Floaten, effectief ontstressen

Floaten, effectief ontstressen Het bestaat al heel lang, maar het is niet altijd “aangezien” als ultieme manier van ontspannen. Wat niet wegneemt dat er in steeds meer ontspanningsoorden floatingruimtes zijn. Meestal gewoon omdat mensen het zo lekker vinden. Denk aan de vele wellnessoorden met allerlei sauna’s, alleen zijn ze niet meer exclusief in floaten. We kunnen op steeds meer plaatsen even gaan floaten en dat levert zomaar een flinke dosis ontspanning op. Floaten lijkt steeds meer ontdekt te worden als een ultieme manier van ontstressen.

Wat is het?

Floaten kan als er een erg hoog zou gehalte zout in water zit. Denk aan de kuuroorden nabij de Dode Zee of beter nog de Dode Zee zelf. Het zoutgehalte is er zo hoog dat er geen leven mogelijk is, maar blijkbaar kan het water wel de mens weer “tot leven brengen”, in figuurlijke zin uiteraard. Het gewichtloos drijven op water geeft een totale manier van ontspannen en je kunt je lichaam en geest er volledig “los” laten. Wat in en controlerende maatschappij helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Na te bootsen?

Wellnessoorden

Zoals je in de Dode Zee kunt floaten, zo kan je dat op een ietwat vergelijkbare manier al jaren in de wellnessoorden waar ook zoutwaterbaden aangeboden worden. Als je op een rustig moment komt, dan kan je je in een zo’n zwembad ook volledig laten gaan. Helaas zijn de meeste zoutwaterbaden vaak erg vol en kan je hooguit lekker ontspannen drijven in een hoekje van het bad.

Thuis

Voor thuis kan je, als je tenminste een bad hebt, ook aan de slag met speciaal zout wat je bij een natuurwinkel kunt kopen. Gooi een flinke dosis in je bad en zet de lauwwarme kraan aan (om goed te floaten moet je van lichaamstemperatuur uitgaan). Het gevoel van blijven drijven wordt aardig nagebootst.

Floatingsruimte

Steeds meer zie je echter ook de speciale floatingsruimtes her en der, veelal in middelgrote en grote steden, ontstaan (de eerste in Nederland dateert van 2007). De wellnessoorden hebben vaak veel meer ruimte nodig en lenen zich niet in bijvoorbeeld een binnenstad. Dit, terwijl een floatingsruimte zich in bijvoorbeeld een winkelstraat prima kan vestigen. Er wordt dat vaak medicinaal Epsom-zout gebruikt. In Epsom-zout zit een flinke dosis magnesium. Een mineraal wat erg belangrijk voor het lichaam is. Het draagt bij aan de regulering van een groot aantal enzymen en speelt een belangrijke rol bij lichaamsfuncties zoals:
  • spierbeheersing
  • energieproductie
  • prikkelgeleiding
  • afvoer van schadelijke stoffen

Magnesium is ook in te nemen als voedingssupplement, maar er gaan steeds meer stemmen op dat juist baden waar magnesiumsulfaatkristallen (zoals Epson-zout) in zet, beter worden opgenomen door het lichaam.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal

Waarom floaten?

Behalve de voordelen van magnesium, heeft floaten ook een directe ontspannende werking op het lichaam. De gewichtloosheid, het gevoel dat je op een wolkje drijft en de stilte (de oren sluiten zich als het ware als ze in het water zijn) geven een gevoel dat je alles kunt laten gaan, je kunt alle stress dus ook los laten. Je hele lichaam zal zich vervolgens langzaam ontspannen.

Men heeft ontdekt dat tijdens een floatsessie de hersenen theta golven produceren. Deze produceer je normaal gesproken alleen tijdens de REM-slaap of tijdens diepe ontspannings- of meditatiesessies.
De theta-sessies sturen het creatieve gedeelte van het brein aan. Deze fase maakt ons vrij van alle blokkades en vandaar het extreem “vrije-gevoel”.

Een floatsessie is te vergelijken met zo’n 4 uur kwalitatieve slaap. Daarnaast komt er endorfine vrij, het bekende gelukshormoon.

Ervaren

Voor veel mensen die er aan beginnen is het verslavend. Een druk mens zal niet a la minute alles van zich af kunnen gooien, maar als je je regelmatig aan een sessie durft over te geven, zal dat heerlijke balans gevoel, sommige noemen het “zen”, ontstaan. Ook degene die normaal te druk is voor een ontspannen moment vaart er wel bij.

Tot slot

Er zijn inmiddels in meerdere grote en middelgrote steden floatcentra waar je heerlijk ontspannen een sessie kunt volgen. Nagenoeg alle reacties zijn positief en geven eenzelfde soort gevoel weer. Alleen door het zelf te ervaren, hoe druk je ook bent, kan je kijken of het voor je kan werken. Maar hoe dan ook, de stoffen in het water zijn sowieso goed voor de mens.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Floaten voor complete ontspanningFloaten is een vrij nieuwe manier om tot totale ontspanning te komen. Liggend in een bad met een hoge zoutconcentratie k…
Floaten, ontspannen in een mini dode zeeEen uurtje gewichtloos rusten in zout water voelt als vier uur slaap. Topsporters hebben de floatcabine al ontdekt maar…
De Dode Zee, laagste zee ter wereldIedereen heeft al gehoord van de twee bijzonderheden van de Dode Zee. Het is de laagste Zee ter wereld en je blijft er g…
Hoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stressHoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stressStress en spanning: in het moderne leven is het dagelijkse kost. Zelfs in de zomer hebben alsmaar meer mensen last van v…

Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieGebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieSaw Palmetto is een veelgebruikt voedingssupplement onder mannen met benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergro…
Eenvoudige tips tegen krampEenvoudige tips tegen krampKramp is een bekend verschijnsel dat regelmatig kan voorkomen. Vaak ontstaat kramp vrij onverwachts en kan de pijn zelfs…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • http://koanfloat.nl/medicinaal-epsom-zout/
  • Villa D’arte Magazine, okt/nov. 2015; “Be happy, Float”
  • http://www.beweeeg.nl/floaten
  • Afbeelding bron 1: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.