Diabetes type 2 verhelpen door wijziging levensstijl

Diabetes type 2 verhelpen door wijziging levensstijl Veel mensen hebben een ongezonde eetgewoonte, waardoor men te veel gewicht heeft en gezondheidsproblemen krijgt. Een veel voorkomende aandoening is diabetes type 2, waarbij de insuline-aanmaak onvoldoende is om het aanwezige glucose voor energie aan te wenden. Men is geregeld moe, moet veel plassen en drinken, waarnaast het gewicht verder kan toenemen. Wat is het onderscheid tussen diabetes type 1 en type 2, wat zijn de gezondheidsrisico’s en hoe kan men de levensstijl wijzigen om weer gezond te worden?

Diabetes type 2 verhelpen


Overgewicht en diabetes

Een toenemend aantal mensen in ons land heeft overgewicht en krijgt daardoor te maken met Diabetes type 2. De ongezonde levensstijl – soms van jongs af aan – zorgt ervoor dat men te dik is en te dik blijft. Door een verhoogd bloedglucosegehalte en afnemende insuline-aanmaak versuikert het lichaam, waardoor uiteenlopende gezondheidsproblemen ontstaan. Wat houdt diabetes 2 in en hoe kan een aangepaste levensstijl het verhelpen?

Verschil tussen diabetes type 1 en 2

Door toedoen van een ontregeld immuunsysteem maken bèta-cellen in het lichaam onvoldoende tot geen insuline aan, waardoor diabetes type 1 ontstaat. Via voeding opgenomen glucose wordt door insuline niet afgevoerd, waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Men moet veel plassen en veel drinken, terwijl men onvoldoende energie heeft om alle lichaamsprocessen te laten voltrekken. Deze omstandigheid leidt tot vermagering, ernstige vermoeidheid, shock en soms coma. Het ontstaat vaak op jonge leeftijd. Diabetes type 2 is daarentegen aan de leefstijl gerelateerd en kan op iedere leeftijd ontstaan. Meestal gaat het om diegene met te veel gewicht. De bèta-cellen maken hierbij minder insuline aan dan dat nodig is, waardoor men minder energie heeft en mogelijk meer gaat eten. Oftewel heeft men overgewicht dan kan het tot zwaarlijvigheid leiden. Vermagering, shock en/of coma zullen bij dit type praktisch niet voorkomen (lit.1).

Hoe kan men diabetes herkennen?

Meest kenmerkende bij diabetes is dat men veel vloeistoffen moet innemen om de afvoer van glucose met water te compenseren. Het kan leiden tot diabetes insipidus, waarbij men overmatig veel plast. Omdat energie minder goed wordt opgenomen, is men structureel moe, heeft men moeite met opstaan en om de dag door te komen. Door een hoog bloedsuikergehalte vertroebelt het gezichtsveld, waardoor men wazig ziet. Het kan gepaard gaan met misselijkheid, duizeligheid, hoofd-, buikpijn of pijn op de borst. Soms kan de lichaamsgeur veranderen (meestal bij type 1), doordat andere energiebronnen worden aangewend. Er worden meer vetten (acetongeur adem) (lit.2) of meer eiwitten (ammoniakgeur huid) verbrand. Doordat er onvoldoende glucose vetzuurverbranding optreedt daalt de pH-waarde van de urine, waardoor men verhoogde kans op balanitis heeft (afschilferende rode eikelhuid).

Risico’s overgewicht

Het hebben van overgewicht is niet goed voor de gezondheid. De bloeddruk zal standaard te hoog zijn, doordat door aderverkalking de vaatdoorsnede afneemt. Oftewel het hart moet harder pompen. Door het verhoogde suikergehalte is er meer kans op de vorming van trombose (bloedpropjes), waardoor hart- en vaatziekten in de kaart worden gespeeld. Bovendien leidt een hoog bloedglucosegehalte tot een meer broze vaatwand, waardoor het lokaal kan opzetten (aneurysma). Overgewicht en suikerziekte kan daarbij tot een inwendige soms fatale bloeding leiden (buikaneurysma, hersenbloeding). Heeft men diabetes door toedoen van de levensstijl, dan is het altijd verstandig om daar iets aan te doen. Afvallen, gezond eten en meer beweging zijn van essentieel belang.

Voedsel en drinken als verslaving

De levensstijl kan een verslaving zijn! Iedere dag heeft men een zeker ritme, waaraan het lichaam gewend raakt. Denk aan een stevig ontbijt, vette lunch in de bedrijfskantine en een goed gevulde avondmaaltijd. Het wordt aangevuld met tussendoortjes, hartigheden, energiedrankjes, alcohol, cola of koffie, waarmee het lichaam in een gestreste toestand wordt gehouden (afvoer magnesium) en een relatief hoog suikergehalte in stand wordt gehouden. Omdat men eraan gewend is geraakt, wil men het graag vaak innemen waardoor het als het ware een verslaving is geworden.

Hoeveel energie heeft het lichaam nodig?

Eet men bij iedere maaltijd iedere dag het buikje compleet vol, dan is het logisch dat men daarvan kan aankomen. Het is daarbij afhankelijk van welke inspanningen met gedurende de dag nog moet verrichten. Een grondarbeider heeft veel energie nodig, echter iemand met een kantoorbaan niet. Oftewel diegene moet oppassen met wat men inneemt. De kans is bij een kantoorbaan snel groot dat men te dik is en te vaak ongezond voedsel inneemt. Hoeveel men eet moet dus redelijkerwijs zijn afgestemd op de hoeveelheid energie dat het lichaam nodig heeft.

Vicieuze cirkel doorbreken

Heeft iemand diabetes door toedoen van de levensstijl, dan is de keus helder. Men moet een heldere keus maken om gezonder te leven, zodat men niet afhankelijk is van medicatie en daarbij relatief ouder kan worden. Omdat een levensstijl als verslaving kan werken, is het noodzakelijk om die neerwaartse vicieuze cirkel te doorbreken. Het is daarbij van belang om het metabolisme te verbeteren. Dat doet men middels volgende adviezen.

Vaker kauwen

Langer en vaker kauwen zorgt ervoor dat meer zetmeel reeds in energie wordt omgezet en door de tong wordt opgenomen. Het geeft eerder een verzadigd gevoel, waardoor men minder hoeft te eten. Dit is ook van belang om een meer stabiele energie-aanvoer te verkrijgen, zodat de insuline-aanmaak er goed raad mee weet. Het betekent eveneens dat men altijd snelverbrandende koolhydraten moet vermijden, omdat men daarmee een hoge energiepiek krijgt. Daar is de insuline-aanmaak niet op ingesteld.

Vaker eten

Het klinkt tegenstrijdig, maar door vaker te eten kan men goed afvallen. Het is van belang om grote zware maaltijden te vermijden, maar kleine hapjes gedurende de dag in te nemen. Het gaat daarbij om gezonde snacks welke je zelf vooraf hebt klaargemaakt. Denk aan broodje sla met tonijn en ui. Tussen de middag kan men een kleine gezonde maaltijd nemen. Tussendoor kan men snacks bestaande uit yoghurt, kwark en fruit innemen. Doordat de maag vaker aan het werk is, worden meer gunstige aminozuren aangemaakt en kan men beter afvallen.

Meer beweging

Een belangrijke stimulans van de stofwisseling is beweging. Het is logisch dat het energie verbrandt. Maar het zorgt er ook voor dat een andere noodzakelijke stofwisselingsstof wordt geactiveerd, zijnde adrenaline. Indien meer adrenaline aanwezig is, zal meer opgeslagen vetten worden verbrand en wordt meer spierweefsel aangemaakt. Dit heeft eveneens te maken met het testosterongehalte. Heeft men meer spieren, dan ligt het benodigde energieniveau hoger, waardoor men eerder en gemakkelijker kan afvallen.

Voldoende water

Het is van belang om genoeg water per dag in te nemen. Het is een belangrijke methode om afvalstoffen af te voeren, maar ook om een relatief vol gevoel te behouden. Neem warm water in voor de maaltijd, zodat je eigenlijk minder voedsel nodig hebt om verzadigd te zijn. Het is een handige methode om gewicht te verliezen. Let wel normaal is twee liter per dag genoeg voor een gezond lichaam, echter om af te vallen kan men iets meer water innemen.

Gewenning om te minderen

Eet men minder, dan zal men afvallen en heeft het lichaam op den duur ook minder energie nodig. Het is de negatieve spiraal die doorbroken moet worden, door te wennen aan minder eten danwel minder energierijk voedsel. Gewenning zorgt ervoor dat men eerder verzadigd is en daarmee minder tot zich neemt. Het leidt tot een beter gevoel en daardoor zal men ook minder snel geneigd zijn om wederom in de herhaling te vallen.

Maagverkleining of maagband bij diabetes type 2

Indien het niet lukt om zelfstandig af te vallen, danwel de pogingen lijken niet aan te slaan, dan kan men overwegen om een maagverkleining of maagband toe te passen (lit.3, 4). Daarbij wordt de maaginhoud kleiner, waardoor men per maaltijd sneller een voller gevoel heeft. Oftewel men zal steeds minder gaan eten, waardoor men effectief kan afvallen. Informeer altijd verder omtrent eventuele nadelige gevolgen van een maagverkleining of maagband.

Hulpmiddelen voor stimulans!

Meer spieren in het lichaam zorgt voor een gunstige energiebalans. Daartoe is testosteron van belang en dat wordt gestimuleerd door zink. Het aandeel oestrogeen (ook bij de man) kan dan dalen, waardoor het lichaam minder genoodzaakt is om vet op te slaan. Aanvullend kan het handig zijn om het optimisme te stimuleren. Afvallen door positief te zijn is geen sinecure, waarbij men soms door het afvallen in een negatieve sleur terechtkomt. Om dat te vermijden kan men van 5-HTP zoals in Griffonia-extract profiteren. Het stimuleert de hersenen direct om serotonine aan te maken, waardoor de lichamelijke tevredenheid ook bij afslanken wordt bevorderd.

Werk ook aan de gezondheid zodat jij van diabetes type 2 kunt afkomen en een gezond leven kunt leiden!
© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Diabetes type 2 en overgewichtDiabetes type 2 en overgewichtOvergewicht is de afgelopen jaren globaal aan het toenemen, dus ook in Nederland. Hierdoor is er ook een toename van dia…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…
Symptomen van diabetesIn ons land zijn er veel mensen die kampen met diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Maar hoe weet je wanneer je aa…

Medische aandoening '(pan)hypopitüitarisme'Medische aandoening '(pan)hypopitüitarisme'Hypopüitarisme is geen op zichzelf staande aandoening. De naam betekent: een tekort (hypo) aan één of meer hormonen van…
Artrose: last van pijnlijke gewrichtenArtrose: last van pijnlijke gewrichtenArtrose of osteoarthristis is een vervelende kwaal die bij ongeveer 10% van de Belgen en Nederlanders wordt vastgesteld.…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op: 20 oktober 2015:
  • Lit.1: https://www.cyberpoli.nl/diabetes/faq/175
  • Lit.2: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/veelgestelde-vragen/waarom-ruiken-mensen-met-diabetes-soms-naar-aceton
  • Lit.3: https://idealbody.nl/behandelingen/buik/maagband-afvallen
  • Lit.4: http://www.nu.nl/gezondheid/4120498/maagverkleining-geneest-helft-van-diabetes-2-gevallen.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.