Eagle-syndroom: Verlenging van botuitsteeksel van slaapbeen

Eagle-syndroom: Verlenging van botuitsteeksel van slaapbeen In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 250 mensen de diagnose van het Eagle-syndroom. Het Eagle-syndroom is een aandoening waarbij het botuitsteeksel van het slaapbeen, bekend als de processus styloideus, langer is dan normaal. Dit botuitsteeksel kan druk uitoefenen op nabijgelegen structuren, zoals zenuwen en bloedvaten, waardoor symptomen optreden. De precieze oorzaak is vaak onbekend, hoewel de symptomen soms naar voren komen na een chirurgische verwijdering van de amandelen (tonsillectomie). Kenmerkende symptomen zijn pijn in het gezicht en de keel, slikproblemen en oorproblemen. De aandoening werd voor het eerst beschreven door de Amerikaanse KNO-arts Watt W. Eagle in 1937.

Oorzaken en risicofactoren van syndroom van Eagle

Het botuitsteeksel van het slaapbeen, de processus styloideus, is een puntig bot net onder het oor. Bij het Eagle-syndroom is dit botuitsteeksel abnormaal verkalkt, vergroeid of vervormd, wat druk uitoefent op nabijgelegen zenuwen of bloedvaten.

Risicofactoren

Het Eagle-syndroom kan vaak ontstaan na een tonsillectomie (chirurgische verwijdering van de keelamandelen; de tonsillen), mogelijk als gevolg van veranderingen in de lokale anatomie na de operatie. Andere risicofactoren omvatten de ontwikkeling van calciumafzettingen op het botuitsteeksel, zoals bij sommige nierziekten. Desondanks wordt het Eagle-syndroom ook vaak aangetroffen bij patiënten zonder voorafgaande chirurgie, waarbij de oorzaak onbekend blijft (anno augustus 2024).

Symptomen: Pijn aan het Gezicht, de Nek, de Mond en de Keel

Er zijn twee hoofdtypen symptomen:
  • Symptomen door compressie van de craniale zenuwen (hersenzenuwen)
  • Symptomen door compressie van de halsslagader (arteriële inklemming)

De klinische presentatie van het Eagle-syndroom is variabel. Pijn is een kenmerkend symptoom, vaak ervaren als een saaie of kloppende pijn, die kan worden beschouwd als neuralgie (zenuwpijn). Deze pijnklachten ontstaan door abnormale zenuwsignalen.

Pijn aan het gezicht en hoofdpijn komen voor / Bron: Geralt, PixabayPijn aan het gezicht en hoofdpijn komen voor / Bron: Geralt, Pixabay

Craniale Zenuwen

De symptomen van het Eagle-syndroom zijn te wijten aan compressie en irritatie van de schedelzenuwen in de regio (schedelzenuwen V, VII, IX en X):

De symptomen kunnen verergeren bij het openen van de mond of het draaien van het hoofd naar één kant. Sommige patiënten ervaren ook ongebruikelijke sensaties in het hoofd of de nek.

Halsslagader

Druk op de halsslagader kan leiden tot vasculaire of ischemische symptomen, evenals pijn die uitstraalt naar het gebied dat door de slagader wordt van bloed voorzien:

Diagnose en Onderzoeken

Lichamelijk Onderzoek
Bij lichamelijk onderzoek kan het aanraken van het botuitsteeksel van het slaapbeen de symptomen verergeren.

Diagnostisch Onderzoek
De normale lengte van de styloïde bedraagt bij een volwassene ongeveer 2,5 cm. Een verlengd botuitsteeksel van het slaapbeen is langer dan 3 cm. Ongeveer 4% van de bevolking heeft een verlengd botuitsteeksel, maar slechts een klein percentage (4-10%) vertoont symptomen. Deze verlenging kan aan beide zijden aanwezig zijn, maar soms is slechts één zijde getroffen. Een röntgenfoto en CT-scan kunnen worden gebruikt om het botuitsteeksel te beoordelen. Een angiografie (radiografisch beeld van de bloedvaten) kan in sommige gevallen nuttig zijn.

Differentiële Diagnose
Het is belangrijk om andere aandoeningen met een vergelijkbaar klinisch beeld uit te sluiten, zoals:
  • Hernia
  • Lichamelijk letsel aan de kaak
  • Een Oorinfectie
  • Problemen met nabijgelegen bloedvaten
  • Uitstralingspijn van Tandpijn naar de nek

Behandeling van het Eagle-syndroom

In veel gevallen zijn vrij verkrijgbare pijnstillers voldoende. Een transfaryngeale injectie van steroïden en lokale anesthetica (plaatselijk verdovende middelen) kan ook verlichting bieden. Hierbij worden ontstekingsremmende en verdovende medicijnen via de keel toegediend. Hoewel deze medicijnen de symptomen kunnen verlichten, lossen ze de oorzaak van de verlenging van het botuitsteeksel niet op. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om het botuitsteeksel te verkorten of te verwijderen. Mogelijke complicaties na de operatie zijn pijn en infectie.

Prognose van het Eagle-syndroom

De prognose van het Eagle-syndroom is over het algemeen goed bij behandeling. Ongeveer 80-90% van de patiënten die medische hulp zoeken, ervaart een aanzienlijke vermindering van de symptomen. Zonder behandeling kunnen de symptomen chronisch worden en verergeren, hoewel de aandoening zelf niet progressief is en geen andere medische aandoeningen veroorzaakt. Sommige patiënten kunnen echter langdurige of terugkerende symptomen ervaren.

Complicaties

Patiënten met het Eagle-syndroom kunnen moeite hebben met eten, praten en het draaien van het hoofd. Chronische pijnklachten kunnen leiden tot depressie, angst en problemen in relaties.

Preventie

Chirurgische aandachtspunten
Hoewel het risico op het ontwikkelen van het Eagle-syndroom na een tonsillectomie kan toenemen, is er geen specifieke preventieve maatregel die garandeert dat het syndroom volledig wordt voorkomen. Het vermijden van onnodige chirurgische ingrepen en het zorgvuldig monitoren van postoperatieve veranderingen in de mond- en keelholte kan helpen.

Leefstijlaanpassingen
Er zijn geen specifieke leefstijlaanpassingen die het ontstaan van het Eagle-syndroom volledig kunnen voorkomen. Het handhaven van een gezonde levensstijl en regelmatig medisch onderzoek kunnen echter bijdragen aan het vroegtijdig opsporen en beheren van symptomen.

Medische opvolging
Voor mensen die een risico lopen op het Eagle-syndroom, vooral na een tonsillectomie of andere ingrepen in de halsregio, is het belangrijk om regelmatig medisch onderzoek te ondergaan. Dit kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van symptomen en het tijdig beginnen van een behandeling indien nodig.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eagle-Barrett-syndroom: Buikspier- en urinewegproblemenEagle-Barrett-syndroom: Buikspier- en urinewegproblemenHet Eagle-Barrett-syndroom is een aangeboren aandoening waarbij de patiënt drie primaire symptomen heeft: urinewegproble…
Potter-syndroom: Ernstige groeistoornisPotter-syndroom: Ernstige groeistoornisBij het Potter-syndroom heeft een pasgeboren patiënt afwijkingen aan het gezicht, de ledematen, de longen en de nieren d…
Schansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleSchansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleVeel sportliefhebbers hebber er alles voor over om ooit eens deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor velen van hen…
Syndroom van Noonan: symptomen en behandelingSyndroom van Noonan: symptomen en behandelingHet syndroom van Noonan is een aangeboren genetische afwijking. Wordt iemand geboren met deze aandoening dan is er een v…

Trochanterische bursitis: Pijn aan zijkant van heupTrochanterische bursitis: Pijn aan zijkant van heupHet heupgewricht is één van de grootste en sterkste gewrichten in het menselijk lichaam, essentieel voor kracht en stabi…
Gezwollen voeten: oorzaken en symptomen van dikke voetenGezwollen voeten: oorzaken en symptomen van dikke voetenGezwollen voeten kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals overbelasting, warmte of zwangerschap. Er kan sprake zijn…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 30 mei 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnose » Syndroom van Eagle, https://www.simpto.nl/diagnose/syndroom-van-eagle/
  • Eagle syndrome, https://radiopaedia.org/articles/eagle-syndrome
  • Eagle syndrome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430789/
  • What is Eagle syndrome?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321946.php
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.