Ook RIVM houdt tijgermug in de gaten

Ook RIVM houdt tijgermug in de gaten De tijgermug rukt al jaren steeds verder op in Europa. En daarmee de kans op tropische ziektes in Europa. Daarom stelde in 2008 ook het RIVM al een onderzoek naar de tijgermug in. In 2012 was er een enorme plaag van tijgermuggen in Venetië die men daar met vleermuizen probeerde te bestrijden. Is heel Nederland aan de beurt in 2020? Sinds 2015 is een overlast aan tijgermuggen al aan de orde in Brabant, in Limburg, in plaatsen als Oss en Weert. Niet fijn.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, gaat namens het Ministerie van Volksgezondheid de risico’s onderzoeken van virusoverdracht door tijgermuggen. Dat is nuttig, maar tegelijkertijd schokkend. Je mag immers aannemen dat een dergelijk gerenommeerd instituut niet over één nacht ijs gaat, en dus de ernst van de tijgermug inziet. De tijgermug als extra bedreiging van de volksgezondheid.

Tropische ziektes

De tijgermug is vooral bekend van de ziekte chikungunya. Tegen deze tropische ziekte is geen vaccin of een preventieve behandeling. Vooral ouderen en mensen met een slechte weerstand kunnen er aan de ziekte onderdoor gaan. In Italië duikt de tijgermug al sinds de jaren zestig op. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar voelt zich kennelijk in het westen thuis. De mug heeft al epidemieën veroorzaakt op het Franse eiland Reunion. Met 125 doden tot gevolg. De mug is ook al ten zuiden van ons in Brussel waargenomen. En afgelopen zomer bleek ook Schiermonnikoog zeer kwetsbaar voor de mug. Dat betekent dus dat de mug zowel in het Noorden van het land is waargenomen als ten zuiden van ons land. We zitten ingeklemd. Nog even en Nederland wordt waarschijnlijk overspoeld door deze taaie mug.

Via bamboo uit China

De tijgermug komt vooral met bamboo of gebruikte autobanden mee vanuit China. Dat willen we dus eigenlijk niet. Daarom zijn er bij de importeurs van bamboo preventief muggenvallen geplaatst die elke twee weken worden geleegd. Er zijn in de vallen nog geen besmette muggen gevonden, maar dat stelt onvoldoende gerust. Nederland is waterrijk, met veel stilstaand water, en lijkt bij de huidige opwarming van het klimaat een ideale vestigingsplaats. En waarom zouden besmette muggen vanuit Italië niet op een gegeven moment de overstap maken. Er zijn immers al tijgermuggen in ons land. Bovendien kunnen nog niet besmette muggen besmet raken bij het steken van een besmette persoon. Denk aan een toerist die de ziekte in het buitenland heeft opgelopen. Muggen gedijen prima in stilstaand water.

Volksgezondheid

De overdracht van ziektes door muggen is alles behalve illusoir in Nederland. Enkele decennia geleden bestond in ons land nog de mogelijkheid om malaria te krijgen. Maar denk ook aan ziektes als knokkelkoorts of de gele koorts. Reden waarom het RIVM het verder wilde onderzoeken en de tijgermug ook in 2020 in de gaten houdt. Daarbij richt het onderzoek zich momenteel op de vraag in hoeverre de hier aanwezige muggen ook virussen overdragen en wordt vooral ook gekeken naar de mogelijke overdracht van het denguevirus dat de knokkelkoorts veroorzaakt.

Plaag tijgermug in Venetië en straks ook plaag in Nederland?

Door de grote plaag van tijgermuggen in Venetië in juni 2010 heeft het stadsbestuur de bevolking gevraagd om vleermuizenkasten te plaatsen, in de hoop dat de vleermuizen zich daar komen nestelen. Een enkele vleermuis kan namelijk in een nacht wel een paar duizend muggen, en dus hopelijk vele tijgermuggen, opeten. Vooral het Lido kampt met deze vervelende steekmuggen. Ook hier wordt de tijgermug gezien als een grote bedreiging van de volksgezondheid. In 2012 was het een probleem en in 2019 en 2020 wordt de tijgermug in ons eigen land waargenomen. Waarschijnlijk meegekomen met de import van gebruikte banden. Het gebeurt wel vaker dat met de import (vooral via schepen en vliegtuigen) ongewenste exoten meekomen, maar de tijgermug kan zelfs gevaarlijk worden voor onze volksgezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA verspreidt momenteel brieven waarin meer staat over de bestrijding en hoe een verdere verspreiding te voorkomen. Maar goed, wie houdt een mug tegen om een straatje verder te gaan? Geen mens.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?De inheemse Nederlandse muggen brengen geen ziekten over, maar af en toe zien we in Nederland ook exotische muggen zoals…
Tropische ziekte in Europa door de tijgermugTropische ziekte in Europa door de tijgermugDe exotische tijgermug is gevaarlijk en een echt plaagdier. We weten dat de tropische mug heel enge ziekten kan overbren…
Tijgermug – een invasieve exoot en plaagdierTijgermug – een invasieve exoot en plaagdierDe tijgermug is een invasieve exoot in Nederland. Het beestje komt van oorsprong in Azië voor, maar breidt zijn leefgebi…
Exotische Muggen: exotische muggen ook in NederlandExotische muggen brengen heel wat anders met zich mee dan een vervelende jeukende bult en gezoem om je hoofd gedurende d…

Gevaarlijke ziektesGevaarlijke ziektesEpidemieën zijn weer op komst, nieuwe ziektes breiden zich uit. Slechts een aantal mensen zijn beschermd tegen deze ziek…
Groeistoornissen - De oorzaken en de behandelingGroeistoornissen - De oorzaken en de behandeling"Klein, maar Fijn!" wordt er vaak gezegd. Maar vraag dat maar aan degene die er onder lijdt. Het kan enorm je leven bein…
Reacties

Frank de Graaf, 01-12-2015
Heb in A'dam, jaren '80 en '90 als huisarts heel wat besmette personen waargenomen met dengue, malaria, bilharzia, zelfs lepra en gele koorts, weliswaar opgelopen in het buitenland, maar hier toch maar terecht gekomen. Ook tbc, de resistente vorm uit O-Europa, en natuurlijk SOA's die niet door muggen komen… maar zich toch kunnen verspreiden onder de NL-bevolking. Reizen is risky, zelfs thuisblijven! Reactie infoteur, 02-12-2015
Beste Frank de Graaf,
Dank u wel voor uw reactie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gabielle, 15-08-2015
Ik ben op vakantie geweest in Italië en helemaal lek gestoken door tijgermuggen. Ik heb ruim een week met ongeveer 28 grote bulten rondgelopen. Moet ik mij nu laten testen? Reactie infoteur, 15-08-2015
Beste Gabielle,
Zolang u geen ziekteverschijnselen vertoont, hoeft u zich niet te laten testen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 09-08-2015
Begin juli hierin schiedam waarschijnlijk een tijgermug / muggen geëlektrocuteerd met elektronische mepper
Het zijn enorme bulten zeg! De beschrijving kwam duidelijk overeen met die STINK muggen!
Tevens worden we nog steeds belaagt! Ze zijn ontzettend Iritand agressief!
Hebben een grote steeksnuit en ze zijn gestreept!

Groetend!

Een inwoner uit Schiedam! Reactie infoteur, 09-08-2015
Beste Linda,
Erg vervelend en ik vrees dat het alleen maar erger zal worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Markus F. J., 07-10-2014
Vanavond 07 Okt. 2014 in de huiskamer een dwarsgestreepte (tijger) mug gevangen met de z.g. elektr. vliegenmepper. Het beest viel mij hinderlijk aan. Heeft een behoorlijk lange steek(zuigsnuit). Bewaar hem nog even. Opsturen naar waar? Reactie infoteur, 08-10-2014
Beste Markus F. J.,
U kunt contact opnemen met het RIVM om te zien of zij in dit exemplaar geïnteresseerd zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Emma P., 08-06-2014
Ik ben zwanger en vanavond door een tijgermug gestoken. Heeft dit gevolgen voor mijn ongeboren kindje? Ik zie de tijgermug afgelopen tijd vaak in onze tuin. Dit is in Eindhoven. Reactie infoteur, 08-06-2014
Beste Emma P,
Dat kan waarschijnlijk weinig kwaad. Overigens is malaria en zwangerschap een slechte combinatie, maar daarvan zal geen sprake zijn. Gebruik geen DEET tegen muggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Noortje Hermans, 27-08-2013
Hallo ik woon in Dongen en ben allergisch voor muggenbeten al van baby af aan. Ongeveer een week geleden zat er een hele grote mug op mijn been. Ik sloeg hem dood en tot mijn verbazing was het een tijgermug. Ik hoorde laatst dat je dit moest melden? Nou bij deze.

Mvrgr. N. Hermans Reactie infoteur, 28-08-2013
Beste Noortje Hermans,
Dank u wel. De tijgermug rukt duidelijk op.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jessica, 17-08-2012
Hallo ik werk op het station hollandsspoor. Vandaag was er een hele grote vervelende mij steeds aan het pesten. Mijn collega heeft hem plat geslagen en zei dat dit een tijgermug was en dat ik dat kon zien aan het patroon en de grote. De mug had bloed in zich, maar of dat mijn bloed is, is nog niet zeker. Reactie infoteur, 17-08-2012
Beste Jessica,
Je ziet de tijgermug inderdaad steeds vaker, maar deze zal niet meer zoveel doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Billy, 25-07-2012
Ik heb een mug in mijn kamer gevonden hij lijkt sterk op een tijgermug, alleen is hij niet wit geringd maar oranje, kan iemand mij vertellen wat voor mug dit is en of ik er ziek van kan worden. Hij is ook net zo groot. Als je er ziek van kan worden is het dan ook dodelijk of wordt je er alleen ziek van. Reactie infoteur, 26-07-2012
Beste Billy,
De tijgermug is wit geringd en rukt steeds verder op in Nederland. De mug die u noemt lijkt me een andere exotische mug. Het is steeds meer oppassen met deze muggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Miep Hul, 26-07-2011
Een paar weken geleden zat boven op het portaal een groot beest, ik dacht eerst dat het een libelle was, maar een libelle heeft 4 vleugels en deze had 2 vleugels met daarop een tijgerprint, hij had dikke lange poten en een dik langvormig lijf, griezelig gewoon. Ik heb hem gevangen met een spinnenvanger en toen op straat weer los gelaten, ik wist toen nog niet dat dit een gevaarlijk beest was, tenminste als hij steekt. Ik woon in Beek Limburg, dus daar houdt hij zich ook al op. Reactie infoteur, 26-07-2011
Beste Miep Hul,
Dank voor uw reactie, maar dan zit de tijgermug al in heel Nederland.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga, 17-07-2011
Heb een muggeprik gehad met veel pijn en last van, anders dan normaal.
enkele weken later kreeg ik viraal hersenvliesontsteking met enephalitis, volgens arts geen verband, …
Voor mijn gevoel is die prik nog steeds de aanleiding, kan je antistoffen terug vinden in bv je bloed als mug de oorzaak blijkt te zijn? Reactie infoteur, 18-07-2011
Beste Marga,
Er zijn meerdere soorten van encephalitis. Daarvan zijn antistoffen terug te vinden in het bloed, maar is niet direct aantoonbaar hoe men aan de besmetting is gekomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Desiree, 16-05-2011
Ik ben het afgelopen weekend helemaal lek gestoken door kleine en grote muggen en heb nu een opgezette lympfeklier in me lies, dit is zaterdag avond begonnen en de rest van de dag had ik alleen maar hoofdpijn en zondag is ook de andere van me lies kant flink dik geworden dit doet veel pijn maar met advil is het wel te doen verder voelt het als of ik een marathon gelopen heb. Kan dit betekenen dat ik vriendjes heb gemaakt met een tijger mug? Reactie infoteur, 17-05-2011
Beste Desiree,
Dat hoeft niet. Het kan ook een ontsteking door een bacterie zijn, die van de situatie gebruik heeft gemaakt. Ik zou, gegeven uw klachten, wel even langs de huisarts gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Judith, 09-11-2010
Ik heb vorige en deze week drie (!) tijgermuggen aangetroffen. Een in de slaapkamer, studeerkamer en keuken. Locatie: Utrecht. Weet niet of jullie hier wat aan hebben, maar ben bang dat de mug zich dus van de kassen naar de huizen heeft verplaatst! Reactie infoteur, 09-11-2010
Beste Judith,
Dank voor je reactie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ruud Prinsze, 27-10-2010
Ik ben gisteren waarschijnlijk een tijger mug op mijn slaap kamer tegen gekomen.het was een mug met zwart witten
poten en vrij groot ik heb hem dood gemaakt wij wonen in koog a/d zaan ik weet niet of u aan dit bericht wat heeft.
maar we wilden dit toch even melden.

vriendelijke groeten ruud prinsze Reactie infoteur, 27-10-2010
Beste Ruud Prinsze,
Dank u voor uw reactie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan van Wijk, 13-06-2010
Ik lees per toeval over een plaag van tijgermuggen in en om Venetie. Weet iemand hier iets meer over? Is het werkelijk zo ernstig momenteel? Ik zou de maand augustus naar deze regio afreizen… Reactie infoteur, 13-06-2010
Beste Jan van Wijk,
Venetië kampt momenteel inderdaad met een enorme plaag aan tijgermuggen. Vleermuizen worden ingezet om een hoop muggen te verdelgen, maar of dat echt gaat helpen is nog maar de vraag. Ik zou het als ik u was nauwgezet blijven volgen, want een epidemie is dan meestal niet ver meer weg.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Vonhoff, 07-09-2009
Wat ik niet snap dat er in de media helemaal niks hier over word gesproken of gewaarschuwd. Want mn kinderen worden steeds vaker gestoken en het zijn bulten daar zeg je soms u tegen ik zelf ook word gestoken. en dat is niet een bultje wat even met azaron of een kruisteken even minder word… net of je een allergische reactie hebt!
ik ben niet de enige in deze buurt. Ik woon in enkhuizen en ik snap gewoon niet dat er met gif of dat dit word bestrijd met iets anders.
want de muggen lijken ook wel steeds groter te worden en dat is geen gein. Reactie infoteur, 07-09-2009
Beste M. Vonhoff,
Ik heb precies dezelfde ervaringen. Maar dit is straks helemaal niet meer uit het nieuws te houden. Het wordt steeds erger, lijkt wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.