Opeens sliertjes, rommel en lichtflitsen in het oog

Opeens sliertjes, rommel en lichtflitsen in het oog Ouder worden brengt vaak toch het een of andere gezondheidsprobleem met zich mee. Dat is nu eenmaal niet te vermijden. Ook het plotseling verschijnen van sliertjes en rommel in het oog is een van die problemen, waarmee u te maken kunt krijgen. Wie plotseling, van het ene op het andere moment sliertjes, rommel en lichtflitsen voor de lens van het oog krijgt, kan daar immers enorm van schrikken. Dat is geen wonder. Onze ogen zijn heel belangrijk voor het kunnen functioneren in het dagelijks leven. Wie ouder wordt krijgt echter af en toe gezondheidsproblemen die met de leeftijd te maken hebben. Het lichaam slijt en de cellen worden niet altijd zo snel en zo goed vernieuwd als bij jonge mensen. Vaak gaat de achteruitgang geleidelijk, maar soms ook niet. U kunt er echt van schrikken als er plotseling iets aan organen of zintuigen verandert.

Opeens sliertjes en rommel in het oog

Bij mensen boven de vijftig kan er zomaar ineens, van het ene moment op het andere, rommel voor de lens verschijnen. Sommigen zien ineens een hele fontein van grotere en kleinere zwarte puntjes heen en weer schieten als ze het oog heen en weer bewegen. Anderen zien ineens een soort langpootmug voor de lens, die eveneens mee wandelt als het oog bewogen wordt. Een derde ziet misschien een dikke punt met daar omheen allerlei stofjes en sliertjes die eveneens bewegen.

Iedereen schrikt

Het is echt schrikken als dit probleem zich plotseling, en zonder een enkele waarschuwing vooraf, zich voordoet. De ogen en het kunnen zien is voor iedereen belangrijk. Elk probleem aan de ogen wordt dan ook met argwaan en zorg bekeken. Dat is ook verstandig, want niemand wil blind worden door een probleem langer dan nodig te laten bestaan en er naderhand spijt van te hebben dat het niet op tijd behandeld is.

Hinderlijke lichtflitsen

Behalve de rondzwemmende rommel in het oog kunt u bij het heen en weer bewegen van het oog ook hinderlijke lichtflitsen zien, meestal in de uiterste hoek van het oog waar de rommeltjes in rondzwemmen. Ook dat kan per persoon verschillend zijn. De een ziet alleen lichtflitsen, de ander ziet dat in kleurtjes.

De meeste last bij lamplicht

De lichtflitsen zijn meestal het beste te zien bij lamplicht en in het donker. Overdag en bij zonlicht vallen ze u minder op. 's Avonds in het donker kunnen ze echter erg hinderlijk zijn. Om ze te vermijden is het verstandig om niet te vaak en niet te snel ver naar links of rechts te kijken, want vooral die snelle bewegingen roepen die lichtflitsen vaak op.

Krimping van de oogvliezen achter de lens van het oog

De oorzaak is snel uit te leggen. Achter de lens van uw oog zit het glasvocht. Dat is een doorzichtige gelei die omgeven is door een vlies. Dat vlies kan bij het ouder worden krimpen en daarbij geheel of gedeeltelijk loskomen van de achterwand van het oog.

Niet gevaarlijk, maar wel lastig

Dit alleen is niet direct gevaarlijk, maar daarbij kunnen wel losse deeltjes (kleine sliertjes bloed) voor de lens komen “zwemmen”. Meestal wordt de hinder van de losse deeltjes voor de lens na verloop van tijd minder. Het zicht wordt er meestal niet door beïnvloed. Bij veel ouderen blijft een restgedeelte over en gaat ook niet meer weg. Het goede daarvan is, dat u het in de loop van de tijd niet meer als hinderlijk ervaart.

Altijd naar de dokter

Hebt u de bovenstaande symptomen, ga dan altijd voor de zekerheid zo snel mogelijk naar de dokter. In slechts een procent van de gevallen gaat het bij deze symptomen om een netvliesloslating, maar omdat dit een zeer ernstige aandoening is waar men zelfs blind door kan worden, moet het wel uitgesloten worden. Dat kan alleen een oogarts. De huisarts zal u met de bovenstaande symptomen daarom altijd direct doorsturen naar de oogarts.

Meestal is het niet ernstig

Maak u daarom niet al te ongerust, want in de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand. De oogarts ziet dit probleem vaak voorbijkomen en kan snel constateren of er iets aan gedaan moet worden, of niet. In 99% van de gevallen zal hij u gewoon weer naar huis sturen, maar neem het niet te licht op, want er moet wel altijd even naar gekeken worden. Controle door de oogarts is altijd noodzakelijk.

Rommel in het glasvocht van het oog

De sliertjes en puntjes die voor de lens zweven zijn erg hinderlijk, maar beïnvloeden het zicht meestal niet. Vaak wordt de hinder na verloop van tijd minder. Bij veel mensen blijft er toch nog een puntje of een sliertje hangen. Soms ook wat meer. Daar is echter niets aan te doen. Vaak went men na verloop van tijd aan de rest deeltjes, maar vervelend is het wel.

Scheurtje van het netvlies

Soms kan er door het krimpen van het vlies ook een gaatje of scheurtje in het netvlies ontstaan. Er kan dan wat glasvocht onder het netvlies terecht komen, waardoor er mogelijk een gedeelte van het zicht verloren kan gaan. Ook dat gaatje of scheurtje kan alleen door een oogarts geconstateerd worden. Mede daarom is het heel belangrijk om meteen naar de dokter te gaan.

Een gesprongen adertje betekent meestal niets ernstigs

Een “rood oog” heeft echter niets met het bovenstaande te maken. In dat geval is er meestal een adertje in het oog gesprongen, waardoor het wit van het oog helemaal of gedeeltelijk rood kleurt. Het ziet er vaak lelijk uit en heeft iets van een “vampier” oog, maar het trekt meestal binnen een week ook weer weg.

Bloeddruk laten controleren

Een rood oog ten gevolge van een gesprongen adertje heeft geen gevolgen voor het zien, maar als u dit overkomt, laat dan wel altijd even de bloeddruk opmeten, want bij een te hoge bloeddruk kan er wel sneller een adertje in het oog springen dan bij een normale bloeddruk.

Bij dit probleem met het oog altijd even naar de dokter en de oogarts

Zoals al in het begin van dit stukje staat, hebben veel mensen van boven de vijftig en zestig al eens een krimping van het glasvochtvlies meegemaakt. Het is even schrikken, maar meestal is er niets ernstigs aan de hand. Dat kan echter alleen een oogarts u bevestigen, dus wacht nooit te lang met een bezoek aan de arts. Mocht het namelijk iets anders zijn dan de krimp van het glasvochtvlies, dan is daar vaak snel hulp voor nodig.

De rommel voor de lens en de lichtflitsen blijven vaak wat langer aanwezig

Bij veel mensen vermindert de eerste drie jaar het aantal zwarte sliertjes en puntjes voor de lens. Ook de lichtflitsen verminderen na verloop van tijd in aantal en sterkte. Bij de meeste mensen blijven er echter wel wat van de verschijnselen hangen die nooit meer weg gaan, maar het goede is, dat u er aan went. Op den duur valt het uzelf nog maar zelden op.
© 2013 - 2025 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loslatend netvlies: strepen en flitsen zienLoslatend netvlies: strepen en flitsen zienEr zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is…
Ablatio retinae: netvliesloslatingAblatio retinae is het loslaten van het netvlies in het oog. Dit komt weinig voor, maar kan met verschillende operaties…
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Niet meer goed kunnen zienDe ogen zijn in staat lichtprikkels op te vangen en die prikkels in de vorm van impulsen via de oogzenuw naar de hersene…

Pijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenPijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenAls je problemen hebt aan de tong dan kan het moeilijker worden om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken. Dit…
Rugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doenRugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doenDe meeste mensen hebben wel eens last van de rug. Rugklachten komen veelvuldig voor en veel mensen komen met hun klachte…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.