Lichamelijke schade herstellen na alcoholmisbruik

Lichamelijke schade herstellen na alcoholmisbruik Alcohol is een legale drug die maatschappelijk wordt geaccepteerd over bijna de hele wereld. Zoals elke drug is alcohol echter gevaarlijk en kan het ernstige schade veroorzaken aan de hersenen, het zenuwstelsel en andere delen van het lichaam van de gebruiker. De grootste schade wordt aangericht wanneer de gebruiker onder invloed is van alcohol. Om deze schade te herstellen is het belangrijk om de mogelijke complicaties te begrijpen. Het fysieke herstel van het lichaam na ernstig alcoholmisbruik is een proces van lange duur. Vele belangrijke delen van het lichaam zijn immers zwaar getroffen door de langdurige blootstelling aan alcohol.

Leverschade

Leververvetting wordt voor een groot deel veroorzaakt door constant alcoholgebruik. De lever kan grote hoeveelheden alcohol niet meer verwerken en zal hierdoor stoppen met functioneren waardoor vet wordt opgebouwd rond de lever. Dit kan leiden tot steatohepatitis wat betekent dat de vette lever ontstoken is geraakt en meer opvallende symptomen de kop zullen opsteken waaronder abdominale klachten en geelzucht van de huid en de ogen.

Wanneer het alcoholmisbruik zich verderzet zal deze toestand overgaan tot levercirrose door toedoen van littekenweefsel. Elke keer de lever schade ondervindt door de alcohol wordt er littekenweefsel gecreëerd welke zich zal ophopen en de lever zal belemmeren om naar behoren te functioneren. Wanneer herhaaldelijk littekenweefsel wordt geproduceerd kan de lever blijvende schade ondervinden met leverfalen als mogelijk gevolg.

Leverschade herstellen

De lever is een uniek orgaan omdat het in staat is om zichzelf te herstellen tot op zekere hoogte met de juiste ondersteuning. Hoewel de vorming van littekenweefsel bij levercirrose onomkeerbaar is, zal een mildere vorm van leverschade het functioneren van dit orgaan niet permanent beperken. Om leverschade zoals vervetting en steatohepatitis te genezen is het essentieel om een streng vetarm dieet te volgen dat daarnaast rijk is aan vitaminen en voedingsstoffen. De eliminatie van overtollig lichaamsgewicht is ook zeer belangrijk en zal de hoeveelheid medicatie die op regelmatige basis dient ingenomen te worden sterk verminderen. Uiteraard is dit herstel niet mogelijk indien dit niet gepaard gaat met de volledige onthouding van alcohol.

Gastritis en maagzweren

Acute gastritis en maagzweren zijn een veelvoorkomend gevolg van alcoholmisbruik. Gastritis is een ontsteking in de maag die wordt veroorzaakt door beschadiging van het maagslijmvlies. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van maagzweren door overmatige aanwezigheid van zuur en bacteriën. Indien een maagzweer onbehandeld blijft zal deze barsten en voor een uiterst pijnlijke situatie zorgen die bovendien levensbedreigend is.

Gastro-intestinale schade herstellen

Gastritis en maagzweren kunnen enkel worden verlicht en hersteld door het stoppen van de productie van overmatig zuur in de maag. De inname van medicatie is hierbij noodzakelijk net zoals een totale eliminatie van elke vorm van alcoholgebruik.

Syndroom van Wernicke-Korsakoff

Het syndroom van Wernicke-Korsakoff is een neurologische aandoening die zeer vaak voorkomt bij alcoholmisbruik. Dit syndroom komt tot stand door een tekort aan essentiële voedingsstoffen in het lichaam waaronder vitamine B en thiamine. Deze tekorten zijn specifiek te wijten aan alcoholmisbruik.

Het syndroom van Korsakoff is eigenlijk een permanente geheugenstoornis en wordt gekenmerkt dor symptomen zoals het onvermogen om nieuwe informatie te verwerken, korte- en langetermijngeheugenverlies en desoriëntatie. Daarnaast zijn er ook andere symptomen waarmee het Korsakoff syndroom wordt geassocieerd. Het syndroom van Wernicke kenmerkt zich dan weer door een gevoel van verwarring en een verminderde oogfunctie.

Deze symptomen worden meestal gelijktijdig ervaren waardoor ook de samengestelde term, syndroom van Wernicke-Korsakoff meer toepasselijk is.

Herstellen van het Wernicke-syndroom

Het verwijderen van alcohol uit het lichaam is de eerste en tevens belangrijkste stap naar het herstellen van lichamelijke schade, meer bepaald van het Wernicke-Korsakoff syndroom. Professionele medische ondersteuning is hierbij onontbeerlijk. In ernstige gevallen is zelfs een ziekenhuisopname vereist tot de symptomen zijn gestabiliseerd.

Hoogst waarschijnlijk zal de behandelende arts een grote hoeveelheid thiamine supplementen voorschrijven om de symptomen van het Wernicke-syndroom onder controle te krijgen. Deze supplementen hebben echter geen invloed op de symptomen van het Korsakoff-syndroom aangezien deze aandoening tot op heden blijvend is. Ook zal een streng dieet worden voorgeschreven rijk aan voedingstoffen en arm aan koolhydraten wat verdere schade aan de hersenen en zenuwen zal voorkomen.

Cardiomyopathie

Cardiomyopathie is een ziekte die vooral langdurig alcoholmisbruikers treft. Deze aandoening zal grotendeels onopgemerkt blijven tot hij in een kritieke fase terecht komt. Bij cardiomyopathie wordt het hart vergroot en worden de spieren zwakker. Dit kan ernstige gevolgen hebben op lange termijn, het zal het leven van de patiënt volledig veranderen en kan zelfs een fatale afloop kennen.

Cardiomyopathie wordt geassocieerd met enkele duidelijke symptomen hoewel deze heel vaak worden verward aangezien ze heel gelijkend zijn met andere symptomen die zich voordoen bij ernstig alcoholmisbruik. Het gaat dan vooral over symptomen zoals vermoeidheid, opgezwollen buik, duizeligheid, opgezwollen voeten en een gebrek aan fysiek vermogen.

Omgaan met cardiomyopathie

Cardiomyopathie is een aandoening die levenslange kan hebben als gevolg van alcoholmisbruik. Een groot gedeelte van deze schade kan echter wel worden verholpen door een volledig verandering van levensstijl maar dit is zeker niet eenvoudig. Daarnaast bestaan er ook medicijnen en behandelingen die de levenskwaliteit van de patiënt kunnen verbeteren en de levensverwachting alsnog kunnen verhogen.

Vitaminetekorten

Vitaminetekorten kunnen ontstaan door een gebrek aan eetlust en de alcohol die de opname van voedingsstoffen in het lichaam belemmert. Hierbij gaat het vooral over tekorten van essentiële vitaminen waaronder vitamines D, B12, B6, A, C en thiamine.

Terug naar een gezond leven

Het merendeel van de lichamelijke schade die wordt veroorzaakt door ernstig alcoholmisbruik kan drastisch worden verbeterd door het vermijden van alcohol. Dit wordt het best gecombineerd met een vetarm dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht door voldoende lichaamsbeweging. Aanvullende vitamine supplementen zullen de vele tekorten compenseren. Het is niet ongewoon dat de herstelling naar een gezonde fysieke conditie enkele jaren in beslag zal nemen. Ook kan het enkele jaren duren eer de mentale gezondheid waaronder het kortetermijngeheugen terug functioneert zoals het ooit heeft gedaan en hoe het zou moeten zijn.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet-alcoholische leververvetting: Opbouw van vet in leverNiet-alcoholische leververvetting: Opbouw van vet in leverNiet-alcoholische leververvetting (NAFLD, niet-alcoholische vetlever) is een leveraandoening waarbij een opbouw van vet…
Leverziekten: symptomen, oorzaken, soorten en behandelingLeverziekten: symptomen, oorzaken, soorten en behandelingEen leverziekte heeft in de meeste gevallen niets met alcohol te maken. Grofweg 80 procent van alle leverziekten heeft e…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Leverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingLeverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingDe lever is het grootste orgaan in het menselijk lichaam en heeft een gewicht van ongeveer 1 ½ kg. De lever bevindt zich…

Goedaardige levertumoren, hemangioom, fnh, adenoom, cysteGoedaardige levertumoren, hemangioom, fnh, adenoom, cysteIn de lever kunnen verschillende soorten goedaardige levertumoren voorkomen. Veel voorkomende goedaardige gezwellen zijn…
Een slechte lichaamshouding: oorzaken en aanpakkenEen slechte lichaamshouding: oorzaken en aanpakkenEen slechte lichaamshouding, zowel zittend als in beweging kan voor veel klachten zorgen zoals spierpijnen, het ontstaan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://www.hartstichting.nl/hartziekten/cardiomyopathie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Korsakov
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Wernicke
  • http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/alcoholgebruik/wat-zijn-de-mogelijke-gezondheidsgevolgen-van-alcoholgebruik/
  • http://drankinformatie.jouwweb.nl/ziektes-door-gebruik-van-overmatig-alcohol
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 27-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.