Ooglaseren: Methoden en gevolgen

Ooglaseren: Methoden en gevolgen Het laseren van de ogen, ofwel refractiechirurgie, is een medische behandeling om het zicht te verbeteren dat steeds populairder wordt. Niet langer hoeven lenzen of bril worden gedragen, maar door het hoornvlies dunner te maken met behulp van een laser, is het mogelijk hetzelfde te zien als een "normaal" persoon.

Refractiechirurgie

Het laseren van de ogen is in opkomst gekomen sinds de jaren 80 en is sindsdien steeds meer verbeterd en complicaties zijn voor een groot deel verholpen. De kans op complicaties is tegenwoordig zo rond de 0,5-1%. De operatie wordt uitgevoerd in gespecialiseerde oogklinieken of ziekenhuizen. Wat betreft de kosten zou je moeten rekenen op een bedrag tussen 500 en 1800 per oog. De gemiddelde prijs is zo'n 1030 per oog. Het is echter verstandig om naar een erkende kliniek te gaan in plaats van je vooral te richten op de prijs, aangezien het toch om een belangrijk onderdeel van je lichaam gaat.

Behandeling

In de eerste plaats worden metingen gedaan. De operatie vindt plaats in een steriele kamer, waarbij een klein toestel op je oog wordt geplaatst en je in een rood puntje moet kijken. Met een eyetracker op de juiste plaats gelaserd. De laser verwijderd een deel van het hoornvlies (maakt het dunner).

De laser verdampt, door middel van ultraviolet licht die erg veel warmte veroorzaakt, het hoornvlies. Doordat het slechts om een korte duur gaat van de lichtimpuls is het mogelijk de hoeveelheid verwijderd weefsel precies te controleren.

De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Nabehandeling

Vervolgens moet een zonnebril worden gedragen om de ogen te laten rusten. Een dag na de behandeling wordt de genezing gecontroleerd en vaak duurt het maar enkele dagen tot je weer aan de slag mag.

Twee methoden bij refractiechirurgie

Er bestaan twee verschillende methoden om het oog te laseren. Bij de eerste, en meest bekende, vorm wordt een laagje op je hoornvlies losgemaakt en terug geklapt. Vervolgens wordt door middel van de laser het hoornvlies dunner gemaakt. Uiteindelijk wordt het laagje weer dichtgeklapt. Deze methode heet Lasik.

Bij de tweede vorm wordt het laagje op je hoornvlies weg geschraapt. Vervolgens wordt het hoornvlies aangepast met behulp van de laser. Daarna wordt het laagje weer teruggeplaatst en moet weer op de plaats groeien. Deze methode heet Lasek.

Nog andere methoden (met laser)
  • Epilasik
  • PRK
Verder bestaan er nog microincisie, thermokeratoplastie en inlays.


Lasik versus Lasek

Het voordeel van Lasik is dat het minder lang moet herstellen en daardoor minder pijnlijk is. Bij Lasek moet het laagje weer op zijn plaats groeien en heeft daardoor een langer herstelproces. Het resultaat laat ook wat langer op zich wachten omdat het laagje terug moet groeien. Tegenwoordig is de operatie in principe (bijna) pijnloos.

Bij Lasek is het echter wel mogelijk om bij meerdere diktes een aanpassing uit te voeren. Bij Lasik moet het hoornvlies van een bepaalde dikte zijn.

Oogafwijkingen

In principe kan bij de meeste oogsterktes wel aanpassingen worden gedaan. Bij afwijkingen van +6 tot -6 kan het zicht worden verbeterd tot 0 of anders wel tot + of - 1. Bij een hogere sterkte is het vaak het geval dat het niet kan worden gecorrigeerd tot 0, omdat in dit geval het hoornvlies te dun wordt.

Risico's

Ondanks dat er steeds meer mogelijk is op het gebied van ooglaseren en het steeds goedkoper en pijnlozer wordt, is het niet risicovrij:
  • Niet goed teruggroeien van de flap (maar dit risico is erg klein tegenwoordig);
  • Gevoel van droge ogen;
  • Minder contrasten zien na ingreep (lichtkringen zien rondom lichtbronnen);
  • Infecties;
  • Bij te grote oogafwijkingen: kans dat overgebleven hoornvlies niet meer sterk genoeg is en te sterk naar buiten buigt.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen laseren zonder risicoOgen laseren zonder risicoOgen laseren geeft je in seconden weer 100 % gezichtsscherpte terug, althans dat belooft Lasik, de techniek voor ooglase…
Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Door uw ogen te laten laseren bent u eindelijk af van lenzen en brillen. Hier vindt u een overzicht van de bekendste oog…

Hartklacht of hartinfarct bij vrouwen soms te laat herkendHartklacht of hartinfarct bij vrouwen soms te laat herkendVaak wordt gedacht dat hart- en vaatziekten typisch mannenklachten zijn. Dit is echter onjuist. In Nederland overlijden…
Eczeem is een lastige aandoening van de huidEczeem is een lastige aandoening van de huidEczeem is een lastige aandoening waar mensen veel last van kunnen hebben. Eigenlijk kunnen we zeggen dat eczeem een verz…
Bronnen en referenties
  • http://lasik-laserbehandeling.blogspot.nl/2009/09/prijs-ooglaseren-lasic.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Refractiechirurgie
  • http://www.leerwiki.nl/Hoe_gaat_ooglaseren_in_zijn_werk
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.