Bloed in de ontlasting Wat kan de oorzaak zijn?

Bloed in de ontlasting  Wat kan de oorzaak zijn? Bloed in de ontlasting kan natuurlijk nooit een goed teken zijn. Het advies in zon geval is dus om meteen de huisarts te bezoeken. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit probleem. Enkele van deze oorzaken zijn niet zo ernstig, bijvoorbeeld een aambei. Daarnaast zijn er ook ernstige situaties die bloed in de ontlasting kunnen veroorzaken zoals kanker aan de dikke darm. Het beste is om zo spoedig mogelijk te weten te komen wat er aan de hand is. Het kan misschien nodig zijn om een proctoscopie te ondergaan.

Bloed bij ontlasting door aambeien

Wanneer aambeien de oorzaak zijn van bloed in de stoelgang kunnen ze op een eenvoudige manier verwijderd worden. De arts gebruikt een speciale zuiger om de aambei op te trekken en een bandje erover te plaatsen. Het doel hiervan is het afsnoeren van de aambei. Daardoor komt het spontaan los binnen ongeveer tien dagen. De behandeling is over het algemeen pijnloos. Wel is het mogelijk dat er napijn optreedt. Tegenwoordig worden aambeien verwijderd met behulp van infrarood licht. De aambei wordt op deze manier verschrompeld.

Bloed bij stoelgang en dikke darmkanker

Bij dikke darmkanker zal het bloedverlies in het beginstadium nog beperkt zijn. Veel mensen merken het eerst niet eens. De huisarts doet bij twijfel een simpele test waarmee hij eventuele darmkanker op tijd kan ontdekken. Bij wie niet te lang wacht om naar de huisarts te gaan, kan het dus tijdig worden opgespoord. Er gaan momenteel stemmen op om dit onderzoek elke twee jaar verplicht te laten doen bij personen die ouder zijn dan vijftig jaar, maar het is nog niet zo ver. Zoals bij andere kankers, is de kans om van darmkanker te genezen veel groter wanneer de tumor vroeg wordt ontdekt.

Andere mogelijke symptomen van darmkanker zijn: veel buikpijn, een stoelgangpatroon dat steeds onverklaarbaar veranderd (diarree die wordt afgewisseld met constipatie) en verlies van gewicht zonder dat er daarvoor een duidelijke reden is.

Proctoscopie

Wanneer iemand bij de arts komt met de klacht van bloed in de ontlasting, zal de arts een onderzoek doen van zowel de anus als het slijmvlies van de endeldarm. Er zijn gevallen waarbij het onderzoek slechts kan worden uitgevoerd wanneer het laatste deel van de dikke darm compleet leeg is. De patiënt zal dan eerst een klysma toegediend krijgen. Dit zal de ontlasting opwekken. Nadat de patiënt het toilet heeft bezocht kan de arts beginnen met het onderzoek. Daarbij brengt de arts een proctoscoop (een metalen buis) in het lichaam. De arts kan door de proctoscopie het hele gebied rond de anus en de endeldarm bekijken en onderzoeken. De patiënt moet hierbij op zijn zij of in een geknielde houding liggen. Het kan voorkomen dat er tijdens de proctoscopie een scheurtje kan ontstaan in de huid van de anus. Maar dat komt bijna nooit voor. In zon geval kan dit met medicijnen worden behandeld.

Poliepen

Bij dit onderzoek kan de huisarts ook poliepen ontdekken. Deze zijn aangroeiingen in de darm die de vorm hebben van een paddenstoel. Om deze te verwijderen wordt er om de poliep heen een lus van metaaldraad gelegd. Dan gaat er door het metaaldraad een soort elektrische stroom. Daardoor wordt de poliep afgeknepen. Er is bij deze behandeling een kleine kans op bloeding, maar dat gaat vanzelf weer over.

Niet uitstellen

Over het algemeen zijn de onderzoeken die gedaan worden bij iemand die bloed in de stoelgang heeft niet pijnlijk. Daarom moet je je huisarts bij deze klacht zo snel mogelijk raadplegen. In zon geval is er dus geen reden om een bezoek aan je huisarts uit te stellen.
© 2013 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien, hoe komt het en wat doe je eraan?Aambeien zijn bloedvaatjes in de anus die vergroot zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens last van, maar men praat er ni…
Occult bloed: wat is dat?Occult bloed: wat is dat?Occult bloed in de ontlasting kan betekenen dat er een medische oorzaak voor is. Het kan duiden op het begin van darmkan…
Aambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn, maar het is niet levensbedreigend. Wie echter last heeft van rectale bloedi…

De geneeskracht van Chinese engelwortel of dong quaiDong quai is één van de meest gebruikte kruiden in de Chinese geneeskunde. De Chinese engelwortel is een variant van de…
Gezondheid: PlasproblemenGezondheid: PlasproblemenDe eerste vraag die dan opdoemt, is de vraag wat overmatig of te weinig plassen is. Niet iedereen plast even vaak. Wat i…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.