Bijholten en een goede ademhaling

Bijholten en een goede ademhaling Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je goed kunt ademhalen. Het is immers je ‘levenselixer’. Zonder ademhaling geen leven en dat geldt niet alleen voor de mens. Toch levert ademhalen bij menigeen nogal eens problemen op. Vaak voor een korte tijd in verband met bijvoorbeeld een verkoudheid, en soms komt er een ziekte of chronische aandoening aan te pas. De bijholten spelen niet zelden een rol bij ontstekingen. Hoe kun je het beste vormgeven aan een goede ademhaling en zijn er middelen die je in kunt nemen om (weer) goed te kunnen ademen?
Bron: Alfcermed, PixabayBron: Alfcermed, Pixabay

Vrij ademen

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Bij je geboorte ga je, als het goed is, direct vrij ademen. Soms moet een arts of verloskundige je even helpen bij de eerste start, maar over het algemeen begint de ademhaling direct. Het is dus ook logisch dat we die ademhaling als vanzelfsprekend gaan zien, we weten immers niet beter.

Toch kan het geen kwaad je eens te verdiepen in hoe het proces van ademen werkt en wat voor obstakels er voorbij kunnen komen. De bijholten vormen een goed voorbeeld als het gaat om obstakels qua ademhaling.

Voorzorgsmaatregelen

Je kunt niet altijd alles in je leven voor zijn, maar je kunt je leven wel zo inrichten en gezond leven, dat je de kans zo klein mogelijk maakt. Bovendien kan je de werking van je immuunsysteem vergroten en dat houdt weer allerlei narigheid buiten de deur. Denk hierbij aan:
  • Beweeg voldoende, minimaal een half uur maar bij voorkeur een uur per dag. Door het opbouwen van conditie loop je niet na een klein stukje lopen al te hijgen als een bezetene en voel je je beter c.q. prettiger in je lijf. Bovendien word je er blijer van.
  • Als je voldoende beweging krijgt, dan verklein je ook de kans op overgewicht. Bij veel overgewicht kan je moeizamer gaan ademen en is de kans groter dat je minder beweegt. Je kunt zo in een vicieuze cirkel terecht komen.
  • Eet gezond (vooral ook verse groenten en fruit), drink niet of met mate alcohol en rook niet.
  • Probeer zuivelproducten zoveel als mogelijk te vermijden. Zuivel produceert namelijk slijm.
  • Ontspan regelmatig, zeker als je een hectisch leven hebt. Als je haastig en/of met veel stress leeft, is de kans op een ‘hoge’ ademhaling (je blijft dan in het borst- en schoudergebied met je ademhaling) groter. Een ‘lage’ ademhaling, bolt de buik op en maakt je rustiger en verlaagt je stressniveau.
  • Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
    Zoek regelmatig de natuur op. De frisse lucht in het bos, langs de kustlijn of zelfs in een groot stadspark, geeft je als het ware lucht. Bovendien maakt het je rustiger en dat is weer goed tegen alle stress. Dit kan voor de zo belangrijke balans zorgen.
  • Zorg voor een goede hygiëne van de directe omgeving. Denk hierbij aan deurklinken, wc-brillen, toetsenborden, kranen en leuningen.
  • Let ook goed op de eigen hygiëne. Was de handen regelmatig en doe dit bij voorkeur met desinfecterende zeep die niet uitdroogt. Probeer te vermijden dat je met je handen aan het gezicht komt.

Wat zijn bijholten en waar zitten ze?

Bij je geboorte heb je nog nauwelijks holten. Deze ontstaan gedurende de eerste jaren en zijn soms pas gereed tijdens de puberjaren. Je hebt er verschillende in je schedel zitten en ze zijn gevuld met lucht. Middels heel dunne kanaaltjes zijn ze verbonden met de neusholte. De bijholten zijn:
  • Voorhoofdholte, net boven de ogen.
  • Wiggenbeenholte, net onder de hypofyse (deze ligt heel diep in de schedel).
  • Zeefbeenholte, tussen neus en oogkas.
  • Kaakholte, de grootste holte ligt in het bovenkaakbeen.

Bijholten(ontstekingen) die je beletten goed te ademen

Sinusitis, ook wel bijholteontsteking genoemd, is een aandoening die vaak veroorzaakt wordt door virussen of bacteriën en ook wel door een allergie. Sommige mensen krijgen het slechts éénmaal, maar niet zelden is het een chronische aandoening die met enige regelmaat de kop op steekt.

Eenmalig

Als er een ontsteking gaande is, het neusslijmvlies is geïnfecteerd geraakt, dan kunnen die dunne kanaaltjes die in verbinding staan met de neus, met dik slijm gevuld zijn. Het gevolg is dat de bijholten verstopt raken en geen afvalstoffen meer afvoeren. Dit kan een pijnlijk drukkend gevoel in het gezicht geven. Vaak ben je zeker zo’n twee weken verder, voordat dit afneemt. Een pijnstiller kan de scherpste pijn desgewenst wegnemen. Verder kan je decongestivum nemen. Dit is een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken. Dit middel mag je maar maximaal voor één week achter elkaar innemen, anders kan het probleem verergeren. Wil je er helemaal niets aan doen, dan gaat het uiteindelijk nagenoeg altijd vanzelf weer over.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay
Chronisch
Bij een chronische vorm die vaak door een allergie veroorzaakt wordt, kan het zelfs tot depressiviteit leiden (onderzoek universiteit North Carolina, juli/aug. 2015 door A. Delsignore en C. Ebert). De ontstekingen kunnen seizoensgebonden zijn, denk hierbij aan de lente en zomer in combinatie met de pollen en in de winter kunnen het bepaalde schimmels zijn die tot ontstekingen leiden. Krijg je problemen door een allergie voor huismijt (waar nogal wat mensen last van hebben), dan is het zinvol je huis dusdanig in te richten dat de huisstofmijt zo min mogelijk kans krijgt. Denk hierbij aan het vermijden van kleden en tapijt. Er zijn speciale dekbedden en vermijd gezellige kussens op de bank of overgordijnen voor de ramen. Alles moet goed en regelmatig te reinigen zijn. Bij de chronische variant is regelmatig behandelen vaak nodig. Er zijn steroïde neussprays en -druppels die goed in te nemen zijn (lage dosis).

De neusdouche is zonder recept te koop en wil ook nog weleens helpen. Met dit apparaatje spuit je een warme zoutoplossing het ene neusgat in en laat het weglopen via het andere neusgat. Je moet er wel handigheid in krijgen, maar het werkt vaak prima. Bij een kleine één op de vier mensen helpt dit allemaal niet en zal de er door een specialist gekeken moeten worden (middels een CT-scan) welk kanaaltje ontstopt moet worden.

Tenslotte kan een heel drastische oplossing als in de winter regelmatig in koud water zwemmen, wat je immuunsysteem stimuleert, nog weleens soelaas bieden. Daarnaast is het wel sowieso heel erg gezond om zowel tijdens de zomer als de winter te zwemmen. Je gebruikt vele spiergroepen en je beweegt lekker. Ook met overgewicht is juist zwemmen vaak prima, het overgewicht vormt immers geen obstakel.

Tot slot

Vrij kunnen ademen is belangrijk voor iedereen, maar als je bijholten je beletten goed te ademen moet je in actie komen. Er zijn genoeg middelen die je kunnen helpen en als je je levensstijl ietwat aanpast kom je vaak al een heel eind.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholtenKaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholtenDe kaakholte is een van de vier neusbijholten die de schedel bevat. De functie van de bijholten zijn onder andere vermin…
Funtie en werking van het ademhalingsstelselDe ademhaling maakt het mogelijk de zuurstof uit de lucht in het bloed te brengen en bij de verbranding in de cel gevorm…
Bijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBij een bijholteontsteking is de bekleding van een of meer holten in de botten rond de neus geïnfecteerd.Vaak zetten de…

Operatieve behandeling van gewrichten bij gewrichtsklachtenOperatieve behandeling van gewrichten bij gewrichtsklachtenOnze gewrichten kunnen door verschillende aandoeningen zodanig aangetast worden dat er blijvende schade ontstaat aan de…
Rachitis: Tekort aan vitamine D, calcium of fosfaatRachitis: Tekort aan vitamine D, calcium of fosfaatBij rachitis, ook wel bekend als de Engelse ziekte, worden de botten verzacht en verzwakt als gevolg van een tekort aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijholteontsteking
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijholte
  • Health Magazine mrt/apr. 2017: “Vrij ademen”
  • Afbeelding bron 1: Alfcermed, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Johnhain, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.