Praten in de slaap of somniloquy

Praten in de slaap of somniloquy Praten in de slaap of somniloquy is een vaak voorkomende slaapstoornis. Hoewel deze aandoening heel onschuldig is kan het de slaap toch verstoren wanneer jezelf of je partner hieraan lijdt. In sommige gevallen moet deze aandoening wel serieus worden genomen, zeker wanneer deze gepaard gaat met slaapapneu of andere slaapproblemen. Vaak wordt gedacht dat mensen die praten in hun slaap effectief vertellen waarover ze dromen. Dit zou kunnen maar in de meeste gevallen heeft praten in de slaap geen verdere medische of psychologische betekenis.

Somniloquy algemeen

Somniloquy betekent letterlijk “praten in de slaap” en wijst op het praten of het maken van geluiden tijdens de slaap. De slaper is zich hier ook niet bewust van. Hoewel somniloquy kan worden gecategoriseerd onder slaapstoornissen is het geen echte ziekte of aandoening en heeft daarnaast geen medische of psychologische betekenis.

Somniloquy wordt beschouwd als een probleem dat voorkomt bij verschillende leden van een familie en is dus ergens genetisch bepalend. Het gaat hier dan meestal over kinderen waarvan is bewezen dat ze meer vatbaar zijn voor somniloquy dan volwassenen. Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat vijftig procent van de kinderen wel eens praat in zijn slaap. In de meeste gevallen verdwijnt deze gewoonte ook vanzelf bij het opkomen van de puberteit.

Wanneer somniloquy optreedt bij volwassenen liggen er meestal onderliggende factoren aan de basis zoals stress, ziekte, slaapproblemen, gevoelens van angst en zorgen waarmee ze overdag te kampen krijgen. Praten in de slaap kan daarnaast ook worden geassocieerd met andere psychische of lichamelijke aandoeningen waaronder slaapstoornissen.

Wanneer iemand praat in zijn slaap kan dit op verschillende manieren gebeuren. Meestal gaat het over vaag, onduidelijk gemompel maar in sommige gevallen wordt er een volledig verstaanbare toespraak gehouden of zingt de persoon in kwestie als het ware een volledige song alvorens terug in slaap te vallen.

Hoewel praten in de slaap geen groot probleem is moet er toch extra aandacht aan worden geschonken wanneer er tekenen van stress, huilen of gewelddadige emoties worden uitgedrukt.

Tips om praten in de slaap te verminderen

  • Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust hebt. Slaaptekort veroorzaakt immers een toename van de kans op somniloquy.
  • Het verminderen van stress en angst zal ervoor zorgen dat je veel comfortabeler zal slapen waardoor ook het praten in de slaap zal verminderen.
  • Ga op een regelmatige tijdstip naar bed ongeacht of het gaat over een weekdag, weekend of vakantie. Een vast slaapritme is essentieel om slaapproblemen te voorkomen.
  • Vermijd zware maaltijden voor het slapen gaan.
  • Vermijd de consumptie van koolzuurhoudende dranken of dranken met cafeïne .
  • Zorg voor een comfortabele kamertemperatuur.
  • Voorzie een klein nachtlampje in de kinderkamer als je merkt dat je kind vaak nachtmerries heeft.

Diagnose en behandeling

Hoewel er geen tests noodzakelijke zijn om iemand te diagnosticeren met somniloquy bestaan er wel methodes om het slaappatroon van iemand te achterhalen om zo bepaalde problemen te kunnen begrijp vanuit een medisch standpunt. Polysomnografie is een slaaponderzoek waarbij verschillende fysiologische parameters tijdens de slaap van de patiënt worden opgenomen om zo de actuele oorzaak van een slaapproblemen te kunnen identificeren. Daarnaast kan het bijhouden van een slaapdagboek ook een handig hulpmiddel zijn. Ook het opnemen van de geluiden die iemand maakt tijdens het slapen zal de arts in staat stellen om adequate informatie te verzamelen en eventuele gerelateerde slaapstoornissen vast te stellen. Een echte behandeling om praten in de slaap te voorkomen bestaat er echter niet.

Andere mogelijke oorzaken van somniloquy zijn koorts, lichamelijke letsels of bepaalde acute aandoeningen. Wanneer iemand praat in zijn slaap onder dergelijke condities is het wel noodzakelijk dat het effectieve probleem wordt behandeld.

Wanner praten in de slaap gepaard gaat met slaapwandelen, slaapapneu of andere problemen dan is het tijd om een arts te raadplegen zodat er een behandelingen kan worden opgestart.

Een zekere mate van bewustzijn van het individu en het begrip en de medewerking van familieleden kunnen een grote rol spelen bij het overwinnen van dit probleem. Als het louter gaat over praten in de slaap zullen deze maatregelen zeker helpen bij het verminderen van dit probleem.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)De primaire slaapstoornis (insomnia) is een aandoening waar vrij veel mensen mee te kampen hebben. Centraal staan slaapp…
Slaapapneu en de gevarenSlaapapneu en de gevarenHet slaapapneusyndroom, ook wel slaapapneu genoemd, komt voor bij ongeveer 5 tot 20 op de 100 personen. Mannen hebben er…
Het slaaponderzoek: polysomnografieHet slaaponderzoek: polysomnografieSlapeloosheid kan tot veel klachten leiden. Om mogelijke oorzaken van slapeloosheid te onderzoeken is het soms noodzakel…
Wat zijn slaapproblemen?Wat zijn slaapproblemen?Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar…

Burnout of overspannen: de verschillenBurnout of overspannen: de verschillenOverspannenheid en burnout worden vaak als eenzelfde aandoening gezien. Beide situaties zijn zeer vervelend, maar er zit…
Goedaardige levertumoren, hemangioom, fnh, adenoom, cysteGoedaardige levertumoren, hemangioom, fnh, adenoom, cysteIn de lever kunnen verschillende soorten goedaardige levertumoren voorkomen. Veel voorkomende goedaardige gezwellen zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/slaap-lekker/praten-in-je-slaap
  • http://www.chronomed.nl/factsheet.php?id=1
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.