Parelwratten, een waterwrat bij jonge kinderen
Kinderen kunnen last krijgen van wratten. Ze zijn er ook gevoeliger voor. Een parelwrat is een wrat die heel typisch is voor kleinere kinderen. De wrat kan heel vervelend zijn. Bovendien zijn ze ook besmettelijk via contact. Dit maakt dat kinderen een grote kans hebben om besmet te raken omdat ze veel spelen met andere kinderen. Wanneer je kind begint te krabben op een bepaalde plaats, hou je de plaats extra in de gaten met het oog op parelwratten. Met de juiste behandeling is je kleine spruit snel weer van zijn wratten af.
Wat is een parelwrat?
Parelwratten, of ook waterwratten genoemd, zijn kleine huidskleurige blaasjes. Ze worden zo groot als een erwt. Soms is er in het midden van het blaasje een putje. Ze zijn afkomstig van een virus, namelijk het molluscum contagiosumvirus. Ze komen meestal voor in groepjes van enkele tot tientallen wratten.
De wratten komen vooral voor op de armen en de benen. Dit zijn ook de makkelijkste plaatsen die te bereiken zijn via contactbesmetting. Verder kan je de wratten ook krijgen op de romp en het aangezicht.
De wratjes worden meestal opgemerkt omdat het kind veel krabt op een bepaalde plaats. De wratten veroorzaken dan ook voornamelijk jeuk. Soms kan het zijn dat de wratten een irriterend gevoel geven en er eczeem ontstaat rond de wratten. Wanneer de parelwratten opengekrabd worden kan er een bacterie in de wond geraken en infectie ontstaan.
Ondanks het feit dat een parelwrat een typische ziekte is voor jonge kinderen kunnen volwassenen ze ook krijgen. Dit kan enkel als de volwassene nooit in contact is gekomen met het virus van de parelwrat en dus ook geen weerstand heeft opgebouwd voor het virus. Bij een volwassene kunnen de wratten ook voorkomen op de onderbuik en de dijen door wrijving tijdens seksueel contact.
Hoe wordt het virus verspreid?
Het virus wordt overgedragen via contact. Als je kind direct in contact komt met de parelwratjes is de kans heel groot dat het de wratten ook zal krijgen. Omdat jonge kinderen vaak spelletjes spelen is de kans groter dat de wratten worden aangeraakt.
Verder kan het ook verspreidt worden via indirect contact. Zo kan het zijn dat een kind dat gespeeld heeft met speelgoed daarna parelwratten ontwikkelt omdat een vorig kind dat de parelwratten al had daar ook mee gespeeld heeft. Hetzelfde geldt voor badwater. Het virus kan zich verspreiden in het water waardoor kinderen die in het water zitten parelwratten krijgen. Ook het afdrogen met een handdoek die al gebruikt is door een ander kind kan leiden tot parelwratten.
Bovendien is het virus zeer besmettelijk. Het verspreidt zich op veel manieren. Meestal is het ook zo dat als één kind in een gezin de wratten heeft, de andere kinderen snel volgen en ook de wratten ontwikkelen.
Verspreiding voorkomen
Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de besmetting minimaal blijft. Zo komt het besmettelijke virus vooral vrij wanneer de wrat opent en het vocht uit de wrat loopt. Hier zit namelijk het virus in. Enkele tips:
- Zorg dat de parelwratten altijd bedekt zijn met kleding.
- Laat je kind niet aan de wratten krabben.
- Gebruik een aparte handdoek en washandje voor het kind met parelwratten en was deze elke keer uit. Laat niemand anders de handdoek gebruiken.
- Ververs het badwater als je je kind in bad stopt. Zet nooit meerdere kinderen tegelijk in bad als een van je kinderen parelwratten heeft.
- Was het speelgoed van je kind regelmatig af.
Behandelen van parelwratten
Als je niets doet aan de parelwratten blijven ze zo’n zes tot achttien maanden staan. Daarna verdwijnen ze stilaan. Ze zijn ook goedaardig dus je hoeft je niet echt zorgen te maken over de wratten bij je kind. Een spontane genezing is ook de minst ingrijpende behandeling voor het kind. Bovendien is het zo dat als je de wratten één keer hebt gehad, je voor de rest van je leven immuun bent voor deze soort wratten.
Toch kunnen kinderen redelijk wat last hebben van de wratten. Er zijn ook behandelingen mogelijk als je graag onmiddellijk van de wratten verlost wil zijn.
Curettage
Bij een curettage zal de arts met een scherpe lepel de wratten van de huid weg krabben. Omdat dit zo te pijnlijk en traumatiserend voor het kind zou zijn wordt de huid eerst verdoofd. Er wordt gekozen voor een zalf die een uur op voorhand op de huid met de wratten moet worden gesmeerd. Na het smeren van de zalf wordt de plaats afgedekt met huishoudfolie. Eenmaal bij de arts zal deze de folie verwijderen en onmiddellijk een voor een de wratten verwijderen. Soms verdooft de crème niet genoeg en kan de behandeling toch pijnlijk zijn voor het kind. Zeker wanneer de wratten redelijk groot zijn en er enorm veel staan. Meestal zal de arts dan kiezen om de curettage stop te zetten en te wachten op spontane genezing.
Bij volwassenen wordt in plaats van een crème een verdovingsprik gebruikt. Daarna worden de wratten een voor een uitgelepeld. Na de behandeling wordt de plaats afgeplakt en moet je de wondjes wassen met isobethadine zeep gedurende twee dagen om infectie te voorkomen. Omdat het kleine wondjes zijn, kunnen er later kleine littekens ontstaan. Deze zullen nog verder genezen zodat ze bijna niet meer zichtbaar zijn.
Wegbranden
Elektrocoagulatie
Met een elektrocoagulatietoestel kan een wrat worden weggebrand door deze even aan te raken. Een arts zal deze behandeling uitvoeren. Het toestel geeft een elektrische stoot af. Hierdoor ontstaat hitte, die de wrat zal verbranden. Een wrat wegbranden is pijnlijk. Daarom zal op voorhand gekozen worden voor een verdovende crème zoals EMLA-crème of verdovende injecties.
Laser
Een laser werkt met hetzelfde principe als de elektrocoagulatie. Ook hiervoor zal de patiënt op voorhand verdoofd worden door middel van een verdovende crème of verdovende injecties. Het enige verschil is dat voor de verbranding van de wrat een CO2-laser wordt gebruikt.
Bevriezing
Bevriezing gebeurt door de arts met vloeibare stikstof. Door de enorme koude stof op de wrat te houden ontstaat een blaar. Bovendien bevriest het virus mee. Daarna zal de wrat afvallen. Na je behandeling bij de arts bedek je de huid nog een paar dagen. Zo heeft de huid de kans om te herstellen van de bevriezing.
Het is ook mogelijk om zelf een vriesspray te kopen bij de drogist of apotheker. Zo kan je zelf de wratten proberen te bevriezen. Wees je er wel van bewust dat dit niet zo diep zal vriezen als een behandeling bij de arts. Bovendien moet je de gebruiksaanwijzing goed lezen en voorzichtig omgaan met het product.
Lees verder