomen. Dit hormoon komt enkel vrij na de eisprong en blijft totdat de menstruatie optreedt. Vrouwen rapporteren pijnlijke en gevoelige borsten, zodanig dat aanraken akelig is. Voorts kan zeurende buikpijn optreden, hoofdpijnen, slapeloosheid, een sterk opgezette buik, gewichtsvermeerdering, huidproblemen, oververmoeidheid, wisselende rugpijnen maar bovenal een veranderde psychische staat. De meest voorkomende symptomen op dat vlak zijn verhoogde prikkelbaarheid, depressiviteit en agressiviteit. Als vrouwen huilen, is de kans groot dat dit in de pre-menstruele fase gebeurt. Tranen liggen dan immers al 'klaar'.

Hoewel de vrouw de oorzaak van deze toestand soms herkent, kan ze er toch niets aan veranderen. Deze emotionele verschijnselen nemen met de leeftijd toe. Pilgebruik reguleert de hormoonbalans en zorgt ervoor dat er geen 'uitschieters' meer voorkomen maar is voor velen niet het antwoord omdat daarmee de prikkelbare stemming in lichte mate de hele maand door in stand wordt gehouden, en niet enkel in versterkte mate in de twee weken voor de menstruatie.

Ovulatiepijn

Ovulatiepijn of ook wel middenpijn kan optreden twee weken voor de menstruatie als een eicel door een van de eierstokken wordt losgelaten en er wat vocht vrijkomt in de buikholte. Deze pijn is karakteristiek en kan met een reeks symptomen gepaard gaan. Vaak wordt het ook daadwerkelijk links of rechts onder in de buik gevoeld, straalt het uit naar de rug en lijkt het op zware aanhoudende menstruatiepijn. De pijn duurt in de regel enkele uren en ontstaat plotseling. Het kan variëren van lichte pijn tot een immense druk met felle steken door het bekken-gebied. Soms treedt de pijn een aantal cycli linksonder op, om dan weer een aantal cycli juist rechtsonder plaats te vinden. Ook kan het elke maand wisselen. Er kan incidenteel een zeer lichte bloeding plaatsvinden. Ovulatiepijn verdwijnt door het gebruik van de pil omdat er dan immers geen ovulaties meer plaatshebben, hoewel dit een 'paardenmiddel' is voor een natuurlijk gebeuren dat slechts eenmaal in de maand voorkomt.

Andere bloedingen

Bloedingen die soms worden aangezien voor menstruaties maar het niet zijn, zijn de volgende. Raadpleeg in deze gevallen altijd een arts.
  • Doorbraakbloedingen bij hormonale medicijnen en pilgebruik
  • Contactbloedingen
  • Bloedingen na de menopauze, dus een jaar na de allerlaatste menstruatie
  • Bloedingen tijdens zwangerschap (hoewel innestelingsbloeding normaal is)
  • Bloedverlies door aandoeningen aan de baarmoederhals of ontsteking

"I'm PMS-ing right now. As long as I get what I want... everyone will be happy and no one gets hurt!"

Vragen met betrekking tot het gebruik van de pil of andere hormonale middelen worden niet meer beantwoord. Ervaar je problemen met het gebruik van kunstmatige hormonen, dan is stoppen altijd de overweging die gemaakt moet worden.
© 2008 - 2025 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De menstruatiecyclusNagenoeg alle vrouwen hebben er tussen de 35 en 40 jaar mee te maken. Iedere maand opnieuw. Er is al veel over gesproken…
Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingMenstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingOngeveer de helft van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik vlak voor of tijdens de eerste dagen van de menstru…
Ovulatie of eisprongOvulatie of eisprongAls je de kans op een zwangerschap wilt beïnvloeden omdat je bijvoorbeeld een kinderwens hebt, dan is het belangrijk te…
Natuurlijke anticonceptiemethodenNatuurlijke anticonceptiemethodenHet gebeurt regelmatig dat vrouwen (willen) stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie en kiezen voor een alter…

Zijn plantaardige geneesmiddelen over het algemeen veiligZijn plantaardige geneesmiddelen over het algemeen veiligWe moeten opletten dat al wat “natuurlijk” is, niet ongevaarlijk kan zijn. Denk maar eens aan de giftige planten en padd…
Torticollis of stijve nekTorticollis spasmodica gaat gepaard met ongewilde contractuur van een of meerdere spieren van de nek en hals waardoor er…
Bronnen en referenties
Reacties

C., 20-10-2012
Ik (29) ben in februari met de pil gestopt ivm een kinderwens. Ik had toen direct een regelmatige cyclus van 32 dagen. In mei ben ik zwanger geraakt (eisprong gevoeld op dag 19, innestelingsbloeding op dag 28) maar dat is een miskraam geworden in juli. Sindsdien is mijn cyclus weer ongeveer 32 dagen. De afgelopen twee manden heb ik getempt en ovulatietesten gebruikt. Ik had op dag 19/20 een positieve test en mijn temp steeg in de dagen erna en blijft hoog tot in de volgende menstruatie. Nieuw is alleen dat ik vanaf ong. Een week voor de menstruatie bruinverlies heb.dat was voor de miskraam niet zo. Mijn vraag: hoe komt dit en is dit van invloed op mijn zwangerschapskansen? Reactie infoteur, 21-10-2012
Hi C., ja, dit beinvloedt je zwangerschapskansen in negatieve zin, zoals je al gemerkt hebt. Vroegtijdig (bruin) bloedverlies in de week voor de menstruatie betekent dat de ovulatie niet adequaat is geweest. Het gevolg van zo'n ontoereikende ovulatie is te weinig progesteronproductie in de tweede helft van de cyclus, wat resulteert in te vroeg bloeden. Dit beeld zie je ook bij vrouwen die pre-menopauzaal zijn. Mocht je desondanks toch zwanger worden, dan houdt de zwangerschap geen stand en krijg je een miskraam. Het probleem kan enigszins worden verholpen door kunstmatige toevoer van progestagenen vanaf de ovulatie tot aan de te verwachten menstruatiedatum, ook zijn er nog meer ingrijpende middelen die de eisprong al vooraf beinvloeden. Kortom, bezoek je huisarts en hopelijk wil deze je doorverwijzen naar een gynaecoloog voor onderzoek en behandeling. Groetjes, A.

Ellenfd, 16-10-2012
Hallo ik ben 43 jr en heb 4 kids, de jongste is 2,5 jr. Mijn en ik willen al een tijdje heel graag nog een baby maar mijn leeftijd en zijn beroep, 2 wkn op zee en 2 wkn thuis plus mijn cyclus is een slechte combi… nu heb ik altijd een regelmatige cyclus gehad van 24-28 dgn en 3 dgn gemiddeld bloedverlies. Ik ben vorig jaar dec (2011) zwanger geraakt en na 8 wkn mk, daarna keurig weer gwn cyclus. In juni 2012 weer zwanger en in juli weer mk. Vanaf begin mk bloeding gerekend na 24 dgn weer ongi, daarna weer na 23 dgn ongi, toen na 20 dgn ongi en nu na 16 dgn weer ongi (?). Hoe kan dit, is dit premenopauze en is mijn kans op een zwangerschap nu een bekeken zaak? Ik heb licht stress omdat ik ongewild werkloos ben geworden sinds 2 mnd en we het dus niet breed hebben op dit moment, zou dit invloed kunnen hebben op mn cyclus? Graag reacties! grt, Ellen. Reactie infoteur, 17-10-2012
Hi Ellenfd, de vruchtbaarheid is verstoord, en daar is op jouw leeftijd niets ongewoons aan, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/27410-onvruchtbaarheid-vruchtbaarheid-de-feiten.html
Als je zwanger wilt worden heb je een regelmatige ovulatie nodig. De vraag is of die in zo'n korte cyclus optreedt, en zelfs als er ovulaties zijn wordt er - gezien je cyclusverloop - onvoldoende progesteron geproduceerd om zo'n zwangerschap ook te laten doorgaan. Vandaar de miskramen. Progesteron is in de pre-menopauze het eerste hormoon dat ermee ophoudt. Het gevolg is een te korte cyclus en/of menstruaties waar een week spotting aan vooraf gaat. Lees ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/30195-overgang-symptomen-en-overzicht.html
De vruchtbaarheid loopt vanaf het 35e snel naar beneden, en elk jaar wordt de kans op een baby kleiner. Of jouw cyclus zich nog herstelt is onzeker, maar met het verhoogde risico op miskramen wegens onvoldoende hormoonproductie moet je in ieder geval rekening houden. Groetjes, A.

Melanie, 12-10-2012
Op 29-07 heb ik een miskraam gehad (leeg vruchtzakje). Ik wist niet dat ik zwanger was omdat ik al een aantal maanden de pil doorslikte. Ik heb de spoeddienst gebeld en ben verder niet naar de huisarts geweest omdat er geen complicaties waren. De bloeding duurde tot en met 07-08. Op aanraden van de arts bij de spoeddienst heb ik op de dag van de miskraam een stopweek ingelast en heb na die stopweek nog één strip geslikt. Hierna ben ik met de pil (Marvelon) gestopt.

Op 31-08 verloor ik wederom bloed, maar ik had geen (menstruatie)pijn, er was maar weinig bloed en het duurde een paar dagen. Hetzelfde gebeurde op 16-09 en nu duurde het 1 dag. Op 24-09 volgde volgens mij mijn 1e reguliere menstruatie en deze duurde ongeveer 4 dagen. Hierbij had ik ook de gebruikelijke menstruatiepijn.

Nu had ik op 7 oktober wederom een bloeding, het was weer niet hevig en zonder pijn en duurde 2 dagen. Ik maak me vooralsnog geen zorgen omdat ik me kan voorstellen dat m''n hormonen aardig in de war zijn, maar ben ik terecht onbezorgd of moet ik ergens op letten? Voor de volledigheid; een nieuwe zwangerschap is uitgesloten. Ik ben 42 en slik vanaf mijn 18e met tussenpozen, Marvelon. Reactie infoteur, 13-10-2012
Hi Melanie, hormonen zijn niet te vertrouwen. Niet je eigen hormonen, en niet de hormonen die je eventueel inneemt. Het is duidelijk dat er een verstoring is geweest en het lichaam nu moeite heeft om een eigen, normale hormoonbalans te ontwikkelen. Dit wordt des te moeilijker naarmate je leeftijd vordert. Zolang je niet zwanger wenst te worden hoef je niets anders te doen dan het aanzien en afwachten totdat de cyclus zich herstelt. Dit is het geval als er regelmatige ovulaties optreden, met steeds ca. veertien dagen erna een menstruatie. Elk ander patroon wijst op problemen met de eirijping, met als gevolg dat er slechts zwak bloedverlies is, tussentijdse bloedingen en/of helemaal geen bloeding. Kortom, het gaat om ovuleren, niet om menstrueren. Reken een jaar voor herstel! Groetjes, A.

Shaf, 09-10-2012
Hallo daar, ik ben 32 nooit de pil gebruikt maar ik heb de laatste twee maanden opgemerkt dat ik heel heel weinig bloed dus tijdens de menstruatie, wat kan de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 09-10-2012
Hi Shaf, bij plotseling veel minder bloedverlies zie je meestal ook dat de cyclus onregelmatig is geworden. In dat geval is er geen eisprong wegens hormoonstoornissen. Komt de menstruatie toch op tijd, dan is er doorgaans niets aan de hand. Grt, A.

Blommaerts, 18-09-2012
Hi:

Mijn echtgenote heeft sinds enkele jaren menopauze. Is dat voor de rest van haar leven of is dat gedurende? jaren? Zij is 52 jaar.
Dank U,
Blommaerts. Reactie infoteur, 18-09-2012
Geachte heer Blommaerts, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/30195-overgang-symptomen-en-overzicht.html
De menopauze is de benaming van de allerlaatste menstruatie. Het is dus niet mogelijk om 'sinds enkele jaren menopauze te hebben'. U bedoelt dat ze in de overgang is. De pre-overgang en overgang nemen minstens enkele jaren in beslag. Daarna is het hormoonpeil drastisch gedaald tot post-menopauzale waarden. De 'jonge jaren' komen helaas dus nooit meer terug. Grt, A.

Anne, 12-09-2012
Beste,

Ik ben nu sinds een jaartje onregelmatig ongesteld, mijn menstruatie blijft 2 maanden in ongvr, ik zit niet aan de pil niks. Ik was 12 jaar oud toen mijn menstruatie op kwam tot mijn 19 jaar begon het heel onregelmatig te worden, en als ik ongst word dan verlies ik 10 dagen bloed.

Kan u mij info geven?

vriendeleijke Gr Anne Reactie infoteur, 13-09-2012
Hi Anne, sommige vrouwen hebben van nature een onregelmatige cyclus. Tien dagen bloedverlies per keer is wel lang, en ik vraag me af of je bedoelt dat je al die dagen daadwerkelijk rood bloed verliest of dat je eventuele spotting (bruin bloedverlies) meetelt. Dit ontstaat vaak als het hormoonniveau rond de menstruatie gedurende lange tijd erg laag blijft. Vind je het erg belastend dan kun je de huisarts bezoeken. Groetjes, A.

Kaatje, 08-09-2012
Beste A,

Ik ben ongeveer 1 jaar geleden bevallen van onze dochter. Ze is met 34 weken geboren ivm pre-eclampsie. Nu is mijn menstruatie sinds de bevalling een complete puinhoop. Eerst werd ik ruim een half jaar helemaal niet ongesteld, nu verlies ik bijna iedere dag bloed. Het is wel altijd rozig en niet felrood. Nu heb ik op aanraden van de huisarts 2 maanden de pil geslikt, maar dit heeft helemaal geen verschil gemaakt. Wel wordt ik na de stopweek ongesteld. Dan heb ik 2/3 dagen geen verlies en dan begint het weer met rozig en bruin verlies. Ben inmiddels radeloos over wat dit nu kan zijn. Heb jij enig idee? Reactie infoteur, 09-09-2012
Hi Kaatje, de menstruatie blijft na een zwangerschap meestal lange tijd uit, vooral als je borstvoeding geeft. Neemt de borstvoeding af en/of stop je er mee, dan keert de cyclus weer terug. Op een gegeven moment komt daar ook weer regelmaat in. Bij jou is het anders verlopen, je hebt zelfs continu bloedverlies. Dit kan betekenen dat het hormoonniveau (mits de oorzaak hormonaal is) nog steeds laag is, ondanks hormoontoevoeging. Andere mogelijkheden zijn van gynaecologische oorsprong, waarvoor je dan ook moet worden doorgestuurd. Hopelijk wil je huisarts dat doen. Groetjes, A.

Ano, 16-08-2012
Ik ben sinds half jaar bezig ook zwanger te raken, vorig maand had heel de maand buikkrampjes in mijn onderbuik. Jammergenoeg ben ik na 34 dagen ongesteld geworden. Deze maand was ik weer paar dagen overtijd. Zwangerschapstest gedaan en was negatief. Zelfde dag ongesteld geweest, maar 1,5 dag! Kan het zijn dat ik toch zwanger ben geraakt?! Reactie infoteur, 25-08-2012
Hi Ano, niet waarschijnlijk. Zwangerschap begint niet met bloed, maar veelal met het omgekeerde: veelvuldig witte afscheiding. Daarnaast is een zwangerschapstest natuurlijk betrouwbaar genoeg. Groetjes, A.

S., 28-06-2012
Hoi,
ik heb in december een miskraam gehad en sinds februari weer "normaal" ongesteld ongeveer 34 dagen cyclus. maar midden mei had mijn menstruatie weer moeten beginnen maar was niet gebeurt. de huisarts heeft mij toen na lang aandringen toch maar doorverwezen naar de gynaecoloog. die heeft niets raars gevonden en een zwangerschap uitgesloten. nu heb ik sinds 1 juni hevig bloedverlies met grote stolsels. ik na de miskraam en daarvoor bloedarmoede en heb toen ijzertabletten gekregen, maar nooit meer opnieuw geprikt. nu denk ik dat ik weer bloedarmoede heb omdat ik heel moe ben, constant slaap, koud heb, steeds duizelig ben en sterretjes zie. de assistent zegt dat ik over een maandje terug mag bellen voor een afspraak als het nog niet beter is. hoef ik me geen zorgen te maken of toch aandringen voor een afspraak? Reactie infoteur, 29-06-2012
Hi S., vier weken lang aanhoudend en zwaar bloedverlies is reden voor onderzoek. Eventuele bloedarmoede niet, want je kunt gewoon beginnen met het slikken van ijzertabletten. Deze zijn vrij verkrijgbaar, dus een afspraak om die reden is niet nodig. Wel moet uitgezocht worden waarom je al vier weken bloedt. Als het een hormonale oorzaak heeft dan kan dit eenvoudig worden behandeld. Groetjes, A.

Marie, 21-06-2012
Ik heb een dochter die 7 jaar en 3 maanden oud is. Ze heeft 5 dagen geleden bloedverlies gehad. Na onderzoek door de arts bleek het haar 1e menstruatie te zijn. ze heeft(nog) geen borstjes en schaamhaar maar wel een sterke transpiratie geur. ik maak me heel erg ongerust en vraag me af als dit normaal is en als er andere ouders zijn die dit hebben meegemaakt met hun dochter. inmiddels is ze al de 5e dag ongesteld en in ze doorverwezen naar de gynaecoloog.

Een enorm bezorgde moeder Reactie infoteur, 22-06-2012
Hi Marie, natuurlijk is dit niet normaal. Het vraagt hormoononderzoek door de specialist. Zoek online maar eens onder 'premature menarche'. Mocht de puberteit te vroeg hebben ingezet, dan kan dit worden onderdrukt. Ook is het nog mogelijk dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft. Dat zal moeten worden uitgesloten. Groetjes, A.

Fleur, 18-06-2012
Hallo,
Ik ben 31 jaar en mijn vriend en ik proberen nu sinds een half jaar zwanger te worden. Ik ben dus ook sinds een half jaar met de pil gestopt. Deze heb ik ongeveer 12 jaar geslikt. De eerste pilvrije maand heb ik erg veel last gehad van 'ontpillen'. Daarna leek het allemaal heel goed te gaan. Mijn cyclus was steeds tussen de 25 en 32 dagen. De laatste keer was mijn cyclus 21 dagen. Best kort. Nu zit ik inmiddels al op ruim 40 dagen en ik heb nog steeds geen menstruatie gehad. Ik heb veel klachten als misselijk, duizeligheid, buikpijn, felle steken in de buik en rug en zeurende rugpijn (tot aan stuitje). Heel vervelend dat ik me al 3 weken zo vervelend voel. ( ik heb zwangerschapstesten gedaan en een bloedtest, maar daar komt niets uit.) Ik heb telefonisch contact gehad met de huisarts, maar deze zegt dat mijn menstruatie wel een jaar mag wegblijven voor hij er iets mee doet. Ik voel me hier heel vervelend door, want aangezien ik 31 ben en wij een kinderwens hebben vind ik een jaar wel heel lang. Als ik daar over nadenk dan maak ik me wel zorgen. Als ik me zo blijf voelen kan ik toch niet een jaar wachten? Hoe moet dit nu? Alvast bedankt voor de reactie.

Groeten Fleur. Reactie infoteur, 19-06-2012
Hi Fleur, wat je huisarts zegt klopt. De richtlijn is een jaar wachten voordat er vruchtbaarheidsonderzoek plaatsvindt. Je bent al halverwege. Twaalf jaar lang hormonen slikken is erg lang waardoor het niet verwonderlijk is dat je hormonale systeem ontregeld is. Zo'n fase kan heel lang duren en zwangerschap kan hierdoor ook uitblijven. Bij hormonale disbalans horen ook klachten die jij beschrijft, hoewel andere oorzaken niet zijn uitgesloten. Je kunt de arts natuurlijk altijd bezoeken, maar ik denk dat het vooralsnog niet veel zal opleveren. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/27410-onvruchtbaarheid-vruchtbaarheid-de-feiten.html
Groetjes, A.

T., 14-06-2012
Hoi!
Ik ben sedert augustus vorig jaar gestopt met de pil en heb last van erg onregelmatige en lange cyclussen. Ik kreeg vorige maand duphaston voorgeschreven om mijn menstruatie op te wekken en nu heb ik een ronde duphaston genomen om mijn cyclus te regulariseren. Gisteren, op dag 30, kreeg ik bloedverlies, waardoor ik dacht dat ik mijn regels kreeg. Dit zette zich echter snel door in alleen maar wat bruinverlies en nu is ook dat zo goed als voorbij. Wel heb ik last van lichte krampen in mijn onderbuik.
Kan ik ervan uitgaan dat het toch mijn regels zijn? Het bloedverlies gisteren was ook anders dan anders. Dik en felrood bloed.
Volgende week moet ik terug naar de gynaecoloog, maar ik vroeg me af of ik via hier toch al wat wijzer kon worden :-)

Bedankt!
T. Reactie infoteur, 15-06-2012
Hi T., het slikken van hormonen geeft veelal doorbraakbloedingen, lees dus je bijsluiter. Verder krijg je met dit soort middelen geen menstruaties, maar onttrekkingsbloedingen telkens als je de inname stopt. Het reguleren van de cyclus is dus onzin, het enige dat je bereikt zijn nog verdere verstoringen. Het lichaam zal het toch echt zelf moeten doen. Groetjes, A.

L., 11-06-2012
Hallo À,

Ik ben 30 jaar en ben in december na ongeveer 6, 5 jaar gestopt met het slikken van de pil. Niet omdat ik zwanger wil worden maar omdat het me goed leek om een 'pauze' te nemen. Daarvoor gebruikte ik hem zo nu en dan tijdens vakanties om mijn menstruatie te regelen.

Toen ik de pil nog wel slikte gebruikten mijn vriend en ik ook altijd nog condooms dus wat dat betreft leek stoppen geen probleem. In half maart scheurde het condoom echter bij het vrijen. Gelukkig hadden we dit in de gaten voordat mijn vriend was klaargekomen. De kans was natuurlijk niet heel groot dat ik zwanger zou zijn geraakt maar heb toch direct de volgende ochtend de morningafter pil gehaald en nog geen 8 uur na onze vrijpartij ingenomen. Twee weken later ben ik ongesteld geworden: dat was eerder en heviger dan ik gewend was. Inmiddels zijn er ongeveer zes weken voorbij en ben ik nog niet ongesteld geworden. Ik heb voor de zekerheid afgelopen weekend toch een zwangerschapstest gedaan en deze was negatief. Ik heb de afgelopen twee weken wel redelijk wat pijn in mijn buik gehad. In het verleden (dan bedoel ik een jaar of tien geleden) is mijn cyclus ook niet altijd even regelmatig geweest. Er heeft ook wel eens 8 weken tussen gezeten zonder aanwijsbare redenen. Kan het nu zijn dat mijn menstruatie later komt door de morningafter pil? Alvast bedankt!

Groetjes, L. Reactie infoteur, 12-06-2012
Hi L., je vertelt helaas niet hoe de cyclus verliep tussen december en maart, want die fase is cruciaal. Was er een normale cyclus, dan zal je nu een hormonale verstoring hebben aangebracht die weer tijd kost om te herstellen. Was het echter in die periode ook al een rommeltje, dan is het niet verwonderlijk dat dat nog steeds het geval is. Hormonaal ingrijpen, of het nu komt door het jarenlange pilgebruik of recentelijk door de morning after pil, leidt altijd tot onzekerheid wat betreft terugkeer van een normaal menstruatiepatroon. Er zal vanzelf wel weer eens wat komen, maar of het een regelmatige cyclus wordt valt zeer te betwijfelen. Groetjes, A.

Karin, 10-06-2012
Hallo, Ik ben een vrouw van 31 jaar en sinds feb. 2011 gestopt met de pil die ik circa 10 jaar slikte. De maanden daarna werd ik regelmatig ongesteld, waarna ik in Juli/Aug. weer een pilstrip geslikt heb i.v.m. toch nog niet zwanger willen worden. In september toch definitief gestopt en was meteen de eerste maand zwanger.
Helaas ging dit na enkele dagen meteen mis: vroege miskraam.
Sindsdien heb ik iedere maand tussentijds bloedverlies, altijd iets voor / op / net na de eisprong. Ik heb een eisprong, aangezien ik iedere maand ovulatietesten gebruik. Mijn cyclus duurt meestal 28 dagen. Soms een dag of 1/2 eerder. Redelijk regelmatig dus.
Omdat ik me zorgen maakte over het bloedverlies, varieerend van een druppel tot enkele dagen en soms best ''veel'' (in mijn angstige ogen) ben ik in maart bij de huisarts geweest. Een kweekje op soa's / schimmels was in orde, evenals het uitstrijkje van de baarmoederhals.
Toch blijft het tussentijds bloedverlies. Wel moet ik opmerken dat ik dit jaar onder hoge stress sta, met name het laatste half jaar (toen het tussentijdse bloedverlies ook toe nam qua hoeveelheid).

Moet ik me zorgen maken of lijkt dit op hormonale ontregeling, waarschijnlijk door stress veroorzaakt? Reactie infoteur, 11-06-2012
Hi Karin, zeer gering bloedverlies rond de ovulatie kan heel incidenteel voorkomen, maar dat is niet wat je beschrijft. Als spanningen zo groot zijn dat de hormoonhuishouding beinvloed wordt, krijg je dat de ovulatie zelfs stopt of geregeld uitgesteld wordt, waardoor de menstruaties dus ook veel te laat komen. Ook dat beschrijf je niet. Al met al vind ik het zorgelijk dat je ivm de kinderwens, nog steeds niet zwanger bent. Ook is dat bloedverlies verontrustend. Jammer dat je verder niet zegt wat de huisarts hiervan vindt, want je probleem vraagt onderzoek, gericht op eventuele verminderde vruchtbaarheid. Verwijzing naar de gynaecoloog is tzt op zijn plaats. Groetjes, A.

Roos, 08-06-2012
Hallo, Ik ben bijna 32 jaar. Tot eind 2010 was ik altijd erg regelmatig ongesteld. Ik kon de klok er letterlijk op gelijk zetten, exact 4 weken later en om 10:00 uur s'ochtends. Maar sinds begin 2011 ben ik niet meer regelmatig ongesteld geworden. Nog steeds wel elke maand maar meestal toch 2 a 3 dagen te laat (in een enkel geval een paar dagen te vroeg) Maar deze maand wacht ik al bijna 4 dagen. Doordat ik nu al anderhalf jaar onregelmatig ben terwijl ik sinds mijn twaalfde altijd heel erg regelmatig ben geweest maak ik mij nu toch wel wat zorgen. Ik weet 100% zeker dat ik niet zwanger ben. Nu heb ik wat info op internet gezocht en een aantal symptonen van vervroegde overgang zijn wel van mij op toepassing. Weet iemand of dit ook iets anders kan zijn dan vervroegde overgang. Ik heb momenteel geen kinderwens (heb altijd gedacht dat ik nog wel een aantal jaren heb) maar mijn man wel. Eigenlijk hoop ik dus op iets anders (wat uiteraard onschuldig is) Reactie infoteur, 10-06-2012
Hi Roos, de cyclus kan in de loop der jaren een beetje veranderen, zoals je bij jou ziet. Nog steeds is je cyclus regelmatig te noemen. Onregelmatig is het pas als het de ene keer bijvoorbeeld om de drie weken is, dan negen weken, dan vijf weken, etc. Bij jou ziet het er dus prima uit en met vervroegde overgang heeft dit niets te maken. Voor wat betreft de kinderwens moet je weten dat de vruchtbaarheid vanaf het 35e jaar achteruit loopt. Uitstel is niet verstandig. Groetjes, A.

Carol, 05-06-2012
Hallo A,

Nee het is absoluut geen tussentijdsbloedverlies zoals het er nu voorstaat… het lijkt erop alsof een kraan is opengedraaid, zo hevig vloei ik. inclusief iets wat lijkt op Vlezige restanten! Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt na een bevalling en schrok eerlijk gezegd wel van de hoeveelheid bloed wat ik aan het verliezen ben. maandverband is niet genoeg, ik draag nu kraamverband en moet zeker ieder uur verschonen wil ik niet doorlekken (wat dus al heel vaak gebeurd is). A die vlezige stolsels horen die nog bij het zogenaamde verschonen van de baarmoeder? ik vind het er naar uitzien. Ben er ook heel moe bij en mijn ijzer was met de 6 weken controle 9.5 dus daar kan het volgens mij niet aan liggen. groetjes, Carol Reactie infoteur, 06-06-2012
Hi Carol, borstvoeding onderdrukken is misschien niet zo'n goed idee gebleken! Want bij het normale proces krijg je die 'kraamzuivering', dus enkele weken bloedverlies tot het uiteindelijk stopt. Het lijkt erop dat het lichaam hierin verstoord is geraakt en nu alsnog met de rommel komt. Zo te horen kan jouw ijzer (wow!) wel een stootje hebben, dus kun je het gewoon aanzien. Je zou toch verwachten dat het bloedverlies vanzelf weer minder wordt. Met tussentijds bloedverlies bedoel ik overigens elke bloeding waar geen ovulatie aan vooraf is gegaan. Het kan dus ook gaan om een forse bloeding die door hormonale storingen teweeg is gebracht. Ik vermoed dat dit bij jou aan de hand is. Groetjes, A.

J. Dd, 04-06-2012
Hallo!

Ik ben de afgelopen maand niet ongesteld geweest terwijl ik geen onveilg sex deze maand heb gehad. De laatste keer dat ik ongesteld was, was 28 april en toen ben ik hevige bloeding gehad. Hiervoor ben ik in maart de 24ste ongesteld geworden en in februari de 22ste. Ik heb last van 1 gespannen zware borst en ben erg winderig. Ik heb al 1 hele week last van ongesteldheid pijn maar dan ineens verdwijnt de pijn. Ik heb 1 jaar geleden mijn spiraal eruit gehaald ben in het begin na verwijdering erg onregelmatig ongesteld geweest maar heb nooit 1 hele maand overgeslagen. Ben ik zwanger? Reactie infoteur, 05-06-2012
Hi J., hoe kan ik dat nu weten! Daarvoor bestaan zwangerschapstesten. In je eerste zin schrijf je zelf eigenlijk al dat zwangerschap uitgesloten is, dus ga er maar niet vanuit. Groetjes, A.

Carol, 04-06-2012
Halo A,

Dank je wel voor je snelle reactie en de felicitatie :). Volgens mij ben ik wel ongesteld geworden want de rozige afscheiding heeft inderdaad toegenomen naar rood bloedverlies. De menstruatie lijkt alleen lichter dan wat ik voorheen gewend ben maar dat zal denk ik of nog toenemen of misschien wel verandert zijn door de bevalling. Ze zeggen wel eens dat na een bevalling ook de menstruatie veranderen kan. Ben in ieder geval blij dat ik niet zwanger ben geraakt door het scheuren van het condoom. En het is wat u zegt, mijn lichaam zal idd nog tijd nodig hebben om te herstellen maar dit is in ieder geval een begin. Groetjes, Carol Reactie infoteur, 05-06-2012
Hi Carol, ja. Het is enkel een menstruatie als er twee weken ervoor een eisprong was. Zo niet, dan kun je het rekenen tot 'tussentijds bloedverlies' en moet de cyclus nog steeds op gang komen. Groetjes, A.

Dddd, 04-06-2012
Oh ja wat ik vergeten ben te vertellen, is dat die ene dag dat ik dacht dat ik ongesteld was, alleen 's nachts was die ochtend en de dagen erna niks meer? Tevens slik ik de pil niet meer sinds 3 maanden. Reactie infoteur, 04-06-2012
Hi Dddd, na het gebruik van de pil duurt het soms lang voordat de hormoonhuishouding weer hersteld is. Zolang er geen cyclus is, is de boel nog steeds in de war. De diverse verschijnselen die je hebt zijn daar een uiting van. Met de overgang heeft dat op deze leeftijd niets te maken. Probeer geduld te hebben. Groetjes, A.

Dddd, 04-06-2012
Ik heb een onregelmatige menstruatie, ik heb 1 maand overgeslagen een maand later werd ik maar 1 dag ongesteld daarna niks meer, ik heb soms wel gespannen borsten en tepels gevoelig maar dat trekt ook weer weg. Heb wel gevrijd dmv voor het zingen de kerk uit. Ik vraag me af of ik misschien in de overgang ben? dat zou ik heel erg vinden, aangezien ik ook nog steeds een kinderwens heb, dat er nog niet van is gekomen. Ik ben 39 jaar. Reactie infoteur, 04-06-2012
Hi Dddd, zie mijn bericht onder je andere reactie. A.

Carol, 03-06-2012
Hallo A,

Ik ben 2 april bevallen van mijn 5e kindje, ik ben 39 jaar. deze bevalling verliep heel erg vlot, in tegenstelling tot mijn andere bevallingen (inleidingen etc). ondanks dat ik Dostinex geslikt heb omdat ik geen bv wilde geven heb ik 4 dagen enorme stuwing gehad, en ben ik nu na bijna 9 weken nog steeds niet ongesteld geweest. heb inmiddels 3 zwangerschapstesten achter de rug die allen negatief aangeven, de huisarts zei me dat het wel een half jaar duren kon eer ik weer ongesteld kon worden, ondanks geen bv. vanmorgen bij het opstaan (bij het afvegen na het plassen) zat er rozige afscheiding op het wc papier en heb ik hele lichte menstruatiekrampjes en een beetje lage rugpijn. dit had ik ca 4 weken geleden ook gedurende eenmalig maar daar bleef het dan ook bij. ik heb dit eerder nog niet gehad na mijn andere bevalingen, toen werd ik 5 weken na de bevalling weer ongesteld. Vorige week is wel bij intiem contact het condoom gescheurd :( maar dat staat natuurlijk wel los van het feit dat ik vorige maand ook rozige afscheiding verloor, toen was er nog geen sprake van een gescheurd condoom… waar duidt die rozige afscheiding op? alvast bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 04-06-2012
Hi Carol, de cyclus is nog niet teruggekeerd en dat kan inderdaad lange tijd duren. Rozige afscheiding is meestal iets anders, namelijk afkomstig van wat erosie van de cervix (baarmoedermond). Na een bevalling is dit gebied kwetsbaar voor beschadigingen en kan snel bloeden, vooral omdat het hormoonpeil dan nog te laag is om een cyclus op te wekken. Kortom, geef de zaak rust en zie het een half jaar aan. Het zal vanzelf goed komen. Groetjes en gefeliciteerd met de baby :), A.

Ansje, 25-05-2012
Goedemiddag,
Ik ben 39 jaar en heb altijd een regelmatige cyclus gehad van om de 26-28 dagen. De laatste 3 maanden ben ik eerder ongesteld geworden: om de 22-24 dagen. Sinds de laatste menstruatie ben ik niet meer opgehouden met vloeien. Ik menstrueer nu al bijna 4 weken non stop. Wel lijkt het vloeien af te nemen en toe te nemen. Ik sta al geruime tijd onder stevige stress. Echter, vroeger nam mijn menstruatie eerder af door stress. Deze situatie qua cyclus heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn huisarts heeft me 10 dagen lynestrenol voorgeschreven. Zelf vraag ik me af of ik me zorgen moet maken over een te vroege overgang? Los van de verstoorde cyclus voel ik me extreem nerveus en "anders" dan normaal, maar dat kan natuurlijk ook de stress zijn. Tijdens mijn normale cyclus voelde ik mijn eisprong duidelijk en de fases van de cyclus gedurende de maand. Dit ben ik nu volledig kwijt. Hoor graag wat uw theorie is? Hartelijk dank alvast. Ansje Reactie infoteur, 26-05-2012
Hi Ansje, dit zijn hormoonstoringen. Het innemen van een progestageen zou het bloedverlies moeten stoppen. Omgekeerd zie je dit: wie geen bloed verliest en progestagenen gaat slikken, krijgt juist bloedverlies. Kortom, het medicijn beinvloedt de hormoonhuishouding, maar helaas alleen op korte termijn. Je probleem kan namelijk gemakkelijk terugkeren, en daar is niets tegen te doen (behalve hormonale anticonceptie die een fake cyclus geeft). Voor de overgang ben je te jong, hoewel het incidenteel gebeurt. De kans is echter groter dat de cyclus zich na verloop van tijd herstelt. Een optie is een verwijzing naar de gynaecoloog om te zien of er een andere reden is waarom het bloedverlies niet wil stoppen. Groetjes, A.

Me_765, 24-05-2012
Hoi, Ik ben nog maar 4 of 5 keer ongesteld geweest en nu ben ik het al 10 tot 11 dagen is dit normaal en waarom ben ik al zolan ongesteld want ik maak me een beetje zorgen en ik wil graag dat het stopt maar elke keer als ik denk dat het stopt komt er weer meer bloed?
Groetjes ME Reactie infoteur, 25-05-2012
Hi Me_765, in de eerste jaren na de menarche (1e menstruatie) is het menstruatiepatroon nog erg onregelmatig. Tien of elf dagen menstrueren komt ook voor, maar dan is het bloed deels meestal bruin van aard en weinig. Het komt er allemaal op neer dat er nog te weinig hormonen zijn om een normale cyclus te hebben. Dit duurt een paar jaar. Groetjes, A.

M., 20-05-2012
Hallo,
Ik heb een heel onregelmatige menstruatie. Soms komt het naar 29 dagen soms 43 dagen. Ik gebruik geen pil. Ik heb geen seksuele penetratie (dus eigenlijk nog "maagd")
Maar ik doe andere dingen met mijn vriend. Hij was wel klaar gekomen rond mijn schaamdeel.
Mijn 1ste dag van mij laatste menstruatie was op 10 april tot 16 april. Nou heb ik 16 mei me zelf gevaccineerd met. hepatitis-A en DTP, omdat ik naar Maleisie ga. Maar mijn vraag is, kan t zijn dat je menstruatie uitblijft vanwege een vaccinatie? Ik ben namelijk heel erg ongerust, omdat ik denk dat ik zwanger ben. Ik heb alleen last van lichte pijnlijke borst al bijna 2 weken, en had veel last van waterige afscheiding, maar nu al bijna niet meer. Voel me af en toe 'n beetje duizeling. Ik durf niet naar de huisarts. Ik zit enorm te stressen. Kunt u mij helpen?
Bedankt! Reactie infoteur, 21-05-2012
Hi M., de menstruatie zal eerdaags wel komen. Met vaccinaties heeft het verder niets te maken. Groetjes, A.

Jessica, 10-05-2012
Ik ben sinds 5 maanden gestopt met de pil, omdat we graag een kindje willen. Maar sinds ik gestopt ben heb ik last van een onregelmatige cyclus en heb ik 2 weken lang last van licht bloedverlies voordat ik de volle week 'normaal' ongesteld word. Dus in totaal zo'n 3 weken. De ene maand is dit iets korter dan de andere maand. Hoe komt dit? En kan ik hier iets aan doen? Ik baal er erg van, omdat ik zo niet vruchtbaar ben en voel me erg onzeker hierover, en het is gewoon heel erg vervelend om zolang met bloedverlies elke maand te maken te hebben… Reactie infoteur, 11-05-2012
Hi Jessica, hormoontekort in de tweede helft van de cyclus geeft voortijdig bloedverlies. Wat je kunt doen is bekijken of je eigenlijk wel ovulaties hebt. Herken je geen van de bekende verschijnselen hiervan, dan kun je een ovulatietest proberen. Verder is er aan het probleem op dit moment niets te doen. Groetjes, A.

Danjoljo, 06-05-2012
Hallo, Ik ben binnen een week na de laatste dag van mijn menstruatie weer een paar dagen bloed gaan verliezen zowel helder als bruin/bruinslijm. Ik gebruik geen pil of iets…En onze jongste is 14 wk…En nu vraag ik me uit wat het is? En is mijn cyclus nou ontregeld? Ben uiteraard nog niet toe aan nieuwe zwangerschap… moet ik hier bang voor zijn? Reactie infoteur, 07-05-2012
Hi Danjoljo, een zwangerschap begint niet met bloedverlies. Na een bevalling kost het tijd voordat er weer een normaal hormonaal evenwicht bereikt is. Borstvoeding houdt dat tegen. Het is dus eerder regel dan uitzondering dat er tijdelijke stoornissen zijn. Je kunt gewoon afwachten. Groetjes, A.

Sharonneke84, 25-04-2012
Hallo, ik ben 28 jaar en ben sinds 8 maanden gestopt met de pil om zwanger te raken. Ik ben nu 7 weken zwanger, denk ik, maar weet ik niet zeker. Ik heb namelijk nogal wisselende cycli gehad (tussen de 30 en 36 dagen) maar werd dan wel ongesteld, ongeveer 3 dagen steeds. Nu ben ik de gaan tellen van de eerste dag van mijn laatste 'menstruatie' (voordat ik ontdekte dat ik zwanger was), maar mijn menstruatie toen was wel heel vreemd. Ik had namelijk een week ervoor licht bruin verlies, een week daarna weer 2 dagen druppels bruinverlies, en toen 1 dag wat meer donkerbruin verlies (wel één maandverband nodig gehad, daarvoor niet). Mag ik dit dan tellen als menstruatie? Of is dit iets anders geweest en ben ik misschien al langer zwanger? Reactie infoteur, 26-04-2012
Hi Sharonneke84, wat je beschrijft is geen menstruatie maar tussentijds bloedverlies. Hoe lang je zwanger bent hangt af van het tijdstip van ovulatie. Aan de hand van symptomen van ovulatie (en wat je ermee gedaan hebt), kun je uitvinden op welk moment de zwangerschap begon. Vermoedelijk is dat op zijn vroegst vanaf een week na het laatste bloedverlies geweest. Groetjes, A.

Claudi, 25-04-2012
Hoi, Ik heb net mijn ovulatie gehad, getest met ovulatietest. We proberen zwanger te worden. Nu verloor ik net na het "klussen" wat rozig vaginaalvocht. Wat betekent dit en kan dit kwaad? Reactie infoteur, 25-04-2012
Hi Claudi, een ovulatie gaat soms met hormoonschommelingen gepaard. Hier reageert het baarmoederslijmvlies en/of de weefsels van de cervix op door een beetje bloed af te stoten. Dit is verder onbelangrijk en niet erg. Groetjes, A.

D., 24-04-2012
Ik ben een vrouw van 36 en heb twee kinderen. Ik slik al weer 5 jaar de pil. Volgende maand wil ik stoppen om te proberen een derde kindje te krijgen. Ik weet dat het wel even kan duren voordat mijn hormoonhuishouding weer normaal is. Hoe kan ik weten of ik een eisprong heb en zo dus een normale menstruatiecyclus. Is het verstandig om meteen na het stoppen van de pil zwanger te raken? dank voor de reactie Reactie infoteur, 25-04-2012
Hi D., als je twee kinderen hebt zou je de reeks verschijnselen van vruchtbaarheid echt moeten kennen. Het is verder nooit verstandig om na hormoongebruik direct zwanger te worden. Dit omdat er dan moeilijker kan worden bepaald hoe lang je zwanger bent, tenzij je de arts of verloskundige de ovulatiedatum precies kunt meedelen. Groetjes, A.

M., 19-04-2012
Hallo, Ik ben sinds 27 feb gestopt met de pil. 3 april ben ik ong geworden. bij mij duurt het altijd 7 dagen. Gister kreeg ik menstruatie pijn en ik dacht dat het de ovulatie pijn was. Ik kreeg een bloeding en het is vandaag weer over. Ik weet nu niet wanneer mijn eisprong is en of ik nog vruchtbaar ben deze maand? Reactie infoteur, 20-04-2012
Hi M., dat weet je pas achteraf. Meest waarschijnlijk is een verstoring van de hormoonbalans. Een ovulatie is het gevolg van een hoog hormoonpeil, bloedverlies is het gevolg van een laag hormoonpeil. Gaat het halverwege de cyclus mis, dan zal het lichaam (meestal een week later) opnieuw proberen om tot ovulatie te komen. De menstruatie is dan vervolgens natuurlijk ook later dan normaal. Ook kan het voorkomen dat het hormoonevenwicht langdurig verstoord is. In dat geval krijg je wekenlang of maandenlang geregeld (weinig) bloedverlies zonder dat er sprake is van vruchtbaarheid. Dit zie je vaak na (langdurig) gebruik van hormonale middelen. Groetjes, A.

Nienke, 18-04-2012
Hoi, Ik ben een meisje van 16 jaar. Mijn eerste menstruatie was al 5 jaar geleden en ik denk al zo'n 3 jaar gewoon regelmatig. Nu ben ik echter al 8 maanden niet ongesteld geweest. Ik ben niet seksueel actief. Weet iemand wat er aan de hand is? Ik begin me nu toch echt wel een beetje zorgen te maken. Reactie infoteur, 19-04-2012
Hi Nienke, de menstruatiecyclus blijft uit als het hormoongehalte te laag is. Dit kan komen door bv. een te laag lichaamsgewicht (ben je misschien flink afgevallen?). De natuur zegt dan: Nu niet zwanger worden! Soms ontstaat zo'n pauze van de hormoonactiviteit doordat de cycli in de eerste jaren zonder eisprong waren (probeersels van het lichaam), om straks over te gaan in het echte werk. Van belang is te weten of je wel andere signalen hebt van hormoonwerking, maar zorgen hoef je niet te hebben. Op een dag komt er echt weer iets. Groetjes, A.

Stephanie, 17-04-2012
Hallo, 20 februari heb ik 2 meisjes verloren (gestorven in de buik). Ik ben op de natuurlijke manier bevallen en daarna curettage gehad. De 21ste ben ik terug begonnen met de pil en heb de volledige strip uitgenomen en heb dan spontaan mijn maandstonden gekregen 12 maart. Na mijn maandstonden zijn we terug begonnen klussen voor een nieuw wondertje. Vandaag zit ik nu aan dag 37 en heb nog altijd geen maandstonden, maar zwangerschapstest was negatief. Toch heb ik last van vage menstruatiekrampjes. Al vanaf zaterdag toch ook wel meer witverlies en last van darmen (winderigheid). Zou ik toch nog zwanger kunnen zijn? Reactie infoteur, 18-04-2012
Hi Stephanie, theoretisch misschien mogelijk, maar denkbaarder is dat de cyclus verstoord is. De zwangerschapstest was dan ook negatief. Symptomen die je bespeurt kunnen duiden op een naderende ovulatie, wat zou betekenen dat de menstruatie deze keer veel later is dan normaal. Bij zwanger worden gaat het niet om menstruatie, maar om een eisprong! Groetjes, A.

Lisa, 15-04-2012
Hallo, Ik ben gestopt met de pil om zwanger te worden. Nu lees ik dat bij veel vrouwen de menstruatie uitblijft. Bij mij is dit niet het geval, eerder als toen ik aan de pil was eigenlijk. Na 23 dagen. Ik had die dag enorme steken in de onderbuik en in de middag werd ik ongesteld. Ook meer en helderder rood als toen ik aan de pil was. Betekent dit dat mijn lijf al van de hormonen af is?! Hoor graag uw mening. Reactie infoteur, 16-04-2012
Hi Lisa, het betekent dat je lichaam hormonaal in de war is. Het kost veelal enkele maanden voordat het normale hormoonevenwicht bereikt is. Het lichaam heeft geen hormonen van buitenaf (pil) nodig, maar produceert deze zelf. Een regelmatige cyclus is het bewijs dat je eigen hormonen weer in de normale verhoudingen worden aangemaakt, dus heb geduld. Groetjes, A.

Mary, 10-04-2012
Ik menstrueer nu zo'n 8 jaar, en altijd precies om de 30 dagen. Hooguit is een dag te vroeg of een dag te laat, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Nu ben ik 16 dagen geleden ongesteld geweest, en verlies ik ineens bloed. Eerst minimaal bruinig slijm, toen ineens bijna zwart (oud)bloed en een beetje helderrood bloed. Dit heeft 2 dagen geduurd en nu is er niks meer. Wat kan dit zijn? Het verbaast me gewoon enorm omdat ik altijd vrijwel exact op tijd ben en het ook niet op een normale menstruatie lijkt. Reactie infoteur, 11-04-2012
Hi Mary, misschien een tijdelijke verstoring van de hormoonbalans. Je had halverwege de cyclus een ovulatie moeten krijgen maar dit is waarschijnlijk niet gebeurd. Mogelijk is de eirijping dus misgegaan, waardoor het hormoonpeil onverwacht wat daalde. Dit resulteert in tussentijds bloedverlies. Het beste is om gewoon af te wachten. Meestal komt de ovulatie alsnog, zodat de uiteindelijke cyclusduur langer is dan normaal en de menstruatie dus later komt dan gewoonlijk. Groetjes, A.

Vlaflipke, 07-04-2012
Ik menstrueer al 10 jaar maar de afgelopen 2 menstruaties gingen gepaard met heftige krampen, misselijkheid, pijn, zweten en wazigheid. Dit heb ik nooit! Hooguit krijg ik milde obstipatie en een flauwig gevoel. Ook is het bloedverlies niet meteen zo veel. Gewoonlijk begint dat pas echt op de tweede dag. Bloedverlies is niet ongewoon veel maar lijkt eerder in de middenfase te komen. Wat kan er opeens mis zijn? Reactie infoteur, 08-04-2012
Hi Vlaflipke, waarschijnlijk is er helemaal niets mis. Heb je nog geen kinderen gekregen dan zijn menstruaties waar een eisprong aan vooraf is gegaan behoorlijk pijnlijk. Hevig bloedverlies en flinke menstruatiepijn leidt tot misselijkheid en een zwak of ziek gevoel. Wat je beschrijft is dus niet zo bijzonder. Wel is het erg vervelend omdat het je dagelijks leven ernstig kan belemmeren. Neem de maximale portie Ibuprofen of paracetamol gedurende een of twee dagen. Vind je het echt onhoudbaar meld het dan aan je arts, die waarschijnlijk hormonaal zal ingrijpen. Groetjes, A.

Ilona, 07-04-2012
Hallo ik ben een 25 jarige vrouw en sinds oktober gestopt met de pil omdat ik steeds last had van hevige buikpijnen.
Mijn laatste menstruatie begon op 20-3 en heeft ongeveer 2 weken aangehouden. Nadat ik gestopt ben is mijn menstruatie niet regelmatig geweest. Ik heb inmiddels een zwangerschapstest gedaan omdat ik niet menstrueer, hieruit blijkt dat ik niet zwanger ben. Ik voel me verder prima, maar vindt het een beetje vreemd allemaal.
Mijn huisarts heeft na een gesprek besloten dat ik in oktober maar eens moet terug komen als het dan nog wegblijft/onregelmatig is.

Wat vindt u hier van? Reactie infoteur, 08-04-2012
Hi Ilona, een goed advies. Na het gebruik van hormonale middelen is de cyclus soms ernstig verstoord. Het kost het lichaam veel tijd om tot een normaal hormoonniveau met bijbehorende schommelingen te komen. Aangenomen dat de ergste buikpijnen verleden tijd zijn, is het dus een kwestie van afwachten hoe de cyclus het de komende tijd gaat doen. Hier kun je rustig een half tot heel jaar voor rekenen. Groetjes, A.

Michelle B., 31-03-2012
Hallo ik ben een meisje van 16jaar, en ik was 10 maanden niet ongesteld geweest. Nu ben ik weer ongesteld geworden. maar voor die 10 maanden geleden was ik was ik maar 3 maanden ongesteld geweest en heel weinig bloed en zeer onregelmatig en maar 3-4 dagen ofso. Nu ben ik dus hevig ongesteld geworden en zit op mn 5e dag! Ik vind dit allemaala maar supper raar en eng, is dit normaal? En ga ik nog goeien? En mijn borsten zijn best klein! Groeien die nog? :( en als ik de pil gebruik word je dan dikker? En je borsten ook? ik wil dit echt graag weten ik wil niet naar de huisarts gaan! :( Reactie infoteur, 01-04-2012
Hi Michelle, menstruaties kunnen hevig lijken of zijn, daar is niets abnormaals aan. Borstgroei gaat gelijk op met de ontwikkeling van een normaal menstruatiepatroon, wat doorgaans een hoop jaren in beslag neemt. Heb dus gewoon geduld. Pil: ja, bij de meeste vrouwen neemt het lichaamsgewicht dan toe, ook de bh-maat gaat daarbij soms met een cup omhoog. Daarbij moet je je afvragen of zo'n onnatuurlijke hormonale situatie voor het borstweefsel wel zo verstandig is. Groetjes, A.

Jes, 26-03-2012
Dit is voor mij ook het beste artikel wat ik tot nu toe heb gevonden. Ik ben al vanaf mijn 10e ongesteld en nu 7 jaar later begint t steeds erger te worden en steeds pijnlijker. Ik heb al 4 verschillende pillen geprobeerd maar niks lijkt te helpen. De eerste 4 dagen van mijn menstruatieperiode (als ik het eens een keer word) dan kan ik zowat niet eens mijn bed uit. Zo pijnlijk is het. Ook tijdens het vrijen doet het erg veel zeer. Ik heb ook pijn als ik niet ongesteld ben. Het bloed is ook erg donker en dik. Elke week ga ik zowat naar de dokter toe maar wordt elke keer met een andere pil naar huis gestuurd. Wat kan ik doen?

Jes Reactie infoteur, 27-03-2012
Hi Jes, je zegt helaas niet welke medicijnen je arts je geeft. Aangenomen dat jouw lichaam geen uitzondering is, kun je het beste de natuur zijn gang laten gaan. Menstruatiepijn is niet bijzonder en kun je bestrijden met paracetamol of ibuprofen (max. dosis), gedurende twee dagen. De rest van de maand niets doen. Heb je buiten de menstruaties om ook allerlei pijnen, dan moet de huisarts daar achteraan. Groetjes, A.

Loubna, 18-03-2012
Hallo, zondag 4 maart was ik klaar met mijn menstruatie, en afgelopen woensdag zou mijn vruchtbare dag zijn en tot mijn verbazing werd ik die ochtend ongesteld. Ik schrok omdat dit mij nog nooit is overkomen. Ik heb meestal een cyclus van 34 en ook op tijd. Ik belde mijn dokter omdat ik een jaar geleden een miskraam heb gehad dus ik schrok wel even. Tot vandaag bloed ik nog steeds veel dus dat is 5 dagen achter elkaar. De dokter zei wel van als je blijft doorbloeden moet je volgende week langs komen. Dus nou is mijn vraag, komt die vaker voor? en wanneer zal ik weer contact opnemen met de dokter? Alvast bedankt, groetjes loubna Reactie infoteur, 19-03-2012
Hi Loubna, cyclusstoornissen komen vaak voor, maar misschien is er een andere oorzaak. Je moet doen zoals je arts heeft aanbevolen, dus bij aanhoudend bloedverlies (langer dan een dag of tien) weer contact opnemen. Hopelijk is het een tijdelijke ontregeling. Groetjes, A.

Lee, 12-03-2012
Hallo, ik heb een heel onregelmatige menstruatie. Soms komt het naar 32 dagen soms 40 dagen. Ik gebruik geen pil. Heb geen seksuele penetratie. Mijn vorige menstruatie was op 09-02 t/m 15-02. Ik heb sinds mijn vorige menstruatie heel vaak last van mijn zij, vlak bij me lies! Ik denk zelf in de buurt van me eierstokken, daar steekt t heel vaak en soms straalt dat door naar mijn linker schaamlip naast mijn vagina of soms door mijn hele schaamstreek en bovenbeen. Ik heb gisteren heel lichtbloed in mijn vagina ontdekt (niet tijdens 't plassen) en komt waterige bruine afscheiding. Ook is het boven mijn schaambeen schede, langwerpige opgezwollen. Het doet geen pijn en ik kan het vastpakken! Ik heb voor mijn laatste menstruatie, een week van te voren het gevoel van' zwanger zijn'. Toen kwam mijn menstruatie, 2 weken daarna heb ik nog steeds t gevoel gehad van 'zwanger zijn'. Op 5 maart ging ik een testje doen vanwege mn gevoel, en ik was niet zwanger? Wat ook logisch is, aangezien ik geen seksuele penetratie heb, maar ik blijf t gevoel hebben van zwanger zijn. En nu denk ik baarmoederkanker of ontsteking? Ik heb geen last van pijnlijke borsten, onderug-pijn, onderbuikpijn. Alleen bovenrugpijn (schouders en iets er onder) en steken in me liesstreek tot mijn schaamstreek. Ik durf niet naar de dokter te gaan, omdat ik niet wil dat hij tussen mn benen gaat kijken. Kan je misschien mij informeren waar ik last, ben heel erg ongerust! Dank je wel! Reactie infoteur, 12-03-2012
Hi Lee, je cyclus is niet zo onregelmatig, eigenlijk is het best goed. Minder geslaagd is die pijn, maar dat kan tijdelijk zijn en te maken hebben met pogingen tot ovulatie. Een andere mogelijkheid is dat het heel iets anders is, vaak niet te traceren overigens, ook niet met inwendige onderzoeken. De bruine afcheiding wijst op hormoonschommelingen tussendoor, en zijn niet erg mits het weer weggaat. Al met al denk ik dat je dit over een langere periode moet bekijken, dus een maand of drie, vier. Als het dan nog is, kun je de arts raadplegen. Dat kan natuurlijk ook eerder, bijvoorbeeld als de pijn onhoudbaar wordt. Wat je verder bedoelt met een 'zwanger gevoel' begrijp ik niet. PMS-verschijnselen lijken daar een klein beetje op, maar wie zwanger is voelt zich echt compleet anders tot doodziek aan toe. En zwangerschapstesten zijn in jouw geval natuurlijk waanzin. Beterschap, A.

Lyn, 09-03-2012
Hallo. Ik ben een meisje van 22 jaar. We zijn al 3 jaar aan het proberen om zwanger te worden, maar zonder resultaat. Mijn cyclus is erg onregelmatig. Ik nam enkel jaren de pil. Ook voordat ik aan de pil ging, was de cyclus erg onregelmatig. Omdat ik toen nog heel erg jong was, maakte ik me daar weinig zorgen over. Nu zijn de cyclussen soms ook meer dan 4 maanden. Heel erg verschillend allemaal. Volgens inwendig onderzoek, en bloedonderzoek werkt alles zoals het moet. Toch maak ik me erg veel zorgen. Ik heb soms ook last van bruine afscheiding. Het duurt meestal even lang als de "normale" bloeding. Toch gaat het hier om oud bloed, en erg weinig. Mijn cyclus zit ondertussen weeral bijna op 3 maanden, en nu had ik voor de 2de keer bruine tussentijdse afscheiding gehad. Wat heeft dit te betekenen? De bruine afscheiding was een maand geleden. Is dit normaal? Is het mogelijk dat de ellendig lange cyclussen zorgen dat er tot nu toe geen zwangerschap heeft plaatsgevonden? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 10-03-2012
Hi Lyn, ja natuurlijk. Doordat je de cyclus lange tijd met pseudo-hormonen onderdrukt hebt, kregen de onregelmatige cycli van toen ook geen kans om regelmatig te worden. Het resultaat is nu helaas dat je terug bent bij af. Uiteraard is de kans op zwangerschap met zulke lange cycli zeer gering. Het hormoonniveau is daar veel te laag voor, wat je terugziet in de tussentijdse, bruine bloedingen. Bij zwanger worden gaat het om regelmatige, kwalitatieve ovulaties met voldoende hormonen in zowel de eerste fase (voor de eisprong), als in de tweede fase (na de eisprong). Hoe je arts kon meedelen dat alles 'werkt zoals het moet' is me dan ook een raadsel. Kennelijk vindt hij je te jong om vruchtbaarheidsonderzoeken te ondergaan, want dat is een hele stap. Maar drie jaar 'proberen' vraagt daar wel om, de richtlijn is namelijk slechts een jaar. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/27410-onvruchtbaarheid-vruchtbaarheid-de-feiten.html
Sterkte, A.

Joyce, 08-03-2012
Ik heb een vraagje! Ik ben onlangs gestopt met de pil. en heb ook gewoon sex met mijn vriend. rond de tijd dat ik ongesteld moest worden was mijn menstruatie eerst een beetje bruin daarna werd het donkerrood en daarna kreeg ik bruine uitschijding en daarna werd het een beetje geel/oranje. weet iemand wat dit kan zijn? ben ik misschien zwanger? of is er iemand bekend hiermee?

Groetjes Joyce Reactie infoteur, 09-03-2012
Hi Joyce, een zwangerschap begint natuurlijk niet zo. Bovendien weet je zelf het beste welke voorbehoedsmiddelen je gebruikt hebt. Wat je vermoedelijk hebt zijn cyclusstoornissen als gevolg van hormonale schommelingen. Na hormoongebruik kan het tijden duren voordat de normale cyclus terugkeert. En dit was waarschijnlijk geen echte menstruatie maar een bloeding als gevolg van hormoonstimulatie zonder ovulatie. Groetjes, A.

Mandy, 06-03-2012
Hallo,
Ik ben 17 jaar, ik gebruik de pil al een half jaar niet meer. En m'n laatste menstruatie stopte rond 24 januari, en nu heb ik 10 dagen ongeveer gewoon een bruin/rode afscheiding gehad, het was niet eens zo veel om vlekken achter te laten in m'n ondergoed. Heb wel inlegkruisjes gebruikt omdat ik dacht dat het misschien over zou gaan tot echt bloed. Maar dat is nooit gebeurt en nu is die afscheiding weg. Kan ik dit als menstruatie tellen of niet? Is er kans dat ik zwanger ben dan?
Zou fijn zijn als iemand me kon helpen.

Groetjes, Mandy Reactie infoteur, 07-03-2012
Hi Mandy, dit zijn verstoringen van de hormoonbalans, resulterend in tussentijds bloedverlies. Dit betekent dat de eerstvolgende menstruatie wordt uitgesteld. Met zwangerschap heeft dit niets van doen. Groetjes, A.

Muriel, 06-03-2012
Mijn cyclus is eigenlijk altijd keurig 28 dagen maar sinds een paar maanden heb ik halverwege ook een beetje roze en rode bloedverlies, pijnlijke borsten en ongesteldheidsgevoel onderin. Googlen maakte me niet vrolijk. Hoop hier iets te horen waar ik iets mee kan. Reactie infoteur, 06-03-2012
Hi Muriel, met zo'n mooie cyclus kan het niet anders dan dat het gaat om hormonale schommelingen rond de ovulatie. Dat bloedverlies halverwege zal vermoedelijk mettertijd weer weggaan. Groetjes, A.

Fatma, 04-03-2012
Hallo ik ben een meisje en ben 13 jaar oud, ik heb deze keer geen buikpijn of andere klachten gehad bij mijn ongesteldheid, maar mijn ongesteldheid moest eigenlijk gisteren klaar zijn maar nu nog steeds ongesteld en gisteren kwam er alleen maar bruin bloed en vanochten kwam er niks en nu in een keer weer bloed, kunt u me helpen wat ik kan doen? Alvast bedankt groetjes mijj, Reactie infoteur, 05-03-2012
Hi Fatma, je hoeft niets te doen, want de cyclus herstelt zich vanzelf weer. Op jouw leeftijd zijn diverse bloedingsproblemen normaal, een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Geen zorgen. Groetjes, A.

Maan, 01-03-2012
Ik ben een vrouw van 36 jr en ik heb enkele jaren de nuvaring gebruikt. Sinds vorig jaar kreeg ik steeds tussentijds verlies van oud bloed. Omdat dit steeds bleef aanhouden ben ik gestopt met de nuvaring. Helaas blijf ik steeds last houden van bloed verlies. De laatste maand had ik oud bloedverlies, twee weken later werd ik ongesteld (ongeveer 5 dagen), maar 13 dagen vanaf mijn eerste ongesteldheidsdag kreeg ik weer helroodbloedverlies, wat nu weer is overgegaan in oudbruinbloedverlies. Heb je enig idee hoe dit kan komen? Reactie infoteur, 02-03-2012
Hi Maan, die Nuvaring heeft ernstige verstoringen in je hormoonhuishouding teweeggebracht, en dat is niet zo snel weer opgelost. Daar komt bij dat ook als het toendertijd wel goed was gegaan, het na stoppen nog zeer lang kan duren voordat er een nieuw, normaal hormoonevenwicht is bereikt. Dubbele pech dus, en je kunt hier gerust tot wel een jaar voor rekenen. Is het dan nog steeds een hormonale chaos, raadpleeg dan eens je huisarts. Groetjes, A.

Pam, 29-02-2012
Ik heb bijna 20 jaar trinordiol geslikt, sinds 2 maanden ben ik gesterriliseerd via de essuremethode, op de dag zelf klein beetje bloedverlies, ongeveer 2 weken bruine afscheiding, 1 maand later erge krampen in buik en onderrug, maar geen menstruatie, ik kan niet zwanger zijn, heeft het te maken met de hormonale schommelingen omdat ik al zo lang de pil heb geslikt, Reactie infoteur, 01-03-2012
Hi Pam, dat is heel waarschijnlijk. Bij de nacontrole (3 mnd na procedure) kun je het probleem bespreken, maar houd er rekening mee dat je eigen hormoonhuishouding twintig jaar lang op non-actief heeft gestaan, dus het komende jaar pogingen zal doen om op gang te komen. Dit kan met allerlei (nare) symptomen gepaard gaan. Groetjes, A.

Lola, 27-02-2012
Ik heb nu al een paar menstruaties lang dat ik alleen maar bruine afscheiding heb en af en toe een klein beetje bloed, ik heb al een paar keer een zwangerschapstest gedaan maar die is negatief. Iemand anders een idee wat het zou kunnen zijn? Maak me af en toe toch wel zorgen. Reactie infoteur, 28-02-2012
Hi Lola, praten we over menstruaties (dus niet over onttrekkingsbloedingen door hormoongebruik), dan is het vreemd dat je cyclus zo veranderd is. Bruine afscheiding is geen menstruatie, dus heb je ook geen eisprong. Het klilnkt als cyclusstoornissen door onvoldoende hormonen in je bloed. Groetjes, A.

Kelly, 27-02-2012
Hallo,
Ik heb afgelopen jaar op 1ste kerstdag een miskraam gehad. Vrij vroeg al, na 6 weken. Nu ben ik 30 januari weer ongesteld geworden. Nu heb ik normaal een cyclus van 37 dagen, en wacht ik nu dan ook weer op mijn ongeteldheid. Normaal heb ik zo rond 2 weken voor mijn ongesteldheid enorme last van mijn borsten en buikpijnen. Deze keren heb ik er vrij weinig last van en lijk ik wel niet meer gewaarschuwd te worden door mijn eigen lichaam. Is dit normaal na een miskraam, dat je lichaam weer een tijd nodig heeft om op te atrten? Reactie infoteur, 28-02-2012
Hi Kelly, dat zou kunnen. Maar meestal keert de cyclus al snel weer terug, en wordt zoals je gewend was. Ovulatiepijnen en pms-verschijnselen hoeven echter niet altijd op te treden. Voel je weinig, dan is er ook niet veel hormoonactiviteit. Je kunt niet anders dan afwachten hoe de cyclus zich de komende maanden gaat ontwikkelen. Groetjes, A.

Lisanne, 24-02-2012
Hi ik had een vraagje, ik ben 22 jaar en sinds begin okt '11 gestopt met de pil na 8 jaar, hierna nog een ontrekkingsbloeding gekregen maar de menstruatie blijft sindsdien al uit? Nu weet ik dat het een half jaar kan duren, heeft hier iemand ervaring met acupunctuur en het vrijmaken van de menstruatie? Mvg, Lisanne Reactie infoteur, 25-02-2012
Hi Lisanne, zulk extreem lang pilgebruik vanaf je veertiende is vragen om grote moeilijkheden. Het hormoonstelsel is al die jaren onderdrukt geweest en is dus weer terug bij af. Het is te hopen dat er binnen enkele jaren een volwaardige cyclus is, maar dat is niet zeker. Wat je met 'vrijmaken van de menstruatie' bedoelt begrijp ik niet. Acupunctuur heeft verder geen invloed op de geslachtshormonen. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.