Ik heb diabetes, hoe komt dat?

Ik heb diabetes, hoe komt dat? Als je van de dokter te horen krijgt dat je diabetes hebt, gaat er van alles door je hoofd. Je vraagt je af wat je er voor moet doen en laten en wat het gaat betekenen in je leven. Een vraag die veel mensen hebben nadat ze de diagnose hebben gehoord is: ‘hoe komt het dat ik dit heb?’. Je vraagt je af waar het vandaan komt en of je iets hebt gedaan waardoor juist jij dit nou moest krijgen! Allereerst is er een verschil in de oorzaak van type 1 en type 2 diabetes. Type 1 diabetes wordt in de volksmond ook wel jeugddiabetes genoemd omdat je dit meestal al op jongere leeftijd krijgt. Type 2 diabetes wordt ook wel oudersdomsdiabetes of ouderdomssuiker genoemd omdat vroeger mensen dit vaak pas op late leeftijd kregen. Tegenwoordig krijgen veel mensen dit type ook al op jongere leeftijd.

Type 1 diabetes

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat er iets mis is gegaan in je lichaam waardoor je afweersysteem je eigen lichaam aanviel. In dit geval viel je afweersysteem cellen aan in je alvleesklier die de eilandjes van Langerhans worden genoemd. Deze cellen produceren insuline wat een stofje is dat ervoor zorgt dat je de suiker uit je bloed kunt halen en op kunt slaan in je cellen. Als je dit stofje niet meer aan kunt maken blijft de suiker in je lichaam en word je ziek.

Hoe type-1 diabetes ontstaan is nog een raadsel voor de wetenschap. De wetenschap weet sowieso niet zo goed hoe het kan dat je lichaam zichzelf aanvalt. Ook andere auto-immuunziektes zijn dus nog een raadsel. Soms is het zo dat je ouders of grootouders ook deze vorm van diabetes hebben. Daardoor denken wetenschappers dat het ook erfelijk kan zijn. Toch is dit in veel gevallen niet zo.
Er zijn wel aanwijzingen dat sommige gevoeligheden in je kindertijd een rol kunnen spelen. Zo kun je gevoelig zijn voor gluten of koemelk. Als je dit dan hebt gehad toen je nog klein was kan je afweersysteem uit balans zijn geraakt waardoor deze ook je eigen lichaam aan ging vallen. Soms is zelfs een griepje genoeg om je immuunsysteem net dat duwtje te geven waardoor deze uit balans raakt. Er zijn dus veel verschillende oorzaken en vaak kom je er niet goed achter wat het bij jou is geweest.

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes is geen auto-immuunziekte. Bij dit type diabetes werken de eilandjes van Langerhans (zie hierboven) niet goed en maken daardoor niet genoeg insuline aan. Ook kan het zo zijn dat de cellen van je lichaam niet meer zo gevoelig zijn voor insuline en daardoor moeilijk suiker uit je bloed kunnen halen.

Het ontstaan van type 2 diabetes is tegenwoordig al een stuk duidelijker. Ook bij dit type blijkt dat een erfelijke aanleg een rol kan spelen. Als je ouders of grootouders het dus ook hadden is de kans groter dat jij het ook krijgt. Verder blijkt uit onderzoek dat overgewicht een belangrijke rol speelt. Omdat we met zijn allen steeds zwaarder zijn geworden komt type 2 diabetes ook steeds meer voor, en op steeds jongere leeftijd. Door een hoger gewicht neemt de insulinegevoeligheid van je cellen af. Als gevolg daarvan gaan de eilandjes van Langerhans meer insuline produceren omdat je meer nodig hebt. Hierdoor neemt je gevoeligheid van de cellen weer af enzovoorts. Je lichaam komt dus in een vicieuze cirkel terecht en uiteindelijk heb je niet meer genoeg insuline in je bloed waardoor de suiker in je bloed stijgt.

In tegenstelling tot type 1 diabetes kun je aan type 2 diabetes wel zelf wat doen om het te verminderen. In sommige gevallen wil dit zelfs zo goed dat je geen pillen meer hoeft te slikken! Als je overgewicht hebt is het vooral belangrijk om af te vallen. Hierdoor neemt namelijk de insulinegevoeligheid van je cellen weer toe en heb je minder insuline nodig! Daardoor komt je uit die vicieuze cirkel. Lichaamsbeweging is ook heel belangrijk. Dit betekent echt niet dat je drie keer per week moet sporten, maar af en toe de trap of de fiets nemen zal je ook een heel stuk helpen!

Conclusie

Je ziet wel dat deze ziekte veel verschillende oorzaken kan hebben. Feit is dat je het nu een keer hebt en dat je er mee moet leren leven. In sommige gevallen zul je misschien kunnen herleiden waarvan het komt maar soms lukt dat ook niet. Dat is heel vervelend omdat je er in je hoofd toch aan blijft denken. Weet wel dat er dingen zijn die je zelf kunt doen om het te verbeteren en dat je er gewoon nog een heel (fijn!) leven mee kunt hebben!
© 2012 - 2025 Spinnenweb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe regelt je lichaam de bloedsuikerspiegel?Hormonen zijn van grote invloed op de stofwisseling in ons lichaam. Een van de belangrijke gehaltes die op pijl wordt ge…
Suikerziekte (diabetes Mellitus)De suikerziekte is een al sinds de oudheid bekende ziekte. Men stelde reeds vroeg vast dat de urine van de patienten lij…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Kriebelhoest of prikkelhoest behandelenKriebelhoest of prikkelhoest behandelenEen kriebelhoest of prikkelhoest is een vervelende hoest die ontstaat door een kriebel in de keel. Er wordt geen slijm o…
Bronnen en referenties
Spinnenweb (2 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.