Spondylose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling

Spondylose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling Spondylose is een chronische aandoening van de wervelkolom. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van spondylose, namelijk een verkeerde lichaamshouding, RSI, zwaar fysisch werk en veroudering van de wervelkolom. Wanneer dit ter hoogte van de nekwervels is noemt men dit cervicale spondylose, aan de rugwervels spreekt men van lumbale spondylose en tenslotte aan de borstwervels van thoracale spondylose. Door middel van een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan kan spondylose opgespoord worden.

Betekenis spondylose

Het woord spondylose komt van het woord 'spondylos' wat wervel betekent. Spondylose duidt een proces aan waarbij er degeneratie is van de wervelkolom. Het woord degeneratie verwijst naar 'de achteruitgang van iets of de vermindering van de functie ervan'.

Oorzaken spondylose

Verkeerde lichaamshouding

Spondylose kan reeds op jonge leeftijd ontstaan en dan is dit vaak het gevolg van een verkeerde lichaamshouding die in de loop der tijd chronisch is geworden.

RSI

Ook RSI (Repetitive Strain Injury) is een veelvoorkomende oorzaak. Hierbij belast men spieren en gewrichten doordat men teveel dezelfde houding aanneemt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door te lang achter de computer te zitten of in een slechte houding te slapen.

Zwaar werk

Ook zwaar fysisch werk (zoals hefwerk) kan een belangrijke oorzaak zijn.

Veroudering wervelkolom

Spondylose ontstaat meestal in ergere vorm door het ouder worden van tussenwervelschijven, oppervlakten van de gewrichten, botten en bindweefselbanden van de wervelkolom. Het tussenliggend kraakbeen en de wervels van de wervelkolom worden aangetast. Omdat het kraakbeen nog onvoldoende als beschermer kan dienen, zal het lichaam als reactie extra bot aanmaken. Dit gebeurt ter hoogte van de randen van het wervellichaam. Deze botwoekeringen weerspiegelen de degeneratie van de wervelkolom en zorgen voor een verminderde soepelheid. In theorie maakt men de opsplitsing wanneer spondylose veroorzaakt is door artrose, of door een zware overbelasting van de wervelkolom of fysische overbelasting. Men spreekt dan van een primaire of secundaire vorm.

Cervicale spondylose

Bij cervicale spondylose zijn er volgende klachten:
 • algemene pijnklachten in de nek
 • stijve en moeilijk beweegbare nek
 • zenuwprikkels
 • verdoofd gevoel, dit ook in andere ledematen als de armen en benen

Thoracale en lumbale spondylose

Bij thoracale en lumbale spondylose is er sprake van borst- en rugpijn die toeneemt bij langdurige belasting. Hierbij voelt de rug en borst ook verdoofd en stijf aan. Vaak zijn de klachten ook erger bij langdurig zitten en liggen (zoals na het slapen).

Algemene symptomen bij spondylose

Naast de specifieke symptomen per spondylose, zijn er ook algemene lichaamsklachten waar te nemen:
 • algemene spier- en gewrichtszwakte
 • motorische stoornissen zoals minder stabiel lopen en evenwichtsproblemen
 • prikkels en schokkerig gevoel in handen en benen
 • verminderde controle over de blaas

Diagnose spondylose

Voor een nauwkeurige diagnose is het belangrijk om een röntgenfoto, MRI-scan of CT-scan te ondergaan. Hierop kan men waarnemen of er sprake is van veranderingen aan de wervelkolom. Door middel van deze technologieën kunnen aandoeningen aan de botten (botgroei), de omvang van de slijtage en beknelde zenuwen worden opgespoord.

Myelografie via röntgenfoto

Een speciale techniek via de röntgenfoto die vaak gebruikt wordt is de myelografie, waarbij er een vloeistof wordt ingespoten ter hoogte van het ruggenmerg dat gedetailleerd kan aangeven welk deel er juist is aangetast.

Behandeling spondylose

Wanneer de klachten te ernstig zijn geworden gaat men heel soms over tot een operatie, maar vaak zijn de klachten onder controle te houden door middel van pijnstillers en ontstekingsremmers, alsook fysiotherapie. Bij fysiotherapie worden houdingscorrectieoefeningen van nek, rug en schouders vaak toegepast. Bij de behandeling van cervicale spondylose maakt men ook soms gebruik van een aangepaste halskraag.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spondylose bij hondenSpondylose bij hondenSpondylose is een ernstige aandoening waarbij er door slijtage van de tussenwervels en gewrichtsbanden een verstijving v…
Lumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose is een chronische aandoening waarbij de botten van de wervelkolom slijtage vertonen, meer bepaald van…
Pijn in nek en schouder rechts en links: oorzaken nekpijnPijn in nek en schouder rechts en links: oorzaken nekpijnPijn in de nek is een veelvoorkomende medische klacht. Nekpijn en pijn in de schouder kan afkomstig zijn van een aantal…
Spondylosis cervicalisSpondylosis cervicalisSpondylosis cervicalis is een aandoening aan het wervelkolom. Hierbij vindt er slijtage plaats aan de wervels en veroorz…

Hyperthyreoïdie: een overactieve schildklierHyperthyreoïdie: een overactieve schildklierHyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te actief functioneert en te veel van het schildklierhormoon th…
Syndroom van Henoch-Schönlein: symptomen en behandelingSyndroom van Henoch-Schönlein: symptomen en behandelingBij het syndroom van Henoch-Schönlein ontstaan paars-rode niet wegdrukbare vlekken op de huid (purpura, puntvormige bloe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hkgoldstein0, Pixabay
 • http://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/spondylose
 • Neurologie: Structuur, Functie En Dysfunctie Van Het Zenuwstelsel - E.Ch. Wolters,H.J. Groenewegen- 204
 • http://www.ibcleende.com/wervelkolom.html
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.