Bloed in de ontlasting – Wat kan de oorzaak zijn?
Bloed in de ontlasting kan natuurlijk nooit een goed teken zijn. Het advies in zo’n geval is dus om meteen de huisarts te bezoeken. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit probleem. Enkele van deze oorzaken zijn niet zo ernstig, bijvoorbeeld een aambei. Daarnaast zijn er ook ernstige situaties die bloed in de ontlasting kunnen veroorzaken zoals kanker aan de dikke darm. Het beste is om zo spoedig mogelijk te weten te komen wat er aan de hand is. Het kan misschien nodig zijn om een proctoscopie te ondergaan.
Bloed bij ontlasting door aambeien
Wanneer aambeien de oorzaak zijn van bloed in de stoelgang kunnen ze op een eenvoudige manier verwijderd worden. De arts gebruikt een speciale zuiger om de aambei op te trekken en een bandje erover te plaatsen. Het doel hiervan is het afsnoeren van de aambei. Daardoor komt het spontaan los binnen ongeveer tien dagen. De behandeling is over het algemeen pijnloos. Wel is het mogelijk dat er napijn optreedt. Tegenwoordig worden aambeien verwijderd met behulp van infrarood licht. De aambei wordt op deze manier verschrompeld.
Bloed bij stoelgang en dikke darmkanker
Bij dikke darmkanker zal het bloedverlies in het beginstadium nog beperkt zijn. Veel mensen merken het eerst niet eens. De huisarts doet bij twijfel een simpele test waarmee hij eventuele darmkanker op tijd kan ontdekken. Bij wie niet te lang wacht om naar de huisarts te gaan, kan het dus tijdig worden opgespoord. Er gaan momenteel stemmen op om dit onderzoek elke twee jaar verplicht te laten doen bij personen die ouder zijn dan vijftig jaar, maar het is nog niet zo ver. Zoals bij andere kankers, is de kans om van darmkanker te genezen veel groter wanneer de tumor vroeg wordt ontdekt.
Andere mogelijke symptomen van darmkanker zijn: veel buikpijn, een stoelgangpatroon dat steeds onverklaarbaar veranderd (diarree die wordt afgewisseld met constipatie) en verlies van gewicht zonder dat er daarvoor een duidelijke reden is.
Proctoscopie
Wanneer iemand bij de arts komt met de klacht van bloed in de ontlasting, zal de arts een onderzoek doen van zowel de anus als het slijmvlies van de endeldarm. Er zijn gevallen waarbij het onderzoek slechts kan worden uitgevoerd wanneer het laatste deel van de dikke darm compleet leeg is. De patiënt zal dan eerst een klysma toegediend krijgen. Dit zal de ontlasting opwekken. Nadat de patiënt het toilet heeft bezocht kan de arts beginnen met het onderzoek. Daarbij brengt de arts een proctoscoop (een metalen buis) in het lichaam. De arts kan door de proctoscopie het hele gebied rond de anus en de endeldarm bekijken en onderzoeken. De patiënt moet hierbij op zijn zij of in een geknielde houding liggen. Het kan voorkomen dat er tijdens de proctoscopie een scheurtje kan ontstaan in de huid van de anus. Maar dat komt bijna nooit voor. In zo’n geval kan dit met medicijnen worden behandeld.
Poliepen
Bij dit onderzoek kan de huisarts ook poliepen ontdekken. Deze zijn aangroeiingen in de darm die de vorm hebben van een paddenstoel. Om deze te verwijderen wordt er om de poliep heen een lus van metaaldraad gelegd. Dan gaat er door het metaaldraad een soort elektrische stroom. Daardoor wordt de poliep afgeknepen. Er is bij deze behandeling een kleine kans op bloeding, maar dat gaat vanzelf weer over.
Niet uitstellen
Over het algemeen zijn de onderzoeken die gedaan worden bij iemand die bloed in de stoelgang heeft niet pijnlijk. Daarom moet je je huisarts bij deze klacht zo snel mogelijk raadplegen. In zo’n geval is er dus geen reden om een bezoek aan je huisarts uit te stellen.