Ziekte van Eales: Perifere vaataandoening in het oog

Ziekte van Eales: Perifere vaataandoening in het oog De ziekte van Eales is een idiopathische perifere vaataandoening die de wanden van de retina van jongvolwassenen aantast. Dit leidt vaak tot vasculaire occlusies, perifere neovascularisatie en recidiverende netvlies- en glasvochtbloedingen. De ziekte valt moeilijk te diagnosticeren. Het behandelen van de ziekte van Eales verloopt symptomatisch en ondersteunend daar er geen remedie is voor de ziekte. Henry Eales, een Britse oogarts, beschreef in 1880 en 1882 voor het eerst deze aandoening. De ziekte is tevens gekend als tuberculeuze retinale periflebitis omdat onderzoekers geloven dat er een sterk verband is tussen tuberculose en de occlusieve vasculitis.

Epidemiologie ziekte van Eales

De ziekte van Eales komt het meest voor in India en delen van het Midden-Oosten, waar enkele honderden patiënten gerapporteerd zijn. Of de ziekte vaker bij mannen of vrouwen voorkomt, is in de medische literatuur omstreden. Bepaalde studies suggereren namelijk dat de ziekte meer voorkomt bij (jongere) mannen dan bij vrouwen terwijl andere studies beweren dat mannen en vrouwen in gelijke aantallen aangetast zijn. De startleeftijd van de ziekte van Eales is meestal 20-35 jaar, met een gerapporteerd bereik van 13-63 jaar.

Oorzaken perifere vaataandoening van de retina

De oorzaak van de ziekte van Eales onbekend. Verder onderzoek is nodig, al is er sterk bewijs dat er een verband is tussen de ziekte van Eales en een perifere vaataandoening (pijn en kramp aan been), tuberculose en occlusieve vasculitis (vaatontsteking).

Symptomen van het oog: Soms een glasvochtbloeding

De meeste patiënten zien vlekken, floaters (medische term voor "drijvers") of spinnenwebben of hebben last van een vervaagd of verminderd gezichtsvermogen, wat gepaard gaat met een (recidiverende) glasvochtbloeding. Andere patiënten met de ziekte van Eales zien onscherp, wat gepaard gaat met retinale vasculitis of uveïtis, maar zonder een glasvochtbloeding. Vaak lijken de symptomen in één oog op te treden, maar via een uitgebreid oogonderzoek via fundoscopie diagnosticeert de oogarts vaak vroege veranderingen van de ziekte van Eales in het andere oog. De ziekte treedt bijgevolg bilateraal op bij 50-90% van de patiënten.

Classificatie

De ziekte van Eales valt in te delen in vier fasen:
 1. Fase I: Zeer vroeg stadium, gekenmerkt door een milde periflebitis van kleine perifere netvlieshaarvaten.
 2. Fase II: De perivasculitis van het veneuze capillaire systeem is verspreid en grotere aderen zijn ook aangetast.
 3. Fase III: Neovascularisatie waarbij een netvlies- en glasvochtbloeding optreedt.
 4. Fase IV: Eindstadium van grote terugkerende glasvochtbloedingen met retinitis proliferans en netvliesloslating.

Diagnose en onderzoeken

Voor het bevestigen van de diagnose zijn er geen laboratoriumtesten of andere specifieke beeldvormende onderzoeken beschikbaar. Daarom zijn een heleboel onderzoeken vereist om andere onderliggende systemische aandoeningen, infecties of oogziektes uit te sluiten. Een volledig bloedonderzoek, RX-foto’s van de borst, een MRI-scan van de hersenen en een tuberculine huidtest zijn nuttige onderzoeken. Soms doet een arts een gehooronderzoek en een evenwichtsonderzoek om mogelijke neurologische oorzaken uit te sluiten. De oogarts voert daarnaast best een fluorescentieangiografie, een oogechografie en een OCT-scan uit om de status van de ogen op te volgen.

Behandeling aandoening

Een effectief bewezen behandeling is voor de ziekte van Eales niet beschikbaar. Veelal krijgt een patiënt systemische steroïden. Maar ook schildkliermedicatie, osteogene / androgene hormonen, een antituberculeuze behandeling, vitamine A, C en E evenals intravitreale injecties zijn mogelijke behandelingsmethoden voor de oogproblemen. Verder helpt een laserfotocoagulatie bij patiënten met retinale ischemie met neovascularisatie en een vitrectomie bij patiënten met een glasvochtbloeding. Een natuurlijk beloop van de zeldzame oogaandoening is geen goed idee. Sommige patiënten hebben een tijdelijke of zelfs volledige remissie van de ziekte, maar bij anderen leiden de bloedingen tot volledige blindheid.

Prognose

De visuele prognose is goed als de behandeling van de ziekte in een vroeg stadium gebeurt. Bilaterale (vaak) terugkerende glasvochtbloedingen en de eventuele complicaties hiervan zijn de oorzaak van visusverlies of zelfs blindheid.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glasvochtbloeding in oog: Plots verlies van gezichtsvermogenGlasvochtbloeding in oog: Plots verlies van gezichtsvermogenHet glasvocht is een heldere substantie die voor ongeveer 80% de oogbol vult. Het glasvocht, dat normaal gezien helder i…
Hypertensieve retinopathie: Oogziekte door te hoge bloeddrukHypertensieve retinopathie: Oogziekte door te hoge bloeddrukHypertensie, de medische term voor een te hoge bloeddruk, leidt mogelijk tot meerdere schadelijke oogaandoeningen, zoals…
Plotseling slecht zien met één oogPlotseling slecht zien met één oogAls er plotseling slecht zien optreedt zonder dat er pijn is en het oog er aan de buitenkant heel normaal uitziet is dit…
Perifere vasculaire ziekte: Pijn en kramp aan beenPerifere vasculaire ziekte: Pijn en kramp aan beenEen perifere vasculaire ziekte is een aandoening van de bloedvaten die de benen en voeten treft. De ziekte ontstaat door…

Eerste hulp bij oorpijn – voorwerp of insect in het oorEerste hulp bij oorpijn – voorwerp of insect in het oorOorpijn kan veel oorzaken hebben, zoals oorletsel als gevolg van een trauma. Een van de meest voorkomende oorkwalen bij…
Toxocariase: Infectie met symptomen aan ogen of organenToxocariase: Infectie met symptomen aan ogen of organenToxocariase (toxocariasis) is een zeldzame infectie veroorzaakt door rondwormparasieten, beter gekend als kattenspoelwor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RichardBowen, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://emedicine.medscape.com/article/1225636-clinical#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/1225636-medication#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/1225636-overview#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/1225636-treatment
 • http://emedicine.medscape.com/article/1225636-workup#showall
 • http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/ziektevaneales
 • http://www.joii-journal.com/content/3/1/11
 • http://www.nature.com/eye/journal/v24/n3/full/eye2009315a.html
 • http://www.uptodate.com/contents/eales-disease
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.