Muggen in de slaapkamer: muggenbeten voorkomen en behandelen
Muggen in de slaapkamer zijn vervelend. Na een mooie lente- of zomerdag is de kans groot dat enkele muggen – indien je geen preventiemaatregelen hebt genomen - in je slaapkamer gevlogen zijn. Een mogelijk gevolg is een muggenbeet, die bovendien nog erg kan jeuken. Daarnaast kunnen muggen ook zorgen voor slapeloze nachten. Het voortdurende gezoem naast je oor maakt het inslapen bijzonder moeilijk. De volgende ochtend wakker worden met een aantal muggenbeten is daarnaast niet fijn. Er bestaan enkele goede tips om muggenbeten te voorkomen. Ben je toch gebeten door een mug? Dan kan je uiteraard de muggenbeet behandelen. Het muggenseizoen start in het voorjaar, wanneer het warmer wordt en de eerste insecten zich laten zien. Muggen verdwijnen bij de eerste vorst. Een muggenvrije slaapkamer is alvast een aangenaam begin van een verkwikkende nachtrust.
Wat is een mug?
Een mug is een heel klein insectje van ongeveer zes millimeter. Het heeft zes poten en twee vleugels. Met de vleugels maakt de mug een zoemend geluid. Er bestaan wereldwijd een drieduizendtal soorten steekmuggen. Er zijn muggen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken zoals de malariamug of de Aziatische tijgermug. In de Lage Landen komen er ongeveer een
vierendertigtal soorten steekmuggen voor. De muggen in Nederland en België zijn echter ongevaarlijk. De enige hinder die een mug kan veroorzaken is een muggenbeet. Met hun lange steeksnuit kunnen de vrouwelijke muggen prikken. Zij hebben immers bloed nodig om eitjes te kunnen maken. De mannetjesmuggen leven van nectar en steken niet.
In de Lage Landen zijn muggen ongevaarlijk. Vrouwtjesmuggen steken en veroorzaken muggenbeten. /
Bron: ZoranD, Pixabay
Soorten muggen en de functie van een mug
De bekendste muggenfamilies in Nederland en België zijn de langpootmuggen (Tipulidae), de steekmuggen (Culicidae) en de niet-stekende dansmuggen. Niet alle soorten muggen zuigen bloed op. De stekende vrouwtjesmuggen gebruiken de eiwitten in het bloed voor de ontwikkeling van de eitjes. Een typische muggenbult ontstaat wanneer een mug bloed uit het lichaam heeft gezogen. Er komt speeksel vrij, dat een antistollingsfactor bevat. Het speeksel is een eiwit, dat bij mensen leidt tot een afweerreactie. De gekende afweerreactie is het ontstaan van een muggenbult. Het feit dat je gestoken wordt hangt af van bepaalde factoren. Muggen komen af op verschillende zaken, waaronder lichaamsgeur, licht, zweet, melkzuur, warmte en CO
2.
Voorkomen van muggen en muggenbeten in de slaapkamer
Koop een muggenstick voor in het stopcontact
Een muggenstick plaats je in een stopcontact. De stick gaat vervolgens een geur verspreiden die muggen absoluut niet kunnen verdragen. Mensen verdragen deze geur wel en nemen deze geur zelfs niet waar. Steekt de stick dertig minuten alvorens je gaat slapen in het stopcontact. Er bestaan ook sticks met een timer, zodat je niet telkens manueel de stick in het stopcontact hoeft te stoppen.
Kies voor een pyjama die beschermt tegen muggenbeten
Je doet er goed aan om een pyjama te dragen die een maximum aan lichaamsdelen bedekt. Op deze manier kunnen de muggen je minder goed prikken. Zorg ervoor dat je pyjama niet té dik van stof is, zodat je het niet te warm krijgt. Muggen komen immers gemakkelijker af op bezwete lichamen.
Installeren van een raamhor tegen de muggen
Een raamhor of vliegenraam geeft je de mogelijkheid om je slaapkamer goed te verluchten, zonder dat er telkens weer vervelende muggen binnendringen. Je kan een expert vragen om dit bij jou te installeren. Indien je zelf handig bent, dan kan je in een doe-het-zelfzaak zelf je raamhor kopen en vervolgens zelf monteren. De kostprijs zal in het tweede geval minder duur zijn.
Wegzuigen van muggen met de stofzuiger
Check tijdens de dag even je kamer. Indien je muggen kan waarnemen, dan kan je deze opzuigen met een stofzuiger. Zorg er uiteraard voor dat je ramen en deuren vervolgens gesloten blijven. Op deze manier ben je zeker van een goede nachtrust, zonder muggen. Zorg er wel voor, bij verwijdering van de stofzuigzak, dat de muggen niet ontsnappen.
Ventileren van je slaapkamer
Een slaapkamer waar veel wind is, is ongunstig voor muggen. Muggen hebben immers een heel laag gewicht en verdragen heel moeilijk een omgeving waar veel wind is. Plaats daarom een ventilator op dezelfde hoogte van je hoofd in je liggende slaaphouding.
Muskietennet of muggennet over je bed spannen
Een muskietennet, muggennet of klamboe is zeer handig om muggen uit je buurt te houden. Er bestaan gewone exemplaren maar tevens ook exemplaren die geïmpregneerd zijn met een insecticide. Op deze manier blijven de muggen weg van het muskietennet. Kies voor een net dat groot genoeg is, zodat het net niet in de weg hangt.
Muggenbeten zijn vervelend. Toch kan je ze behandelen met een zalfje of andere hulpmiddeltjes. /
Bron: Hans, Pixabay
Zes tips om muggenbeten te behandelen
Ben je uiteindelijk toch gebeten door een mug in je kamer? Dan zijn er uiteraard manieren om je muggenbeten te behandelen.
- Ga bij de apotheker langs en vraag naar een goed zalfje tegen insectenbeten. Deze zalven verminderen de jeuk en de zwelling.
- Een muggenbeet kan behandeld worden met een corticosteroïden-crème. Deze crème zorgt ervoor dat de zwelling en jeuk heel snel verdwijnen. Deze corticosteroïden zijn enkel op recept te verkrijgen.
- Een goed advies is om niet te krabben aan de muggenbeten. Door te krabben gaat de jeuk immers nog meer toenemen. Het gif kan zich namelijk verspreiden.
- Wrijf tandpasta met munt op de muggenbeten en de jeuk zal verminderen.
- De jeuk en zwelling kan verminderd worden door de muggenbeet te koelen. Een beetje ijs of een nat washandje aanbrengen op de muggenbeet kan verlichtend werken.
- Jeuk en zwelling na een muggenbeet wordt veroorzaakt doordat het menselijk lichaam histamine aanmaakt. Bij een toename van histamine in het bloed, gaan bloedvaten uitzetten met als gevolg dat er zwellingen in het weefsel ontstaan. Antihistamine gaat de aanmaak van histamine stoppen en bijgevolg ook de bijgaande klachten na een muggenbeet. Antihistamine bestaat in de vorm van een tablet of als zalf.
In welke periode van het jaar zijn er muggen?
Het begin van het muggenseizoen is moeilijk te bepalen. Het muggenseizoen begint in het voorjaar en is sterk afhankelijk van de temperatuur. Zodra de temperatuur boven 10,5°C uitkomt, gaan de eitjes ontpoppen tot volwassen muggen. In de zomer zijn er uiteraard het grootst aantal muggen waar te nemen. Des te sneller het warm is sneller, des te sneller de eitjes volwassen muggen worden. Muggen blijven aanwezig tot aan de eerste vorst. In landen waar er geen vrieskou is, blijven de muggen gedurende het hele jaar aanwezig.