Snel en veilig bruinen in de zon
Wanneer de zomer eraan komt, heeft iedereen de neiging al zijn kleren uit te trekken, terecht natuurlijk. Maar sommigen komen dan tot de pijnlijke constatatie dat rondlopen als een melkfles niet echt flatterend is. Mensen zien graag een lekker bruin lichaam en hebben er veel voor over dat te bereiken. Snel bruin worden kan, ook gezond en veilig. Want de zon is vriend en vijand met haar verschillende soorten stralingen.
Waarom is zonnen gevaarlijk?
Zonnen kán gevaarlijk zijn, als je jezelf niet beschermt. Bij het verbranden krijgen huidcellen permanente schade, hierdoor verhoogt de kans op huidkanker enorm. Specialisten hebben al menigmaal zonnebanken aangevallen met schokkende cijfers over de stijgende trend van huidkanker, maar ook in de zon is het niet veilig. Die permanente schade zorgt ook voor veroudering van de huid. UV straling van de zon maakt de huid sowieso reeds dunner en minder in staat tot herstel. Dus bij het bruinen veroudert de huid, verbranden of niet. Er zijn twee soorten stralingen. Opmerkelijk is dat er bij jongere personen bij eenzelfde hoeveelheid straling meer schade berokkend wordt. Let dus zeker op met kleine kinderen!
UVB-straling
De UVB straling berokkend schade aan de oppervlakte, dit wil zeggen de buitenste laag. De UVB stralen zorgen dus voor de rode, verbrand uitziende huid. UVB-straling beïnvloedt melanocyten, die melanine produceren in het lichaam; ons pigment. Hoe meer pigment we hebben, hoe bruiner we er uit zien. Maar overdadig gebruik van UV stralingen heeft een negatief effect op onze melanocyten, ze worden permanent gewijzigd. UVB-straling veroorzaakt verbranding van de huid.
UVA-straling
De UVA-straling dringt dieper door tot in de huid en heeft een invloed op binnenste bindweefsels. Aangezien ze dieper binnendringen en de collageen- en elastinevezels slapper maken, veroorzaken ze rimpels en een verzakte huid. UVA-straling veroorzaakt veroudering van de huid.
Langdurig en meermaals zonnen kan op lange termijn ook oogschade veroorzaken. Na jaarlijkse zonbestraling op je netvlies, kan deze het zicht vertroebelen met eventuele blindheid tot gevolg. Beide UV-stralingen verhogen de kans op kanker aanzienlijk.
Hoe beschermen tijdens het zonnen?
- Gebruik zonnecrème met de aangewezen factor (zie beneden)
- Wees niet al te zuinig met je zonnecrème, koop daarom beter een goedkoper product omdat je deze vaker zal gebruiken. Zorg ervoor dat je de textuur en geur lekker vindt.
- Vermijdt zonnebaden tussen 11u en 15u, dan is de zon het felst én het gevaarlijkst.
- Verwijder alle cosmetica zoals lippenstift, oogschaduw,.. voor je gaat zonnen. Deze kunnen beginnen irriteren.
- Drink geen alcohol tijdens het zonnen, alcohol verwijdt de bloedvaten en laat je dus sneller verbranden.
Middeltjes om sneller bruin te worden
Het is evident; als je op natuurlijke wijze bruin wilt worden, moet je in de zon gaan. Dan spreken we niet over allerlei crèmes, want na het smeren wordt je gewoon terug bleek. Pillen om sneller te bruinen blijken meestal wel te werken in combinatie met de zon, maar deze zijn slecht voor de lever en dus niet aan te raden.
We zoeken onze middeltjes beter in de natuur.
Caroteen
Dit is een stof dat zorgt voor een versneld bruiningsproces. Het zit in sommige zonnecrèmes, maar is in oorsprong een natuurlijk product. Voedsel waarin veel caroteen zit is meestal roodkleurig. Eet bijvoorbeeld veel tomaten, wortelen, rode palmolie. Tomatensap en wortelsap drinken tijdens het bruinen helpt dus wel degelijk. Rode palmolie kan je verwerken in typisch Afrikaanse gerechten. Caroteen is in het algemeen goed voor de ogen en de huid.
L-Tyrosine
Dit is een aminozuur welke voorlopig nog niet op negatieve bijwerkingen betrapt is. Let wel op, want L-Tyrosine wordt verkocht in een pilvorm, welke je niet mag nemen bij zwangerschap. Het helpt wonderwel bij het bruinen omdat het de aanmaak van melanine bevordert. L-Tyrosine is van nature reeds aanwezig in het lichaam. Het zet zich later om naar dopamine, wat een positief effect is.
Regelmaat
Probeer eerder regelmatig te bruinen dan plots een hele dag. Zoals eerder vermeld is het trouwens onverstandig tussen 11u en 15u te gaan bruinen. Des te meer regelmaat, des te langer het bruine tintje zal blijven. Gun je lichaam ook af en toe wat rust door eens een dag niet in de zon te lopen of door beschermende kledij aan te doen.