Kaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholten

Kaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholten De kaakholte is een van de vier neusbijholten die de schedel bevat. De functie van de bijholten zijn onder andere vermindering van gewicht. Soms ontstaat er een ontsteking van de kaakholte. Dit kan veroorzaakt worden door een bacterie of door een virus. Een verkoudheid of een ontsteking aan een tand of kies is de meest voorkomende oorzaak. Een kaakholteontsteking kan pijnlijk zijn. Behandeling bestaat uit druppels of antibiotica, soms een kaakspoeling.

Neusbijholten

De schedel bevat verschillende met lucht gevulde holten, ook wel de (neus)bijholten genoemd. De mens heeft vier verschillende bijholten. De twee belangrijkste en bekendste zijn de voorhoofdsholte en de kaakholte. De kaakholte is bij de geboorte kleiner dan bij volwassenen. Dit komt omdat een deel van de kaakholte wordt gebruikt voor de wisseling van het gebit. Rond de leeftijd van 10-12 jaar zijn alle melktanden verdwenen en is de kaakholte groter dan bij de geboorte. De kaakholte is de grootste bijholte en loopt van de bovenkant van de mondholte tot de onderkant van de oogkassen.

De bijholten, waarmee ook de kaakholte, zijn bedekt met slijmvlies. Wat de functie van de bijholtes is, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat het gewicht van de aangezichtsschedel op deze manier minder zou zijn. Ook wordt gemeend dat de bestrijding van bacteriën en virussen in de bijholten plaatsvindt. Een andere functie zou kunnen zijn dat de bijholtes klappen tegen het gezicht opvangen. Daarnaast zorgen de holtes voor een verhoogde trilling van de stem.

Kaakholte: ontsteking

Een kaakholteontsteking wordt ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd. Wanneer er een verkoudheid optreedt raken de slijmvliezen ontstoken. Ook de slijmvliezen in de bijholten, en dus ook de kaakholten, kunnen ontstoken raken. De normale afvoer van slijm is verstoord en het virus nestelt zich in de kaakholte. Krachtig snuiten zorgt ervoor dat bacteriën en virussen de kaakholte in worden geperst. Het gevolg: een kaakholteontsteking. Een andere veel voorkomende oorzaak is een ontsteking aan rondom de tanden of kiezen. Wanneer bacteriën dieper naar binnen dringen bereiken ze de kaakholte. Daar veroorzaken ze een ontsteking van het slijmvlies in de kaakholte.

Symptomen

Voorafgaande aan een kaakholteontsteking zien we een periode van verkoudheid of een periode van tandvleesontsteking of cariës (gaatjes) in de tand/kies. De opening tussen neus-keelholte en kaakholte gaat door zwelling van het slijmvlies dicht zitten. Het slijmvlies produceert door de zwelling overmatig slijm, wat niet afgevoerd kan worden door de blokkering. Het gevolg: een zwaar drukkend gevoel in het hoofd, wat verergert bij het bukken. Dit gevoel zit vooral in d bovenkaak. Er kan ook pijn ontstaan die niet weggaat.

Behandeling

De eerste behandeling zal bestaan uit het toedienen van neusdruppels, die voor verlichting moet zorgen. Hiermee kan tijdens een verkoudheid ook voorkomen worden dat er een kaakholteontsteking ontstaat. Wanneer de ontsteking niet vanzelf overgaat, zal antibiotica toegediend worden. Dit wordt meestal in een kuur gegeven. Deze kuur moet helemaal afgemaakt worden. Antibiotica werken alleen wanneer een bacterie de oorzaak is van een kaakholteontsteking. Virussen zijn niet te bestrijden met antibiotica.

In ernstige gevallen is het nodig om een kaakspoeling toe te passen. Er zal eerst een verdovingsvloeistof in de neus worden aangebracht middels een watje of gaasje. Dit kan een vieze geur teweegbrengen. Na een minuut of tien werkt de verdoving en worden de dieper gelegen lagen nogmaals verdoofd. De arts zal hier weer het gaasje voor gebruiken of een injectie toedienen. Deze is gevoelloos door de eerdere verdoving. Via de neus wordt een naald door het bot heen gestoken, zodat deze in de kaakholte terecht komt. Dit kan ondanks de verdoving bij sommigen toch even wat pijn doen. Met lauw water wordt de kaakholte gespoeld. Hierdoor worden bacteriën, virussen en overtollig slijm weg gespoeld. Er kan hierbij wat water in de keel terecht komen. Aan te raden is om dit niet door te slikken! Soms treedt er een bloeding, op. Deze bloeding ontstaat door de prik die met de naald gemaakt is. Ook kan het neusslijmvlies gaan bloeden als gevolg van irritatie. Het bloeden stopt vanzelf weer. De kaak zal enige tijd gevoelloos blijven door de verdoving.

Wanneer ook een eenmalige kaakspoeling niet afdoende helpt zal er een operatieve ingreep plaatsvinden. Er wordt een ringetje of een buisje geplaatst die de ingang naar het kaakbot open houdt. Op deze manier kan de arts vaker de kaakholte spoelen. In sommige gevallen zal er maandelijks een kaakspoeling plaatsvinden. De arts zal na een kaakspoeling altijd een antibioticakuur voorschrijven wanneer de ontsteking door een bacterie is veroorzaakt.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaakspoeling: ontsteking in de kaakholteKaakspoeling: ontsteking in de kaakholteEen kaakspoeling wordt gebruikt wanneer een kaakholteontsteking niet met neusdruppels of antibiotica over gaat. Onder ve…
Kaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking of sinusitis maxillaris is een ontsteking van het slijmvlies in één of beide kaakholten. Dit zijn de…
Pijn als ik op de kaak drukPijn als ik op de kaak drukSoms ontstaat er pijn als je op de kaak drukt. Het kaakgewricht bestaat uit verschillende onderdelen. Pijn die gevoeld w…
Kaakholteontsteking: oorzaak en behandelingKaakholteontsteking: oorzaak en behandelingIedereen is wel eens verkouden, je loopt te snotteren en voelt je niet zo lekker, maar erger wordt het vaak niet. Vervel…

Kleine witte wormpjes in ontlasting: oorzaak en behandelingKleine witte wormpjes in ontlasting: oorzaak en behandelingKleine witte wormpjes in ontlasting, wat kun je eraan doen? Als je in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes ziet,…
Lipoedeem: ongelijkmatige vetverdelingLipoedeem: ongelijkmatige vetverdelingLipoedeem is een relatief onbekende ziekte die vrijwel alleen bij vrouwen voor komt. Lipoedeem ontwikkeld zich in versch…
Bronnen en referenties
  • Natuurinformatie.nl
  • http://www.dokterhartholt.nl/index.php/advies/patientbrieven
  • http://www.youtube.com/watch?v=L8ue_U9-YVg
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.