Spondylose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling
Spondylose is een chronische aandoening van de wervelkolom. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van spondylose, namelijk een verkeerde lichaamshouding, RSI, zwaar fysisch werk en veroudering van de wervelkolom. Wanneer dit ter hoogte van de nekwervels is noemt men dit cervicale spondylose, aan de rugwervels spreekt men van lumbale spondylose en tenslotte aan de borstwervels van thoracale spondylose. Door middel van een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan kan spondylose opgespoord worden.
Betekenis spondylose
Het woord spondylose komt van het woord 'spondylos' wat wervel betekent. Spondylose duidt een proces aan waarbij er degeneratie is van de wervelkolom. Het woord degeneratie verwijst naar 'de achteruitgang van iets of de vermindering van de functie ervan'.
Oorzaken spondylose
Verkeerde lichaamshouding
Spondylose kan reeds op jonge leeftijd ontstaan en dan is dit vaak het gevolg van een verkeerde lichaamshouding die in de loop der tijd chronisch is geworden.
RSI
Ook RSI (Repetitive Strain Injury) is een veelvoorkomende oorzaak. Hierbij belast men spieren en gewrichten doordat men teveel dezelfde houding aanneemt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door te lang achter de computer te zitten of in een slechte houding te slapen.
Zwaar werk
Ook zwaar fysisch werk (zoals hefwerk) kan een belangrijke oorzaak zijn.
Veroudering wervelkolom
Spondylose ontstaat meestal in ergere vorm door het ouder worden van tussenwervelschijven, oppervlakten van de gewrichten, botten en bindweefselbanden van de wervelkolom. Het tussenliggend kraakbeen en de wervels van de wervelkolom worden aangetast. Omdat het kraakbeen nog onvoldoende als beschermer kan dienen, zal het lichaam als reactie extra bot aanmaken. Dit gebeurt ter hoogte van de randen van het wervellichaam. Deze botwoekeringen weerspiegelen de degeneratie van de wervelkolom en zorgen voor een verminderde soepelheid. In theorie maakt men de opsplitsing wanneer spondylose veroorzaakt is door artrose, of door een zware overbelasting van de wervelkolom of fysische overbelasting. Men spreekt dan van een primaire of secundaire vorm.
Cervicale spondylose
Bij cervicale spondylose zijn er volgende klachten:
- algemene pijnklachten in de nek
- stijve en moeilijk beweegbare nek
- zenuwprikkels
- verdoofd gevoel, dit ook in andere ledematen als de armen en benen
Thoracale en lumbale spondylose
Bij thoracale en lumbale spondylose is er sprake van borst- en rugpijn die toeneemt bij langdurige belasting. Hierbij voelt de rug en borst ook verdoofd en stijf aan. Vaak zijn de klachten ook erger bij langdurig zitten en liggen (zoals na het slapen).
Algemene symptomen bij spondylose
Naast de specifieke symptomen per spondylose, zijn er ook algemene lichaamsklachten waar te nemen:
- algemene spier- en gewrichtszwakte
- motorische stoornissen zoals minder stabiel lopen en evenwichtsproblemen
- prikkels en schokkerig gevoel in handen en benen
- verminderde controle over de blaas
Diagnose spondylose
Voor een nauwkeurige diagnose is het belangrijk om een röntgenfoto, MRI-scan of CT-scan te ondergaan. Hierop kan men waarnemen of er sprake is van veranderingen aan de wervelkolom. Door middel van deze technologieën kunnen aandoeningen aan de botten (botgroei), de omvang van de slijtage en beknelde zenuwen worden opgespoord.
Myelografie via röntgenfoto
Een speciale techniek via de röntgenfoto die vaak gebruikt wordt is de myelografie, waarbij er een vloeistof wordt ingespoten ter hoogte van het ruggenmerg dat gedetailleerd kan aangeven welk deel er juist is aangetast.
Behandeling spondylose
Wanneer de klachten te ernstig zijn geworden gaat men heel soms over tot een operatie, maar vaak zijn de klachten onder controle te houden door middel van pijnstillers en ontstekingsremmers, alsook fysiotherapie. Bij fysiotherapie worden houdingscorrectieoefeningen van nek, rug en schouders vaak toegepast. Bij de behandeling van cervicale spondylose maakt men ook soms gebruik van een aangepaste halskraag.