Besmetting MRSA of ziekenhuisbacterie

MRSA komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen en rusthuizen. Deze komt vaker voor dan voorheen en kan levensbedreigend zijn voor al verzwakte patiënten of bejaarden. De ziekenhuisbacterie is overal en iedereen kan er drager van zijn. Staphylococcus Aureus, komt bij 20-60% van gezonde personen voor op de huid, en men schat dat ongeveer 30-40% van de mensen Staphylococcus Aureus in hun neus dragen, zonder dat deze bacterie infecties of ziekten veroorzaakt.

Wat is en wat betekend MRSA?

MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Het is een verzamelnaam voor bacteriën die aan meerdere antibiotica weerstaan. Door het massale gebruik van antibiotica gaan bepaalde bacteriën zich als het ware verzetten door genetische veranderingen te ondergaan die hen ongevoelig maken voor een of meerdere soorten antibiotica.
Deze Staphylococcus Aureus is een bacterie die bij veel mensen aanwezig is op de huid en in de neus.

Is MRSA besmettelijk?

In ziehuizen kan de bacterie gemakkelijk overgedragen worden omdat dokters en verplegers voortduren in contact komen met verschillende patiënten. MRSA kan zich verspreiden via lichamelijk contact, via uitgehoeste speekseldruppeltjes, via huidschilfers of door het aanraken van voorwerpen en oppervlakken die met MRSA besmet zijn. Wie gezond is, merkt daar niets van en de bacterie zal vanzelf weer verdwijnen. Bij mensen met een verminderde weerstand of pas geopereerde mensen kan de bacterie infecties veroorzaken en zich via de bloedcirculatie verspreiden naar verschillende organen.

Wat zijn de symptomen van MRSA?

MRSA-dragerschap is met het blote oog niet te herkennen en kan alleen vastgesteld worden aan de hand van kweekonderzoek. Er zijn veel mensen die MRSA-drager zijn, zonder dit te weten.

Hoe is MRSA besmetting te stoppen?

  • Besmette patiënt onmiddellijk isoleren
  • Besmette ruimten onmiddellijk schoonmaken en desinfecteren
  • Muts, neus/mondmasker en handschoenen aan doen en voor bezoekers ook bezoekersjas
  • Bij het verlaten van de patiënt handen zorgvuldig wassen en desinfecteren

Is er een medicijn tegen MRSA?

Vancomycine is een laatst redmiddel bij besmetting met de ziekenhuisbacteriën. Het is een natuurlijk glycopeptide-antibioticum waarvan de werking op het destabiliseren van de celwand van de bacteriën berust.

Mag men een MRSA besmette patiënt bezoeken?

Ja, zolang een bezoeker gezond is en de voorschriften opvolgt. Voor het betreden van de kamer trekken de bezoekers een wegwerpschort, muts, neus/mondmasker en handschoenen aan. Voor het verlaten van de kamer worden deze persoonlijke beschermingsmiddelen weer uitgedaan en worden de handen gewassen en gedesinfecteerd.

Toekomst – Voorkomen is beter dan genezen

Met een streng antibioticabeleid wordt geprobeerd resistentie van MRSA tegen de nog werkzame antibiotica te voorkomen of in elk geval zo lang mogelijk uit te stellen. Maar men verwacht dat het aantal MRSA-besmettingen zal toenemen. Daarom moet er in de toekomst nog meer aandacht besteedt worden aan persoonlijke hygiëne, reiniging en ontsmetting van de ruimtes, contactoppervlakten en voorwerpen.
© 2010 - 2024 Thilibo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE is een afkorting van 'Vancomycine Resistente Enterokok'. Enterokokken zijn bacteriën die in de darmen van gezonde me…
MRSA-bacterie muteert razendsnelMRSA-bacterie muteert razendsnelDe MRSA-bacterie die resistent is voor antibiotica verspreidt zich in een steeds groter tempo over de wereld. Bovendien…
Wat is MRSA? Ook wel de ziekenhuisbacterieWat is MRSA? Ook wel de ziekenhuisbacterieIn het afgelopen jaar was het nogal eens te lezen in de kranten, op het internet en te horen op de televisie: ‘Uitbraak…
Helpen kakkerlakken de ziekenhuisbacterie bestrijden?Kakkerlakken zijn niet de meest geliefde insectensoort en heb je ze in huis schort er iets met de hygiëne. Toch blijken…

Een delier (delirium)Een delier (delirium)Een delier (delirium) komt regelmatig voor bij (oudere) mensen met een lichamelijke ziekte. Een erge verwardheid met ver…
Nooit ziek – de rol van emoties en sociale contactenSommige mensen zijn nooit ziek, terwijl anderen zomer en winter de zakdoek nodig hebben en van alles lijken te mankeren.…
Thilibo (7 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.