Last van evenwichtsstoornis?

Last van evenwichtsstoornis? Het evenwichtsorgaan is erg belangrijk voor ons functioneren. Dat maakt ook dat het je danig kan ontregelen als je evenwichtsorgaan niet goed functioneert. Het evenwichtsorgaan, wat in het middenoor ligt, kan om allerlei redenen (tijdelijk) niet goed functioneren. Het kan heel beangstigend zijn als je evenwicht ontregeld is en je kunt je er behoorlijk ziek door voelen. Vaak is het van voorbijgaande aard en niet gevaarlijk, toch kan het geen kwaad de oorzaak te achterhalen.

Het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan, ook wel genoemd het vestibulaire orgaan, wat in je middenoor ligt kent een vijftal “kamers” of “holtes”. Het orgaan verzamelt informatie over beweging en balans. Samen met het gevoel in de spieren en de ogen, vorm je de evenwichtszin. Je merkt dit aan je lichaam, want zodra de stand van het lichaam anders wordt, proberen je spieren gezamenlijk het evenwicht te hervinden. Dit gaat razendsnel en is zo’n automatisch proces waar je niet bij stil staat. Tot het moment dat het evenwichtsorgaan even niet direct corrigeert en het om wat voor reden dan ook een verstoring oplevert. Ruim één half miljoen Nederlanders heeft er zo nu en dan last van en dan met name vrouwen.

Een stoornis aan het evenwichtsorgaan

Als je evenwicht verstoord is geraakt, kan dit op verschillende plaatsen hebben plaatsgevonden. Zo kunnen je spieren, die de balans moeten brengen, niet goed functioneren. Maar je kunt ook problemen hebben met je zintuigen zelf of de zenuwgeleidingen.
Er kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen dat je een verstoord evenwicht hebt. Een ongeval, ziekte, bacterie of virus kan zorgen voor (tijdelijke) beschadiging.

Hoe merk je het?

Je kunt het op verschillende manier merken. De meest bekende zijn:
  • De meeste mensen merken het door duizeligheid. Je hebt het idee dat de zaken om je heen draaien.
  • Ook kan het zijn dat als je opstaat je denkt te gaan vallen of minimaal niet normaal te kunnen lopen. Denk hierbij aan de politietest bij mogelijk dronkenschap*, waar je over een rechte lijn moet kunnen lopen.
  • Misselijk of braken kan ook een verschijnsel zijn van verstoring van het evenwichtsorgaan.
  • Oorsuizen of wegvallend gehoor, aan de zijde waar de stoornis zich voordoet, kan ook een signaal zijn.
  • Een aanhoudend erg licht gevoel in het hoofd hebben.
  • Wat minder voorkomt, maar wat wel een signaal kan zijn is het maken van ongecontroleerde oogbewegingen.

* Alcohol zorgt voor een verminderde controle over de spieren, met als gevolg dat het evenwicht niet snel genoeg hersteld kan worden. Bovendien kan je alles zien draaien en dat heeft weer te maken met het niet goed meer waar kunnen nemen.

Oplossen evenwichtsstoornis

Als je een nacht hebt doorgehaald en je staat de volgende ochtend met een enigszins verstoord evenwichtsorgaan op, dan weet je eigenlijk wel waar het vandaan komt. Maar dat is lang niet altijd het geval. Er zijn verschillende zaken welke tot problemen met het evenwicht kunnen leiden, zoals:
  • Aanhoudende lage bloeddruk
  • Stevige en langdurige stress
  • Een hersenschudding
  • De ziekte van Ménière
  • Een hersentumor
  • Migraine
  • Hartritmestoornis

Bij een dagje wat problemen met het evenwicht hoef je niet direct naar de arts te gaan, maar als het aanhoudt is het zinvol om de huisarts te raadplegen. Deze zal eerst kijken of je geen medicijnen neemt, er zijn wat medicijnen die – als bijwerking - een verstoord evenwichtsorgaan tot gevolg kunnen hebben (of mogelijk heb je het zelf al achterhaalt).
Als dit niet het geval is, zal de arts grondig onderzoek doen. Hierbij zullen de reflexen gecontroleerd worden, de ogen en oren, maar er wordt ook bloed afgenomen en de bloeddruk wordt gemeten. Komt hier niets vreemds uit, dan is de kans groot dat je wordt doorgestuurd.

Tot slot

Bij aanhoudend last van het evenwicht is het goed om actie te ondernemen. Het kan je niveau van leven beïnvloeden, terwijl het mogelijk relatief eenvoudig op te lossen is. Bovendien hoort het niet, is het dus een signaal van iets wat niet goed functioneert … en daar wil je sowieso niet mee rond blijven lopen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisEen evenwichtsstoornis ontstaat vanuit de zintuigen of de zenuwgeleidingen. Er is vaak sprake van duizeligheid en missel…
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisHet evenwichtsorgaan ligt in het middenoor. Het bestaat uit vijf holtes. Een evenwichtsstoornis wordt genoemd wanneer er…
Duizeligheid, symptomen en oorzakenIedereen is wel eens duizelig. Je bent even uit evenwicht, alles draait even, maar gelukkig herstelt het snel weer. Maar…
Gezondheid: evenwichtsstoornissenGezondheid: evenwichtsstoornissenVeel mensen krijgen er mee te maken, soms is het zo minimaal dat je er nauwelijks erg in hebt, maar bij sommige mensen k…

Nachtlenzen en oogbeschadigingNachtlenzen en oogbeschadigingDe nachtlens is een ideale oplossing voor mensen die om diverse redenen overdag geen lenzen meer kunnen verdragen. Deze…
Overslaand hart in rustOverslaand hart in rustOverslaand hart in rust, wat kan daarvan de oorzaak zijn? Als je ontspannen ligt of zit, en je hebt niet kortgeleden fys…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • H. MacDonalds - Janson / medisch publicist
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.