Ben je altijd nerveus of zenuwachtig? Tips tegen zenuwen

Ben je altijd nerveus of zenuwachtig? Tips tegen zenuwen Ben jij ook zenuwachtig als je een examen hebt of als je in publiek moet praten? Ga jij ook trillen, zweten en beven van de zenuwen bij een presentatie? Dan ben je zeker niet de enige. Heelwat mensen hebben last van zenuwen als er een moment van stress aankomt. Zenuwachtigheid heeft vaak te maken met schaamte, te weinig zelfvertrouwen en de angst om af te gaan. Middeltjes tegen zenuwen kunnen in bepaalde gevallen efficiënt zijn, denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen als Brain Relax of Valdispert Stress. Wil je nog een stap verder gaan om je zenuwen onder controle te krijgen dan zijn medicijnen als oxazepam een optie. Welke tips kunnen je nog zoal helpen om kalmer te worden als je te snel en te vaak nerveus bent?

Van nature zenuwachtig of kalm?

In een groep zijn er altijd wel mensen die opvallen door hun zenuwachtigheid. Daarnaast heb je ook mensen die opvallend rustig blijven bij alles wat hen overkomt. Vaak heeft dit te maken met de aard van de persoon: de een is van nature zenuwachtig, terwijl bij de ander kalmte aangeboren is. Toch zijn er momenten of gebeurtenissen in een mensenleven waar bijna iedereen al eens nerveus van wordt. In de volksmond spreekt men dan van "het hebben van zenuwen", of "zenuwen die door je keel gieren".

Nerveus bij stress

Gelegenheden waarbij maar weinigen er in slagen om ijzig kalm te blijven, zijn bijvoorbeeld een eerste afspraakje met een vriendje of vriendinnetje, een mondeling examen of spreken voor een groot publiek. In veel van deze gevallen gaat het om situaties waarbij je in de belangstelling komt te staan en overgeleverd wordt aan een oordeel of een mening van anderen. Vaak heeft deze nervositeit te maken met een angst om af te gaan in het bijzijn van anderen of om te falen in het algemeen. Ook een gevoel van schaamte en twijfel aan jezelf kan aan de basis liggen van overdreven nervositeit. Dit veroorzaakt een toestand van stress die heel wat symptomen met zich mee kan brengen.

Symptomen van "zenuwen hebben"

Spanning

Wanneer ben je té zenuwachtig? Dit is een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Soms is het zo dat een van nature zenuwachtig persoon de zenuwen door de keel voelt gieren, maar toch succesvol is. Nerveus zijn is dan een manier van lichaam en geest om de spanning af te leiden en weg te werken. Sommige van deze personen hebben deze nervositeit als het ware nodig om met stress of spanning om te gaan. Dan heeft zenuwachtig zijn in feite geen negatieve gevolgen.

Last van symptomen

Anderen kunnen daarentegen wel negatieve gevolgen ondervinden van spanning en lichamelijk onder de zenuwachtigheid gaan lijden. Dan kan je bijvoorbeeld symptomen gaan ontwikkelen als nagelbijten, trillen, overmatig zweten en stotteren. Erger wordt het als je nekpijn en schouderpijn krijgt, duizelig wordt en niet meer helder kan denken of praten. Andere mogelijke symptomen van nervositeit zijn onder andere:
 • hoofdpijn
 • zweethanden
 • rood worden
 • hartkloppingen
 • flauwvallen
 • drukkend gevoel op de borst

Dagelijkse hinder

Zenuwachtige mensen die last hebben van deze symptomen kunnen hiervan erg veel hinder ondervinden in het sociale leven. Het kan zijn dat ze in hun dagelijkse activiteiten (bv. werk, sociale contacten, relaties) belemmerd worden door hun overmatige zenuwachtigheid. In dat geval is het goed om te kijken welke middeltjes of tips kunnen leiden tot een oplossing van dit probleem.

Tips tegen zenuwen

Voorbereiding

Wat ook de aanleiding is voor je mogelijke nervositeit, een rijexamen of een sollicitatie, bereid je in ieder geval goed voor. Ga in gedachten na wat je te wachten staat en verzin mogelijke antwoorden en reacties. Zorg dat je een uitstekende kennis van je onderwerp hebt zodat je niet voor voldongen feiten komt te staan op de dag zelf. Dit is een manier om kalmer te worden.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is cruciaal om zelfzeker en sterk over te komen. Als je in jezelf vertrouwt, dan straal je dit ook uit tegenover de persoon die je examen afneemt, of tegenover je nieuwe liefje. Ga ervan uit dat je goede voorbereiding je zal helpen en dat je in de "test" zal slagen. Geloof in jezelf.

Focussen

In je voorbereiding kan je voor jezelf nagaan wat er allemaal kan mislopen. Vooraf rekening houden met mislukking kan nuttig zijn om gevoelens van angst te overwinnen. Bereid je voor op het ergste, maar begin daarna met het vooropstellen van een positief resultaat. Bouw hierop verder zodat je alleen nog positief blijft over wat komen gaat. Focus met andere woorden vooral op een goede afloop van het hele gebeuren.

Slaap

Heel belangrijk om zenuwen te vermijden op een belangrijke dag, is om je lichaam goed te verzorgen. Zorg ervoor dat je de dagen vooraf goed hebt geslapen zodat je uitgerust op de afspraak komt. Bewegen en sporten is goed om de stress te verminderen: je bloedcirculatie wordt verhoogd en je hartslag wordt achteraf regelmatiger. Dit zorgt voor meer rust.

Buikademhaling

Mensen die last hebben van zenuwen en stress, ontwikkelen makkelijk een onregelmatige ademhaling. Hierdoor kunnen ze niet naar wens functioneren op het moment dat "het" moet gebeuren. Vermijd dat de spanning zich gaat vastzetten op je bovenbuik of maag: hierdoor wordt ademhalen onregelmatiger. Probeer daarentegen diep adem te halen vanuit de onderbuik.

Relaxen achteraf

Na het examen, het optreden of de belangrijke ontmoeting die je zenuwen bezorgt, zal je zeker even de teugels loslaten. Denk aan de leuke dingen die je zal doen als het stressmoment voorbij is, en focus je gedachten er even op. Zo kan je de stress even afleiden en rust nemen. Daarna is het natuurlijk weer tijd om te focussen op wat je te doen staat.

Oorsprong zenuwachtigheid

Het is in de eerste plaats belangrijk om zenuwachtigheid aan de oorsprong tegen te gaan, met andere woorden vanuit jezelf, je eigen kracht en je eigen overtuiging. Het is een combinatie van enerzijds het geloof dat zenuwachtigheid overwonnen kan worden en anderzijds het besef dat nervositeit contraproductief is. Dan kan je kalmer worden, rustiger met situaties omgaan en je beter in je vel voelen in sociale situaties.

Middeltjes tegen zenuwen

Kalmeermiddelen

In ernstige gevallen kunnen kalmerende medicijnen als oxazepam helpen om nervositeit tegen te gaan. Kalmeermidelen kunnen erg efficiënt zijn maar de keerzijde van de medaille is dat ze behoorlijk wat bijwerkingen kunnen veroorzaken. Sterke kalmerende geneesmiddelen zijn daarom enkel te gebruiken op voorschrift van een arts.

Supplementen

Een andere mogelijkheid om nervositeit tegen te gaan is het innemen van supplementen waarvan je rustiger wordt. Sommige van deze supplementen bevatten het ingrediënt valeriaan, waardoor je op een natuurlijke manier kan ontspannen. Andere supplementen zorgen bovendien voor een goede geestelijke balans.
Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen om rustiger te worden:
 • Ortholon Brain Relax
 • Valdispert Rust
 • New Care Rust
 • Bional Nervovit Rustgevend

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zenuwen voor rijexamen autoZenuwen voor rijexamen autoWanneer je rijexamen voor de auto doet, kan je aardig zenuwachtig zijn. Klachten als zweten, trillen, misselijkheid, bui…
Buikspanning: gevolgen van stress op maag & darmenBuikspanning: gevolgen van stress op maag & darmenStress is een verschijnsel dat in de eenentwintigste eeuw alsmaar toeneemt. Niet alleen op professioneel vlak maar ook i…
Zenuwaandoeningen van de benenZenuwaandoeningen van de benenUit het onderste gedeelte van de wervelkolom ontspringen zenuwen die de benen laten functioneren. Zonder de sturing van…
Afrijden, tips om de zenuwen onder controle te houdenAfrijden, tips om de zenuwen onder controle te houdenHet afrijden voor je autorijbewijs, brengt voor veel mensen spanning met zich mee. Wanneer zenuwen de overhand krijgen,…

Bewusteloos vallen of flauwvallenBewusteloos vallen of flauwvallenBewusteloos vallen of flauwvallen is een toestand waarin men in een abnormale slaap geraakt. De oorzaken zijn altijd ter…
Dikker worden bij een gezond eetpatroonDikker worden bij een gezond eetpatroonJe eet gezond waarbij je goed oplet wat je eet, niet te veel calorieën, genoeg groente en fruit en gevarieerd genoeg. Da…
Bronnen en referenties
 • http://www.zenuwen.net/zenuwen-de-tips-tegen/tips-tegen-zenuwen/ (geraadpleegd op 24/01/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.