Gezondheid: Chronische pijn is er altijd

Gezondheid: Chronische pijn is er altijd Er zijn veel mensen met chronische pijn die lijden in stilte. Niemand, of bijna niemand weet dat de persoon in kwestie altijd pijn heeft. Er is niets te zien aan de man of vrouw en diezelfde man of vrouw loopt er ook niet mee te koop. Al was het maar, omdat er geen verandering in de situatie komt. Chronische pijn is er altijd, maar het hoeft niet je leven te beheersen.

Wat is chronische pijn?

Onder chronische pijn verstaan we aanhoudende pijn, kan verschillende oorzaken en delen van het lichaam betreffen, die minimaal een 3 tot 6 maanden aanhoudt … en voor nogal wat mensen het leven lang duren. Omdat veel mensen met chronische pijn het hele leven organiseren rond de chronische pijn, is de impact nog groter dan het hebben van de betreffende pijn. Denk, behalve aan de lichamelijke pijn, ook aan mogelijke slaapproblemen, kans op depressie en allerlei beperkingen in het dagelijks leven. Ook chronische pijn is aan te pakken, behalve medicijnen die de pijn onderdrukken, zijn er speciale programma’s te volgen die de pijn niet zo prominent in het leven aanwezig laten zijn. Zo kan je nog steeds een volwaardig leven leiden.

Grote chronische pijnveroorzakers

Met kop en schouders steekt de rugpijn hier bovenuit. Bijna 60% van de bevolking heeft met enige regelmaat last van de rug. Van deze groep is er ruim 20% die chronische klachten aan de rug heeft. Met name de lage rug heeft het moeilijk.

Pak de chronische pijn aan!

De mensen met chronische pijn, maar ook de omgeving, is veelal bezig met het ombuigen van het leven om de pijn heen. Dat wil ook zeggen dat zaken die in het verleden bijvoorbeeld met groot plezier gedaan werken, nu door de pijn mogelijk niet meer kunnen. Zo voelt het en dus zoeken we andere manieren. Misschien wel logisch vanuit de primaire gedachten, maar het kan op andere plaatsen weer tot overbelasting zorgen… met alle gevolgen - in lichamelijke en psychische zin- van dien. Het is belangrijk dat je hele lichaam in beweging blijft en daarbij is het van belang dat je beseft dat een opkomende pijn niet meteen “Ho, stoppen!” wil zeggen.

Pijnprikkel

Het is goed de definitie van pijn nog eens te benoemen, want pijn is een prikkel die aan de hersenen afgegeven wordt als er sprake is van weefselschade aan de het lichaam. Bij chronische pijn ligt dit iets genuanceerder, want bij chronische pijn is het systeem wat de pijnprikkel afgeeft overgevoelig. De één-op-één relatie die er normaal bij pijn is, is dus min of meer verstoort. Met als gevolg dat je mogelijk al een pijnprikkel krijgt, terwijl er geen weefselbeschadiging is.

Verander je gedachten

Het klinkt eenvoudig en dat is het natuurlijk niet, maar als je in staat ben je gedachten te veranderen van iets niet naar wel kunnen, je je grens kunt verleggen. Je moet weer leren te vertrouwen op je lichaam en je emoties rond pijn los te laten. Je kunnen ontspannen is belangrijk en hoewel dit niet direct de pijn weg hoeft te nemen, zal de chronische pijn het leven niet meer beheersen … en dat kan een grote winst zijn. De programma’s zijn er op gericht om eerst te kijken tot waar je echt kunt gaan qua belasting van het betreffende lichaamsdeel. Zo kan er ook bekeken worden tot hoever je echt kunt gaan (terwijl je wel pijn voelt), zonder schade aan te brengen. Het is een programma van meerdere dagen, want het is intensief en behalve het bepalen hoever je kunt gaan, moet er ook een stukje vertrouwen terugkomen. Daarnaast ligt overmoedigheid natuurlijk op de loer, dus er moet behalve een training ook daarna nog vinger aan de pols gehouden worden.

Nog wat ‘hulpmiddelen’ bij chronische pijn

Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken c.q. hoe je kunt of misschien wel moet handelen als je chronische pijn hebt. Waarbij het niet tot die zo gewenste pijnbestrijding zal leiden, maar de mindset anders wordt en het per saldo toch beter wordt. Zaken zoals:
  • Zorg voor voldoende ontspanning, iedere vorm van spanning is funest voor chronische pijn. Zoek de ontspanning in de vorm die je prettig vindt. We zijn ook speciale oefeningen, zo ook binnen yoga zijn er oefeningen die juist die ontspanning bieden.
  • Als het leven toch al om de pijn gebogen wordt, ligt er meestal een enorme focus op. Probeer juist afleiding aan te brengen en zo je gedachten van de pijn af te leiden. De pijn is er nu eenmaal toch, maar is niet gevaarlijk.
  • Dat je in het begin op zoek gaat naar pijnbestrijding is logisch, maar als je met artsen niet verder komt is het goed je er bij neer te leggen. Soms is er ook gewoon geen oplossing voor. Frustratie of depressie die kan ontstaan als je alsmaar op zoek blijft, het kan je leven gaan beheersen. Als je het niet alleen kunt, zoek dan professionele hulp in deze.
  • Het klinkt wellicht vreemd, maar probeer met beleid te bewegen. Bedenk iedere keer wat haalbaar is en wat niet, waarbij de pijnprikkel niet de leidraad is (als je weet dat die in deze niet meer betrouwbaar is). Zo buig je steeds minder je leven om de pijn heen.

Tot slot

Chronische pijn is geen kleinigheid, maar als je zorgt dat jij het de baas bent, kan je nog steeds een volwaardig leven hebben.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn verminderenPijn verminderenWist je dat je pijn op een natuurlijke wijze kunt verminderen? Bepaalde soorten voeding zoals chocolade en cayennepeper…
Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Een zeurende pijn in de liesstreek kan heel lastig zijn. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Heel veel mensen heb…
Hoe te handelen bij chronische pijnHoe te handelen bij chronische pijnChronische pijn, dat wil zeggen herhaaldelijk of voortdurend pijn, is een reden om naar een huisarts te gaan. Maar een h…
Zit pijn tussen de oren?Zit pijn tussen de oren?Heeft u last van chronische pijn? Sommige vormen van pijn lijken onverklaarbaar. Is het een raadsel waar uw pijn vandaag…
Nachtelijk plassen: oorzaken, behandeling & tipsNachtelijk plassen: oorzaken, behandeling & tips's Nachts vaak moeten opstaan om te gaan plassen: is dat normaal? Dat vragen veel mensen zich af die vaak wakker worden…
Bronnen en referenties
  • H. Janssens - mental coach
Reactie

Amber, 23-04-2014
Dit soort uitspraken als "je kunt je er beter bij neerleggen" en "je kunt net zo'n volwaardig leven lijden" als mensen zonder chronisch pijn zijn typische hulpverleners praatjes. Die hun info duidelijk uit een boekje halen maar zelf niet dagelijks lijden. Zelfs met de beste therapie kun je met ernstige pijn nooit denken "Oh ik verga van de pijn maar hey wat geeft het, het is lekker weer en ik ga lekker de stad in vandaag." En als je dat al probeert vreet het geheid 10x zoveel meer energie om je gedachten steeds van de pijn af te moeten lijden. Daarbij vind ik het ongelofelijk dat iedere chronisch pijn patiënt over 1 kam wordt geschoren. Waar de 1 misschien een uur per dag pijn heeft heeft de ander het 24 u per dag. Waar de 1 nog gewoon kan fietsen etc is voor de ander alleen zitten en niks doen al een enorme pijn trigger. Waar de 1 maar 1 pijnsyndroom heeft heeft een ander er wel 3 naast elkaar… dus ik vind dat bovenstaande mooie praatjes die door artsen en instanties maar al te vaak verkocht worden, niet op iedereen gebruikt mogen en kunnen worden. Reactie infoteur, 24-04-2014
Natuurlijk zijn er grote verschillen, maar dat is met zoveel aspecten in het leven. Chronische pijn kan erg heftig zijn - weet ik uit ervaring - maar dat neemt niet weg dat je wel de baas bent over je hersenen en met je mindset het beste van de situatie kunt makne, anders gaat het je alleen maar frustreren en dat maakt het eerder erger.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.