Het verloop van de ziekte van Ménière

Het verloop van de ziekte van Ménière De ziekte van Ménière gaat gepaard met duizelingen en tijdelijke gehoorvermindering. Het is een sluimerende ziekte genoemd naar zijn ontdekker, die zich de ene keer wel en de andere keer niet manifesteert. Wat is de ziekte van Ménière nu precies? Wie lopen er het grootste risico om het te krijgen en hoe wordt het behandeld? De ziekte is genoemd naar de Franse arts die hem voor het eerst beschreef, Prosper Ménière (1861). De ziekte in niet erfelijk maar kan wel vaker voorkomen in bepaalde families. We spreken in dit geval van een familiaire aandoening. De ziekte komt ongeveer bij één op de 1000 mensen voor.

Uitingen van de ziekte van Ménière

Deze ziekte uit zich in aanvallen van hevige draaiduizeligheid met oorsuizen en soms misselijkheid en braken. Tijdens deze periode treedt ook gehoorverlies en in sommige gevallen nystagmus (oogsidderen, wordt ook wel wiebeloog of triloog genoemd) op. De oorzaak is drukverhoging in het binnenoor waarbij geestelijke spanningen zeker een rol spelen. Door de verhoogde druk scheurt het membraan in het binnenoor waarna de verschillende vloeistoffen zich vermengen. Dit geeft de symptomen die horen bij een Ménière-aanval.

In de eerst instantie geeft één oor problemen maar in een kwart van de gevallen gaat ook het andere oor meedoen. Na iedere aanval kan het gehoor verder afnemen. In de eerste instantie zijn het vooral de lage tonen die minder waargenomen worden maar later gaat ook de gevoeligheid voor de midden tonen afnemen.

Wie krijgen de ziekte van Ménière?

Deze aandoening komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal begint het op middelbare leeftijd, na het veertigste levensjaar. Waarschijnlijk is stress een belangrijke factor want het komt het meest voor bij hardwerkende, gespannen personen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een perfectionistische instelling. Ook een teveel aan alcohol, cafeïne, slaapgebrek en zware inspanningen worden als oorzaak gezien. Verder lijkt er een verband te bestaan tussen migraine en de ziekte van Ménière.

Diagnosticeren van de ziekte van Ménière

Meestal wordt volstaan met een gehoortest. Deze wordt afgenomen in het ziekenhuis op de K.N.O.-poli. Wanneer er gehoorvermindering in de lage tonen te meten is, zowel qua luchtgeleiding als qua beengeleiding, is de kans al bijzonder groot dat het de ziekte van Ménière betreft. Soms wordt een MRI of CT-scan gemaakt om de ernst van de ziekte vast te stellen. Vaak worden de gehoortesten geregeld herhaald om de progressie van het gehoorverlies te controleren.

Noot: Personen (meestal kinderen) met een middenoorontsteking hebben ook gehoorvermindering in de lage tonen. Het verschil is dat hier alleen de luchtgeleiding gehoorvermindering te zien geeft. De beengeleiding is bij deze kinderen normaal. Dit is dus anders dan bij de ziekte van Ménière.

Behandeling van de ziekte van Ménière

  • Acute gevallen worden behandeld met middelen tegen duizeligheid zoals Cinnipirine®. Er wordt vaak aangeraden te starten met een zoutarm dieet en geen koffie, thee, alcohol of cola meer te drinken.
  • Vaak wordt Betaserc® of een andere betahistine voorgeschreven. Dit is een antihistamine die dagelijks ingenomen moet worden als onderhoudsbehandeling. Het lijkt goed te helpen. Antihistamine worden ook voorgeschreven bij allergieën. Omdat het middel ook helpt bij de ziekte van Ménière wordt vermoed dat allergie een rol speelt. Hoe en op welke manier dit dan een rol speelt is niet bekend.
  • Verder worden de patiënt leefregels voorgeschreven. Probeer spanningen en stress te vermijden, ga sporten en volg een ontspanningscursus zoals bijvoorbeeld yoga of mindfulness.

Het verloop van de ziekte

Het verloop van de ziekte is grillig. Sommige mensen krijgen slechts een paar aanvallen waarna de ziekte weer spontaan verdwijnt en andere hebben jaren met de aandoening te maken totdat het uiteindelijk lijdt tot ernstige slechthorendheid of zelfs doofheid aan één oor. In alle gevallen verdwijnen uiteindelijk de duizeligheidsaanvallen. Wat overblijft is het gehoorverlies wat van licht tot zeer ernstig kan zijn.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingZiekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingDe diagnose ziekte van Ménière is vervelend voor de betreffende persoon. De ziekte heeft een grote negatieve impact op h…
Ziekte van MénièreZiekte van MénièreDe ziekte van Ménière werd beschreven door de Franse KNO-arts Prosper Ménière. Hij ontdekte dat beschadiging aan het bin…
Zwanger en de ziekte van MénièreDe ziekte van Ménière wordt steeds beter bekend. Bijna iedereen weet dat de ziekte gepaard gaat met duizeligheidsaanvall…
De ziekte van Ménière: kenmerken en diagnoseDe ziekte van Ménière: kenmerken en diagnoseDe ziekte van Ménière (ook wel alleen Ménière genoemd) is een niet zoveel voorkomende chronische aandoening aan het binn…

Keelontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenKeelontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen keelontsteking is een aandoening die menig mens meerdere keren in zijn leven treft. Een keelontsteking kan in een ac…
Psychische stoornissen - Soorten van geestesziektePsychische stoornissen - Soorten van geestesziekteVolgens de moderne indeling zijn de meest voorkomende vormen van mentale ziekten angststoornissen, stemmingsstoornissen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MAKY OREL, Pixabay
  • http://www.ziektevanmeniere.com/
  • http://users.telenet.be/zeldzame.ziekten/List.m/Meniere.htm
Reactie

Francine van de Bergh, 18-01-2019
Zeven jaar geleden is de ziekte van ménière vastgesteld. Als ik in de zetel ga zitten val ik steeds in slaap. Heeft dit iets te maken met ménière? gr Francine Reactie infoteur, 21-01-2019
Ik weet niet of u medicatie slikt? Dit kan een bijwerking van de medicatie zijn. U kunt even de bijsluiter lezen om te kijken of dat het geval is.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.