Voor elke leeftijdsfase een passende huidverzorging

Voor elke leeftijdsfase een passende huidverzorging Er zijn veel verzorgingsproducten met een verzorgende, liftende, hydraterende of regenererende werking. Voor elke leeftijdsfase zijn er passende producten verkrijgbaar. Collageen en elastine vezels zorgen voor een frisse, jonge en elastische huid. Bij het ouder worden vermindert de productie van collageen en elastine en daardoor verschijnen er lijntjes en rimpels.

Een jonge huid

In de puberteit wordt de huid, onder invloed van hormonen, vaak ontsierd door pukkeltjes. Rond een jaar of 20 zijn deze voor het grootste gedeelte weer verdwenen. Dit is de leeftijd waarop de huid op het mooist is. De huid oogt fris, jong en zonder rimpels. Collageen en elastinevezels in de diepere huidlagen zorgen voor een soepele, zachte huid. Cellen worden doorlopend vernieuwd en de huid kan goed vocht vasthouden. Na verloop van jaren vermindert de productie van collageen en elastine. De bestaande vezels worden harder en breken waardoor lijntjes en rimpels te voorschijn komen.

Hydraterende dagcrème

Op deze leeftijd is een antirimpelcrème nog overbodig en preventief smeren heeft geen zin. Een jonge huid kan wel vocht nodig hebben. Weersinvloeden, airco of centrale verwarming kunnen de huid uitdrogen. De huid kan er wat dof uitzien. Een dagcreme die langdurig hydrateert laat de huid er weer stralend uitzien. Sommige crèmes beschermen de huid ook tegen uv-straling en tegen de gevolgen van emotionele stress. Stress veroorzaakt irritaties en huidveroudering.

De eerste rimpels

De eerste rimpels worden zichtbaar bij dertigers. De één krijgt sneller rimpels dan de ander. Dit heeft o.a. te maken met aanleg en levensstijl. De huid van een roker of iemand die veel buiten is veroudert sneller. Zon en luchtvervuiling beschadigen het erfelijk materiaal in de kern van de cel. Daardoor kan de cel zich minder gemakkelijk delen en ook de zelf herstellende functie van de huid vermindert. Door rimpels ziet de huid er ouder uit, maar de kleur en textuur van de huid spelen hier ook een rol bij.

Producten met anti-aging

Anti-agingproducten bevatten stoffen die helpen bij de celvernieuwing. Daarnaast bevatten ze antioxidanten die beschadigingen op celniveau kunnen repareren. Anti-agingproducten pakken alle aspecten van veroudering gelijktijdig aan. Ze vertragen het verouderingsproces.

Huidverzorging voor de rijpere huid

Tijdens en na de menopauze veroudert de huid sneller doordat er minder oestrogeen wordt aangemaakt. De productie van elastinevezels vermindert waardoor de huid er droger, slapper en dunner uit gaat zien. De huid gaat ook wat hangen. De huid heeft nu producten nodig die regenereren en zorgen voor meer stevigheid. Deze producten gaan de afbraak van collageen tegen, versterken de zwakkere huidbarrière en geven de huid meer volume.

Hoe kun je veroudering van de huid tegen gaan?

Veroudering van de huid kan worden tegengegaan door de huid het hele jaar door te beschermen tegen uv-stralen, op tijd te ontspannen, voldoende slaap, gezonde voeding, niet roken en een goede huidverzorging. Met de juiste producten worden tekorten aangevuld. Daarnaast zorgt zonlicht (met mate) voor de aanmaak van endorfine. Dit werkt kalmerend, pijnstillend, geeft energie en zorgt voor een goed humeur. En dat is zichtbaar aan de huid.

Huidveroudering door zonlicht

Te veel en te lang in de zon blijven zonder bescherming verhoogt de kans op huidkanker en het veroudert de huid. Ga niet in de zon zitten zonder bescherming ook niet in het voorjaar. De huid is nog geen zon gewend en verbrand sneller. Neem minimaal factor 15 in het voorjaar en in de zomer factor 30. Een hogere factor is niet noodzakelijk omdat het niet veel meer bescherming biedt dan factor 30. Bij een hogere factor is de kans op huidirritaties groter. Breng elke twee uur een nieuwe laag zonnebrandolie aan en doe dit ook na het zwemmen. Ga niet tussen 12.00 uur en 15.00 uur in de zon zitten omdat het zonlicht dan de meeste schade aanricht.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dag- en nachtcrème voor de rijpere huidDag- en nachtcrème voor de rijpere huidOnze huid heeft - net als andere lichaamsdelen - een andere verzorging nodig wanneer men ouder wordt. De huid vraagt om…
Beauty: zin en onzin creme voor decolleteBeauty: zin en onzin creme voor decolleteJe hebt tegenwoordig overal crème voor, dus zo gek is het niet dat het decolleté ook een ‘eigen’ crème krijgt. Hoe zinvo…
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…

Floaten voor complete ontspanningFloaten is een vrij nieuwe manier om tot totale ontspanning te komen. Liggend in een bad met een hoge zoutconcentratie k…
Beauty: Uitgelopen make-upBeauty: Uitgelopen make-upIedereen die make-up gebruikt overkomt het wel eens. Is het niet een onverwachte regenbui, dan toch wel die welgemeende…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 05-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.