Wat veroorzaakt ODD?

Wat veroorzaakt ODD? ODD staat voor Oppositional Defiant Disorder, in het Nederlands een oppositioneel opstandige gedragsstoornis. Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van ODD, al zijn er wel een aantal medische theorieën. Helaas is de geestelijke gezondheidszorg geen exacte geneeskunde en maakt deze nog steeds gebruik van aannames en theorieën. Er zijn wel een aantal medisch aantoonbare afwijkingen te vinden bij patiënten met ODD.

Oorzaken voor ODD

Oorzaken kunnen volgens de medische wereld zijn:
 • Een onbalans tussen bepaalde chemicaliën in de hersenen
 • Erfelijkheid
 • Een aangeboren hersenbeschadiging
 • Mishandeling en/of verwaarlozing
 • Een combinatie van bovenstaande oorzaken

Volgens Trimbos komen daar nog de volgende oorzaken bij:
 • uitstoting door leeftijdsgenoten
 • negatieve ouder/kind interactie
 • aansluiting bij leeftijdsgenoten met crimineel gedrag.
Deze omgevingsfactoren die de kans groter maken dat het kind een gedragsstoornis ontwikkelt, lijken objectief gezien meer het gevolg te zijn van de gedragsstoornis dan de oorzaak.

Een onbalans tussen bepaalde chemicaliën in de hersenen

Mensen met ODD hebben te maken met abnormale hoeveelheden para-chemische neurotransmitters. Dit is bij vrijwel alle psychische aandoeningen het geval. De chemische onbalans in de hersenen is een gegeven waar beslist meer onderzoek naar gedaan moet worden. Psychiatrische medicijnen beïnvloeden allen de hoeveelheden para chemische neurotransmitters in de hersenen. Tegenwoordig vermoed men dat de redenering dat opheffen van deze abnormaliteit de psychische stoornis verhelpt, iets te simplistisch is.

Erfelijkheid

ODD komt vaker voor in gezinnen waarin één van de ouders een psychische stoornis heeft, dus waarschijnlijk is er een erfelijk component aanwezig. Deze stoornis bij de ouder hoeft geen ODD te zijn. Ook wanneer één van de ouders last heeft van ADHD, depressiviteit, persoonlijkheidsstoornissen, het syndroom van Gilles de la Tourette of angststoornissen is de kans op ODD groter.
Foutjes in het erfelijk materiaal op chromosoom 2 en chromosoom 19 lijken een rol te spelen bij het ontstaan van ODD. Nu is dit minder heftig dan het klinkt. Foutjes op chromosomen komen zeer veel voor, om een voorbeeld te geven:
 • Minstens 131 genetische afwijkingen hebben hun oorsprong bij een afwijking op chromosoom 1
 • Minstens 80 genetische afwijkingen hebben hun oorsprong bij een afwijking op chromosoom 3
 • Minstens 50 op chromosoom 4
 • Minstens 61 op chromosoom 5, enz, enz.

Een aangeboren hersenbeschadiging

Kinderen met ODD hebben allen vertraagde cognitieve vaardigheden op het gebied van emotionele regulatie, sociale informatieverwerking en in vele gevallen ook in de taalverwerking. Dit laatste wil niet altijd zeggen dat ze een taalachterstand hebben, maar dat ze meer moeite hebben om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Ook hebben ze vaak problemen met organisatie en planning, een coördinatie-ontwikkelingsstoornis (DCD) en een zekere starheid in hun denken. Dit wijst op een beschadiging in de frontale en prefrontale gebieden van de hersenen. De frontaalkwab van de hersenen blijkt bij onderzoek bij veel kinderen met ODD kleiner.
MRI opnames (Magnetic Resonance Imaging) of een PET- scan (Positron Emissie Tomografie) zouden dus een verstoorde hersenfunctie c.q kleinere frontaalkwab moeten laten zien. Helaas worden MRI/PET- scans weinig tot niet gebruikt in de psychiatrie.

Opvoeding

Alleen ernstige verwaarlozing of mishandeling kan een reden zijn om ODD te ontwikkelen. Verder laten onderzoeken naar opvoedmethodes als oorzaak van ODD zien dat zowel een autoritaire opvoeding als een laissez-faire opvoeding en alles er tussen wat eventueel inconsequent zou kunnen zijn, ODD kan veroorzaken. Misschien dat men beter de oorzaak van het gedrag van een individu bij het individu zelf kan leggen, dan komt het accent van een behandeling ook meer te liggen bij de persoon zelf, die hoe dan ook zelf zal moeten leren leven met zijn persoonlijkheid.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ODD en CD?Wat is ODD en CD?ODD is een afkorting van oppositional defiant disorder dit betekent oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. CD is een…
Lissencefalie: Hersenaandoening met neurologische symptomenLissencefalie: Hersenaandoening met neurologische symptomenAf en toe komt een baby ter wereld met lissencefalie, een hersenaandoening waarbij de hersenen geen vouwen, plooien of g…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
ODD - oppositioneel opstandige gedragsstoornisODD - oppositioneel opstandige gedragsstoornisODD betekent letterlijk: Oppositional Defiant Disorder, oftewel een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. Een opstan…

Nierstenen: wat houdt het in en hoe wordt het behandeld?Nierstenen: wat houdt het in en hoe wordt het behandeld?Nierstenen zijn kristallen die in de urine ontstaan en kunnen samenklonteren tot een steentje. Dit steentje kan ergens v…
Caverneuze malformatie: misvorming bloedvaten in de hersenenCaverneuze malformatie: misvorming bloedvaten in de hersenenBij cerebrale caverneuze malformatie (CCM) is er sprake van een misvorming van bloedvaten die in de hersenen of het rugg…
Bronnen en referenties
 • http://www.help-your-child-with-anger.com/oppositional-defiant-disorder.html
 • Website Trimbosinstituut
 • http://www.webmd.com/mental-health/oppositional-defiant-disorder
 • http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/gedrag/ODD.php
 • http://retro.nrc.nl/W2/Lab/DNA/chromosomen.html
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.