Terugtrekkend tandvlees veroorzaakt hinderlijke tandpijn

Terugtrekkend tandvlees veroorzaakt hinderlijke tandpijn Terugtrekkend tandvlees komt vaak voor. Niet alleen bij oudere mensen, maar regelmatig komt het ook bij jonge mensen voor. U denkt bij tandpijn meestal eerst dat er ergens een gaatje in de tand zit en gaat naar de tandarts om het na te laten kijken. Vaak is de betreffende tand of kies echter helemaal niet aangetast en krijgt u het bericht dat het om pijn gaat die veroorzaakt wordt door terugtrekkend tandvlees. De tandwortel komt daardoor bloot te liggen en wordt overgevoelig voor koude, warmte en andere invloeden van buitenaf. Het eten van elk ijsje of ander koud voedsel kan daardoor flink pijn doen. Wat is daar de oorzaak van en wat kunt u er zelf aan doen?

Hoe terugtrekkend tandvlees wordt veroorzaakt

Terugtrekkend tandvlees wordt meestal veroorzaakt door tandvleesontsteking. Daar is meer dan een oorzaak voor aan te wijzen. Ontstekingen van het tandvlees kunnen in de eerste plaats veroorzaakt worden door niet zorgvuldig en niet lang genoeg te poetsen, waardoor niet alle bacteriën verwijderd worden en de kans krijgen om ontstekingen te veroorzaken.

Etensresten tussen de tanden

Ook tussen de tanden kunnen etensresten blijven hangen. Soms zelfs dagenlang, waardoor de bacteriën ruimschoots de tijd krijgen om hun vernietigend werk te doen. Een gewone tandenborstel haalt die etensresten lang niet altijd weg. Zelfs de elektrische tandenborstel heeft er vaak moeite mee.

Er is nog een andere oorzaak voor terugtrekkend tandvlees

Een tweede oorzaak is het te hard en te ruw poetsen van de tanden, waardoor het tandvlees beschadigd wordt en de bacteriën gemakkelijker door kunnen dringen in het tandvlees, met hetzelfde gevolg. Er is minder binding tussen tand en tandvlees en de wortel van de tand of kies komt bloot te liggen.

De tanden zelf doen geen pijn

Tandpijn wordt wel zo genoemd, maar het is meer de pijn van een blootliggende tandwortel, tandzenuw of ontstoken tandvlees, dan pijn aan de tand zelf. Tandwortels zijn gevoelig voor koude en hitte en kunnen tijdens het eten dan ook flinke overlast bezorgen. Het eten van een ijsje wordt dan al snel meer een marteling dan een genot.

Ouderen hebben vaker last van terugtrekkend tandvlees

Een derde oorzaak ziet men vaak bij oudere mensen. Bij hen wordt immers niet alleen de huid, maar ook de rest van het lichaam slapper en minder stevig. Ook het ouder wordende tandvlees wordt minder stevig en drukt zich niet meer zo vast tegen de tand aan. De tand schuift daardoor langzaam uit het tandvlees, terwijl het tandvlees terugtrekt, omdat het niet meer vast zit aan de tand.

Ontstekingen van het tandvlees

Ontstekingen van het tandvlees merkt u overigens niet altijd. U merkt het alleen als het tandvlees pijn doet, jeukt, of als het na het poetsen bloedt. Ook zonder deze kenmerken kunt u echter ergens een tandvleesontsteking hebben. Die ontstekingen zijn des te verraderlijker omdat u er niets van merkt, maar de ontsteking intussen wel uw tandvlees iets laat opzwellen en zo van de tand los kan halen. Op die manier kunnen er nog weer meer bacteriën het tandvlees binnendringen.

Blootliggende tandhalzen

Tanden en kiezen zijn tegen koude, warmte en bacteriën beschermd door een laagje glazuur. De tandwortels hebben die bescherming echter niet. Bij terugtrekkend tandvlees komt een stukje van de tandwortel onder het tandvlees uit. Als die tandwortel in aanraking komt met koude of warme voedingsmiddelen en dranken slaan de zenuwen daarin alarm en geven pijnsignalen af.

Sneller tanden verliezen

Dat is niet prettig voor degene die het treft, maar is wel een waarschuwing dat van nu af aan de tanden extra goed gepoetst moeten worden, want ook de wortel kan door bacteriën aangetast worden en gaan ontsteken. In dat geval kunt u de tand of kies sneller kwijt zijn dan uw bedoeling was.

Losse tanden

Terugtrekkend tandvlees veroorzaakt zo los zittende tanden en kiezen die na verloop van tijd kunnen gaan “wiebelen” en die u dan gewoon uit het gebit kunt trekken. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en dus is het bij een dergelijk probleem hoog tijd iets aan het gebit te doen. Iedereen wil de eigen tanden immers zo lang mogelijk houden.

De hinderlijke tandpijn tegengaan

Er zijn prima tandpasta’s tegen de pijn van terugtrekkend tandvlees. Zoek een tandpasta uit die de tandhalzen beschermt tegen cariës en die tegelijk goed beschermt tegen de extra gevoeligheid van de tandwortel. Bijna elk merk tandpasta heeft daar een aparte soort voor ontwikkeld. Die soort is perfect in staat om de pijn van de blootliggende tandhalzen te verminderen.

"Sensitieve" en/of "professional"

Vaak staat er “sensitieve” op de tube. Soms ook met de vermelding "professional" erbij. Deze pijnstillende tandpasta's doen hun werk goed. Na verloop van korte tijd zult u merken dat u tijdens het warm of koud eten en drinken geen last meer hebt van tandpijn.

Goede verzorging van de tanden

Goed poetsen is daarnaast een eerste vereiste. Neem een goede tandenborstel. Die mag niet te hard zijn, maar ook niet te zacht. Vaak poetst u met een en elektrische tandenborstel beter dan met een gewone tandenborstel. Poets lang genoeg en zorg dat u overal komt, ook aan de achterkant van de tanden.

Flossen is altijd nodig

Neem na het poetsen van de tanden een tandenstoker of flos tussen de tanden, want daar komt u met de tandenborstel immers niet helemaal tussen. Voor mensen die niet graag flossen zijn er speciale, zeer dunne tandenstokers, waarmee u met gemak tussen uw tanden kunt komen. Wees wel heel voorzichtig, zodat u door het flossen geen kleine wondjes in het tandvlees veroorzaakt.

Bloedend tandvlees kan verholpen worden

Hebt u af en toe toch bloedend tandvlees, gebruik dan een week of twee na het tandenpoetsen een spoeling met echinaforce van dokter Vogel. Druppel daarvoor twintig druppels op een lepel water en spoel hiermee gedurende een paar minuten de mond goed door. U kunt dit daarna gewoon doorslikken, want echinaforce is weerstand verhogend en doet u geen kwaad. Na een week of twee zijn de bloedingen dan meestal verleden tijd.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Goede verzorging van tanden en kiezenBeauty: Goede verzorging van tanden en kiezenWe weten allemaal hoe belangrijk het is het gebit goed bij te houden. Tanden en kiezen dagelijks minimaal 2x te poetsen…
Gevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesGevoelige tanden door terugtrekkend tandvleesOorzaak van terugtrekkend tandvlees zijn meestal bacteriën die zich in de mond nestelen. In dat verband mogen de begripp…

Pijn aan achillespeesPijn aan achillespeesPijn aan de achillespees komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd die ook nog eens sporten. De oorzaak…
Tandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen is verkalkte tandplak oftewel tandplaque. Tandsteen ontstaat vrij snel wanneer de tanden niet van tandplak ont…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.