Het eerste gynaecoloogbezoek

Jonge vrouwen die de eerste keer een gynaecoloog bezoeken weten vaak niet goed wat ze moeten verwachten. Wat vraagt een gynaecoloog en wat zal hij doen? Wanneer moet ik op controle en waar moet ik op letten?

Wanneer

Je bezoekt best een gynaecoloog als je de eerste keer betrekkingen hebt gehad. Je hoeft normaal slechts één keer per jaar langs te komen maar als je vragen hebt kan je ook steeds bij je vaste gynaecoloog terecht als je huisdokter niet kan helpen. Sommige vrouwen willen geen mannelijke gynaecoloog. Toch is het voor een mannelijke dokter niet raar of vreemd om een vrouw te onderzoeken. Laat je dus niet afschrikken door een mannelijke gynaecoloog als je niet bij een vrouw terecht kan. De dokter zelf zal ook geen oordeel vellen over je leeftijd, achtergrond, enz. Het is dus belangrijk om altijd eerlijk te zijn over de informatie die je geeft.

Waarom

Als je de eerste keer seks hebt gehad zal je misschien nood hebben aan informatie over voorbehoedsmiddelen. Er bestaan meer opties dan enkel de pil en de gynaecoloog kan dit met jou uitzoeken. Ook voor trouwe pilgebruikers is het belangrijk om na te gaan welke pil geschikt is want niet elke pil is voor iedereen gepast.

Het is ook nodig om toch jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen. Zo kan de gynaecoloog nagaan of alles nog in orde is en ben je er in geval van bv baarmoederhalskanker snel bij. De gynaecoloog kan je ook helpen als je een SOA moet laten behandelen en je niet graag bij je huisdokter wil gaan.

Voor vrouwen die kinderen willen is het ook aangenaam om al een tijdje een vaste gynaecoloog te hebben. De dokter kent dan je voorgeschiedenis en kan je bijstaan tijdens de zwangerschap. Het is ook aangenaam om tijdens de bevalling geen vreemde dokter te zien maar iemand die je vertrouwt. Ook kan de gynaecoloog je beter helpen bij vruchtbaarheidsproblemen of doorverwijzen naar de juiste persoon als hij je geschiedenis kent.

Hoe

De dokter zal de eerste keer starten met een aantal vragen over je medische geschiedenis. Dit heet een anamnese. Daar horen ook vragen of je menstruatiecyclus en wanneer je voor de eerste keer intiem was bij. Dit lijkt vervelend maar is voor de gynaecoloog heel belangrijk en gewoon routine. Als je je maandstonden hebt of hebt gehad tijdens het bezoek hoeft dit geen probleem te zijn. Vind je het toch vervelend dan kan je proberen om een afspraak te maken buiten die periode.

Daarna zal de gynaecoloog starten met het onderzoek. Er worden met een wattenstaafje of een klein instrumentje een beetje cellen weggenomen om op te sturen voor onderzoek. Dit is niet pijnlijk en hooguit een beetje vervelend. Eventueel zal de gynaecoloog met een apparaat een vaginale echo uitvoeren. Dit doet ook geen pijn. Soms zal de dokter ook je borsten nakijken maar dit is niet altijd het geval. Uiteindelijk ben je na een 20 tal minuten weer buiten.

Tips

  • Draag een kleedje of een rok, eventueel over een broek. Op die manier kan je je onderkleding uitdoen en naar de behandeltafel wandelen terwijl je nog bedekt bent.
  • Schrijf op een briefje wanneer je laatst ongesteld was als je niet regelmatig bent. Ook andere belangrijke vragen en zaken kan je opschrijven zodat je niets vergeet.
  • Jonge meisjes komen in aanmerking voor een inenting tegen het papillomavirus. Hier kan je best ook informatie over vragen voor familie, vrienden of jezelf.
  • Kom op tijd maar ga niet een uur te vroeg zodat je niet onnodig zenuwachtig in de wachtzaal hoeft te zitten.
© 2010 - 2025 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitslag uitstrijkje baarmoederHet wachten op de uitslag van een uitstrijkje is voor elke vrouw spannend, als daar dan ook nog een uitslag als pap 2 of…
Specialist: de gynaecoloogSpecialist: de gynaecoloogEen gynaecoloog houdt zich voornamelijk bezig met de behandeling van vrouwenziekten en zwangerschappen. De meeste mensen…
Uitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenUitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenEen uitstrijkje is een betrouwbare en eenvoudige manier om baarmoederhalskanker op te sporen of te voorkomen, zodat de v…
Het maken van een cervixkweekHet maken van een cervixkweekEen cervixkweek word nogal eens verward met het uitstrijkje van de baarmoederhals. Het verschil zit hem in het feit dat…

Het Vitamine B-complexHet Vitamine B-complexVitamines. We hebben ze nodig voor een goede gezondheid. Bij voorkeur krijgen we vitamines binnen via de voeding, maar h…
Specialist: de fysiotherapeutDe fysiotherapeut houdt zich bezig met onze houding en onze bewegingen. Zodra wij klachten hebben, kunnen wij voor onder…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.