Hoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stress

Hoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stress Stress en spanning: in het moderne leven is het dagelijkse kost. Zelfs in de zomer hebben alsmaar meer mensen last van vakantiestress of vakantiedepressie. Het is niet altijd makkelijk om daarmee om te gaan en effectief te ontstressen, zeker niet met de moderne elektronische apparatuur, die verlangt dat je altijd beschikbaar bent en meteen antwoordt op berichten. Toch is ontstressen eenvoudiger dan je denkt. Het gaat erom jezelf ruimte te geven en humor te gebruiken als reactie op spanning. Eventueel kunnen ook supplementen tegen stress je vooruit helpen in de goede richting. Welke tips kunnen je helpen om je los te maken van spanning en drukte, zodat je eindelijk tot rust kan komen?

Effectief ontstressen

Stress is een van de meest opkomende aandoeningen geworden in de eenentwintigste eeuw. In de moderne maatschappij staat iedereen meer en meer onder druk om aan een bepaald verwachtingspatroon te voldoen. Je moet een leuke baan hebben, een aantrekkelijke partner en fantastische kinderen. Niet iedereen heeft het geluk om aan die verwachtingen te kunnen beantwoorden. Sneller dan je zou denken kan dit leiden tot negatieve gevoelens als stress, depressie of burnout. Daarom is het van groot belang om te weten hoe je - aan de hand van enkele tips - effectief kan ontspannen en ontstressen.

Elektronische toestellen uitschakelen

Door de alomtegenwoordige technologie wordt van ons verwacht dat we altijd beschikbaar zijn en overal een mening moeten over hebben. Denk aan sms, email, en de berichten op sociale netwerken. Doe je hier niet ten volle aan mee, dan sluit je jezelf sociaal toch een beetje buiten. Deze constante stroom aan berichten kan leiden tot stress. Daarom is het goed om al je technologische snufjes enkele uren per dag uit te schakelen en er niet actief mee bezig te zijn. Dan kan je ook niet in de verleiding komen om elke nieuw binnenkomende mail te bekijken of elk berichtje op Facebook meteen te beantwoorden.

Hoofd leegmaken

Als je brein voortdurend wordt gestimuleerd door invloeden van buitenaf, dan bestaat het gevaar dat het overspannen zal geraken. Veel dingen tegelijk doen, zoals bijvoorbeeld sms'jes versturen aan de eettafel, terwijl ook nog de televisie aanstaat, is teveel van het goede. Neem de tijd om je gedachten even de vrije loop te laten en je geest als het ware van zichzelf te laten genieten. Ga even rustig op je bed of in de sofa liggen en maak je hoofd leeg. Je zal zien dat dit ideaal is om de batterijen op te laden en even te relaxen, hoe kort dit moment ook duurt.

Lichaam en geest ontspannen

Voeding

Een Latijns spreekwoord ("Mens sana in corpore sano") zegt dat een gezonde geest alleen maar mogelijk is in een gezond lichaam. Het is waar dat het moeilijker is om te ontspannen als je niet fit bent, of als je pijn hebt. Daarom is het belangrijk om je lichaam zo goed te verzorgen als je kan, waardoor de kans groter wordt dat je je beter voelt. Eet veel groenten en fruit, want die zijn goed voor je immuunsysteem.

Evenwicht

Vergeet ook niet aan lichaamsbeweging te doen waardoor de bloedcirculatie verbeterd wordt, en je de stress van je kan laten afglijden. En last but not least, weet dat een goede nachtrust belangrijk is voor lichaam én geest. Als je goed slaapt kan je psychologisch ook beter tegen stress. Een goede tip is om een evenwicht te vinden tussen bewegen en rusten (slapen), zodat je zowel fysiek als mentaal in balans blijft.

Ontspannen met boek of muziek

Een goede manier of afleiding te zoeken en om aan de buitenwereld te ontsnappen, is het lezen van een goed boek. “Met een boekje in een hoekje” rustig ontspannen en genieten van de belevenissen van de personages kan erg ontspannend zijn. Door je in de gedachtewereld van een fictief personage in te leven, vergeet je even de zorgen en beslommeringen van je eigen leven. Voorts kan ook het luisteren naar muziek een erg goede verstrooiing zijn. Muziek beluisteren prikkelt de verbeelding en ontspant tegelijk de geest.

Humor tegen stress

Een van de meest eenvoudige manieren om te ontstressen is ook de meest onderschatte: het gebruik van humor. Humor wordt wel eens beschouwd als een onbewuste reactie om ontgoocheling en frustratie te compenseren. Tegelijk is het zo dat humor ontspant en zorgt voor een gevoel van opluchting. Door een grap te maken kan je spanning afleiden en even "vrijaf nemen" van een stressvolle situatie. Vergeet niet om regelmatig sociale contacten op te zoeken waar je op deze manier kan ontstressen. Ook het zien en het opmerken van grappige dingen en erom lachen is een oefening.

Supplementen tegen stress

Stress kan je aanpakken door gezond te eten en er een evenwichtige levenswijze op na te houden. Maar de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die je in het dagelijks leven inneemt zijn niet altijd voldoende om bestand te zijn tegen stress. Daarom kan het nuttig zijn om voedingssupplementen tegen stress te nemen als extra ondersteuning om te ontspannen. Er zijn enkele voedingssupplementen tegen stress op de markt die tegelijk de energieniveaus waarborgen én de geest ontspannen.
Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen tegen stress zijn:
  • Ortholon Stress Care
  • Valdispert Anti-Stress
  • Orthica
  • Brain Relax

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontspannen en ontstressen, hoe en wanneer?Ontspannen en ontstressen, hoe en wanneer?Heeft iemand met te veel stress een verhoogd risico op burn out? Heeft iemand met te veel stress in zijn leven nog een m…
Oververmoeid? Tips om oververmoeidheid te bestrijdenOververmoeid? Tips om oververmoeidheid te bestrijdenOververmoeidheid is een van de symptomen van de moderne mens in een technologische maatschappij die alsmaar sneller en v…
Welk effect heeft stress op het lichaam?Tegenwoordig heeft de helft van de mensen in Nederland last ervan. Stress zelf is een volledig natuurlijk fenomeen. Je z…
Omgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress. Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress. Verschillende persoonlijkheden reageren verschille…

Hepatische encefalopathie: oorzaken, symptomen & behandelingHepatische encefalopathie: oorzaken, symptomen & behandelingHepatische encefalopathie, ook leverencefalopathie genoemd, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een zieke lever…
Gescheurde meniscusMen beweert altijd dat sporten gezond is, maar toch brengen ze veel blessures met zich mee. Een vaak voorkomende blessur…
Bronnen en referenties
  • http://www.sochicken.nl/jezelf/in_4_stappen_snel_ontstressen.html (geraadpleegd op 03/06/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 23-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.