Tamsulosine: medicijn bij prostaatproblemen en nierstenen

Tamsulosine: medicijn bij prostaatproblemen en nierstenen Mannen die ouder worden, kunnen last krijgen van hun prostaat. Dit is een klier die zich vlakbij de blaas om de urinebuis bevindt. Als de prostaat vergroot, kan het gaan drukken op de urinebuis waardoor er problemen kunnen ontstaan tijdens het plassen. Het is een verschijnsel dat hoort bij het ouder worden. In sommige gevallen schrijft de arts het medicijn tamsulosine voor. Dit middel wordt soms ook voorschreven bij nierstenen en wordt in dat geval aan zowel mannen als vrouwen voorgeschreven.

Prostaatproblemen

De prostaat, ook wel voorstanderklier genoemd, is een klier die bij mannen bij de blaas bevindt, rondom de urinebuis. Het is een orgaan van ongeveer 3 centimeter lang en vormt vloeistof die mee naar buiten komt tijdens een zaadlozing. Door deze vloeistof kunnen zaadcellen naar de baarmoeder zwemmen. Naarmate een man ouder wordt, kan de prostaat groter worden en gaan drukken op de urinebuis. Hierdoor ontstaan er problemen bij het plassen. De man merkt dit doordat hij niet meer krachtig kan plassen, vaak moet plassen en dat er steeds kleine beetjes komen. Na het plassen heeft hij soms last van nadruppelen. Na het 30ste levensjaar kan de prostaat zich vergroten. Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel. Bij mannen van 80 jaar hebben 9 op de 10 mannen een vergrote prostaat.

Tamsulosine

De werkzame stof is tamsulosinehydrochloride. Het is verkrijgbaar in een capsule en wordt met water ingenomen. Dit medicijn wordt voorgeschreven in geval van een goedaardige prostaatvergroting. Het wordt in capsulevorm gegeven met een gereguleerde afgifte. Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Dit houdt vernauwing van bloedvaten tegen en is oorspronkelijk bedoeld tegen een hoge bloeddruk, maar het wordt soms ook ingezet bij een vergrote prostaat.

De werking

Het ontspant ook de spieren van de blaashals en prostaat. De doorstroming van de urine door de plasbuis wordt verbeterd, waardoor de klachten zullen verminderen of helemaal zullen verdwijnen. Het middel doet niets aan de vergrote blaas zelf, het maakt alleen de doorgang van urine gemakkelijker. In sommige gevallen wordt tamsulosine ook voorgeschreven bij nierstenen. Binnen een week moet er verbetering van de klachten te merken zijn. Is dat niet het geval, kan het zijn dat het middel niet werkt. Na ongeveer zes weken is het effect maximaal.

Leefadvies naast medicijngebruik

Omdat tamsulosine niets verandert aan de prostaat, is het goed om naast het gebruik hiervan te zorgen voor een gezonde leefstijl. Zo is het beter om te gaan plassen zodra je aandrang voelt. Doe dit bij voorkeur zittend. Drink voldoende vocht en beperk het gebruik van alcohol. Als een algehele gezonde leefstijl niet werkt, dan wordt er vaak eerst gekozen voor tamsulosine alvorens een prostaatoperatie wordt overwogen.

Nierstenen

Tamsulosine wordt soms in gezet bij nierstenen. Nierstenen ontstaan als bepaalde stoffen in de urine niet volledig oplost en dit kan neerslaan en samenklonteren. Deze “stenen” kunnen in de urineleider komen, waardoor er een heftige pijn kan ontstaan. De pijn kan zo hevig zijn dat iemand misselijk kan worden en zelfs moet overgeven. Vaak komen nierstenen vanzelf in de blaas terecht, waarna ze uitgeplast kunnen worden. Soms wordt er in de dagen na de pijnaanval tamsulosine voorgeschreven. Het wordt bij zowel mannen als vrouwen gebruikt.

Bijwerkingen

Zoals geldt bij alle medicijnen, kunnen het naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd na het opstaan. Daarnaast kunnen er maag-darmklachten, misselijkheid, verstopping of diarree ontstaan. Meestal heeft het lichaam enkele dagen tot weken nodig om te wennen aan het medicijn en zullen de klachten daarna zijn verdwenen. Wanneer de klachten na een paar weken nog niet zijn verdwenen, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Overgevoeligheid of allergie uit zich door het plotseling opzwellen van handen of voeten, moeilijkheden met ademhaling, jeuk of huiduitslag. Door tamsulosine in te nemen na de eerste maaltijd op de dag, is de kans op bijwerkingen het kleinst.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieGebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieSaw Palmetto is een veelgebruikt voedingssupplement onder mannen met benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergro…
Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen kan samengaan met een branderig, stekend gevoel dat erg hinderlijk is. Plasklachten bij de man kunn…
Prostaatproblemen? Zittend plassen is beter!Er wordt gesuggereerd dat het uitmaakt hoe je je lichaam houdt tijdens het plassen. De ene houding is namelijk 'urodynam…

Diabetes mellitus type 1 en type 2Diabetes mellitus type 1 en type 2Bij diabetes mellitus type 1 maakt het lichaam door het niet meer functioneren van de eilandjes van Langerhans in het ge…
Wat is een nekhernia en hoe geraak je er van verlost?Wat is een nekhernia en hoe geraak je er van verlost?Velen van ons hebben last van nekpijn, een aandoening die nog veel teveel wordt onderschat. Nekpijn lijkt misschien voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
  • www.apotheek.nl
  • www.db.cbg-mob.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.