Floaten voor complete ontspanning
Floaten is een vrij nieuwe manier om tot totale ontspanning te komen. Liggend in een bad met een hoge zoutconcentratie kom je tot volledige ontspanning. Heb je het druk? Dan is dit de ideale manier om uit te rusten en energie te krijgen voor de komende week! Lees meer over floaten!
Wat is floaten?
In het Nederlands vertaald staat floaten voor drijven en dat is ook het belangrijkste bij floaten. In ons hectische bestaan is het belangrijk om af en toe flink te ontspannen. Dit ontspannen kan op vele manieren en daar is floaten één van. Tijdens het floaten drijf je in een cabine met een zoutoplossing. Het is wetenschappelijk bewezen dat floaten helpt te ontspannen en dat het stress tegen gaat.
Hoe gaat floaten?
Voor het floaten wordt een cabine gebruikt, meestal niet een hele ruime, maar voldoende om er uitgestrekt in te kunnen liggen. De bedoeling is om de kap van de cabine te sluiten tijdens het floaten. Op deze manier zorg je voor een geïsoleerde omgeving die zo weinig mogelijk prikkels (licht, geluid) toe kan laten. Dit komt natuurlijk de ontspanning ten goede. Meestal staat de cabine in een kleine ruimte waar ook een toilet en douche aanwezig is. Voor het floaten wordt je geacht om naar het toilet te gaan en te douchen, dit voor de hygiëne. Ondanks alle foto's is het meestal niet toegestaan om met zwemkleding aan te liggen in het bad. Na het floaten moet je goed afdouchen, dit vanwege het vele zout in het water.
Waar is drijven goed voor?
Tijdens het floaten lig je dus in een zoutoplossing van een paar honderd kilo epsomzout. Daarbij zit de temperatuur van het water tussen de 35 en 37 graden Celsius, je lichaam kan dus volledig tot ontspanning komen. Net als in de Dode Zee blijf je drijven zonder enige inspanning. De combinatie van het drijven, de warmte en een ontspannen muziekje zorgen dat zowel lichaam als geest tot volkome ontspanning komen.
Voor wie kan floaten ontspannend zijn?
Floaten is uitermate raadzaam voor mensen die met spanning en stress leven. Het lichaam reageert op spanningen en stress en door het warme water en het drijven, kan het tot ontspanning komen en verminderen de stress hormonen. Dit zorgt voor veel nieuwe energie en een uitgerustheid. Vooral bij vermoeidheid door stress is het een goede methode om voor hernieuwde energie te zorgen. Al je negatieve energie verdwijnt in het zoute water en lost zich op. Ook voor mensen met ernstige slaapproblemen kan floaten een hulp zijn. In een floating cabine raak je snel in een toestand die te vergelijken is met een diepe, kalme slaap. Eén uur floaten is te vergelijken met vier tot zes uur slaap. Kom je slaap tekort of heb je vermoeidheidsklachten? Dan is het aan te raden om een aantal keren te gaan floaten en te kijken wat het met je slaap doet. De ontspanning van floaten werkt ook nog door een aantal dagen na de sessie. Ook voor mensen met chronische pijn is het aan te raden om te gaan floaten, door de gewichtsloosheid in het water zorgt het voor een totale ontspanning voor alle spieren en organen. Ook een aantal sporters geven aan dat floaten goed voor het herstel is en tegen spierpijnen.
Hoe hygiënisch is floaten?
De floating cabines van de betere wellness centra moeten voldoen aan strenge veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. In of bij de cabine kunnen de controlerapportages liggen. Na de sessie wordt het water gefilterd en gereinigd om ook voor de volgende gasten de hygiëne te waarborgen. Het filteren start een aantal minuten automatisch na de sessie.
Wanneer moet je niet gaan floaten?
Heb je wondjes die nog niet helemaal dicht zijn? Dan is floaten niet geschikt, de zoute oplossing kan flink in de wond gaan prikken en dat geeft een oncomfortabel gevoel. Vrouwen die ongesteld zijn mogen ook niet gaan floaten, dit vanwege de hygiëne. Raak je in paniek in kleine ruimtes? Dan is floaten ook niet aan te raden, het is een zeer kleine cabine en het kan een opgesloten gevoel geven. Heb je ernstige gezondheidsklachten, zoals hartklachten? Dan is het goed om van te voren in te lichten of floaten goed voor je is.
Waar kun je floaten?
In Nederland kun je per provincie op een aantal plekken floaten. Het is nog niet heel bekend en daardoor is het even zoeken naar een plaats waar je terecht kunt. Bij de grotere wellness centra zitten meestal wel floatcabines en ook bij een aantal beauty centra kun je terecht om te floaten. Via internet is gemakkelijk te vinden waar je zoal kunt gaan floaten.
Wat kost floaten?
Floaten in Nederland kost ongeveer rond de 30 tot 40 euro per uur. Dit hangt af van de plaats waar je het doet. Ook zijn er regelmatig acties om het floaten te promoten. Onder andere bij Groupon of bij vakantieveilingen.nl kun je op een goedkope manier kennis maken met floaten. Naast floaten kun je bij de meeste wellness centra ook nog massage behandelingen voor of na de sessie krijgen.
Kortom: tijd om floaten eens te gaan ervaren!
© 2012 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Floaten, effectief ontstressenHet bestaat al heel lang, maar het is niet altijd “aangezien” als ultieme manier van ontspannen. Wat niet wegneemt dat e…
Wat is Wellness?Wellness is in en vanuit de schoonheidssalons veroverde het heel Nederland. Maar wat is Wellness? Het woord zelf werd ee…