Kaakspoeling: ontsteking in de kaakholte

Kaakspoeling: ontsteking in de kaakholte Een kaakspoeling wordt gebruikt wanneer een kaakholteontsteking niet met neusdruppels of antibiotica over gaat. Onder verdoving wordt deze spoeling uitgevoerd. Over het algemeen is deze pijnloos. Hoe verloopt de spoeling en is deze vaker dan één keer nodig?

Kaakspoeling

Een kaakspoeling wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van een kaakholteontsteking. De kaakholteontsteking wordt altijd eerst behandeld met neusdruppels, later met antibiotica. Wanneer beiden niet werken, wordt er gebruik gemaakt van een kaakspoeling. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Een kaakholtespoeling verwijderd overtollig slijm dat achter blijft. Dit slijm is een goed kweekbed voor bacteriën. Door het verwijderen van dit slijm, worden bacteriën maar ook de voedingsbodem verwijdert.

De verdoving

Een verdoving ten behoeft van een kaakspoeling wordt meestal niet door middel van een naald toegediend. Men gebruikt hier een verdovingsvloeistof voor die via een watje of gaasje in de neus wordt gebracht. De verdoving werkt na een minuut of tien optimaal, hierna worden dieper gelegen lagen nogmaals verdoofd met behulp van een watje/gaasje of met behulp van een injectie. Deze verdoving doet geen pijn, men voelt niks anders dan wat druk in de neus door het gaasje, en een vreemde geur.

De spoeling

Via een dikke naald die via de neus naar binnen wordt gebracht, wordt slijm opgezogen. Hietoe wordt er een gaatje doorgeprikt. Het doorprikken kan even pijnlijk zijn ondanks de verdoving, dit is niet bij iedereen het geval. Vervolgens wordt er gespoeld met lauw water. Het water kan hierbij in de keel terecht komen. Belangrijk is om dit niet door te slikken maar uit te spugen. Men heeft een bakje onder de kin waarin al het water kan lopen. Nadat de spoeling gereed is, zal er soms wat bloed zichtbaar worden. Het neusslijmvlies is zeer dun en kwetsbaar en bloedt onder geweld snel. Het bloeden zal binnen een half uur vanzelf stoppen, soms duurt de bloeding langer.

Na de kaakspoeling

Na de kaakspoeling is als gevolg van de verdoving de kaak nog enige tijd gevoelloos. Als gevolg hiervan kan men een tijdje niks proeven. Wanneer de verdoving geheel is uitgewerkt, komt de smaak ook weer terug. De neus kan nog wat gevoelig zijn, tijdens het snuiten van de neus kan er makkelijk een nieuwe bloeding ontstaan. Probeer het snuiten van de neus dan ook te beperken en stop geen vinger in de neusholte. De eventuele wondjes binnenin de neus genezen hierdoor sneller.

Er zal de eerste dagen nog slijm uit de neus lopen. Dit is een teken dat de kaakspoeling goed is verlopen. Meestal wordt er een antibioticakuur mee gegeven om de hardnekkige bacteriën op te ruimen. De antibioticakuur dient helemaal afgemaakt te worden. Wanneer er eerder mee gestopt wordt, is er een kans dat bacteriën achter blijven en een nieuwe kaakholteontsteking veroorzaken. Meestal is één kaakspoeling voldoende om de ontsteking te laten verdwijnen.

Wanneer het niet lukt

In een enkel geval lukt de kaakspoeling niet of komt deze vaak terug. In deze gevallen wordt er onder narcose een ringetje geplaatst die een opening open houdt. Via deze opening kan men makkelijk de kaakholte schoonspoelen. Ook wordt er wel eens een buisje geplaatst dat een tijdje blijft zitten. Via dit buisje is het mogelijk om de kaakholte opnieuw te spoelen. Hiervoor hoeft de arts niet telkens opnieuw via een naald een gaatje te prikken. Sommige hebben telkens terugkerende kaakholteontstekingen, en moeten soms iedere maand een kaakspoeling ondergaan. Belangrijk is om bij een terugkerende kaakholteontsteking ook eens te letten op de luchtvochtigheid in huis: wanneer deze te laag is zal men sneller vatbaar zijn voor een ontsteking.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholtenKaakholteontsteking: ontsteking van de neusbijholtenDe kaakholte is een van de vier neusbijholten die de schedel bevat. De functie van de bijholten zijn onder andere vermin…
Pijn als ik op de kaak drukPijn als ik op de kaak drukSoms ontstaat er pijn als je op de kaak drukt. Het kaakgewricht bestaat uit verschillende onderdelen. Pijn die gevoeld w…
Sinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontstekingSinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontstekingEen simpele verkoudheid kan soms leiden tot een pijnlijke ontsteking van één of meerdere holtes in je hoofd. Meestal rak…
Kaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking of sinusitis maxillaris is een ontsteking van het slijmvlies in één of beide kaakholten. Dit zijn de…

8 manieren om stinkende adem te verhelpenJe kent het wel mensen met een stinkende adem of misschien heb je zelf wel een stinkende adem. Dit is heel vervelend wan…
Omega 3 vetzuren en depressie bij jongerenOmega 3 vetzuren en depressie bij jongerenOmega 3 vetzuren, officieel N3 PUFA genoemd, zijn belangrijke vetzuren voor het lichaam. Deze omega 3 vetzuren, die men…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.