Je huid, de zon en de UVA- en UVB-stralen

Je huid, de zon en de UVA- en UVB-stralen Zonlicht zorgt ervoor dat onze hersenen een soort endorfine aanmaken. Dit zorgt ervoor dat zonlicht ons in een goed humeur brengt, we de dingen wat positiever zien. Hierdoor zijn we ook geneigd om ons vaker en meer bloot te stellen aan de zon. Wat weet je nu eigenlijk van zonlicht? Zonlicht is aan de andere kant ook erg gezond, mits genomen met mate. Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam, die zorgen voor calcium in je bloed en dus zorgt het voor sterke botten. Deze vitamine D wordt al aangemaakt als je maar 10 minuten in de zon bent, langer in de zon zijn betekent niet dat je dan meer vitamine D gaat aanmaken.

UVA- en UVB-stralingen

De zon geeft je energie en een goed humeur, maar teveel zon is slecht voor de huid. Je huid wordt dan blootgesteld aan UVA-straling en UVB-straling. Wat is het verschil in deze stralingen? Allereerst brengen beide schade aan je huid maar op een andere manier: de UVB-straling laat je huid verbranden, de UVA-straling laat je huid ouder worden.
De huidige zonproducten beschermen vaak in hoge mate tegen beide UVA- en UVB-stralingen. Goed om te weten is dat zonproducten in een laboratorium worden getest met vrij dikke lagen waaruit dan een cijfer voor de hoogte van de bescherming wordt verkregen. Smeer daarom je zonproduct in met een dikke laag. Herhaal het insmeren ook om de 2 uur; je bescherming loopt terug door transpiratie, water, zand en afdrogen. Het is trouwens ook verkeerd om te denken dat je van een hoge factor zonnebescherming niet bruin zou kunnen worden.

SPF-factor

Het is verkeerd om te denken dat een hoge SPF-factor ook een hogere bescherming biedt: uitgewezen door onderzoek is dat een SPF-factor van 15 je een bescherming geeft van 94%, en dat een SPF-factor van 30 je een bescherming geeft van 97%! Hoe hoger de factor vanaf SPF 30 geeft maar minuscule percentages van bescherming meer, maar kan wel huid-irritaties veroorzaken. Een ander belangrijk weetje is dat als je je voor je 18e altijd goed hebt ingesmeerd en weinig in de zon hebt gelegen zonder ingesmeerd te zijn, je kansen op huidkanker hiermee al 78% verminderd zijn! Tegen de tijd dat je 18 bent, heb je namelijk al 80% van je blootstelling aan de zon gehad!

Tips en adviezen

  • Smeer je huid ook in als je gaat fietsen, wandelen of in de tuin gaat werken of op een terrasje gaat zitten, de zon is overal. In zo’n geval kun je denken aan een kleine flacon of zelfs spray die je makkelijk in je handtas of andere tas mee kunt nemen.
  • Er bestaan tegenwoordig veel dagcrème’s waar al een zonbeschermingsfactor aan is toegevoegd.
  • Vergeet ook niet om, als je een lange tijd in de zon bent geweest, je in te smeren met een after-sunproduct. Deze zorgt ervoor dat je huid kalmerend aanvoelt en zacht en zorgt ervoor dat je huid zijn vochtbalans houdt en werkt dus anti-verouderend.
  • Tip voor de zon-aanbidders die graag een mooi bruin tintje willen hebben: gebruik een scrub om je huid te scrubben alvorens je in te smeren en de zon in te gaan. Dit zorgt ervoor dat de dode huidcellen verwijderd worden zodat je bruine kleur langer blijft zitten.
  • Een zonnebril beschermt niet alleen de ogen tegen fel zonlicht, maar voorkomt ook rimpeltjes die zich vormen als je alsmaar je ogen moet dichtknijpen tegen het licht van de zon. Donkere glazen beschermen je in de regel beter dan lichte glazen. Vergeet echter niet om de tere huid rond de ogen met een zonproduct te beschermen.

Uiteindelijk is de enige veilige manier om bruin te worden, het gebruik van een bruiningscrème. Alle andere vormen waar UVA- en UVB-stralingen bij aan te pas komen, (denk hierbij ook aan een zonnebank) zijn een gevaar voor je huid.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
De donkere huid en zonnebrandOmdat een donkere huid juist voorkomt in landen waar de zon erg sterk is en vaak schijnt, denkt men al snel dat dit huid…
Voor elke leeftijdsfase een passende huidverzorgingVoor elke leeftijdsfase een passende huidverzorgingEr zijn veel verzorgingsproducten met een verzorgende, liftende, hydraterende of regenererende werking. Voor elke leefti…
Waarom is de zon zo schadelijk voor onze huid?Je hoort tegenwoordig overal dat je je goed moet beschermen tegen de zon. Dit is zo omdat je huid anders sneller kan ver…

Microdermal Anchor piercingHet antwoord op de snel uitgroeiende Surfface piercing, de Microdermal Anchor Piercing. Dit mini implantaat is een uniek…
Mijn ervaring met Odaban, het middel tegen (overmatig) zweetmijn kijk opMijn ervaring met Odaban, het middel tegen (overmatig) zweetOdaban is een anti-transpirant die in Duitsland en Engeland al tijden op nummer 1 staat als meest verkochte middel tegen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Reactie

Ria Overgaauw, 11-11-2014
Er bestaan tegenwoordig veel dagcreme’s waar al een zonbeschermings factor aan is toegevoegd… Graag zou ik van u willen weten van welk merk(en) dagcreme de zonbeschermer al is toegevoegd? Reactie infoteur, 12-11-2014
Beste Ria,

Nivea, Olaz en Vichy hebben allen dagcremes in hun assortiment die ook UVA en UVB bescherming bieden.

Met vriendelijke groeten,
Esther

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.