InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Stop je mobiel niet in je beha of broekzak

Stop je mobiel niet in je beha of broekzak

Stop je mobiel niet in je beha of broekzak Veel mensen zijn gewoon verslaafd aan de smartphone en kunnen echt niet zonder. Ze zitten er als het ware aan vastgeplakt. Een ideaal plekje om de mobiel op te bergen voor de vrouwelijke verslaafden lijkt in de beha. Onwetend van het feit dat onderzoek uitwijst dat de straling die de smartphone uitzendt zo dicht op de huid kanker kan veroorzaken of de botdichtheid in het bekken bij mannen die de mobiel in de broekzak opbergen, kan aantasten.

Na jaren van bestudering

Dr. Debra Davids, voorzitter van de Environmental Health Trust, een instantie die onderzoek doet naar milieurisico’s, waarschuwt. Na jarenlange bestudering van wat de elektromagnetisch velden kunnen doen, waarschuwt ze in januari 2016 voor de gevaren van de mobiel in de broekzak of bij de vrouwen in de beha. De mobiel of smartphone die zo gemakkelijk in de kontzak van de jeans past alsof het ervoor gemaakt is, geeft kwalijke elektromagnetische velden of ook wel straling genoemd. Ze vindt dat mensen moeten weten dat:
 • mobiele telefoons gebruikmaken van radiogolven en microgolven die niet te dicht op een lichaam gedragen moeten worden,
 • het zachte weefsel van de borst deze golven of straling gemakkelijk absorbeert,
 • er gevallen zijn van vrouwen waar borstkanker niet voorkomt in de familie, maar toch de diagnose krijgen van borstkanker. Dat de tumoren direct onder de huid zitten waar de telefoon in de beha geplaatst was.

Haar boodschap

 • vrouwen moeten hun mobiele telefoons niet opslaan in hun beha en
 • mannen en vrouwen moet hun mobiel niet in de broekzak doen.

Dr. Davids

De woorden van Dr. Davids zijn: “door wat ik weet over de blootstelling van de mobiele telefoons, baart het me veel zorgen." Ze maakt dit duidelijk met een case van een jonge vrouw die borstkanker ontwikkelde precies op de plek waar haar mobiel in de beha zat. Ook de mobiel in de broekzak raadt ze af. Zelfs in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant staat dat je beter de mobiel niet op de huid draagt.

Borstkanker

Borstkanker (mammacarninoom) kan zich ontwikkelen in het borstweefsel van vrouwen maar ook van mannen. Zitten er in de melkbuisjes onrustige afwijkende cellen, die nog niet door de wanden van de melkbuisjes heen groeien? Dan is dit een voorstadium van borstkanker. Ductaal carcinoma in situ (DCIS) Dit is een ‘niet-invasieve’ tumor. Dit kan vroeg ontdekt worden bij het bevolkingsonderzoek. Op een mammografie zijn meestal de kalkspatjes zichtbaar die ontstaan als er kankercellen afsterven en verkalken. Het gevolg is een biopsie om te kijken of het loos alarm is of niet. Jaarlijks horen 1.800 patiënten dat ze DCIS hebben.

Lobulair carcinoma in situ (LCIS)

Deze vorm van borstkanker ontstaat in een melkklier en is (nog) niet buiten de wand van de melkklier gegroeid. LCIS is eveneens een voorstadium van borstkanker en geeft een groot risico om borstkanker te ontwikkelen. Dit voorstadium van borstkanker wordt meestal bij toeval gevonden.

Invasief ductaal carcinoom

Deze kanker ontstaat in de melkgangen en is de meest voorkomende vorm van borstkanker. Het voelt aan als een harde knobbel.

Invasief lobulair carcinoom

Deze kanker ontstaat in de melkklieren. De tumor is vaak alleen te voelen als een zwelling van de borst. Op een mammografie of bij een MRI is de lobulaire tumor niet altijd goed te zien. Onder een microscoop zijn kleine tumorcellen te zien, die in strengen liggen. Lobulaire tumoren komen minder vaak voor dan ductale tumoren: bij 5 tot 15% van de borstkankers. De prognose van hormoongevoelig ductaal carcinoom is hetzelfde als van een lobulair carcinoom. Deze vormen worden daarom vaak op dezelfde manier behandeld.

Diagnose borstkanker[

Dit houdt in dat een op de zeven vrouwen borstkanker krijgen. In 2016 waren er ruim 17.000 diagnoses van borstkanker en 3.000 mensen zijn overleden aan borstkanker. . De overlevingskansen zijn goed maar toch overlijden er jaarlijks meer dan 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, namelijk 14% van alle kankers is borstkanker. Borstkanker kan erfelijk zijn maar ook is niet helemaal duidelijk waarom kankercellen zich ontwikkelen en niet door het immuunsysteem uitgeschakeld worden.

Een waarschuwing

Een vrouw (51) uit Berkshire Engeland kreeg de diagnose borstkanker en begreep wat de oorzaak was van de borstkanker: haar mobiele telefoon. Al tien jaar lang stopte ze de mobiel in de beha en 70% van de dag zat de telefoon daar. De kanker was in 2012 ontdekt en is sinds 2015 terminaal. Ze hoopt nu om zoveel mogelijk mensen te informeren over het gevaar van de mobiel tegen de huid.

Mobiel in de beha

Het is verontrustend dat borstkanker steeds meer mensen op jongere leeftijd treft. En hoe jonger het slachtoffer, hoe agressiever de kanker. Wanneer je nog jong bent, er in je familie geen enkele vorm van kanker voorkomt, wanneer je gezond eet en leeft en je krijgt dan de diagnose kanker, snap je er helemaal niets van. Zo verging het een jonge vrouw (21) uit Pennsylvania in 2011. Heel handig was het om de mobiel in de beha te doen. Je kunt er snel bij en door het trillen van de telefoon voel je dat er een telefoontje is. Vier jaar lang had ze haar mobiele telefoon elke dag in de beha. Ze werd gediagnosticeerd met borstkanker, precies op de plek waar altijd de mobiel zat. De borst is geamputeerd en na zes weken bestraling bleek in februari 2013 dat de borstkanker was uitgezaaid naar haar heup, rug, bekken, ribben en de schedel. Na bestraling hiertegen, neemt ze nu medicijnen en ze krijgt intraveneuze bot opbouwbehandelingen. Ze heeft een boodschap voor alle vrouwen die haar niet geloven of die twijfelen: “Mensen kunnen het met mij oneens zijn in mijn theorie dat de mobiel in de beha de oorzaak is, maar dit is wat ik geloof en ik wil dat dit nooit bij iemand anders gebeurt”.

Dr. John West

Dr. West is directeur van chirurgie bij een van medische praktijken voor borstkanker Breastlink, in Orange County Californië. Hij heeft in de praktijk verschillende jonge vrouwen met borstkanker gezien, die hem overtuigd hebben dat er verband bestaat tussen de mobiel en borstkanker. Dr. John West, meent dat het bewaren van een mobiel dicht op het lichaam, kanker kan veroorzaken, omdat de borstkanker zich ontwikkelde op de plek waar de mobiel bewaard werd.

Dr. Oz

Dr. Mehmet Oz, de bekende Turks-Amerikaanse hartchirurg, presenteert de Dr. Oz show. Ook Dr. Oz waarschuwt in de aflevering van december 2013, dat vrouwen die hun mobiel in de beha houden een verhoogd risico op borstkanker hebben. Hij verklaart dat mobiele telefoons celbeschadiging kunnen geven en dat hij een duidelijk verband ziet tussen de mobiel op een lichaam en over langere tijd de diagnose kanker.

Onderzoek naar botdichtheid bij mannen

Het dragen van een mobiele telefoon op de femurkop (het hoogste, bolvormige gedeelte van het dijbeen) verlaagt de botdichtheid in het gebied van het bekken. De darmbeenderen van het bekken worden veel gebruikt voor bottransplantaties en door een vermindering van de botdichtheid beïnvloedt dit eventuele chirurgische ingrepen. Dr. Tolga Atay, professor in de orthopedie en traumatologie en collega’s van de Suleyman Demirel Universiteit in Isparta, onderzochten in 2009 150 mannen, van gemiddeld 32 jaar, die hun mobiele telefoon op hun heupen droegen. De mannen hadden de telefoon al zes jaar of meer en droegen de telefoon gemiddeld 15 uur per dag op deze plek. Het resultaat van het onderzoek is dat de botdichtheid verlaagt op de plek waar de mannen hun mobiel droegen en dat verdere botverzwakking mogelijk kan optreden. De conclusie is dat elektromagnetische velden van de mobiel een mogelijk schadelijk effect op de botdichtheid hebben.

Lees verder

© 2016 - 2020 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke borsten – Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten – Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…
Leven met kanker: BorstkankerLeven met kanker: BorstkankerJaarlijks krijgen maar liefst 13.000 vrouwen met borstkanker te maken. Er zijn negen verschillende vormen van borstkanke…
Borstkanker bij mannen, diagnose en behandelingBorstkanker bij mannen, diagnose en behandelingBij borstkanker wordt meestal gelijk gedacht aan een typische aandoening voor vrouwen. Niets is minder waar. Ook bij man…
Het behandelen van borstkanker bij vrouwenHet behandelen van borstkanker bij vrouwenBorstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die zich ontwikkelen uit normale borstcellen. Borstkanker die allee…
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jim.henderson, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.refdag.nl/achtergrond/gezondheid/altijd_mobieltje_in_bh_nu_borstkanker_op_die_plek_1_760135
 • http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2588306/2016/01/18/Nooit-doen-Je-gsm-in-je-broekzak-of-beha-stoppen.dhtml
 • http://www.mindezigns.com/cell-phone-kan-botdichtheid-bij-heupen-verminder/
 • http://ehtrust.org/cell-phones-radiation-3/cell-phones-and-breast-cancer/
 • http://www.cbsnews.com/news/cellphone-safety-right-to-know/
 • http://www.kankerwiehelpt.nl/zorgtraject/borstkanker/borstkanker/borstkanker-in-nederland-4426.html
 • http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/mum-claims-keeping-mobile-phones-6409924
 • http://consumer.healthday.com/bone-and-joint-information-4/bone-joint-and-tendon-news-72/cell-phone-may-reduce-bone-density-in-hips-632400.html
 • http://www.examiner.com/article/dr-oz-says-keeping-your-cell-phone-your-bra-may-cause-cancer

Reageer op het artikel "Stop je mobiel niet in je beha of broekzak"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rieja
Laatste update: 22-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Stralingsgevoelig
Bronnen en referenties: 10
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!