Rugpijn door het matras of bedbodem

Rugpijn door het matras of bedbodem Rugpijn kan ontstaan door een verkeerd matras, een doorgezakte bedbodem of een verkeerd kussen. Steeds meer mensen krijgen te maken met rugklachten die vooral voelbaar zijn bij het wakker worden. Dit heeft enerzijds met onze veranderde werkhouding te maken, en anderzijds met een te minimale ondersteuning van de rug tijdens de slaap. Niet altijd is het matras de schuldige, ook bedbodem en kussen dragen hun steentje hierin bij.

Waarom rugpijn tijdens en na het slapen?

Veel mensen hebben er last van: halverwege de nacht wakker worden met rugpijn of in de ochtend met een gebroken rug het bed uitrollen. Rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een matras of een slechte bedbodem. Dit komt door een slechte drukverdeling, waardoor er teveel spanning op de wervelkolom ontstaat. Het gevolg is meestal pijn in de onderrug. Rugklachten na het slapen komen vaker voor dan vroeger. Niet omdat de matrassen toen beter waren, maar omdat we tegenwoordig veel 'luier' zijn geworden. Vroeger moesten we langere periode lopen en bewegen. Beweging is goed voor de rug, zowel voor spieren als botten. Tegenwoordig zitten we enorm veel, waardoor de rug veel zwaarder belast wordt. Wanneer we dan ook nog eens op een slecht matras of een slechte bodem gaan liggen, is het vragen om rugproblemen.

Ligt het aan het matras of de bedbodem?

Veel mensen geven hun matras de schuld, maar ook de bedbodem of zelfs het hoofdkussen kan de boosdoener zijn. Een goed matras met een slechte bedbodem geeft onvoldoende ondersteuning. Een slecht hoofdkussen brengt de nek teveel omhoog of omlaag waardoor liggen op een goed matras nog nutteloos is. Het is dus vaak een samenspel tussen deze drie factoren. In principe moeten iedere tien jaar matras en bedbodem vervangen worden. De rek is er dan wel uit, en beiden bieden geen ondersteuning meer. Voor het hoofdkussen geldt dat deze om de 5 tot 8 jaar vervangen moet worden. De betere hoofdkussens kunnen ook tot wel 10 jaar mee.

Plank onder je matras

Een veelgehoord advies: stop een plank onder je matras en het lost je rugklachten op. Dit advies stamt vooral uit de tijd dat de metalen spiraalbodems gebruikt werden. Deze bodems gaven weinig ondersteuning en de rek was er al snel uit. Een doorzakkende bedbodem zorgt ervoor dat het matras gaat hangen. Zo kreeg je het hangmateffect. Voor een nachtje wel leuk, maar voor langere periode funest voor de rug. Wie het dus nodig acht een plank onder zijn matras te stoppen, kan beter op zoek naar een nieuwe bedbodem.

Een hard matras is beter dan een zacht matras, toch?

Of niet. Een hard matras is niet per definitie beter dan een zacht matras. Zoveel matrassen, zoveel keuzes. Het belangrijkste is dat een matras een goede ondersteuning geeft op plaatsen waar dat nodig is. Niet ieder mens is hetzelfde en de een heeft een kromme rug, een vergroeide rug, een hernia, een te lange rug of gewoon een perfecte rug. Het matras moet aangepast worden aan de persoon die erop slaapt. Tegenwoordig is er steeds meer keus in matrassen. De pocketvering matrassen en binnenveringsmatrassen hebben een kern van metalen veringen. De binnenveringsmatrassen zijn minder comfortabel, daarom worden steeds meer de pocketveringsmatrassen verkocht. Deze bieden een betere en individuele ondersteuning aan de rug. Een fijn matras voor mensen die ondersteuning willen en voor mensen met meer gewicht. Kies wel voor een matras met zoveel mogelijk pocketveren (minimaal 500 stuks).

Traagschuimmatrassen zijn ook wel bekend onder de naam tempur schuim of het nasa matras. Deze matrassen nemen de vorm van het lichaam aan en ondersteunen daarmee de ruggenwervel. Het voorkomt doorligplekken. Ideaal matras? Niet voor iedereen! Mensen met een scheve ruggenwervel kunnen beter niet voor dit matras kiezen, omdat de scheefheid nog eens extra benadrukt wordt door dit matras. Voor mensen die lang in bed moeten liggen is dit een fijn matras.

Proefslapen

In de winkel mag je even op je potentiële nieuwe matras liggen. Fijn ligt dat, toch? Maar hier heb je uiteraard helemaal niks aan. De kans is groot dat je na 1 maand erachter komt dat je een miskoop begaan hebt. Sommige beddenzaken bieden proefslapen aan: voor 14 dagen mag je het nieuwe matras uitproberen. Wanneer het matras je niet bevalt, mag je hem terug sturen. Dit heeft voor-en nadelen. Het voordeel is dat je het matras fijn kan uitproberen. Je hoeft niet over één nacht ijs te gaan, maar over 14 nachten ijs. Bevalt het niet, stuur je het matras terug en krijg je je geld terug. Het nadeel is dat veel bedrijven beweren de matrassen die gebruikt zijn te vernietigen. Onzin natuurlijk, als je bekijkt wat het matras zou moeten kosten. Eerlijke bedrijven verkopen deze matrassen door als tweedehands. Oneerlijke bedrijven gooien het matras terug de verkoop in als nieuw. En de klant koopt een gebruikt matras. Daarnaast is 14 dagen vaak te weinig om proef te slapen: het lichaam is pas na 3 tot 4 weken volledig aangepast aan het nieuwe matras.

Wees zuinig op de rug

Eigenlijk ontstaan de meeste rugklachten overdag door een verkeerde (werk)houding. We zitten teveel achter de pc of onderuitgezakt op de bank. We werken in kromgebogen houdingen en tillen met de rug. Al deze belastingen neen we mee tijdens onze nachtrust. Wanneer het matras niet goed is, kan de rug niet ontspannen na al die zware en vooral verkeerde arbeid (of zitwerk). Een goede houding is al het halve werk.
© 2013 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten matrassen zijn er - Een matras kiezenSlaapcomfort bestaat uit een goede bedbodem en een goed passend matras. Er zijn verschillende soorten matrassen te koop.…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…
Boxspring kopen: Waarop letten bij kopen van een boxspring?Wat is nou eigenlijk een boxspring en waarom is dit zo'n goed bed dat het ook wel hotelbed wordt genoemd? Wat zijn de vo…
Een nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rijEen nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rijIs uw matras toe aan vervanging? Even een nieuw matras kopen kan, maar verdiept u zich eerst even in de verschillende so…

Shaken babysyndroom: soms kindermishandelingShaken babysyndroom: soms kindermishandelingHet shaken babysyndroom komt voor bij jonge baby's, peuters en kleuters. Meestal zijn kinderen tot 1 jaar het slachtoffe…
De tegenpool van albinisme: melanismeDe tegenpool van albinisme: melanismeVan albinisme heeft iedereen wel eens gehoord. Dieren met albinisme hebben een witte vacht of witte veren en hebben rode…
Bronnen en referenties
  • Medischmatras.nl
  • Medical-mattress-care.com
  • Ikea.com
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.