Hoofdpijn en migraine bestrijden met medicamenten of water?

Hoofdpijn en migraine bestrijden met medicamenten of water? Hoofdpijn en migraine kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden, helaas in negatieve zin. Ongeacht of het nu om een zeurende hoofdpijn gaat of om een soort waarvan je scheel ziet, je conditie en prestaties worden er zelden beter van. Volgens de Nederlandse vereniging van Hoofdpijnpatiënten hebben in Nederland meer dan drie miljoen mensen last van hoofdpijnaanvallen. Er zijn allerlei adviezen, tips en medicamenten die de kwaal kunnen verlichten, waaronder het dagelijks drinken van veel gewoon kraanwater.

Hoofdpijn

Het hoofd bestaat uit hersenen, hersenvlies en schedel. Hoofdpijn uit zich meestal in steken, dreunen of een gevoel van beklemming. Velen weten niet wat hoofdpijn is omdat ze er nog nooit mee aan den lijve zijn geconfronteerd. Maar velen hebben er wekelijks last van en gaan er danig onder gebukt. Hoofdpijn kan je dagelijks functioneren en welbevinden namelijk behoorlijk in de weg zitten. Een aantal belangrijke feiten over hoofdpijn, die wellicht nuttig kunnen zijn voor de degenen die voortdurend met deze aandoening kampen.

Hoofdpijn meestal geen aanstellerij

Hoofdpijn is een serieuze kwaal, maar toch lopen zo'n dertig procent van de hoofdpijnpatiënten een goede behandeling mis, vaak omdat ze denken dat ze zich aanstellen om bij een incidentele hoofdpijn advies te vragen aan de huisarts. De maatschappij heeft echter een jaarlijkse schadepost van 1,7 miljard vanwege verzuim, terwijl er wel degelijk pijn bestrijdende middelen beschikbaar zijn. Overigens kun je zelf ook vaak iets tegen hoofdpijn doen, namelijk stress vermijden.

Vrouwen vaker last van hoofdpijn

Het is een feit dat mannen minder vaak dan vrouwen met hoofdpijn hebben te maken. Namelijk twee maal zoveel vrouwen als mannen hebben er mee te kampen. Er wordt geschat dat zo'n drie miljoen Nederlanders regelmatig met migraine worden geconfronteerd waarvan de meerderheid tot het vrouwelijk geslacht behoort. Rond het 40ste levensjaar komt migraine maar liefst drie maal zoveel voor bij vrouwen als bij mannen.

Hormonale schommelingen

Vaak zijn het hormonale schommelingen die bij vrouwen aan hoofdpijn ten grondslag liggen. Met name in de vruchtbare leeftijd hebben vrouwen te maken met hoofdpijn. De ernstigste vorm is menstruele migraine. Die begint dikwijls enkele dagen voor de menstruatie en houdt meestal de gehele ongesteldheid aan. En dat is aanzienlijk langer dan een "normale" migraineaanval die maximaal 72 uur duurt. De huisarts zal wellicht triptanen voorschrijven.

Ook spanningshoofdpijn komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Hoewel de oorzaak niet bekend is vermoedt men dat ook hier de hormonen een rol spelen. Tevens zou het (onbewust) verkrampen van spieren in de schouders en nek, de boosdoener kunnen zijn.

Paracetamol

Een paracetamol kan soms wonderen verrichten, en het is meestal zonder gevaar te slikken. Maar omdat er kans op verslaving bestaat kun je het beter niet al te lang gebruiken. Het is zelfs zo dat je medicijnafhankelijke hoofdpijn kunt oplopen indien je zo'n drie maanden lang meer dan 14 dagen per maand pijnstillers inneemt. Je krijgt dan juist hoofdpijn door het medicijn vanwege langdurig gebruik.

Migraine

Neurologisch gezien is migraine een chronische ziekte door tijdelijke ontregeling van de hersenstam. Waardoor deze kortsluitingen optreden is nog onduidelijk.
  • Er wordt soms beweerd dat migraine niet kan worden bestreden met een normale pijnstiller, maar dat is niet juist. Indien men met een of twee middelen op basis van paracetamol de migraine weet te onderdrukken (bijv. Saridon, Finimal en Daro) is dat niet verkeerd.
  • Geeft dat geen resultaat dan kan via de huisarts wellicht een typisch anti-migraine middel (triptanan) voorgeschreven worden. Neurostimulator Cefaly kan ook verlichting betekenen voor migrainepatiënten.
  • Soms kan het ook helpen je mobiel een tijdje aan de kant te leggen.

Het zijn niet alleen volwassen die migraine kunnen krijgen, want ook kinderen kunnen ernstige hoofdpijn hebben. Kinderen hebben vaak baat bij Paracetamol. Ga uiteraard eerst voor advies naar de huisarts.

Maagklachten door medicijnen

Sommige medicijnen kunnen tot maagklachten (maagpijn) leiden. Het gaat dan om ibuprofen waarvan de werking sterker is dan van paracetamol. Ibuprofen wordt overigens ook verhandeld onder de merknamen Nurofen, Aleve en Sarixell. De middelen werken vaak beter bij migraine en stevige hoofdpijn. De eventuele maagklachten kunnen via maagzuurremmers worden tegengegaan.

Hersentumor

De kans dat hoofdpijn door een hersentumor wordt veroorzaakt is gering. Maar indien iemand altijd migraine had, en plotseling een andere vorm van hoofdpijn krijgt, en ook als er op latere leeftijd plotseling migraine verschijnselen optreden, is het oppassen geblazen en dient de huisarts te worden geraadpleegd.

Botox

Botox is een natuurlijk voorkomend eiwit afkomstig van een bacterie. Er wordt onderzoek gedaan naar het effect van Botox op hoofdpijn, aangezien er aanwijzingen zijn dat het een positieve uitwerking kan hebben bij medicijnafhankelijke hoofdpijn. Het zou helpen bij het afkicken.

Helpt waterdrinken tegen migraine ?

Hoewel het bewijs niet is geleverd zijn er vanuit de wetenschap toch geluiden te horen dat veel water drinken, de klachten verlichten. Het is niet zozeer dat de intensiteit en de duur van de aanvallen verminderde bij proefpersonen, maar zij voelden zich wel beter bij een waterconsumptie van minstens 1,5 liter per dag. Water is onschadelijk en goedkoop, dus waarom zou je het niet een paar maanden serieus proberen. (bron: de Volkskrant 24-9-2016)
© 2014 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…
Griepsymptoom hoofdpijn: pijnstillersGriepsymptoom hoofdpijn: pijnstillersEén van de symptomen van griep is hoofdpijn. Er is ook sprake van koorts met een overdaad aan ontstoken slijm. In dat ge…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Is saridon een veilig alternatief voor NSAID's?Is saridon een veilig alternatief voor NSAID's?De consument kan kiezen tussen veel pijnstillers, zoals diclofenac en ibuprofen, ofwel de NSAID's. En natuurlijk het ver…

Syndroom van Parinaud, Bartonella henselae bacterieSyndroom van Parinaud, Bartonella henselae bacterieDe Bartonella henselae bacterie is de veroorzaker van de kattenkrabziekte. Hierbij kan het (oculoglandulair) syndroom va…
Jeuk in je oren, wat het kan zijn?Als je geregeld erg veel jeuk hebt in je oor, of aan allebei je oren, kan dat heel hinderlijk zijn. Door krabben en wrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Vrouw, januari 2014
  • NH-Dagblad 7-9-2015
  • Gezondheidsnet.nl (21-9-2016)
Reactie

Frederique, 05-02-2014
Dank voor dit overzichtelijke stukje Ik denk dat bij een stevige migraine paracetamol helaas weinig uit kan richten. Wat ik wel mis is neurostimulatie met Cefaly, wat een krachtig preventief middel is. Reactie infoteur, 06-02-2014
Dank je voor de reactie.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.