Mycoplasma genitalium, de onbekende soa

Mycoplasma genitalium, de onbekende soa De bacterie Mycoplasma genitalium is seksueel overdraagbaar (soa) en kan voor ontstekingen zorgen bij zowel mannen en vrouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 1% besmet is met deze bacterie, terwijl de meeste mensen niet van het bestaan afweten. De meeste mensen zullen geen symptomen ontwikkelen, maar wanneer er symptomen zijn, lijken die op de symptomen van gonorroe en chlamydia. De lange termijneffecten van een Mycoplasma genitaliumbesmetting zijn anno 2015 niet bekend.

Wat is een soa

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening, ook wel geslachtsziekte of venerische ziekte. Het is een aandoening die normaal gesproken alleen wordt overgedragen door seksueel contact te hebben met iemand die de ziekte heeft. Soms kunnen soa's ook op andere manieren worden doorgegeven zoals een bloedtransfusie. Sommige soa's hoeven geen klachten te geven, maar kunnen wel doorgegeven worden aan de partner. Sommige soa's kunnen zeer ernstige gevolgen hebben zoals onvruchtbaarheid.

Wat is Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium is een soa die vrij onbekend is maar onderzoek heeft laten zien dat het wel vrij vaak voorkomt. Een Engelse studie uit 2015 liet zien dat zo'n 1% van de bevolking tussen 16 en 44 jaar geïnfecteerd is met Mycoplasma genitalium. Een studie uit 2007 uitgevoerd in de Verenigde Staten liet ongeveer hetzelfde zien, het lijkt er dan ook op dat het de op twee na meest voorkomende soa is in jonge mensen in de Verenigde Staten. Meestal hebben mensen met een Mycoplasma genitaliuminfectie geen symptomen en de bacterie is moeilijk om te kweken. Vaak is het daarom moeilijk om een diagnose te stellen. De bacterie kan ontstekingen veroorzaken in de urinebuis, genitaliën en het ademhalingssysteem. Maar er zijn ook studies die laten zien dat er een verband is tussen een infectie met de bacterie en artritis.

Hoe werd bewezen dat Mycoplasma genitalium een soa is?

Hoewel deze soa vrij onbekend is en door veel mensen als 'nieuwe' aandoening wordt bestempeld werd de bacterie al in 1980 ontdekt. Omdat onderzoekers toen nog geen goede middelen hadden om te testen op Mycoplasma genitalium werd er nog geen link gelegd tussen de aandoening en geslachtsgemeenschap. Dit werd pas halverwege de jaren negentig bekend. De bacterie bleek vaker voor te komen in mensen die een partner hadden die ook was geïnfecteerd. Nieuwere studies lieten zien dat mensen die meer dan vier bedpartners hebben gehad in het afgelopen jaar een grotere kans hadden om met de bacterie te zijn geïnfecteerd dan mensen met één of geen partners. Wanneer iemand nog nooit seks had gehad, werd er ook nooit een infectie waargenomen. Concluderend, werd er gezegd dat al deze bewijzen er toe leiden dat het waarschijnlijk is dat Mycoplasma genitalium een soa is.

Symptomen

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de symptomen van Mycoplasma genitalium, de langetermijneffecten zijn niet bekend. Wat uit verschillende onderzoeken is gekomen is dat veel mensen helemaal geen symptomen laten zien, bij 94% van de mannen en 56% van de geïnfecteerde vrouwen lijkt er sprake te zijn van een infectie zonder symptomen. De symptomen die bij een Mycoplasma genitaliuminfectie kunnen optreden verschillen tussen mannen en vrouwen:

Mannen

Bij mannen kan de bacterie zorgen voor ontstekingen van de urinebuis, dit kan leiden tot een brandend gevoel tijdens het plassen of afscheiding uit de penis.

Vrouwen

Er is minder bekend over Mycoplasma genitaliuminfecties bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel verschillende studies laten zien dat bij vrouwen de bacterie een ontsteking van de cervix, en geslachtsorganen en endometriose kan veroorzaken. Dit kan zorgen voor pijn in de buik en bloeden tijdens geslachtsgemeenschap. In ernstige gevallen kan het tot onvruchtbaarheid leiden. Het kan ook leiden tot pijnlijke en gezwollen gewrichten. Een studie laat zien dat het hebben van een Mycoplasma genitaliuminfectie kan leiden tot meer andere bacteriën in de vagina en een verstoorde vaginale pH balans, dit kan weer zorgen voor een onaangename lucht, jeuk en afscheiding.

Langetermijneffecten

Aangezien een Mycoplasma genitaliuminfectie veel gelijkenissen vertoont met gonorroe en chlamydia, wordt er gedacht dat ook de langetermijneffecten hetzelfde zullen zijn. In vrouwen kan een onbehandelde gonorroe- of chlamydia-infectie leiden tot buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, pijn en onvruchtbaarheid. De studie door Zarei et al. laat zien dat er ook een verhoogde kans is op verschillende soorten kanker bij mensen die geïnfecteerd zijn.

Is het overdraagbaar?

De Mycoplasma genitaliumbacterie is een overdraagbare bacterie. Het kan worden overgedragen door vaginaal, anaal en oraal seksueel contact. Wanneer iemand geïnfecteerd is kunnen de symptomen binnen één en drie weken ontwikkelen. De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en eerste symptomen, is niet bekend. Iemand kan een ander persoon infecteren totdat een antibioticabehandeling geheel voltooid is.

Diagnose

Wanneer je denk dat je last hebt van een Mycoplasma genitaliuminfectie kun je het beste naar de huisarts gaan en de mogelijkheden op een Mycoplasma genitalium of andere soabesmetting bespreken. Doktoren testen normaal gesproken niet op deze bacterie. Wanneer je aanhoudende klachten hebt en symptomen hebt die hier zijn beschreven kun je met je dokter overleggen of er gekeken kan worden of je een infectie met Mycoplasma genitalium hebt. Vaak wordt Mycoplasma genitalium gediagnosticeerd bij mensen die last hebben van een urinebuisontsteking, maar geen last hebben van gonorroe of chlamydia. Op dit moment (2015) zijn er nog geen geschikte commerciële testen beschikbaar om Mycoplasma genitalium vast te stellen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van een polymerase kettingreactietest in een laboratorium. Hiervoor kunnen monsters worden genomen van de urine of afscheiding van de cervix of urinebuis.

Behandeling

Iemand die een Mycoplasma genitalium infectie heeft wordt over het algemeen behandeld met antibiotica. Antibiotica kan alleen worden verkregen op voorschrift van een dokter. Wanneer je denkt dat je geïnfecteerd bent met Mycoplasma genitalium is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Wanneer de klachten doorgaan of terugkeren is het verstandig om naar een specialist te gaan. Een maand nadat de behandeling is afgelopen is het verstandig om te kijken of de antibiotica heeft gewerkt en de bacterie verdwenen is. In sommige gevallen is een tweede antibioticakuur nodig.

Besmetting voorkomen

De preventie van Mycoplasma genitalium is niet erg anders dan preventie van andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Er is veel bewijs dat condoomgebruik bij geslachtsgemeenschap de kans op infectie met Mycoplasma genitalium sterk kan verminderen.
  • Wanneer je bent geïnfecteerd met Mycoplasma genitalium moet je geen geslachtsgemeenschap hebben of wel condooms gebruiken als bescherming tot één week na het beëindigen van de antibioticakuur.
  • Alle bedpartners moeten geïnformeerd worden en als nodig behandeld. Ook de partners zonder symptomen kunnen de ziekte doorgeven.
  • Het is verstandig om je ook te laten testen op andere soa's.

Moet je partner worden ingelicht?

Wanneer je bent gediagnosticeerd met Mycoplasma genitalium is het belangrijk om alle recente partners in te lichten zodat ze zich kunnen laten testen. Wanneer je dit moeilijk vindt kan dit ook anoniem via Partnerwaarschuwing.nl. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen zodat ze zich zo snel mogelijk kunnen laten testen en eventueel behandeld kunnen worden.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mycoplasma genitalium: Seksueel overdraagbare aandoeningMycoplasma genitalium: Seksueel overdraagbare aandoeningMycoplasma genitalium is een wereldwijd aanwezige seksueel overdraagbare aandoening. Vaak treedt de besmettelijke aandoe…
Redenen vaginaal bloeden na gemeenschapRedenen vaginaal bloeden na gemeenschapAlle vrouwen zijn gewend maandelijks te bloeden, maar soms bloed je ook als je niet ongesteld bent. Als je vaginaal bloe…
Geslachtsziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)Geslachtsziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)Iedereen die seksueel actief is, man of vrouw, jong of oud, vaginaal, oraal of anaal, moet serieus rekening houden met i…
Snot bij kippen: herkennen en behandelen van de ziekteSnot bij kippen: herkennen en behandelen van de ziekteDe ziekte snot is een ademhalingsziekte bij kippen met diverse ontstekingen. O.a. in de neusholte, de oogholte en de oog…

Reumatoïde artritis: het belang van beweging en voedingReumatoïde artritis: het belang van beweging en voedingBewegen bij reuma is zeer belangrijk en tevens hoognodig, omdat de gewrichten stijf en pijnlijk zijn. Dit is dan zeker n…
Hoe pak je een winterdip aan?Hoe pak je een winterdip aan?Als we het in de winter even niet zien zitten, roepen we al snel dat we een “winterdip” hebben. Echter, als je je toeval…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Jensen, J. S., et al. "Polymerase chain reaction for detection of Mycoplasma genitalium in clinical samples." Journal of Clinical Microbiology 29.1 (1991): 46-50.
  • Taylor-Robinson, David. "Mycoplasma genitalium-an up-date." International journal of STD & AIDS 13.3 (2002): 145-151
  • Sonnenberg, Pam, et al. "Epidemiology of Mycoplasma genitalium in British men and women aged 16–44 years: evidence from the third National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal-3)." International journal of epidemiology (2015): dyv194.
  • Manhart, Lisa E., et al. "Mycoplasma genitalium among young adults in the United States: an emerging sexually transmitted infection." American journal of public health 97.6 (2007): 1118
  • Lis, Rebecca, Ali Rowhani-Rahbar, and Lisa E. Manhart. "Mycoplasma genitalium Infection and Female Reproductive Tract Disease: A Meta-Analysis." Clinical Infectious Diseases (2015): civ312..
  • Taylor-Robinson, David, and Patrick J. Horner. "The role of Mycoplasma genitalium in non-gonococcal urethritis." Sexually transmitted infections 77.4 (2001): 229-231.
  • Zarei, Omid, Simin Rezania, and Atefeh Mousavi. "Mycoplasma genitalium and cancer: a brief review." Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 14.6 (2013): 3425-3428.
  • http://mshc.org.au/SexualHealthInformation/SexualHealthFactSheets/MycoplasmaGenitalium#.VlDyocpGSgQ
  • http://www.womens-health.co.uk/mycoplasma-genitalium.html
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 13-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.