Eczeem is een lastige aandoening van de huid

Eczeem is een lastige aandoening van de huid Eczeem is een lastige aandoening waar mensen veel last van kunnen hebben. Eigenlijk kunnen we zeggen dat eczeem een verzamelnaam is voor diverse aandoeningen van de huid die over het algemeen chronisch is. Naar schatting 15% van de bevolking heeft last van eczeem. Vooral bij jonge kinderen kan eczeem erg hardnekkig zijn. Het veroorzaakt jeuk en pijn en is vaak moeilijk te behandelen. Wel kunnen de klachten bestreden worden door een goede crème en de juiste leefwijze.

Eczeem is een lastige aandoening

Eczeem is een aandoening waar veel mensen, maar ook jonge kinderen, veel last van kunnen hebben. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse aandoeningen van de huid en het is een chronische aandoening. Dit maakt het noodzakelijk dat er nauwkeurig gekeken wordt naar de soort van aandoening en daarnaast naar de oorzaak en de behandeling.

Soorten eczeem

We kennen diverse soorten eczeem waarbij we kunnen denken aan:
 • Atopisch of constitutioneel eczeem
 • Contacteczeem
 • Craquelé eczeem
 • Seborroisch eczeem
 • Hypostatisch eczeem

Atopisch of constitutioneel eczeem

Deze vorm van eczeem komt vaak voor bij jonge kinderen en dat kan zeker al vanaf de zesde maand het geval zijn, soms zelfs nog jonger. We zien dan dat de huid rood is gekleurd en geschilferd. De huid voelt ruw en droog aan.Er ontstaan kleine blaasjes die vocht afscheiden. Omdat het jeukt zullen kinderen gaan krabben en ontstaan er krabwondjes. De aandoening is erfelijk bepaald in die zin dat er in de familie meestal sprake is van een allergie in de vorm van bijv. astma of gevoeligheid voor huisstof of hooikoorts. Bij hele jonge kinderen spreken we soms van dauwworm. Kinderen van rond de twee jaar kunnen last van krijgen van eczeem in de knieholten, rond de enkels en de polsen. Soms verdwijnt het eczeem spontaan maar kan ook later weer terugkomen. Er is veel last van jeuk. De aandoening is erfelijk bepaald. De oorzaak is eigenlijk onbekend. Door middel van bloedonderzoek kan de allergie vastgesteld worden maar soms is het ook mogelijk door middel van allergietest. Zowel stoffen als huisstof, graspollen kunnen de allergie doen ontstaan. Maar ook koemelk, eiwit, vis, pinda's en noten kunnen eczeem veroorzaken. De behandeling is vooral gericht op het onderdrukken van de verschijnselen.

Contacteczeem

Contacteczeem wordt veroorzaakt door bepaalde stoffen. We kunnen hierbij denken aan nikkel, chroom, cement, zeep of cosmetica. Soms kan een oorbel eczeem veroorzaken of een parfum. Men kan jarenlang geen last hebben van eczeem en plotseling kan dan alsnog contacteczeem ontstaan. Het vaststellen van de allergie gebeurt door plakproeven. De behandeling is vanzelfsprekend eerst gericht op het vermijden van de stof die het eczeem doet ontstaan. Verder zal men behandeld worden met crèmes zoals hieronder beschreven. In een enkele geval zal eerst prednison voorgeschreven worden om het eczeem tot rust te brengen. Voor mensen die een beroep hebben waarbij men tijdens het werk in contact komt met stoffen waar men allergisch voor geworden is kan een lastige situatie ontstaan. Soms kan men het beroep niet meer uitoefenen. Denk aan bakkerseczeem of kapperseczeem.

Craquelé eczeem

Craquelé eczeem komt meestal voor bij oudere mensen en ontstaat door uitdroging van de huid. Meestal ontstaat deze vorm van eczeem op de schenen en de huid ziet er uitgedroogd uit. Later ontstaan er kloven in de huid. De waterhuishouding van ouderen kan verstoord zijn en het vermogen om water vast te houden is dan verminderd. Het kan helpen om te smeren met ureum of glyserol.

Seborroisch eczeem

Dit is een eczeem waarbij roodheid en schilfers ontstaan bijv. in het gezicht of in de wenkbrauwen en naast de neus. Soms langs de haargrens of boven op de hoofdhuid. Het kan ontstaan rond de navel, onder de borsten in de buikplooi of rond de anus. Deze vorm van eczeem komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Gelukkig is de aandoening onschuldig en niet besmettelijk. Seborroisch eczeem is goed te behandelen met zalf of crème en zal dan meestal verdwijnen. Maar soms komt het echter na verloop van tijd weer terug. Deze vorm van eczeem ontstaat door een gist wat op de huid leeft. Het is een soort schimmel die Malassezia furfur genoemd wordt. Mensen met een vettere huid hebben eerder last van dit eczeem. Bij dit eczeem zijn vooral emotionele spanningen de oorzaak als de problemen erger worden. Maar ook droge lucht in centraal verwarmde ruimten kan een rol spelen. De hoofdhuid kan dusdanig geïrriteerd worden dat er roodheid en schilfers ontstaan op het hoofd en dan zien we het ontstaan van roos . Hiervoor dient men een anti- roos shampoo te gebruiken.

Malassezia gist

De Malassezia gist kan echt grote problemen veroorzaken. Er kan een ontsteking optreden van de haarzakjes en er kunnen kleine puistjes ontstaan op de rug. Dit kan ook erg gaan jeuken. De schilfertjes kunnen ook geel van kleur zijn en er wat vettig uitzien. Onze huid produceert altijd een hoeveelheid talg. Als er meer vet wordt geproduceerd op de huid bij de vernieuwing dan zien we dat er een mix van talg en schilfers op de huid ontstaat. Bij kleine kinderen noemen we dit berg. Deze vettige laag is moeilijk te verwijderen. We zien deze verschijnselen op het hoofd, achter de oren en langs de haargrens. Mensen schamen zich vaak als ze met deze aandoening te kampen hebben.

Huidarts stelt de diagnose

De diagnose zal altijd door de huidarts gesteld worden. Vaak kan deze met het blote oog al vaststellen om welke soort eczeem het gaat. Maar ook kan onderzoek gedaan worden door middel van een allergietest of door wat huidschilfers onder een microscoop te bekijken. Soms zal een stukje huid worden genomen om nader onderzoek te doen maar dit komt weinig voor.

Behandeling

Vooral gisten en schimmels zal men behandelen met anti- schimmel middelen die we kunnen krijgen in de vorm van crème of tabletten die we innemen. Soms helpt ook lichttherapie om de ontstekingen te remmen. Als er sprake is van een bacteriële infectie zal een antibiotica worden voorgeschreven.

Corticosteroïden

Hier gaat het om een behandeling met een crème die cortisol bevat. Deze middelen worden vaak gebruikt om ontstekingen te remmen. Ze werken zoals het bijnierschorshormoon in ons lichaam wat cortisol zelf aanmaakt. Deze crèmes bestaan er in diverse sterkten en ze worden in vier klassen ingedeeld. Over het algemeen kan men stellen dat het niet goed is om deze crèmes lang achtereen te gebruiken. De huidarts zal bepalen welke sterkte nodig is en gedurende welke periode men de crème dient te gebruiken.

Ketoconazol

Dit is een middel wat gebruikt wordt om gisten en schimmels te verwijderen. Men kan dit gebruiken in de vorm van een lotion voor hoofdroos. Het is te gebruiken als middel alleen maar men kan ook kiezen voor een combinatie met corticosteroïden.

Voorzorgsmaatregelen

 • Huid goed vet houden
 • Wassen maar niet met zeep
 • Gebruik geen bad- of doucheschuim
 • Wel wassen met douche- of badolie
 • Alleen katoenen kleding dragen.
 • Wol en nylon vermijden
 • Na het sporten douchen
 • Zeelucht is goed en gezond
 • Bij contacteczeem altijd handschoenen dragen
 • Stress vermijden

Vroeger werd eczeem vaak behandeld met een crème die teer of zwavel bevat. Deze veroorzaken echter snel vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom worden deze producten steeds minder gebruikt. Ook wordt nog salicylzuur gebruikt in lotions. Deze weken de schilfers los. Naast de gewone behandeling met crème en lotion en bovenstaande tips is het ook belangrijk, om stress te vermijden en voldoende rust te nemen. Goede voeding speelt ook een rol zodat men over voldoende weerstand beschikt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Seborroïsch eczeem (hoofdroos): symptomen en behandelingSeborroïsch eczeem (hoofdroos): symptomen en behandelingSeborroïsch eczeem symptomen zijn schilfering van de huid en rode en jeukende plekken, vooral op de hoofdhuid, het gezic…

Ooglaseren: Methoden en gevolgenOoglaseren: Methoden en gevolgenHet laseren van de ogen, ofwel refractiechirurgie, is een medische behandeling om het zicht te verbeteren dat steeds pop…
Osteoporose en kruidenOsteoporose is een traag verlopende, chronische botziekte waarbij de botafbraak groter is dan de botaanmaak. Bij osteopo…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Huidziekten.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.