Zwangerschapstest: gebruik en werking

Zwangerschapstest: gebruik en werking Iedere seksueel actieve vrouw, die niet menstrueert, moet de mogelijkheid overwegen dat ze zwanger is, ook al gebruikt zij en/of de partner een anticonceptiemiddel. Uitblijven van de menstruatie is het eerste teken en kenmerk van een zwangerschap. Een zwangerschapstest biedt zekerheid. Waar koop je een zwangerschapstest? Hoe gebruik je hem? Welk merk moet je nemen? Hoe werkt een zwangerschapstest en welk hormoon wordt getest? Hier een overzicht:

Ben ik zwanger?

Sommige vrouwen weten direct, instinctief zonder dat daar wetenschappelijk bewijs voor is, dat ze zwanger zijn. Zij kennen hun lichaam buitengewoon goed. Andere vrouwen hebben wel een vermoeden, maar pas bij het uitblijven van de menstruatie beseffen ze dat hun vermoeden wel eens waarheid zou kunnen zijn. Zwanger zijn. Rustig thuis in je vertrouwde en veilige omgeving jezelf testen op zwangerschap is wat veel vrouwen het liefst willen en doen: via een zwangerschapstest.

Eerste tekenen en kenmerk van een zwangerschap:

  • Over tijd, uitblijven van de menstruatie
  • Misselijk en/of braken
  • Gevoelige en opgezette borsten
  • Opgeblazen gevoel in de onderbuik
  • Vermoeid
  • Vaker moeten plassen
  • Versterkt reukvermogen
  • Vreemde metaalachtige smaak in de mond
  • Afkeer van koffie, sigaretten, thee en alcohol
  • Extra honger
  • Trek in ander voedsel
  • Stemmingswisselingen
Los van elkaar wijzen deze kenmerken niet op een zwangerschap!

Over tijd zijn, test je zelf

Besef dat de week waar je over tijd in bent, al week 3 van een eventuele zwangerschap is! Test jezelf met een zwangerschapstest biedt voor veel vrouwen een grote zekerheid.

Reden gebruik zwangerschapstest

Het uitblijven van de menstruatie (ongesteldheid) is voor veel vrouwen de reden tot het uitvoeren van een zwangerschapstest. De zekerheid willen hebben of ze zwanger zijn of niet.

Drogisterij en apotheek

Zwangerschapstesten kan men kopen bij iedere drogisterij en apotheek. Grote supermarkten verkopen ze de laatste tijd steeds meer.

Zonder recept verkrijgbaar

Een zwangerschapstest is verkrijgbaar zonder recept en/of voorschrift van de huisarts.

Welk merk zwangerschapstest?

Inprincipe is elke test betrouwbaar. Elk merk speurt naar hetzelfde zwangerschaps hormoon: choriogonadontropine. Ze werken allemaal hetzelfde. Het verschil is slechts een klein detail van het gebruik van de test. Meer verschillen zijn er niet onderling. Vraag aan vriendinnen en/of familie naar hun ervaring en vraag om de professionele informatie van de verkoopsters van de drogisterijen en apothekers.

Werking zwangerschapstest

Ochtendurine wordt getest op het hormoon choriongonadotrofine (HCG). Dit hormoon wordt alleen door de placenta geproduceerd als het bevruchte eitje zich heeft ingenesteld. Waardoor de test behoorlijk precies is, zelfs als de test vroeg tijdens de zwangerschap gebruikt wordt. Het teststripje van de test, dat behandeld is met een stof die met het hormoon HCG reageert, wordt in een bakje met ochtendurine gestoken. Als het hormoon aanwezig is, verandert het venstertje van het HCG indicator binnen enkele minuten van kleur. Als er na een kwartier nog geen verkleuring is opgetreden, ben je waarschijnlijk niet zwanger. Gooi de zwangerschapstest na gebruik weg en lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig! Als je twijfelt: doe na een week nog een test of maak een afspraak met de huisarts.

Ochtendurine?

Voorheen was het zeer gebruikelijk dat de vrouw de zwangerschapstest moest uitvoeren in de morgen met ochtendurine. Tegenwoordig zijn er zwangerschapstesten in de omloop, van bekende merken, die gebruikt kunnen worden op elk moment van de dag. Lees altijd heel goed de gebruiksaanwijzing en wees er zeker van welk zwangerschapstest je gebruikt:
  • Moet je met ochtendurine testen, of
  • Mag ik de zwangerschapstest op elk moment van de dage gebruiken?

Zwangerschapstest uitvoeren door een arts

Wanneer laat je een zwangerschapstest beter uitvoeren door een arts?
  • Wanneer je een miskraam hebt gehad
  • Als je vermoed dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt.

Zwangerschapstest betrouwbaar?

Elke uitgevoerde test – mits correct uitgevoerd – zijn erg betrouwbaar. Het is van groot belang dat van te voren de gebruiksaanwijzing aandachtig en uitvoerig gelezen wordt. Een foutief positief resultaat komt zelden voor. Een foutief negatief resultaat kan voorkomen: vaak met als reden dat de test te vroeg is uitgevoerd.

Hoe lees je het resultaat van een zwangerschapstest?

Over het algemeen mag je stellen dat:
1 lijn verkleurd: NIET zwanger (testfunctie indicator, bewijs dat de test werkt!)
2 lijnen verkleuren: WEL zwanger
Geen enkele lijn verkleurd: de test werkt niet!

Negatieve uitslag – niet zwanger

Als het afleesvenster van het hormoon HCG indicator NIET verkleurt, terwijl de testfunctie indicator wel werkt (het bewijs dat de test werkt!) ben je niet zwanger. Let wel: Lees de test altijd af binnen de gestelde tijd die de fabrikant stelt. Gooi de zwangerschapstest na deze gestelde tijd weg. Lees niet het resultaat van de zwangerschapstest af NA de gestelde tijd van de fabrikant, want dat kan een foutief resultaat zijn!

Positieve uitslag – zwanger!

Als de HCG indicator verkleurt en zowel de testfunctie indicator verkleurt, ben je zwanger! Maak zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts! Let wel: de HCG indicator moet verkleuren binnen de gestelde tijd om een zwangerschapstest te kunnen gebruiken. Is de tijd verstreken om de test te gebruiken: gooi hem weg! Alle verkleuringen die optreden NA de gestelde tijd die de fabrikanten hanteren om de zwangerschapstest te kunnen gebruiken, mogen niet als een resultaat van de zwangerschapstest gebruikt worden!

Hoe lang ben ik al zwanger?

Nieuwe zwangerschapstesten geven tegenwoordig aan - redelijk nauwkeurig! - hoe lang, dwz hoeveel weken, je al zwanger bent! Het is een kleine indicatie voor jezelf om het idee te bepalen hoe lang je al zwanger bent. Bij elke positieve uitslag van een zwangerschapstest: neem direct contact op met je huisarts!

Twijfel uitslag zwangerschapstest

De HCG indicator testlijn verschijnt ALLEEN als het zwangerschapshormoon aanwezig is in de urine! Deze testlijn mag alleen verschijnen binnen de gestelde tijd die de fabrikanten aangeven van het gebruik van de zwangerschapstest! Is de tijd verstreken, gooi de zwangerschapstest dan weg! Lees altijd aandachtig en nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest!

HCG indicator testlijn verkleurt licht of pas na een half uur

Zodra er verkleuring optreed van de HCG indicator testlijn binnen de gestelde tijd van de fabrikanten om de zwangerschapstest te gebruiken, is de uitslag positief: je bent zwanger!
Is de tijd verstreken om een test te kunnen gebruiken en NA de aangegeven tijd verkleurt de test: is het een foutief antwoord! Twijfel je nog? Voer de test na een paar dagen nogmaals uit, nadat de gebruiksaanwijzing aandachtig is gelezen.

Wat kan er fout gaan tijdens het gebruik van een zwangerschapstest?

  • Bij een te vroeg uitgevoerde test kan er nog onvoldoende HCG in het lichaam aanwezig zijn.
  • Een restje afwasmiddel in het potje waar de ochtendurine in zit kan de test resultaten negatief beïnvloeden.
  • HCG hormoon kan nog aanwezig zijn in het lichaam van een recent zwangerschap.
  • Ingespoten hormonen ter bevordering van een zwangerschap kunnen de testresultaten negatief beïnvloeden.
  • Kalmerende middelen kunnen het testresultaat negatief beïnvloeden.

Hoe gebruik je een zwangerschapstest in bijzondere gevallen?

Te denken valt aan:
  • Als je net gestopt bent met de pil
  • Vlak na een bevalling
  • Tijdens het geven van borstvoeding
  • Terwijl je de pil gebruikt
  • Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt
Antwoorden op deze vragen kan je lezen in het artikel: Zwangerschapstest uitvoeren in bijzondere gevallen

Resultaat zwangerschapstest is negatief, maar de menstruatie blijft weg

Na het uitvoeren van een zwangerschapstest is het resultaat negatief (niet zwanger), maar de menstruatie blijft weg. Wat is er aan de hand? Oorzaken kunnen zijn:
  • Overgang
  • Emotionele stress
  • Medicijn gebruik
  • Eetstoornissen
  • Te weinig HCG hormoon productie
  • Te vroeg de zwangerschapstest gebruikt
  • Extreem gewichtsverlies

Lees verder

© 2009 - 2025 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten zwangerschapstestenVerschillende soorten zwangerschapstestenEr zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt. Zo zijn er verschillende merken, verschillende metho…
Een vaag lijntje op de zwangerschapstest, wat betekent dat?Een vaag lijntje op de zwangerschapstest, wat betekent dat?Je bent (bijna) over tijd en test of je mogelijk zwanger bent. Na een paar minuten kun je het resultaat op je zwangersch…
Zwangerschapstest uitvoeren in bijzondere gevallenZwangerschapstest uitvoeren in bijzondere gevallenAls je niet op tijd menstrueert en over tijd bent, wil je direct zekerheid hebben. Je vermoed dat je zwanger bent. Wanne…
Reacties

Melissa, 30-09-2011
Ik heb een vraagje. Mijn menstruatie zou 1,5 geleden al begonnen moeten zijn, maar ik ben nog steeds niet ongesteld. Ik heb na mijn vorige menstruatie veilig seks gehad. Zou het kunnen zijn dat ik dan toch zwanger ben? (dit was maar 1x) Mijn vriend en ik denken dat het never nooit kan dat ik zwanger zou zijn. Mijn normale menstruatie klachten zoals rugpijn en gevoelige borsten heb ik wel, maar ik word maar niet ongesteld. Als ik een test doe en er komt zwanger uit, wat zou ik dan moeten doen? want ik wil nog geen kind. Reactie infoteur, 01-10-2011
Beste Melissa,

Als jullie echt veilig gevreeen hebben, is de kans dat je inderdaad zwanger bent heel erg klein! Het is mogelijk beste Melissa dat door spanning, druk en stress je menstruatiecyclus even uit balans is geraakt waardoor je menstruatie later komt dan normaal. Pijnlijke borsten zijn inderdaad typische menstruatieklachten en geen zwangerschapsklacht. Als je zwanger was geweest waren je borsten voller, groter en zwaarder geworden doordat de melkklieren zich gaan ontwikklelen. (Dat verschil had je echt opgemerkt!) Kan het misschien zo zijn dat behalve misschien de zorgen en de stress in je leven, dat er iets anders aan de hand is? Heb je misschien nieuwe medicijnen? Ben je veel afgevallen? Ben je misschien ziek geweest? Dat kunnen allemaal redenen zijn waarom een menstruatie bij een vrouw even weg kan blijven. Dat je schrikt dat je menstruatie wegblijft is echter heel normaal!
Mocht je trouwens echt zwanger zijn: altijd contact opnemen met je huisarts en/of het rutgerhuis als je huisarts ook je familie behandelt en je niet wilt dat zij afweten van je zwangerschap.
Nogmaals beste Melissa, ik denk niet dat je zwanger bent, maar dat er iets anders aan de hand is met je. Zorg asjeblieft goed voor je zelf! Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groeten, Roberta

Amal Chibani, 22-08-2011
Ik zit met een vraag en wil graag weten of het een unieke situatie is of dat het vaker voor komt. Ik heb op verzoek van mijn huisarts een zwangerschapstest gedaan d.m.v bloed prikken. Tijdens het wachten op de uitslag ben ik ongesteld geworden (afgelopen zaterdag) en nu heb ik vandaag te horen gekregen dat ik zwanger ben. Zijn er aanwezigen die mij hier misschien meer over kunnen vertellen? Reactie infoteur, 29-08-2011
Beste Amal Chibani,

De dag dat je ongesteld werd, is dat een lichte bloeding geweest of een daadwerkelijke menstruatie bloeding van enige dagen? Het komt vaker voor dat zwangere vrouwen bloed verliezen. Ik heb alleen te weinig gegevens van je om te kunnen bepalen of deze bloeding "slechts"een korte bloeding was of dat het gaat om een echte menstruatie bloeding.

Het komt vaker voor dat zwangere vrouwen bloed verliezen. Ook ik heb tijdens mijn zwangerschap bloed verloren, zonder dat er een medische reden achter dat bloeden gezocht of gevonden werd. Mijn zoontje is gezond ter wereld gekomen.

Maar al te vaak betekend een bloeding tijdens de zwangerschap op een dreigende (aankomende) miskraam. Het gebeurd heel vaak dat tijdens de prille zwangerschap het vruchtje wordt afgestoten: een miskraam. Voor veel vrouwen is dat een afschuwelijke ervaring, zeker als er sprake is van een kinderwens. Voor heel veel vrouwen geldt dat ze eerst enkele miskramen meemaken voordat ze een volledige zwangerschap volbrengen. Helaas weten veel vrouwen niet dat ze een miskraam hebben gehad en veel vrouwen melden deze miskramen niet bij hun huisarts en/of behandelend arts. Waarom er zo veel miskramen voorkomen is eigenlijk een groot vraagstuk.

Beste Amal Chibani, het is heel goed mogelijk dat je wel degelijk zwanger was, maar dat je te maken hebt gehad met een miskraam. Een miskraam gaat vaak gepaard met pijnlijke krampen en behalve bloedverlies, verlies je ook bloedpropjes. Aan de andere kant is het ook heel goed mogelijk dat je gewoon zwanger bent, maar dat ook jij last hebt van af en toe bloedverlies. Als je zelf niet precies weet wat er aan de hand kan zijn geweest, is een afspraak maken met je huisarts een vereiste! Misschien moet je voor alle zekerheid doorgestuurd worden naar een gynaecoloog.

Beste Amal Chibani, ik wil je heel graag het allerbeste toewensen voor de toekomst en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Kristel, 19-04-2011
Hallo, ik heb een vraagje. Ik zit met een dilemma. Zondag een zwangerschapstest gedaan vanwege vage klachten en aangezien ik al op dag 52 van de cyclus zat, heb al sinds de pilstop een onregelmatige lange cyclus. Woensdag ook een test gedaan deze was negatief. Zondag test van de kruidvat 2 voor 5 euro gedaan. Toen gaf hij een heel lichtroze 2e streepje, wel zeker aanwezig. Gisteren herhaald, wederom lichtroze 2e streepje. Ook de clear blue zwangerschapstest plus gedaan, deze gaf een duidelijke horizontale lijn en een hele wazige verticale lijn. Oftewel een hele vage plus, lag eraan hoe je hem in het licht hield. Vrijdag wil ik de test herhalen. Ben je zwanger met deze testuitslagen? Reactie infoteur, 28-04-2011
Beste Kristel,

Onzekerheid is vreselijk, zeker als er sprake is van een kinderwens! Het volgende geeft je, hopelijk, meer zekerheid: vertoon je de volgende lichamelijke klachten?
Ochtendmisselijkheid,
Vaker moeten plassen dan normaal,
Opgezette en gevoelige borsten,
Vermoeider dan normaal.
Bovenstaande zijn de eerste en vroegste signalen van een zwangerschap. Als je bovenstaande kenmerken begint te vertonen en deze houden enkele dagen achtereenvolgens aan, mag je er van uit gaan dat je zwanger bent.

Ondanks dat zwangerschapstesten behoorlijk betrouwbaar zijn, zijn ze net niet voor de volle 100% betrouwbaar. Als je echt twijfelt beste Kristel, echt een afspraak maken met je huisarts!

Beste Kristel, ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 26-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.