InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Steelwratten: hoe worden ze behandeld?

Steelwratten: hoe worden ze behandeld?

Steelwratten: hoe worden ze behandeld? De meeste mensen krijgen in hun leven weleens last van een wrat. Echter zijn er verschillende soorten wratten. Een wrat is een vervelend bultje op de huid, maar is meestal wel onschuldig. Toch vinden mensen wratten vervelend en willen ze er vanaf. Met een bezoekje aan de huidspecialist ben je snel van de wrat verlost.

Wat is een steelwrat?

Een steelwrat of ook wel fibroom genoemd zijn kleine huiduitstulpingen en bultjes. Een steelwrat is heel zacht en pijnloos. Je kan ze ook makkelijk bewegen. Ze kunnen een grootte hebben van één millimeter tot drie centimeter. Een steelwrat komt voor op verschillende plaatsen op het lichaam zoals de hals, liezen, onder de oogleden, onder de borsten en de oksels. Er kan zich één wrat vormen op een plaats, maar ze kunnen ook in groepen ontstaan. Meestal komen ze voor in een huidkleurige vorm. Soms kan de wrat een bruinige kleur hebben. Toch zijn ze makkelijk te onderscheiden van een moedervlek. Dit omdat de wrat altijd een klein steeltje heeft.

Hoe kan ik een steelwrat krijgen?

Een steelwrat ontstaat door een verstoring in het vetweefsel. Daardoor verschilt de wrat van alle andere wratten. Die andere ontstaan namelijk door een virus. Door dat de steelwrat ontstaat door vetweefsel is ze dus niet besmettelijk. Verder is de wrat ook volkomen onschuldig. Meestal laten mensen de wrat verwijderen omdat ze het niet mooi vinden op hun lichaam. Er zijn een aantal factoren die de kans op een wrat kunnen verhogen. Deze zijn:
  • Leeftijd. Oudere personen hebben meer kans op het ontwikkelen van een steelwrat.
  • Overgewicht.
  • Diabetes.
  • Warme plaatsen. Deze wratten houden van warme plaatsen. Je zal ze ook makkelijker in huidplooien tegenkomen.

Wie kan een steelwrat krijgen?

Tot 46 procent van de bevolking zal vroeg of laat te maken krijgen met een steelwrat. Als je ouder wordt, heb je meer kans om ze te ontwikkelen. Verder komen ze voornamelijk bij volwassenen voor. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen voor het ontwikkelen van steelwratten.

Behandelen van een steelwrat

Een steelwrat zal niet vanzelf verdwijnen. Toch wordt aangeraden om deze niet te behandelen omdat ze geen symptomen geven. Echter wanneer de wratten je zelfvertrouwen aantasten of op een vervelende plaats staan, kan je ze toch behandelen.

Verouderde behandeling

Een behandeling die nu volledig wordt afgeraden is om zelf thuis de steelwrat met een pincet vast te nemen en ze aan de steel door te knippen. Het afknippen veroorzaakt bloedingen en wondjes. Bovendien is het ook pijnlijk. Verder wordt dit afgeraden omdat is gemerkt dat via deze techniek ook infecties kunnen ontstaan in de wond waar de steelwrat was.

Hedendaagse behandelingen

Als je last hebt van een steelwrat en je wilt deze heel graag laten verwijderen, dan ga je het best langs bij een huidspecialist. Deze kan de wrat goed bekijken en ze op een veilige manier verwijderen.

Wegbranden
De arts zal meestal de huid verdoven door middel van een verdovingsprik. Daarna zal hij de wrat wegbranden. Dit gebeurt door middel van elektrische stroom. De stroom zal voor een enorme warmte zorgen waardoor de wrat verbrandt en verdwijnt. Door deze verbranding is de kans ook kleiner dat de wrat terug zal komen. Zonder verdoving zou de behandeling redelijk pijnlijk zijn. Na de behandeling kan je het best de plaats waar de wrat verbrand is bedekken. Zo is de genezing optimaal.

Bevriezen
Steelwratten kunnen ook worden verwijderd door bevriezing. Dit kan door bij de huidspecialist langs te gaan. Je kan er ook voor kiezen om zelf een kit te kopen en zelf je steelwrat te bevriezen. Dit is volkomen veilig, maar denk er wel aan dat de arts een sterker product gebruikt dan het product dat je zelf kan kopen bij de drogist of apotheker. Wanneer je steelwrat groter is dan vier millimeter of op een kwetsbare plaats staat, kan het toch beter zijn om via de huidspecialist of huisarts een behandeling te volgen.

Lees verder

© 2017 - 2020 Leen0095, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Verruca: wat, soorten en behandelingVerruca: wat, soorten en behandelingIedereen heeft al wel eens wratten gehad. Meestal verdwijnen ze spontaan binnen de twee jaar. Ze komen in het bijzonder…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.heltiq.nl/steelwratten
  • https://huidtherapie-brabant.nl/steelwratjes-hoe-zien-ze-eruit-en-wat-kun-je-eraan-laten-doen/
  • http://www.symptomen-behandeling.nl/1/steelwratjes_zelf_verwijderen_656726.html

Reageer op het artikel "Steelwratten: hoe worden ze behandeld?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Leen0095
Laatste update: 13-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!