Leverkanker: soorten & behandeling
Leverkanker, of kanker in de lever komt veelvuldig voor. Men spreekt liever van kanker in de lever, omdat het bij veel gevallen gaat om uitzaaiingen of doorgroei van een andere soort kanker uit een ander orgaan in het lichaam. Dit artikel gaat dieper in op de vragen: wat voor soorten leverkanker zijn er en hoe zijn deze te behandelen?
Inleiding
Bij leverkanker zit er een kwaadaardige tumor in de lever. Leverkanker staat bekend als een moeilijk behandelbare ziekte. Net als bij vele vormen van kanker geldt ook hier; hoe vroeger de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. De behandeling van leverkanker bestaat meestal uit een operatieve verwijdering van de tumor. De lever heeft namelijk een groot herstelvermogen. Als het overgebleven gedeelte van de lever groot en gezond genoeg is, groeit het resterende deel van lever weer aan. Leverkanker komt in het westen niet veel voor. Daarin tegen komt leverkanker wereldwijd wel veel voor. In Nederland krijgen ongeveer 275 mensen per jaar deze ziekte. Het merendeel hiervan zijn mannen. De meeste mensen met leverkanker zijn tussen de 60 en 75 jaar oud.
Functies van de lever
- Maakt giftige stoffen en medicijnen onschadelijk.
- Draagt bij aan de ontwikkeling van de aanmaak en afbraak van rode bloedcellen.
- Speelt een rol in de suiker-, vet- en eiwitstofwisseling.
- Slaat ijzer, suikers, vetten en bepaalde vitamines op.
- Maakt gal. Gal is nodig voor de vertering van vetten.
- Speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding.
- Maakt stollingsfactoren die nodig zijn om bloedingen te stelpen.
- Breekt bepaalde lichaamseigen hormonen af.
Ziekteverschijnselen
Leverkanker geeft
soms duidelijke verschijnselen. Het probleem is alleen dat het vaak lang duurt voordat de klachten ontstaan.
De volgende verschijnselen uiten zich bij leverkanker:
- Pijn in de bovenbuik.
- Een opgezwollen buik.
- Minder honger.
- Gewichtsverlies.
- Vermoeidheid.
- Braken en overgeven.
- Koorts.
- Geelzucht.
Soorten leverkanker
Hepato Cellulair Carcinoom
Hepato Cellulair Carcinoom, ook wel HCC genoemd, is de meest voorkomende vorm van primaire leverkanker. Omdat leverkanker vaak laat wordt ontdekt, is er vaak sprake van meerdere kwaadaardige gezwellen in de lever. Als deze tumoren de mogelijkheid krijgen om uit te groeien, kunnen ze ingroeien in omliggende bloedvaten, bijnieren, het middenrif of de dikke darm.
Cholangiocarcinoom
Cholangiocarcinoom is een zeldzame kankervorm in de galwegen.
Cystadenocarcinoom
Kanker met kliervormig bouw en vorming van cysten die zich in organen kunnen openbaren, dus ook in de lever.
Hepatoblastoom
Hepatoblastoom is een veelvoorkomende leverkanker bij kinderen. De kans is ongeveer drie op één miljoen om deze leverkanker te krijgen. Verder komt Hepatoblastoom alleen voor bij kinderen tot de leeftijd van drie jaar.
Behandeling van leverkanker
De behandeling van de tumor(en) zijn afhankelijk van de grootte, de plaats, het aantal tumoren en eventuele doorgroei of uitzaaiingen.
Curatieve of palliatieve behandeling
Nadat de arts alle informatie heeft verzameld zal er een behandeling worden ingezet. Er zijn twee behandelingsplannen, namelijk:
Curatieve behandeling
Curatieve behandeling is gericht op genezing. Bij een curatieve behandeling vindt altijd een operatie plaats. Soms wordt een operatie gecombineerd met andere behandelingen zoals chemotherapie.
Palliatieve behandeling
Palliatieve behandeling is gericht op het zoveel mogelijk afremmen van de groeiende kankercellen en de klachten te verminderen. Deze behandeling wordt gebruikt als genezing vaak niet meer mogelijk is. Een palliatieve behandeling kan bestaan uit een operatie, chemotherapie en bestraling of een combinatie van deze behandelingen.
Mogelijkheden tot behandeling
Operatie
Indien mogelijk worden kwaadaardige tumoren in de lever operatief verwijderd. In sommige gevallen is een operatie niet direct mogelijk. De arts zal eerst met andere behandelingen proberen om de tumor(en) in de lever te verkleinen. Ook kan de arts proberen om het gezonde weefsel van de lever groter te laten worden. Mocht dit lukken, dan zou een operatie vervolgens wel mogelijk kunnen worden.
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met kankerremmende medicijnen. Chemotherapie is een behandeling die niet alleen tumoren in de lever aanpakt, maar ook eventuele tumoren (uitzaaiingen) elders in het lichaam.
Targeted therapy
Middels doelgerichte medicijnen worden de bloedvaten die de kwaadaardige tumor van bloed voorzien geremd. Op deze wijze hoopt men de tumor doelgericht te kunnen verkleinen of vernietigen.
Leverperfusie
Bij leverperfusie wordt de de lever tijdens een operatie geïsoleerd van de rest van het lichaam, waarna een enorm hoge dosis chemotherapie door de lever wordt gespoeld. Deze behandeling kan alleen uitgevoerd worden als er geen uitzaaiingen elders in het lichaam zijn en vindt momenteel maar in een enkel ziekenhuis in Nederland plaats.
Cryochirurgie
Bij cyrochirurgie probeert men de tumorcellen te bevriezen of te behandelen met vrieskou. Via de buikwand brengt men een vriesstaaf in. Men richt deze vriesstaaf vervolgens met behulp van een echo of een CT-scan op de tumor. Vervolgens probeert men de kankercellen te vernietigen door bevriezing. De kankercellen zullen hierdoor afsterven.
RFA
Het tegenovergestelde van bevriezing, namelijk verhitting is eveneens een methode om kankercellen te vernietigen. RFA (Radiofrequente Thermoablatie) is het vernietigen van kankercellen door ze te verhitten. Kankercellen worden verhit tot ongeveer 80 graden. Kankercellen zijn hier niet tegen opgewassen en de cellen sterven af. Deze behandeling werkt verder nagenoeg hetzelfde als cryochirurgie.
Stereotactische radiotherapie of bestraling
Stereotactische radiotherapie (precisiebestraling), wordt alleen toegepast als de tumor niet te groot, er geen uitzaaiingen zijn of dichtbij bloedvaten ligt. De tumor wordt gericht met een hoge dosis straling behandeld. Het voordeel hiervan is dat gezond weefsel zo min mogelijk wordt blootgesteld aan de straling.
Levertransplantatie
Een levertransplantatie is alleen mogelijk als er een beperkt aantal kleinere tumoren is en er geen uitzaaiingen zijn. Door verschillende regels komen veel patiënten niet in aanmerking komen voor een levertransplantatie.
Tips & adviezen voor mensen met leverkanker
- Blijf positief.
- Eet gezond en gevarieerd. Raadpleeg desnoods een diëtist.
- Stop met roken.
- Stop met het drinken van Alcohol.
- Probeer zoveel mogelijk te bewegen of te sporten, bij voorkeur in de buitenlucht.
- Vermijd stress.
- Zorg voor voldoende (nacht) rust.
Overlevingskans
Bij relatief veel patiënten wordt de leverkanker pas in een laat stadium ontdekt. De kans op overleving is daardoor gemiddeld relatief klein: slechts vijftien procent van de gehele patiëntengroep is na vijf jaar nog in leven. Daarom blijft dan ook de regel gelden; Wordt de ziekte in een vroeger stadium ontdekt, dan is de overlevingskans over het algemeen een stuk groter.
Kunt u zich dus terugvinden in de bovengenoemde verschijnselen, schroom dan niet om contact op te nemen met uw huisarts.