Online hulpverlening voor jongeren

Online hulpverlening voor jongeren Ook als kind, jongere of adolescent kan je soms problemen hebben waar je niet uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan gepest worden, je erg somber voelen of problemen hebben met eten. Hulp zoeken kan dan erg lastig zijn: bij wie kan je terecht en komen je ouders het te weten wanneer jij om hulp gevraagd hebt? Gelukkig is daar het internet: er zijn een aantal websites waarop je helemaal gratis en anoniem met andere jongeren, of met gespecialiseerde hulpverleners kunt praten. Je kunt hier terecht voor hulp op allerlei gebieden, van eetproblemen of somberheid tot en met vragen of zorgen over de toekomst.

Je voelt je erg somber of gespannen

Grip op je dip

De website www.gripopjedip.nl is bedoeld voor jongeren die al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten. Er zijn tips te vinden om je beter te voelen, maar je kunt hier ook contact krijgen met een hulpverlener die jou op weg kan helpen. Bovendien is het mogelijk om de online cursus 'Grip op je dip' te volgen. Deze duurt zes weken, waarbij je elke week 1,5 uur lang online tips en hulp krijgt. Dit gebeurt samen met zes tot acht andere jongeren, in de leeftijd van zestien tot vijfentwintig jaar.

Praten Online

De website www.pratenonline.nl is voor jongeren die zich (ernstig) gespannen of depressief voelen. Je kunt er informatie vinden, maar ook maximaal vier anonieme gesprekken met een hulpverlener voeren. Je kunt nog vier extra gesprekken krijgen, wanneer je je polisnummer van de verzekering opgeeft.

113

113 (www.113online.nl) is er voor jou wanneer je met zelfmoordgedachten/plannen kampt. Ze hebben een speciaal telefoonnummer: 0900-113. Hier zitten vrijwilligers klaar om met je te praten. Ook kun je online chatten met vrijwilligers, een cursus of therapie volgen, een zelftest doen en in een groepschat of gespreksgroep gaan.

Vragen over en/of problemen met je gevoelens, lichaam, drank & drugs, je toekomst, etc.

Mind your own life

De website www.mindyourownlife.nl is speciaal bedoeld voor jongeren tussen de dertien en drieëntwintig jaar, die een vraag of probleem hebben. Er zijn talloze onderwerpen te vinden, verdeeld over zes categorieën. De onderwerpen zijn voorzien van praktische en betrouwbare informatie. Bovendien zijn er diverse zelftesten te vinden en kun je vragen stellen aan een professional. Wat betreft seks, drank en drugs bestaan er op werkdagen spreekuren via de chat.

Klik voor hulp

De website www.klikvoorhulp.nl is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties voor maatschappelijk werk. Je kunt hier gratis en anoniem online hulp krijgen. Je wordt, nadat je je postcode hebt ingevoerd, gekoppeld aan iemand van een instelling bij jou in de regio. Helaas is het wel zo dat er niet in elke regio chathulp beschikbaar is.

Kindertelefoon

De 'Kindertelefoon' is één van de grootste organisaties in Nederland als het gaat om problemen die bij kinderen en jongeren spelen. Deze organisatie draait vooral op vrijwilligers en is doordeweeks zowel telefonisch als per chat bereikbaar. Op www.kindertelefoon.nl is voor twee leeftijdscategorieën een apart gedeelte ingericht. Ook hier kun je terecht met allerlei vragen over heel veel verschillende problemen.

Eetproblemen

Op de website www.proud2bme.nl vind je heel veel informatie over eetstoornissen. Je vindt er objectieve informatie, een forum met onderwerpen waarop jongeren kunnen reageren en er is elke avond de mogelijkheid om te chatten. Op twee of drie avonden per week kan dit met een psycholoog, op andere dagen alleen met andere jongeren. Bovendien is een gedeelte van de website speciaal voor ouders en andere naasten van iemand met een eetstoornis.

Ouders met psychische problemen

Als je ouders psychische problemen hebben, word je daar als kind ook in meer of mindere mate mee belast. Zelfs als je het in eerste instantie niet in de gaten hebt, kan het je later toch nog allemaal te veel worden. Bij Kopstoring (www.kopstoring.nl) kun je je je verhaal kwijt, krijg je tips om je zelf goed te blijven voelen en informatie over de ziekte van je vader of moeder en kun je chatten met andere jongeren of een hulpverlener.
© 2015 - 2023 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VU: online zelfhulp goed effect bij gedachten zelfdodingVU: online zelfhulp goed effect bij gedachten zelfdodingOnline zelfhulp is effectief bij gedachten aan zelfdoding. Dit blijkt uit onderzoek door psychologen van de Vrije Univer…
Depressie bij jongeren: helpt behandeling 'Grip Op Je Dip'?Depressie bij jongeren: helpt behandeling 'Grip Op Je Dip'?De eerste resultaten van online behandelprogramma's voor psychische klachten zijn veelbelovend. Maar hoe zit het met jon…
Elektronisch pesten: welkom in de 21e eeuw!Iedereen is natuurlijk heel erg blij met de komst van internet en mobiele telefonie. Helaas is met de komst van internet…

Het fragiele X syndroomHet fragiele X syndroom (ook wel 'fragile X syndrome' of broken X syndrome' genoemd) is een van de meest voorkomende chr…
Erythema toxicum neonatorum: symptmen, oorzaak & behandelingErythema toxicum neonatorum: symptmen, oorzaak & behandelingErythema toxicum neonatorum, afgekort ETN, is een veelvoorkomende, goedaardige huiduitslag die bij ongeveer 30 tot 70 pr…
Bronnen en referenties
  • http://www.gripopjedip.nl/nl/Home/
  • http://www.mindyourownlife.nl/over
  • http://www.proud2bme.nl/
  • http://chat.proud2bme.nl/
  • https://www.pratenonline.nl/jongeren/over-ons
  • http://www.kopstoring.nl/site/Kopstoring/
  • https://www.113online.nl/
  • https://www.99gram.nl/
  • http://www.trimbos.nl/ggz-links/jongeren
  • https://www.klikvoorhulp.nl/over-ons
Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.